Op de borst gevallen

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Dagelijks leven: Op de borst gevallen
Door Moppersmurf op Maandag, 26 Mei 2008 - 09:58:

Ik ben enige tijd geleden gelanceerd van mijn fiets en pal op mijn borst terechtgekomen. Gekneusde ribben, niks gebroken.
Maar ik ben wel een beetje bang dat mijn pacemaker(draden) beschadigd zijn. Ik kan functioneren zonder pacemaker maar wat als een draad afgebroken is en nu in mijn aorta zwemt?

Ben naar de dokter geweest: "Daar heb ik geen verstand van, je moet contact opnemen met het ziekenhuis". De cardio poli: "Dan moet u een verwijzing van de huisarts regelen en krijgt u een brief met een afspraak".

Oftewel de bekende bureaucratie. In Leiden is de wachttijd 1 jaar met een verwijsbriefje van de huisarts. Vreemde zaak, wat als er echt iets mis is, dan is het over 1 jaar te laat om er nog iets aan te doen.

Is er dan niemand die in dit soort gevallen gewoon professioneel advies kan geven en beoordeelt of het wel of niet nodig is om de boel te controleren???

p.s. ik heb geen halfjaarlijkse controles meer omdat de pacemaker is "uitgezet" (de drempel is op 30bpm gezet).

Door mariette/moderator op Maandag, 26 Mei 2008 - 12:33:

Om je gerust te stellen: de draad zal niet in de aorta zwemmen. Bovendien gaat de draad niet zweven want beide uiteinden zitten immers nog vast.

Ik zou even bellen naar de receptie van het ziekenhuis en je laten doorverbinden met de pacemakertechnicus. Daar kan je gewoon een afspraak maken voor een doormeting zonder wachttijd en zonder gedoe.

Afspraak op de poli cardiologie heb je niets aan in dit geval.

Door Moppersmurf op Maandag, 26 Mei 2008 - 14:06:

Hoi Mariette

"Om je gerust te stellen: de draad zal niet in de aorta zwemmen. Bovendien gaat de draad niet zweven want beide uiteinden zitten immers nog vast. "

Is het niet mogelijk dat de draad afbreekt op de plek waar hij bevestigd is aan de generator in je borst?
Ik neem aan dat ze die draad er gewoon inschroeven ofzo.

"Ik zou even bellen naar de receptie van het ziekenhuis en je laten doorverbinden met de pacemakertechnicus."

Ik ga het proberen

Door mariette/moderator/arts op Maandag, 26 Mei 2008 - 15:05:

ja maar dan nog? nee, daar zou ik me geen zorgen over maken. er ligt altijd een flinke lus rond de pocket. bovendien kan de draad niet in de aorta komen. de draad ligt in een ader (vene) die naar het hart loopt en komt aan de rechterzijde het hart binnen!

Door Moppersmurf op Maandag, 26 Mei 2008 - 15:24:

okee bedankt mariette.

het ging me niet per se om de aorta maar ik had op internet ooit een paar artikelen gelezen migratie van pacemaker draden, google pacemaker migration.

bijvoorbeeld:
"We describe a 56-year- old gentleman who had undergone pacemaker implantations thrice due to repeated lead fractures (thrice) and also had migration of the pacemaker lead into the pulmonary circulation. He also had an azygous vein which was noticed while placing the temporary pacemaker wire."

groetjes
Rob

Door christian op Woensdag, 28 Mei 2008 - 22:24:

Hei Rob,

Hoe komt het dat ze jouw pacemaker hebben "uitgezet"? Heb sinds een half jaar een pacemaker en die gaat pas pacen onder de 40 hartslagen. Ben benieuwd. Is dat omdat je pm niet heeft moeten bijspringen gedurende meer dan een jaar? ....