Pacemakersyndroom?

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Ritmestoornissen: Pacemakersyndroom?
Door Theo op Dinsdag, 27 December 2005 - 15:54:

Sinds april van dit jaar heb ik een pacemaker geïnplanteerd gekregen. (medtronic, dddr)
Dit was noodzakelijk omdat ik een paar keer tegen de grond ben gegaan (3de graads AV-blok).
Omdat tevens verkalking (a.g.v. bestraling) van de aortaklep was ontstaan heb ik sinds april ook een kunstklep.
Bij inspanning voel ik nog steeds een druk die vanonder mijn kaken tot rondom mijn slapen en ogen voelbaar is. Ook voel ik me onvast op mijn benen als ik loop. En, dat terwijl ik voor al deze operaties lange trektochten met zware bepakking maakte!!
Mijn rustpols is - vind ik - te hoog.(rond de 90 hpm) Bij inspanning (loopsnelheid 4 km p/u.) loopt de polsslag snel op naar 130. Ga ik nog iets sneller lopen dan bereikt de hartslag al snel waarden van 150 en meer!
Inmiddels weten mijn cardioloog en pacemakertechnicus ook niet meer wat ze met mij aanmoeten. Omdat het hart momenteel redelijk zelf functioneert staat de pacemakerinstelling op DDIR. (lowerrate 70 en upperrate 160)
Ik heb inmiddels ervaren dat de psyche een belangrijke rol vervult. Door angst voelen al deze onplezierige sensaties nóg vervelender. Zelf denk ik dus weleens aan een pacemakersyndroom, maar ja ik ben maar een leek.
Toch wil ik me weer als vanouds voelen en trektochten kunnen maken, dus probeer ik overal meer informatie te vinden. Dus voeg ik mijn probleem op deze site toe aan alle andere. Ik hoop dat jullie in al jullie lotgenotenwijsheid mij een tip kunnen geven.

Door moderator mariette op Dinsdag, 27 December 2005 - 16:28:

Hai Theo

Wat naar om te lezen dat je je nog steeds rot voelt :-( Ik vind de lower rate van 70 vrij hoog eerlijk gezegd. Heb je al eens een inspanningstest gedaan met controle van de pacemaker? Dan zou je nog beter kunnen zien of de instellingen juist zijn. Niet iedere technicus doet dat bij een controle.

Overigens is een pacemaker syndroom NIET iets dat slaat op een psychische aandoening! Het is een complex van klachten die meestal veroorzaakt worden doordat er geen synchroniteit bestaat tussen de boezem en de kamer. dat kan heel vervelende klachten geven zoals het gevoel dat bloed terugstroomt naar de hals etc. Of bedoelde je dat ook? In principe zou dit in de meeste gevallen via een goede instelling 'weg te programmeren' moeten zijn.

Door Theo op Dinsdag, 27 December 2005 - 22:41:

Dag Mariette,
Fijn, dat je zo snel reageert. Ik heb het even nagekeken en de volgende rate instellingen heb ik gevonden: "Lower Rate Interval", "60"
"ADL Rate", "95"
"Upper Tracking Rate", "160"
"Upper Sensor Rate", "130"
Ik heb reeds meerdere malen een Holter gedragen en onlangs heb ik ook een inspanningstest ondergaan. (Op de fiets en aangesloten op ecg-apparatuur. Zowel cardioloog als pm-technicus zien niets vreemds, dat verbetert zou kunnen worden. Echo van hart laat, buiten een lichte verkalking van de mitralisklep, ook niets alarmerends zien (is al enige tijd geleden gedaan)
Ik weet, dat een pacemakersyndroom geen psychische aandoening is, maar ik voel wel dat angst zaken gevoelsmatig verergert.
Hopelijk geeft bovenstaande info je iets meer zicht in mijn situatie. Ik wacht weer af en hoop langzaam op een wondertje.

Door Rolf op Dinsdag, 27 December 2005 - 23:07:

Hoi Theo,

Wat voor een Medtronic DDDR heb je? Kappa, Enpulse of Enrhythm? Je vertelt dat je een 3e graads AV block hebt, heb je hierbij ook ritmestoornissen zoals boezemfibrilleren? De DDIR mode wordt vaak geprogrammeerd als je meer ritmestoornissen hebt dan normaal ritme.
Als je af en toe ritmestoornissen hebt dan is het te overwegen om de pacemaker DDDR te laten zetten + automatische mode switch. Hierbij heb je het voordeel van normaal fysiologisch (synchroon) rime als het hartritme normaal is. Mocht er een ritmestoornis optreden dan schakelt de pacemaker automatisch om naar DDIR totdat het ritme weer normaal is. De snelheid waarmee wordt gemodeswitched hangt af van het type pacemaker en de instellingen.
Het is overigens ook aan te bevelen dat het atrial ritme histogram goed wordt geanalyseerd, hierop is te zien of er ook sprake is van normaal sinusritme. in de DDIR (non-tracking mode) kan dit namelijk tot de beschreven problemen leiden. Als blijkt dat het sinusritme normaal is zou zelfs een DDD mode met auto mode switch naar DDIR te overwegen zijn. Wij voeren vaak ispanningstesten uit met en daarna zonder sensor om zo te kijken wat het best bevalt.

Ik denk dat je je met een DDD of DDDR + automatic mode switching een stuk beter kunt voelen.

Met vriendelijke groet,
Rolf

Door Theo op Woensdag, 28 December 2005 - 13:15:

Dag Rolf,
Allereerst bedankt dat je mij met jouw specifieke kennis van zaken wilt helpen.
De antwoorden op jouw vragen: Het type p.m. is Medtronic;"KEY_Model", "Kappa KDR901"
Volgens mij heb ik geen bijzondere ritmestoornissen en ook geen last van boezemfibrilleren. Allerlei instellingen van de P.M. zijn reeds geprobeerd (tot VVIR aan toe).
(N.b.: Ik heb daar een complete uitdraai van op flop, maar ik wil deze site niet vervuilen met pagina's tekst van mijn individuele p.m.-instelling. Als er een andere mogelijkheid is deze p.m.-instelling incl geschiedenis te doen laten toekomen, hoor ik dat graag!)
Geen enkele instelling hielp mij van die vervelende gevoelens af.
Ik zal mijn mailadres vermelden, misschien kan ik dan wel jou de p.m.-instellingsuitdraai doen toekomen? Vast bedankt.

Door Rolf op Woensdag, 04 Januari 2006 - 11:23:

Hoi Theo,
Ik heb je uitdraai ontvangen. Ik moet alleen nog kijken hoe ik de grafieken ook kan bekijken. Ik kom er binnenkort op terug.
Groeten,
Rolf

Door riekie op Dinsdag, 10 Januari 2006 - 14:07:

Hallo Rolf
Hier weer een berichtje van mij,Ben bij de cardioloog geweest.
Maar zij kan niks meer met het ritme doen!!ik heb dagelijks last van die flutter en het boezemfibrilleren.
De pacemaker draait op volle toeren volgens mijn cardioloog .Door de medicijnen word het ritme nog een beetje getemt???En meer mag ik niet verwachten, De cardioloog zeg wij moeten het nu gewoon hebben van de ontwikkeling die gaande zijn??
Maar ik heb nu toch mijn vraag tekens,Ik heb zo iets, van help daar is toch nog wel iets wat zij kunnen doen!!
Maar volgen de cardioloog is het heel moeilijk en de acemaker staat nu vol aan (wat dat ook mag zijn??)
Nou rolf ik ben niks op geschoten met mijn nieuwe pacemaker,alleen de baterij is weer vol!!
Ik weet het nu even allemaal niet meer.
Ik ben zoekende.
Groeten Riekie

Door Petra op Zaterdag, 14 Januari 2006 - 21:33:

Hoi Rieke,

Datgene wat jij nu allemaal verteld komt mij als muziek in de oren voor.
Ik heb hetzlefde probleem gehad. De pacemaker op volle toeren laten draaien en tableten geven om alles een beetje te dempen. Nou echt niet. Eerst zijn we begonnen met mijn eigen hartslag voorrang te geven aan de PM. dat wil zeggen dat mijn eigen hartslag voorrang kreeg, die is tenslotte altijd sterker dan die van de pm. en daarna de tabletten afgebouwd. Nu zijn we dus eindelijk zover dat ik 1 geen medicijnen meer slik en 2 ik heb een eigen hartslag die wordt geholpen door de PM.
Mocht het bij jou een opini zijn dan zou ik er voor gaan en als het verantwoordelijk is het proberen. Bij mij was het niet verantwoordelijk maar ik heb er zelf voor gekozen het te proberen. Blijf maar een halve dag in het ZH. om te zien wat het doet.

Toi, Toi, Petra

Door riekie op Zondag, 15 Januari 2006 - 14:21:

Hallo Petra
Nou petra bij mij is het probleem,dat ik een his abelatie heb gehad!!
Daar door heb ik geen eigen hartritme meer in de kamers. Een iedergeval ben ik 100% afhankelijk van mijn pacemaker.
Van de 100%boezemfibrileer ik 70% in 24 uur en de pacemaker kan hier niks mee.
Dan heb ik nog een flutter bij de klep die cirkeld rond,Die hebben zij al eens geabeleerd maar dat is mislukt.
Dus petra mijn pacemaker draaid op zijn top ,Ondanks de medicijnen (15soorten) heb ik nog erg veel ritmestoornissen,ik zou willen dat het anders was maar heelaas!!!
De artsen hebben nu ook zo iets van ,De tijd en ontwikkeling zal mischien nog wat voor mij kunnen gaan betekenen???
Ik heb nu ook inmiddels een lichte vorm van hartfalen de bij.
De longarts ben ik ook bij geweest hij zeg dat de zuurstof opnamen niet goed is.
Maar wart zij daar nu mee gaan doen Ik zou het niet weten ik hoor dat van de week wel!
Dus petra je leest het wel,ik heb ook van alles al bekenen maar mijn opties zijn niet zo groot.
Ik ben wel benieuwd of zij wat aan de zuurstof opnamen kunnen doen???
Nou petra je hort het nog wel .
Maar alles bij alkaar valt het niet altijd mee!!!!!
Groeten Riekie

Door Theo op Maandag, 23 Januari 2006 - 14:09:

Aan iedereen, die het wil lezen en vooral voor Rolf,

Hierbij een update van mijn ervaringen na operatie en pacemakerimplantatie. (Zie ook mijn bericht van 27 december 2005, hierboven.)
- Al na een kleine kilometer wandelen (dus bij inspanning en vermoeid worden) voelde ik de eerste golf van onwel worden. Als ik dan mijn pols voelde mat ik ná elke 3 slagen 1 overslag en dan weer 3 slagen, als bij een 4 takt motor die op drie poten loopt. Dit herhaalde zich enkele keren tot ik thuis was.
- Paar dagen daarna weer gewandeld, maar nu met een horloge om, die mijn hartslag bijhield.
Als ik me onwel voelde worden sloeg de hartslagmeter op ‘nul’ . Dus: óf hij registreerde op dat moment géén hartslag óf hij kon – door de onregelmatigheid van de hartslagen - geen gemiddelde per minuut meer berekenen.
- Na inspanning en deze aanvallen van onwel worden duurt het zeker een halfuur voordat ik helemaal hersteld ben en me weer langzaam durf in te spannen.
- Al een paar keer – plusminus 20 minuten ná een behoorlijke avondmaaltijd – voel ik me onwel worden, wordt mijn pols onregelmatig en duikt ook mijn bloeddruk omlaag. (Dit alles ook gemeten met een polsbloeddrukmeter) Dit herstelt zich na een minuut of 10.
Tot nu toe kunnen de heren medici, technici en therapeuten geen oorzaak aangeven.
Is de oorzaak van deze klachten te vinden in de pacemakerinstelling (DDIR), het hart zelf (kunstklep, verhard pericard of ander defect) of komen de klachten ergens anders vandaan. Ik zoek ook bijv. in de richting van maag/darmfuncties. Bij mij is een partiële maagresectie uitgevoerd en ik heb dientengevolge snel last van “dumping”verschijnselen.
Ik blijf zoeken. . . . . en hopen op verbetering!
Herkenning, een oplossing of suggestie, laat het mij weten; vast bedankt.

Door Rolf op Maandag, 30 Januari 2006 - 10:01:

Hoi Theo,

Ik heb je opgeslagen file geanalyseerd, ik heb dit naar je prive e-mail adres teruggestuurd (i.v.m. privacygevoelige informatie)

Ik denk dat het (met de bij mij bekende informatie) mogelijk een verbetering is om de pacemaker DDDR te programmeren in plaats van DDIR. Maar dan moet de pacemaker de ritmestoornissen wel goed kunnen zien, want dan kan de pacemaker waneer het nodig is wel omschakelen naar DDIR. In de DDIR mode wordt het atriale ritme (P-toppen) niet doorgegeven aan het ventrikel. Bij inspanning kan dan het atriale ritme stijgen tot een bepaalde waarde, terwijl de sensor van de pacemaker op een ander ritme stimuleert. Dit resulteert in het verlies van AV synchroniteit. Met andere woorden, de bovenkant en de onderkant van het hart gaan elk hun eigen gang zonder samen te werken. Hierdoor kan de bloeddruk nogal varieren.

Over het horloge zou ik me geen zorgen maken. Ik heb zelf ook wel een paar keer een inspanningstest meegemaakt met een patient met een Polar horloge. Deze kan soms de pacemakerpulsen ook mee tellen. Hierbij kan het horloge het spoor bijster raken, en geeft deze 0 aan.

Een bekend fenomeen is dat kort na het eten soms wel eens een atriale ritmestoornis kan ontstaan.

Het effect van het dumping syndroom op de ritmestoornissen is mij onbekend. Ik heb zelf een jaar geleden een slokdarm resectie gehad, hierbij had ik nadien vaak last van het dumping syndroom (geeuwen, slaperig voelen, kloppend gevoel). Wat bij mij helpt is eerst drinken en daarna pas te eten. Vooral niet drinken kort na het eten.

Een hoop info, hopelijk heb je er iets aan.

Groeten,

Rolf

Door Theo op Zondag, 05 Februari 2006 - 13:55:

Hi Rolf,

Allereerst wil ik je bijzonder hartelijk bedanken voor alle moeite die je hebt gedaan om mijn gegevens te analyseren, histogrammen en grafieken d.m.v. foto’s voor mij zichtbaar te maken en uit het geheel een voor mij bruikbaar advies te destilleren.
In overleg met mijn pacemakertechnicus zijn de p.m. instellingen nu weer gezet op DDD, maar nu met switchmode op ON, lower rate: 60, upper rate: tracking op 160 and sensing op 140 ppm. Ritmestoornissen worden niet echt gezien.
Wèl bleek tijdens het instellen, dat er geen enkele AV-geleiding meer was. Hij vond het aannemelijk, dat mijn onplezierige sensaties (onvast gevoel, druk in het hoofd en golven van onwel worden) hiermee verklaard zouden kunnen worden en vond (terug)zetten naar bovenstaande instellingen derhalve een logische stap.
Op basis van enkele dagen ervaring merk ik een verbétering. Bij verhoging van inspanning zijn de golfjes van onwel-worden merkbaar korter en (dus) minder hevig. (Het lijkt wel of ze niet dóórzetten.)
Vraag: Zou ik met een aanpassing van de AV intervals nog verdere verbetering kunnen boeken? (nú: paced AV=170 en sensed AV=140 ms).
En, denk jij dat het boek dat ik op Internet zag: Cardiac Pacing door Kenneth Ellenbogen (hopelijk ken je het) iets voor mij zou kunnen zijn, zodat ik mijn kennis (ik heb geen medische achtergrond) kan vermeerderen?
Via trefwoorden in Google als: “paced av, and sensed av, av delay and third degree av block” kwam ik vrij snel bij dit boek uit! Ik heb maar steeds het gevoel dat fine-tuning van deze av-intervals – in mijn geval – misschien die golfjes van onwel-worden kunnen voorkomen. Is dat ook zo??
Nogmaals hartelijk dank.
N.B.: Een relatie tussen slokdarm/maagresectie(incl. dumpingsyndroom) en hartritme stoornissen is dus ook jou niet bekend. Dan zal ik dat als mogelijke oorzaak van onwel voelen uitsluiten.
Door ervaring wijs geworden volg ik al vele jaren jouw advies wat eten en drinken betreft. Na een maaltijd houd ik anderhalf uur aan voordat ik iets drink.
Ik besluit met een hartelijke groet van een dankbare lotgenoot,
Theo

Door Rolf op Dinsdag, 07 Februari 2006 - 15:41:

Hoi Theo,

Ik denk dat het in de DDD mode een stuk prettiger gaat. Bij ritmestoornissen zou de sensor eventueel nog kunnen worden aan gezet (DDDR).
De Kappa 900 pacemaker heeft een speciale functie aan boord, het zgn. Capture management systeem, dit staat aan. De pacemaker gaat hierbij op geregelde tijden kijken bij welke pulsgrootte (in Volts) er nog een gestimuleerd hartritme is (automatische drempelmeting). Het is goed om te kijken of de onplezierige sensaties overeenkomen met deze automatische metingen. Als dit het geval is, dan kan de pacemaker zo worden geprogrammeerd dat het effect niet meer optreedt. Ook is het goed om te kijken of er geen pacemaker mediated tachycardieën optreden.

Op zich zijn de AV instellingen prima. Als er AV geleiding was, dan zou het wel langer mogen.

Het boek van Kenneth Ellenbogen is op zich een prima boek, maar het is vrij uitgebreid en gaat mogelijk (te) diep in op bepaalde zaken. Ik heb het zelf ook gelezen. En het is Engelstalig. Er is ook een nederlandstalig boek over pacemakers wat iets makkelijker is om te lezen. Ik zal eens kijken hoe het heet, ik kom hierop terug.

Groeten,

Rolf

Door Theo op Zaterdag, 04 Maart 2006 - 09:59:

Hallo Rolf,

Ik heb bewust even gewacht met dit antwoord, daar ik een tijdje wilde ervaren hoe deze p.m.instelling uiteindelijk aanvoelt.
Rapport: In rust is alles o.k. Bij inspanning - ik loop inmiddels weer mijn rondje van 5 km. (pl/m 4,5 km/u) 3 keer in de week - voel ik naarmate ik meer vermoeid raak af-en-toe een onwelgolfje doorkomen, dat echter vrij snel wordt gedempt. Ik realiseer me steeds meer, dat het 'overwinnen van angst' veel meer wilskracht kost dan de inspanning die nodig is voor het opbouwen van fysieke conditie.
Ik zal zeker jouw sugesties over het Capture Managementsystem en de Mediated Tychardieën bij mijn volgende afspraak met de p.m.techn. subtiel inbrengen. Trouwens zonder jouw adviezen had ik me aanmerkelijk minder zeker gevoeld bij mijn aandringen op wéér een andere p.m.instelling. Driewerf dank hiervoor.
Rest mij nog een vraagje: Ik merk, dat ik mij bij hogere inspanning toch inhoud, omdat ik bang ben de ingestelde upperrate te overschrijden. Kan deze upperrate uitgeschakeld worden? Ik heb perslotvan rekening geen last van fibrileren.
Vast bedankt voor je antwoord.

Vriendelijke groet,
Theo

Door Rolf op Woensdag, 08 Maart 2006 - 20:11:

Hoi Theo,

Ik kom eerst terug op mijn vorige mail. Een Nederlandstalig alternatief voor het boek "Cardiac Pacing" door Kenneth Ellenbogen is:
"Pacemakers" ,fysiologische, fysische en technische begrippen. Dt boek is geschreven door A.sinnaeve & R. Stroobrandt. ISBN:90 70246 30 9
Dit boek gaat vooral over de technische aspecten van de pacemaker.

Bij inspanning kan het ritme voortgeleid worden door de pacemaker tot de maximum tracking rate. Komt het ritme hierboven dan gaat de pacemaker pseudo-Wenckebach effect vertonen (af en toe wordt dan een atriaal event niet vertaald in een ventrikel pace). Wordt het ritme nog hoger dan is de kans aanwezig dat de pacemaker het ritme niet goed meer kan zien, resulterend in een 2:1 ritme . Dit 2:1 punt is afhankelijk van een tweetal parameters. De upperrate kan vaak nog wel iets worden aangepast. Om te kijken of het nodig is kan de pacemakertechnicus kijken naar het atriaal ritme histogram en het ventrikel ritme histogram.
Als bijvoorbeeld het atriale ritmes boven de upper rate laat zien, dan kan mogelijk de upperrate worden verhoogd.
Groeten,
Rolf

Door wolly op Zaterdag, 18 Maart 2006 - 14:55:

Hallo Rolf, en andere lezers,

Je noemt het boek "Pacemakers, fysiologische, fysische en technische begrippen". Is het ook leesbaar voor iemand die in deze materie nog niet echt thuis is (maar dat juist wil worden) en ook niet technisch of medisch onderlegd?

Zijn er misschien andere pm dragers die het hebben gelezen en er iets over kunnen zeggen?

Vriendelijke groet,
Wolly

Door wolly op Vrijdag, 24 Maart 2006 - 13:40:

Hallo Rolf,

Over de leesbaarheid van het hierboven genoemde boek had je ook al iets gezegd, dat zag ik pas later.

'k Heb nog een andere vraag, waar kan ik eigenlijk meer informatie vinden over de codes die op het pacemakerpasje staan? 'k Zou er graag iets meer van weten.

Vriendelijke groet,
Wolly

Door riekie op Vrijdag, 24 Maart 2006 - 15:25:

Hallo Wolly
Kijk deze site,op home -letters veklaart .
Daar vind je alles over het onderwerp.
Groeten riekie

Door wolly op Vrijdag, 24 Maart 2006 - 17:26:

Hallo Riekie en anderen,

Dank voor je tip, maar eigenlijk zoek ik iets wat een beetje uitgebreider is, ook over de letters die weergeven wat je probleem is zeg maar. Bij mij staat bv Symptom B2 Dizzy spells, wat wordt daar doorgaans mee bedoeld? Duizeligheid? dat was in mijn beleving niet wat er aan de hand was.
Ik zou graag dus wat meer achtergrond-informatie willen over die codes, maar misschien staat er interessante informatie in het boek wat ik wil bestellen (zie hierboven).
Dat bestellen is tot nu toe niet gelukt omdat ze in de boekhandel niet goed wisten hoe er aan te komen.

Vriendelijke groet,

Wolly.

Door riekie op Zaterdag, 25 Maart 2006 - 09:26:

Hallo Wolly
Hier boven staat toch het ISBN nummer en de naam van de schrijver van het boek!!
Moet toch lukken zo wally
Groeten Riekie

Door Rolf op Zondag, 26 Maart 2006 - 19:43:

Hoi Wolly,

Het beschreven boek geeft meer diepgaande informatie over de pacemaker. Vooral op de technische aspecten wordt uitleg gegeven. Wel is enige technische kennis nodig. Het is voor zover ik weet het enige Nederlandstalige pacemakerboek. Op de site van guidant staat ook een pacemakergebruikershandleiding, deze is handig voor de minder technische pacemaker draag(st)er.

http://www.guidant.nl/Patient/Living/pace_index.aspx

De implantatiecodes staan ook hier echter niet in vermeld. Bij voldoende animo wil ik deze codes + bijbehorende indicatie wel intypen. (wel bewerkelijk).

Groeten,

Rolf

Door Marianne. op Maandag, 27 Maart 2006 - 00:15:

Hallo Wolly

Het boek "Pacemakers fysiologische fysische en technische
begrippen", heb ik ± 9 maanden geleden gekocht vlak na mijn
pacemaker inplantatie (volkomen onverwachts).
Het is wel wat technisch maar reuze interessant.
Het was fijn precies te kunnen lezen wat er fout ging in mijn hart
waardoor ik de pacemaker moest krijgen. Dat had de cardioloog
alleen maar omschreven.
Een paar dagen geleden kocht ik het boek " Ritme en
geleidingsstoornissen in de praktijk " van Mark van den
Boogaard. Hier vind ik nog meer informatie in en was heel blij
dit boek tegen te komen. Het is makkelijker te begrijpen en gaat
ook over andere behandelingen zoals met medicijnen enz.

Groetjes van Marianne.

Door Theo op Maandag, 27 Maart 2006 - 09:06:

Hallo Rolf, Wolly en andere geïntresseerden,

Het boek Pacemakers etc.. van Sinnaeve is in 1996 gepubliceerd en inmiddels niet meer in de boekhandel voorradig/verkrijgbaar.(Zij kunnen het daarom - zelfs op isbn nummer - niet meer in hun computer vinden.) Ik heb het vorige week op de site van Scheltema(A.dam) besteld. (23,50 Euro)
Groeten en succes!

Door wolly op Maandag, 27 Maart 2006 - 20:45:

Hallo Rolf, Marianne, Theo en andere lezers,

Dank voor jullie reactie! Het boek van Sinneave had ik inderdaad al een beetje opgegeven, maar vlak voor zessen vanavond belde de boekhandelaar dat hij het binnenheeft, gewoon op zijn eigen naam besteld. Aardig. Ondertussen bij de bieb het boek van Mark van den Boogaard besteld, dus kan ik vooruit. Jouw reactie lezend Marianne, ben ik wel nieuwsgierig.

Rolf, wat betreft de codes en indicatie; dat vind ik wel interessant, maar laten we inderdaad maar even afwachten of er meer belangstellenden zijn.
Het moet niet gebeuren dat jij deze site gaat mijden omdat het teveel tijd gaat kosten.

Vriendelijke groet allemaal,
Wolly.

Door Anoniem op Dinsdag, 04 April 2006 - 13:32:

hallo Rolf Ooit heb ik een berichtje gestuurd naar jou ,in verband met het verplaatsen van mijn pacemakerDat is prima gelukt en ik ben er erg blij mee maar de laatste tijd voel ik me soms erg naar ,dus ik dacht vanmorgen ik ga de pacemaker site eens even doorspitten en daar vond ik heel wat klachten waar ik me zelf heel goed in kan vinden dit is voor mij een hele geruststelling Er zijn dus heel veel mensen met de zelfde klachten als ik Volgende week moet ik naar de pacemakercontroleur voor de halfjaarlijkse controle kan ik dit ook even aankaarten groetjes Toos

Door Rolf op Vrijdag, 07 April 2006 - 22:15:

Hallo Toos,
Vervelend dat je af en toe een naar gevoel hebt, ik hoop dat dit forum mede kan bijdragen aan de oplossing van het probleem. Mocht je nog vragen hebben dan beantwoord ik deze voor je.
Groeten,
Rolf

Door Theo op Zondag, 09 April 2006 - 15:02:

Hallo Mariette,

Ik dank je voor je reactie op mijn ervaringsverhaal.
En in de zin: "Ik hoop dat het nu een beetje goed met jou gaat.", sla je de spijker op z'n kop.
Ik vrees, dat ik moet accepteren, dat lichamelijk inspanning niet meer echt leuk is, maar slechts noodzakelijk om conditie op peil te houden.
Je hebt in mijn berichtjes hierboven kunnen lezen, dat ik een boek over pacemakers heb besteld. Ook probeer ik meer kennis te vergaren over het functioneren van het hart en het lezen van ECG's d.m.v. een cursusje op Internet.
Ik ben niet van Koninklijke Huize, dus zal ik veel zelf moeten aandragen om behandelaars alert te laten reageren.
Maar, ik houd plezier in het leven en maak er het beste van. Ook blijf ik de berichten op je site aandachtig volgen, want ik heb zelf ervaren hoe belangrijk de steun en raad is die je hier kunt vinden.
Hartelijke groeten aan jou en alle lotgenoten.

Door riekie op Vrijdag, 14 April 2006 - 10:06:

Hallo Rolf
Nou ik heb eigelijk een vraagje Ik heb het plan op gepakt om toch nog te gaan fitnissen!!!
Maar nu kom ik mijn eigen constant tegen met wandelen.
Ik heb gewoon geen lucht, Alles doet mijn pijn armen benen het lijkt wel of der lood in hangd.
Kom dat nu om dat de pacemaker is ingesteld op 140 slagen max en onder drempel op 70 slagen minimaal. En mijn har fibrilleert 24 uur heb eigelijk geen bijna geen sinus ritme meer.
De cardioloog zeg wel dat de pacemaker volvermogen moet werken?
Maar ik weet nu niet wat de oorzaak is dat ik geen inspannig kan leveren.
Is het fibrilleren of het hartfalen of de instelling van de pacemaker??
Rolf weet jij wat de oorzaak is of kan zijn.
Als het de instelling van de pacemaker is over vier weken moet ik naar de controle.
Misschien dat hij nog wat kan veranderen??
Nou rolf misschien weet jij raad!!
Groeten Riekie

Door Rolf op Vrijdag, 14 April 2006 - 17:57:

Hallo Riekie

Is het cardiofitness? Ik denk dat het goed is om vooral rustig te beginnen. Inspanning zoals fitness is gezond, maar op de momenten dat je boezemfibrilleren of een boezemflutter hebt werken de bovenkant en de onderkant van het hart niet samen. Dit resulteert in 20-30% minder energie per hartslag. Bovendien heb je hierbij ook nog hartfalen. dit bij elkaar opgeteld zorgt voor de vermoeidheid. Ook de instelling van de sensor van de pacemaker kan bijdragen tot betere prestaties. De status hiervan is zichtbaar in het hartritme histogram. Staat de overdrive functie van de pacemaker ook aan? Het op vol vermogen werken kan mogelijk te maken hebben met de hoogte van de pacemakerpulsen, om hierover een goed antwoord te kunnen geven heb ik de ingestelde parameters nodig. Eventueel kan de pacemakertechnicus een uitdraai voor je printen, doen wij ook regelmatig.
Groeten,
Rolf

Door riekie op Vrijdag, 14 April 2006 - 23:02:

Hallo rolf
De sensor staat acc?mode zwitching auto,asp interval 275ms ,accelerometer med/high en zo nog veel meer getallen en taal die ik niet begrijp.
Atrial lead staat weer anders dan de ventricular lead pace polanity staat bij alle bij op bi
Maar rolf als jij de uitdraai verder wil weten.Zeg mijn dan wat ik moet lezen ik snap de niks van??
Groeten en alvast bedankt riekie