Pacemaker en hometrainer

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Pacemaker vragen algemeen: Pacemaker en hometrainer
Door Eric Nordsiek op Maandag, 25 Januari 2010 - 12:11:

Hoi allemaal. Zelf ben ik drager van een pacemaker en vroeg mij af of ik een hometrainer kan aanschaffen met een drummagneet en sensoren in het stuur voor het meten van de hartslag. Ik zou graag iets aan mijn conditie willen doen dus vandaar. Ik hoop hier zo spoedig mogelijk meer over te horen. Alvast bedankt.

Door Martin op Maandag, 25 Januari 2010 - 14:53:

Hallo Erik
Ik doe nu alweer 2 jaar cardio fitness en dat 2 x per week. Ik fiets veel op de hometrainer en loop ook op de loopband. Allebei de apparaten hebben een drummagneet en sensoren.
2 jaar geleden is er bij mij een ICD geimplanteerd
en tot nu toe geen problemen, sterker nog, dit word door de specialist aangeraden.

grt Martin

Door mariette/moderator op Maandag, 25 Januari 2010 - 16:00:

Geen probleem. Ik heb ook een hometrainer met magneet én sensoren. Overigens zou ik je aanraden om een goede hartslagmeter aan te schaffen als je serieus wilt gaan trainen, tenzij je alleen pacemakerritme hebt dan is dat niet zinvol. Heb je de pacemaker als backup?

Door Sherida op Maandag, 25 Januari 2010 - 21:37:

Laat ik er in elk geval dit aan toevoegen: pacemakerdragers die het device vanwege een Sick sinus syndrome hebben gekregen en bij inspanning op de sensorrate 'draaien' EN een accelerometer-sensor hebben (dus geen QT of MV sensor), kunnen beter stevig gaan wandelen. Bij fietsen is het bovenlichaam meestal veel minder in beweging dan bij lopen, waardoor de sensorfrequentie bij fietsen minder zal stijgen. De sensorfrequentie beperkt je dan bij je inspanning en NIET je conditie. Een MV sensor kent dit probleem niet en een QT sensor in mindere mate.
In geval van een geleidingsstoornis (AV-block), waarbij de sinusknoop goed functioneert, gaat dit verhaal uiteraard NIET op.

Door mariette/moderator op Dinsdag, 26 Januari 2010 - 09:56:

@ Sherida: ook niet voor elke patient met SSS. Het hangt maar net ervan af in hoeverre de sinus knoop wel eigen activiteit heeft. Ik vind het altijd 'link' om zomaar iedereen over één kam te scheren. Mensen worden dan al gauw 'bang' om iets wel (of niet) te doen en dat lijkt me ongewenst.

Door Sherida op Dinsdag, 26 Januari 2010 - 20:06:

Ben ik met je eens. Het geldt inderdaad niet voor alle SSS-klanten, vandaar dat ik ook EN...EN genoemd heb. Het ging mij er in elk geval om dat de hartfrequentie bij fietsen niet altijd een goede richtlijn is, maar je zult er niks van krijgen als je gaat fietsen. Dus: gewoon lekker doen als je je daar fijn bij voelt, toch?

Door Hub op Zondag, 07 Maart 2010 - 21:09:

Hallo allemaal

Ik ben Hub, 49 jaar en sinds 2.5 jaar drager van een pacemaker ivm wenkebachblock,ontdekt bij een gezondheidscheck up van mijn ziekenfondsverzekering,had `s nachts een hartslag van 29, was wel al jaren moe maar wie is dat niet? Heb altijd gesport:handballen en hardlopen.Nu fietsen,roeien thuis en tennissen,alles recreatief maar nu zoek ik een hartslagmeter en dat is niet makkelijk daar er blijkbaar veel storingen zijn door de pacemaker.Groetjes

Door Eric op Maandag, 08 Maart 2010 - 13:54:

Hallo Hub,
De meeste hartslagmeters doen het prima hoor. Ook heel goedkope. Soms is er even een verkeerde aanwijzing, maar dat komt vaak door een slecht contact van de zender met de huid. Soms is de aanwijzing beter als je de band om de borst (de zender) 180 graden draait.
Eric

Door Lieke op Maandag, 08 Maart 2010 - 18:07:

Hallo Hub,

Het valt wel mee hoor met een hartslagmeter. Zelf train ik soms met een Polar hartslagmeter en eigenlijk zonder problemen. Heel soms waarden die niet kunnen kloppen, maar dat kotm bij iedereen wel eens voor en heeft inderdaad meer met de kwaliteit van het signaal te maken, dat met de hartslagmeter zelf of het hart. Voor goed contact helpt het ook wel eens om de band vochtig te maken, zorgt vaak voor beter contact. Veel succes!

Door hub op Dinsdag, 09 Maart 2010 - 19:33:

Hallo Lieke en Eric

Dank jullie voor jullie advies en tips,ik dacht zelf al om een goedkope Polar hartslagmeter aan te schaffen.Groeten

Hub

Door RoWo op Woensdag, 10 Maart 2010 - 18:29:

Mijn ervaring met hartslagmeters is dat de storing - rare waarden niet alleen door het signaal van de band komt, maar ook bepaald wordt door de kwaliteit - filterfunctie in de ontvanger. Na 2 goedkope meters (met vaak rare waardes) heb ik nu en Polar RS100, en zie geen vreemde waarden of fout metingen meer (zowel met de Polar- als met een goedkope borstband). Bij een testloop met 3 ontvangers reagerend op een (1) en dezelfde (goedkope) borstband zie ik 3 verschillende waardes, met soms een verschil van 10.

Door Paul Holtland op Woensdag, 15 September 2010 - 21:58:

Ik ben drager van een pacemaker en sinds kort in het bezit van een Suunto t1C hartslagmeter.
Tijdens het sporten telt de hartslagmeter naast mijn eigen hartslag ook de signalen van de pacemaker erbij op. De band is gecodeerd.
Door de dubbele telling is de hartslagmeter voor mij onbruikbaar.
De fabrikant rept hier met geen woord over.
Zijn er meer mensen met dit probleem?

Door Anton v. Balkom op Woensdag, 10 December 2014 - 11:49:

Ook ik heb sinds kort een pacemaker maar kan daarna mijn PolarS710i niet meer gebruiken. Nadat ik het had geprobeerd kreeg ik de gekste ritmestoringen en was de pacemaker ontregeld. Nu het wat beter gaat wil ik mijn hometrainer gaan gebruiken maar ook daar zit een ergometer op. Wat is wijsheid? Wie heeft hier ervaring mee?

Door mariette/moderator op Woensdag, 10 December 2014 - 17:25:

@ anton: dat is echt heel gek. Je zou geen storing
moeten krijgen. Ik loop met garmin en sinds kort ook
met een Mio Link (via de pols geen borstband). Nooit
problemen gehad. Misschien is die Mio Link ook iets
voor jou, want dat werkt optisch en niet met
magnetische velden

Door Gerard op Woensdag, 10 December 2014 - 19:37:

Dag Anton
Loop en fiets al jaren met Polar(FS-1), en met Garmin maar nog nooit storingen op de pm of op de hartslagmeter vastgesteld.

Door sam op Woensdag, 10 December 2014 - 21:09:

Ik loop en fiets ook met een garmin en ook ik heb nooit storingen op de pm of de hartslagmeter gehad.

Door Corry op Donderdag, 11 December 2014 - 21:56:

Heb wel eens gehoord,dat niet de pacemaker "in de war"
raakt,als wel de hartslagmeter. De hartslagmeter op de
crosstrainer in de sportschool raakt door mij(n) (pacemaker)
ook van streek

Door Geertje op Vrijdag, 12 December 2014 - 09:16:

Ik gebruik ook een Garmin zonder problemen. Ik ken
ook alleen maar verhalen dat de hartslagmeter van
slag raakt. De pacemaker heeft, voor zover ik
weet, geen last van de hartslagmeter. Lijkt mij
goed om dit samen met je pm-technicus uit te
zoeken.

Door pacemakertechnicus op Vrijdag, 12 December 2014 - 10:54:

het is meestal de hartslagmeter die van slag raakt door de pacemaker. De hartslagmeter gaat dubbeltellen tgv de pacemakepulsen icm het eigen ritme dat zorgt voor dubbeltellen door de meter.
In de praktijk heb ik noot gezien dat een pacemaker werd gestoord door een hartslagmeter.
Fabrikanten waarschuwen er echter wel altijd voor. vooral de hartslagmeters waarbij een stroompje loopt via de ene hand naar de andere zouden voor storing kunnen zorgen. De pacemaker zit dan tussen het "stroomcircuit" in. zoals gezegd heb ik in al mijn jaren als pacemakertechnicus nog niet eerder een storing opgemerkt in een pacemaker/ICD tgv een hartslagmeter. dus of alle patienten houden zich strikt aan de regels of de effecten vallen wel mee. ik gok op het laatste :-)


Voeg Bericht Toe


Naam:  
E-mail: