Door PM een grotere kans is op hartritmestoornissen ?

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Ritmestoornissen: Door PM een grotere kans is op hartritmestoornissen ?
Door Af op Zaterdag, 23 April 2011 - 03:14:

Klopt het dat door het dragen van een PM bij een bradycardie de kans op hartritmestoornissen groter wordt?
Zo ja , Is het dan niet gevaarlijker om een PM te dragen dan om te leven met een lage hartslag (bij mij 40 in rust en veilig, maar moe) ?
Weet iemand ook hoeveel procent van de PM dragers hartsritmestoornissen krijgt door een PM ?

Groetjes
AF

Door mariette/moderator op Dinsdag, 26 April 2011 - 07:51:

Wat bedoel je precies? Het is niet de bedoeling dat er ritmestoornissen optreden door de pacemaker. Ik zie dat je nog steeds aan het twijfelen bent over wel of geen pacemaker. vervelend voor je. Krijg je nou toch onvoldoende informatie om een besluit te kunnen nemen?

Misschien helpt het als je schrijft waar je gelezen hebt dat je eerder ritmestoornissen kunt krijgen door de pacemaker?

Door Lil op Dinsdag, 26 April 2011 - 13:38:

Mijn persoonlijke ervaring is dat ik sinds ik een pacemaker heb meer last heb gekregen van hartritme storing, met als som een ablatie.
Ik had ze zo erg dat ik door alle medicatie, hoe hoog ook gedoseerd heenbrak.
De ablatie heeft overigens wel afdoende geholpen!

Door Af op Donderdag, 28 April 2011 - 20:11:

Mariette,

Dat heb ik van jouwzelf bij onderwerp: fitness en PM. Jouw tekst was:
Overigens is het wél zo dat wanneer een hart veel in de kamers wordt gepaced, de kans op ritmestoornissen en hartfalen rap groter wordt.
Ik ben al lang op zoek naar meer info over deze tekst.

Ik blijf steeds op zoek naar antwoorden om mijn beslissing te nemen.

Lil,
Ik begrijp de tekst eerlijk gezegd niet goed.
Weet ook niet wat een ablatie is.
Maar door een PM is er dus wel een grotere kans op stoornissen ?

groetjes

Door Lil op Vrijdag, 29 April 2011 - 11:38:

Hai Af,
Ik heb 3 maanden ná de pacemaker implantatie beduidend meer ritmestoringen gekregen, uitgaand van de boezems.
Omdat geen enkele medicatie hielp hebben ze besloten een "ablatie"te doen, een jaar later.
Dat houdt kortweg in dat ze via de lies katheters
opvoeren tot in je hart. Eenmaal daar aangekomen gaan ze proberen de ritmestoornis waar je last van hebt uit te lokken en vervolgens te lokaliseren. Als ook dat gebeurd is branden ze de plekjes die voor de "storing "zorgen door. Hiermee maken ze kleine littekens in het hart zodat de foute elektrische geleiding onderbroken wordt en dus ook de ongewenste ritmestoornis.
Ik weet niet of er per definitie meer last komt na een implantatie van een pacemaker, bij mij wel.( helaas)

Door harry op Zaterdag, 30 April 2011 - 10:23:

Dag Lil,
Normaal doen ze volgens mij eerst een ablatie,en pas als dit niet helpt desnoods een 2° ablatie .de implantatie van een pacemaker is het laatste.Wat denkt Rolf hiervan.
Groeten,
Harry

Door mariette/moderator op Zaterdag, 30 April 2011 - 18:25:

@ Af: continue pacing in de kamer kan inderdaad tot een vermindere linkerkamer functie leiden met hartfalen als gevolg. correlatie blijkt altijd nog onduidelijk, dit soort gegevens komen van onderzoeken in groepen patienten met pacemakers (o.a. artikel The prevalence of heart failure and asymptomatic left ventricular systolic dysfunction in a typical regional pacemaker population). Tegenwoordig zijn pacemakers alweer anders, beter afgesteld op de patient en wordt bijvoorbeeld een ééndraads systeem al nauwelijks mee toegepast.

Ik schreef over ritmestoornissen inderdaad dat deze vaker kunnen optreden bij een pacemaker die dwars door een eigen ritme heen jaagt. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat een pacemaker bij patienten met een eigen ritme toch te hoog staat afgesteld en dan - onnodig - een pulse afgeeft. Dit is niet wenselijk en hoe meer er wordt gestimuleerd 'voor niets' hoe groter de kans op niet synchroon samentrekken van boezems en kamers, hoe grote de kans op 'niet lekker voelen', etc.

Vanzelfsprekend is een ideale situatie een pacemaker die op de juiste indicatie wordt geimplanteerd, en op de juiste wijze is geprogrammeerd. Een pacemaker waar de patient geen last van heeft: noch van de pacemaker zelf (locatie waar de pacemaker geplaatst is bijvoorbeeld) noch van eventuele stimulatie.

Helaas is de praktijk toch soms anders en hebben patienten wél last. Van de pacemaker zelf, óf van de werking.

En dan begint het grote zoeken naar de oorzaak van de klachten.

Op het forum kom nu eenmaal meer mensen die klachten hebben en op zoek gaan naar lotgenoten of oplossingen, dan patienten die nergens last van hebben.

Eerlijk: ik begrijp niet dat er nu nog steeds zoveel onduidelijkheid bestaat. Iemand heeft wél of geen pacemaker nodig. Qua programmering van de pacemaker is zóveel mogelijk!

Ik zou in jouw geval precies willen weten wát de pacemaker kan bijdragen aan 'minder moe'. Want - als ik me niet vergis - was dit de grootste klacht toch?

Door mariette/moderator op Zaterdag, 30 April 2011 - 18:30:

@ Af: ik las de thread over fitness nog eens door. Ik lees daar wat er bij jou gebeurd is, en wat de klachten zijn en wat de cardioloog daarover zei. Ik vind de hartslag van 40 in rust nog steeds geen indicatie per se voor een pacemaker. Ik lees dat je veel krachttraining doet/deed. Doe je ook wel iets aan cardiotraining dan? Op welke intensiteit?

Misschien is het zinvol om eens naar een SMA te gaan (sport medisch advies centrum) voor een uitgebreide medische keuring met lactaatmeting en oxycon. Op die manier kan je erachter komen hoe het eigenlijk echt gesteld is met jouw conditie.

Want die moeheid/wens om te slapen lijkt me nog steeds geen harde indicatie voor een pacemaker. We zijn inmiddels al ruim een jaar verder lees ik, en ik dat jaar had je eventueel een prima fitheid kunnen hebben met wat juiste training.

Helpt dat alsnog niet.... dan... wellicht. Ik krijg een beetje de indruk dat je zoekt naar een passieve oplossing die wellicht geen oplossing is, in plaats van een actieve houding aan te nemen en zelf het probleem proberen op te lossen.

Dat bedoel ik niet onaardig, maar het is meer als prikkel bedoeld om nu eens iets echt te doen en een plan te maken.

Overigens wordt een dergelijke keuring met een aanvullende verzekering gewoon vergoed.

Door Yentl op Dinsdag, 03 Mei 2011 - 16:50:

Mariette,

Wat jij hier zegt tegen Af, over dat pacing dwars door de iegen hartslag in het ventrikel daar heb ik dus nu al 2 1/2 jaar last van. Maar ze konden niets meer voor me doen hoe ze de pm ook afstelden, hielp niet.

Nu eindelijk doorgestuurd naar Amsterdam, en ik krijg als het goed is binnen 2 weken een nieuwe pacemaker!

Ik vind het een eng idee wat je daar schrijft, vooral omdat ik me helemaal niet goed voel allang niet meer.
Hoe groot is de kans dat ik nu harfalen heb gekregen/krijg.
Dit maakt me wel bezorgd zoals ik dit lees.

Ben trouwens zo nbang als de dood en op van ellende, geestelijk en lichamelijk, het heeft TE lang geduurd, kan nu alleen nog maar zitten.

En de cardiologen ook in A'dam vinden het maar een "raar verhaal".

Technicus zegt, hij moet eruit, kan dat ding niet meer zien! Maar de cardiologen doen niets, vandaar A'dam.

Helaas kan het zo ook gaan, en ik ben nu zover dat ik niet meer durf maar toch moet!!!!

Liefs Yentl

Door Af op Dinsdag, 10 Mei 2011 - 04:50:

Mariette,

Over het bijdragen aan minder moeheid:
Sinds ik een bradycardie heb ben ik "zeer" vaak moe. Vooral in het gewone dagelijkse ben ik vrijwel altijd moeiig. Ik moet halverwege de dag ook 45 minuten liggen,anders is de dag te lang.
Deze klacht heb ik exact vanaf het moment dat ik een bradycardie opliep. Inmiddels weet ik bijna niet meer hoe ik me vroeger voelde trouwens.
Door een hogere hartslag (zoals 2,5 jaar geleden) met behulp van een PM zal de moeheid weg gaan volgens de cardioloog.

Over de cardio:
Doe ik 1 keer per week.
Mijn sportconditie zal met deze bradycardie nooit meer zo worden als vroeger, maar is voldoende voor mij.
Mijn grootste probleem is de gewone moeheid in het normale leven.

Over de indicatie:
Dat is puur de moeheid door de lage hartslag die ervoor zorgt dat ik leef als een oude man. Weinig energie heb.

Over het probleem oplossen :
De cardioloog ( VU Amsterdam)heb ik al vaak gesproken en dat blijft gebeuren. Hij heeft mijn situatie ook met andere specialisten besproken (ook van andere ziekenhuizen, oa AMC A'Dam). Heb veel ook veel testen gedaan.
Op dit moment zijn ze er nog steeds niet uit, maar hun mening is vooral: Veilig, maar is de moeheid leefbaar?? Ik ben een grensgeval. Mijn moeheid moet bepalen wel of geen PM. En dat is moeilijk zelf te bepalen, want ik weet bijna niet meer hoe ik me 2,5 jaar geleden voelde. Het is ook nog al een beslissing zeg.
Ik ben juist vaak op onderzoek, oa via internet.Bv forum.
Dit vooral om me te helpen een beslissing te nemen.

Groetjes

Door mariette/moderator op Dinsdag, 10 Mei 2011 - 08:31:

@ Af: toch zou ik nog eens naar een SMA gaan voor die lactaat meting en oxycon. Juist omdat je al sport, zou je eens kunnen kijken wat je daar nog mee kunt en of er misschien een verklaring is voor de moeheid, ánders dan een lage hartslag alleen. Geloof me, een cardioloog is echt geen sportarts. Twee verschillende vakgebieden. Misschien kom je er toch verder mee!

Bovendien is de ene moeheid de andere niet. Of de bradycardie er nu iets mee te maken heeft?

Door Lil op Maandag, 16 Mei 2011 - 10:03:

@ Af; Toen ik last had van bradycardie kon ik nog nauwelijks normaal functioneren, zo moe en uitgeput was ik. Mijn hartslag in rust zakte in een half jaar van 48 naar 26 slagen per minuut.
Ik werk in de tandheelkunde en was zo moe dat ik bijna over de patiënt heen viel omdat het me niet lukte om rechtop te blijven zitten.
Nadat de pacemaker werd geplaatst ben ik in eerste instantie gigantisch opgeknapt. Mijn hartslag werd genormaliseerd en mijn energie kwam terug en mijn lijf herstelde zich. Toen kwamen dus de ritmestoringen in de vorm van fibrilleren, flutters en tachycardieën waar mijn pacemaker niets mee kan. Hij springt in een andere modus en doet zn werk pas weer als de storingwen voorbij zijn.
Omdat pillen niet hielpen hebben ze dus ( succesvol) een ablatie gedaan, die welliswaar 7 uur duurde, maar met als resultaat dat ik een stuk minder medicatie nodig heb.

@Harry ; Ik heb een pacemaker gekregen niet voor een onregelmatige hartslag en allerlei storingen maar wegens het Sick Sinus Syndroom. Mijn hart was veel te traag en ik had op het laatst alleen nog maar de zogenaamde "escape"slagen,slagen die niet ontstaan in de sinusknoop maar elders in het hart, omdat de sinusknoop faalde.

Door Af op Dinsdag, 24 Mei 2011 - 03:22:

Lil,

Dus nu gaat het een stuk beter met je.
Is door de pacemaker jouw moeheid minder geworden en ben je dus weer energieker geworden ?
Dat begrijp ik. Was puur het energieke wat je nu hebt gekregen het waard los van de veiligheid ?
Ik denk altijd zo van :moet ik de rest van mijn leven nu moe zijn. Vooral als mijn zoontje bij mij is, dan ben ik ontzettend gesloopt. Zo weinig energie.
Maar ja : is het het waard om een pacemaker te nemen. Wegen de voordelen op tegen de nadelen (en dan bedoel ik vooral "mogelijke" grotere risico's
op hartritmestoornissen, waarvan ik niet weet hoe groot dat risico dus is)

Door mariette/moderator op Dinsdag, 24 Mei 2011 - 09:11:

@ Af: Jammer dat je niet ingaat op de suggestie voor de keuring bij een SMA. Ik krijg toch de indruk dat je bevestiging zoekt vóór het plaatsen van een pacemaker. Ik zou haast zeggen, dóen en kijken of het helpt. Toevallig kreeg een kennis enkele maanden geleden een pacemaker, waarvoor ook geen harde indicatie bestond. Ook deze man voelt zich ineens 'prima' terwijl het apparaat nauwelijks werkt (gelukkig). Maar het placebo effect is blijkbaar fenomenaal.

Volledige zekerheid krijgt je niet, en is ook niet te krijgen. Er is blijkbaar niemand die het weet, en als het geopperd is, dan heeft kennelijk iemand van de heren specialisten er een gedachte bij.

Mocht de pacemaker niet helpen, mocht je er iets 'anders' van krijgen, dan kan je de pacemaker altijd nog uit laten zetten en als je goed overlegt van te voren, kan er wellicht zelfs voor draden gekozen worden die er weer uitgehaald kunnen worden. Dat was vroeger niet zo eenvoudig, maar tegenwoordig worden er weer andere draden gebruikt. Bespreek ook die opties eens.

Ik zou persoonlijk niet het hele leven voorbij laten gaan door je alleen maar op de moeheid te richten en niets te besluiten.

Door Af op Woensdag, 25 Mei 2011 - 00:22:

Mariette,

1 ding is zeker en dat is dat de moeheid veroorzaakt wordt door de bradycardy. Dat zeggen de cardiologen ook en ik weet het ook ,omdat ik moe ben vanaf de dag dat ik een bradycardy opliep.

De tip van de draden is een hele interessante. Dat ga ik bespreken.

Door mariette/moderator op Woensdag, 25 Mei 2011 - 08:54:

@ af: wat houdt je dan tegen? nogmaals: je kunt de pacemaker altijd uitzetten.

Door Luna op Woensdag, 25 Mei 2011 - 20:49:

Hallo Af,

Ook ik had last van perioden van bradycardie en hierbij moeheid en slechte concentratie. Als mijn hartslag zich weer normaliseerde, gingen ook de klachten weg.

Nu ik een pacemaker heb voel ik me prima, weer energie en concentratie als voorheen.
Ik ervaar totaal geen beperkingen van de pacemaker en heb voor de " mri-veilige" gekozen.

Mijn redenering was hetzelfde als wat Mariette ook aangeeft: het is toch zonde om aan te blijven modderen. De pacemaker zou je uit kunnen zetten als het toch niets is. Bij mij is ook besproken, om hem na 1 jaar evt. te verwijderen als het geen oplossing zou bieden tegen de klachten.

Door Af op Donderdag, 26 Mei 2011 - 01:43:

Mariette,

Bedankt. Je hebt gelijk.
Ik heb binnenkort weer een gesprek met de cardioloog. Die ging mijn situatie bespreken met andere specialisten (ook van andere ziekenhuizen).

Wat mij tegenhoud is oa toch angst voor het onbekende. Bang dat ik dan weer andere complicaties krijg. Kijk wat ik nu heb is natuurlijk ook een complicatie van een andere operatie, zoals je weet.
Ben oa andere ook bang voor eventuele hartritmestoornissen juist veroorzaakt door een pacemaker, zoals hierboven besproken.
En ja ,het is toch een ingreep he. Is niet zomaar wat.
Ik hou je op de hoogte.

Luna,
Dank je voor je reactie.

Door Lil op Donderdag, 26 Mei 2011 - 08:27:

Hai Af,
Ja, mijn vermoeidheid is stukken minder geworden, het gaat stukken beter op dat vlak, mooie keurige hartslag, meer energie en inderdaad concentratie vermogen.
De energie die ik heb herwonnen zou ik NOOIT meer kwijt willen, ik heb een groot stuk van mijn leven terug.
Als ik geen pacemaker zou hebben zou de kwaliteit van mijn leven zo dalen dat ik daar psychisch niet mee om had kunnen gaan.
Eventuele bijwerkingen heb ik voor lief genomen, je moet gewoon soms de keus maken,de rest van je leven alleen maar moe zijn zou absoluut voor mij geen optie zijn, zeker niet met kleine kids.
En ja , het is een ingreep maar aan de andere kant is het ook goed te doen hoor.
Maar ja misschien heb ik makkelijk praten, inmiddels één openhartoperatie,één ablatie, een pacemakerinplantatie, en binnenkort mijn tweede openhartoperatie. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je vertrouwen moet hebben in de deskundigen, ze zijn zo enorm knap, je bent in hele goede handen.
Ik wens je heel veel sterkte de komende tijd!!
Een hartegroet van Lil

Door mariette/moderator op Donderdag, 26 Mei 2011 - 08:56:

@ Af: nou kijk eens.... een steuntje in de rug misschien! laat je horen als je de afspraak hebt gehad?

Door C van bruggen op Zaterdag, 28 Mei 2011 - 11:28:

Ik gebruik nu Amiodaron maar dad is niet voldoede
lil vaak in het ziekenhuis erg ververveld

Door Af op Zaterdag, 28 Mei 2011 - 18:57:

Doe ik.
Allen bedankt


Voeg Bericht Toe


Naam:  
E-mail: