Pacemaker en ectopische hartslagen

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Ritmestoornissen: Pacemaker en ectopische hartslagen
Door Lil op Dinsdag, 03 November 2009 - 13:08:

Beste allemaal,
Ik ben 51 en heb sinds 5 weken een pacemaker i.v.m. Sick Sinus Sydroom.
Het ging tot een paar dagen geleden super maar nu kom ik van de techneut af wegens vele ectopische slagen.
Het is niet gelukt, samen met een cardioloog om ze weg te krijgen d.m.v. instellingen.
Nu hebben ze de "low rate"opgeschroefd naar 70, zodat mijn hart "overruled"wordt en mijn eigen slagen er niet meer door komen.
Ik heb een Medtronic pacemaker (DDDR) twee leads, de boezemdraad paced, de draad in de kamer sensed.
Op 3 december heb ik weer een afspraak met zowel de techneut als de cardioloog.
Wat ik me afvraag is of het geen kwaad kan, met name voor mijn kleppen ( lekkende mitralis en tricupidalisklep) als de rate zo wordt opgeschroefd.
Het medicijn Bêta blokker is ook gevallen, ik hoop maar dat dat werkt.
Voor de implantatie had ik een sinusritme van 35, en 's nachts 25 met arresten van 5 sec.
Heeft iemand hier ervaring mee, hoe kan het dat de eerste 5 weken echt super gingen en nu ineens niet meer???
Thanx alvast!
Vriendelijke groet, Lil

Door Sherida op Dinsdag, 24 November 2009 - 22:50:

Beste Lil,
Als je min of meer gewend was aan een frequentie van 35, lijkt me 70 ineens niet zo prettig. Op zich kan het voor de kleppen geen kwaad, want 70 is een heel fysiologische frequentie. Of het opschroeven van die Lower Rate echt de oplossing is, betwijfel ik.
Een oorzaak die ik zou kunnen bedenken is dat de draad (de lead) die nu in het hart ligt en inmiddels de afgelopen weken is ingegroeid, bij wijze van spreken 'irriteert' en deze ectopische slagen veroorzaakt. Wat hieraan te doen is, lijkt mij een vraag voor de arts.
Sterkte ermee!

Door Lil op Woensdag, 25 November 2009 - 11:52:

Beste Sherida,
Mijn cardioloog zei inderdaad ook dat de lead voor de slagen zou kunnen zorgen. Ik vind 70s/m best veel, tenminste zo voelt het. Het is net of het "kacheltje'de hele dag een graadje te hoog staat. Inmiddels heb ik Metoprolol voorgeschreven gekregen en ik heb het gevoel dat ik door deze medicatie weer een stukje van mijn nieuw verworven energie heb moeten inleveren.
De eerste 5 weken heb ik in een soort euforie geleefd, zo goed ging het, maar dit gevoel lijkt een beetje in te zakken. Heb wel het idee dat de medicatie werkt trouwens, maar hoop dat de bijwerkingen van tijdelijke aard zijn ? Ga volgende week weer aan de slag, maar op dit moment moet ik daar even niet aan denken.
Heb je mms ervaring met dit medicijn, of is wat ik voel gewoon een toevalstreffer en heeft het niets met de medicatie te maken vraag ik me af...

Door theo op Donderdag, 26 November 2009 - 18:13:

Hallo Lil en Sherida,

Mijn ervaring is dat de medicatie heel veel doet.
Bekend gegeven dat betablokkers sterk afremmen.
Ik heb zelf ook een jaar lang metoprolol succinaat gebruikt en mijn conditie ging heel langzaam sluipenderwijs terug, totdat ik op het laatst bijna oververmoeid raakte.

Toen ik andere medicatie kreeg (een lichtere variant) was dat direct merkbaar. Je eigen hartfunktie moet dit wel aan kunnen natuurlijk, dus nauwe begeleiding met de cardioloog is noodzakelijk. Heb ik gelukkig wel gehad. Anders kom je van de regen in de drup.

Door Lil op Dinsdag, 01 December 2009 - 15:59:

Hallo Theo en anderen,
Tja mijn eigen hartfunctie.....ik mankeer vanalles aan dat motortje. Mijn pacemaker paced 93%, als mijn eigen hartslag voorrang krijgt voel ik me beroerd. Mitralis en tricupidalisklep insuffientie maakt het er niet beter op. En tijdens een slokdarmecho kwam ook mog es aan het licht dat ik een rest ASD heb. ( Gesloten in '72 ) Ik ga overmorgen naar de cardioloog en zal de medicatie zeker aankaarten, bedankt voor de tip. Al met al ondervind ik aan den lijve dat je ook psychisch sterk in je schoenen moet staan om alles op een rijtje te houden. Met name velen uit mijn omgeving denken dat met een pm alle ellende voorbij is en dat je de draad maar weer op moet pakken. Zo werkt het dus niet, helaas.
Is het zogenaamde weglaseren van de electrische foute geleiding geen beter middel dan medicatie vroeg ik me af, of zeg ik nu domme dingen.Ik ervaar veel nare bijwerkingen van de Metoprolol en slik slechts 25 mg.( start medicatie)
Groetjes, Lil

Door Sonja op Vrijdag, 01 Oktober 2010 - 18:55:

Vraagje...
Mijn schoonmama (86j) heeft sinds januari een pacemaker. Vandaag op controle geweest omdat ze serieuze stoornissen heeft: nà 10 stappen is ze heel moe en uitgeput. De dokters probeerden haar pacemaker bij te regelen, maar dit had geen enkel effect... Wat zou ze kunnen doen??? Ze doet nog heel graag een wandelingetje, maar dat lukt niet meer...


Voeg Bericht Toe


Naam:  
E-mail: