Pacemaker en ritmestoornissen

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Ritmestoornissen: Pacemaker en ritmestoornissen
Door Loes op Woensdag, 07 November 2007 - 21:35:

Goedenavond allemaal, ik heb vandaag de brief van mijn cardiologe gekregen. Er stond helaas lang niet alles in wat ze tegen mij heeft gezegd, vrijdag as. word ik waarschijnlijk door haar gebeld. Ze gaf aan dat ik een spitse t top en afwezige p toppen had op het ecg. Ook treedt er een 2:1 geleiding op en is er een korte P-Q tijd. Bij lang fietsen ontstaat er ook een 2:1 ritme, zonder dat er een upper rate staat ingesteld op mijn pacemaker.
Is er iemand die me kan helpen bij de uitleg van deze begrippen? De ecg's zijn (gelukkig) op een moment van klachten gemaakt. Er treedt een tachy op, waarna een hele lange pauze en dan een totaal ander, rustig ritme met overslagen en bonzen. In het overgaan van het ene naar het andere ritme heb ik het gevoel flauw te vallen. Ineens komt er dan toch weer een slag.
De cardiologe had het over evt. een nieuwe ablatie? Weet iemand waarom ze hier evt over zou denken? Wat zou er dan aan de hand zijn? Ik moet zelf even niet meer denken aan een ablatie, dat is de reden van mijn pacemaker.
Ook schroefde ze direct de tambocor weer op, naar 100 mg met geleidelijke afgifte. Van het gewone medicijn naar geleidelijke afgifte dat helpt wel een beetje. En ze had het over wellicht de pacemaker laten overheersen boven eigen ritme.
Maar kan iemand me duidelijk maken wat er nu precies aan de hand is????


Ik wacht met smart (echt!) op jullie reacties.

Groetjes,

Loes

Door mariette/moderator op Donderdag, 08 November 2007 - 15:43:

Hoi Loes

Zo zonder rest van de gegevens en zonder tijden en plaatjes is het wat moeilijk te interpreteren. Een spitse T top kan je bijvoorbeeld krijgen bij een electrolyt stoornis, afwezige p toppen zie je bij boezemfibrilleren. Een korte PQ tijd kan gevaarlijk zijn, zeker in combinatie met boezemfibrilleren. Maar wat er nu bij jou specifiek aan de hand is, laat zich dus zo moeilijk beantwoorden.

Ben jij de enige in de familie met ritmeproblemen?

Door Loes op Donderdag, 08 November 2007 - 19:02:

Hoi Mariette, veel dank voor je bericht. Ik meen het hoor, want ik sta er toch maar een beetje alleen voor. Alles zelf maar uitzoeken, van artsen hoor je niks (niet naar bedoeld, maar in mijn geval is het niet anders). Ik zag het staan in de brief. Ik weet niet precies hoe boezemfibrilleren voelt, ik heb weleens korte episodes waarop mijn hart 'fliebert', een soort mitrailleur achtig iets. Zou dat het zijn? Tachycardieen zijn er zeker.
Ik heb deze onregelmatigheden overgehouden aan mijn tweede ablatie. Helaas. Sinustachycardie komt in de familie voor, verder coronairlijden, maar dat is op zich bij mij niet van toepassing denk ik.
Spitse t top: ik ben getest op kalium en natrium: alles akkoord. korte p-q tijd las ik ook dat dat gevaarlijk is (via google). Maar het wordt er slechts neergeschreven, als enige zin. Verder moet je het maar uitzoeken.
Een afwezige p top heeft dus niets te maken met mijn pacemaker? Ik heb dat veel vaker gehoord bij mijn ecgs, maar nooit wordt er actie ondernomen. De cardioloog waar ik in principe onder behandeling ben (maar al tien keer bij harthulp geweest in een totaal ander ziekenhuis, in nieuwegein kun je niet echt terecht) heeft denk ik niet echt een idee van wat er allemaal speelt. Hij heeft het de laatste keer nog steeds over een goede geleiding gehad, maar dat blijkt dus wel van niet. Daarom vind ik het consult al een beetje onbetrouwbaar. 16 november (volg week vrijdag) moet ik naar hem. Heb jij nog een vraag die ik zou kunnen stellen aan mijn cardioloog hier in Apeldoorn? Zij belt waarschijnlijk morgen.
Een een 2:1 ritme,dat wilde ik nog vragen! Hoort dat bij een pacemaker nog steeds voor te komen??

Groetjes, Loes


Voeg Bericht Toe


Naam:  
E-mail: