Lassen en een pacemaker

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Dagelijks leven: Lassen en een pacemaker
Door Fedde op Woensdag, 27 Mei 2009 - 15:29:

Hallo,

Binnenkort krijg ik een pacemaker. Wat voor merk, type en model weet ik nog niet. Ik weet alleen DAT ik er 1 krijg.

Echter, ik ben constructiewerker van beroep. Daarvoor moet ik onder andere lassen en in de ruimte waar ik werk wordt ook door anderen gelast.

Nu weet ik dat er bij het lassen verschillende soorten straling vrij komt en dat pacemakers niet tegen bepaalde straling kunnen. Daarom heb ik de volgende vragen:
- Welke soorten straling zijn schadelijk voor pacemakers ?
- Wat is de maximale straling waar je en pacemaker aan bloot kan stellen zonder dat er kans is op negatieve effecten ?
- Met wat voor apparaten kan je die straling meten ?
- Hoe is die straling tegen te houden ?

Ik ben niet van plan om zowel mijn werk als mijn hobby zomaar tegen te laten houden door een pacemaker. Daarom ben ik op zoek naar een oplossing. Tevens hoop ik dat anderen dan weer kunnen profiteren van die oplossing.

Groetjes van Fedde.

Door Eric op Woensdag, 27 Mei 2009 - 22:01:

Hallo Fedde,

Elektrische lasapparaten veroorzaken een sterk elektromagnetisch veld. Het is voornamelijk de magneetwerking die de pacemaker beïnvloedt.
Als je weet welk merk en type geïmplanteerd zal worden neem dan via de pacemakertechnicus contact op met de fabrikant van de pacemaker.
Zij kunnen als beste de gewenste informatie geven.
Over het algemeen wordt aanbevolen ongeveer een halve meter afstand van het lasaparaat te houden.

Succes, Eric

Door Fedde op Donderdag, 28 Mei 2009 - 18:18:

Dan ga ik dat doen, bedankt voor je antwoord !

Wat ik zelf inmiddels weet van mijn cardioloog is dat een lasapparaat het programma van de pacemaker kan beïnvloeden. Het is dus niet een kwestie van lasapparaat uitzetten en/of weglopen als mijn pacemaker raar gaat doen.

Door Fedde op Dinsdag, 10 November 2009 - 19:51:

Inmiddels heb ik de pacemaker (ik noem het niet 'mijn pacemaker' want zo voelt het niet). Tevens heb ik wat onderzoek gedaan met de fabrikant. Er is een mogelijkheid dat ik toch kan en mag lassen met een pacemaker, maar dat moet dan nog verder uitgeplozen worden. Het is in elk geval nog niet uitgesloten dat ik nooit meer mag lassen. Tevens ben ik van plan een Cardioman aan te schaffen.

Door Eric op Woensdag, 11 November 2009 - 10:32:

Fijn dat je zover gevorderd bent met het onderzoek!
Over het algemeen geeft een pacemaker weinig belemmeringen.

Eric

Door tineke op Donderdag, 12 November 2009 - 09:17:

fedde
misschien een domme vraag maar wat is een Cardioman

Door mariette/moderator op Donderdag, 12 November 2009 - 13:50:

de cardioman geeft een waarschuwing bij gevaar voor straling, speciaal ontworpen voor pacemaker- en ICD dragers. het is een klein apparaatje en kost 750 euo. geen kattenpis dus.

Door tineke op Vrijdag, 13 November 2009 - 09:03:

ik heb hier nog nooit van gehoord
wel duur zo een cardioman
kan dus een heel belangrijk apparaat zijn als je 100% van je pacemaker afhankelijk ben
bedankt voor het antwoord

Door Fedde op Zaterdag, 14 November 2009 - 20:51:

750 euro ? Ik meende 400 euro. Maar ik wil er 1 aanschaffen, dan laat ik wel weten wat ik er voor betaald heb.

Door mariette/moderator op Zondag, 15 November 2009 - 17:45:

@ fedde: dat staat op de website van de cardioman maar misschien zijn ze ook goedkoper te krijgen

Door Fedde op Maandag, 16 November 2009 - 10:19:

Dan moet ik nog maar eens op die website kijken. Ik hoop best wel dat het Ä400,- is. Niet alleen omdat dat goedkoper is maar ook omdat ik altijd dacht getalletjes en code's goed te kunnen onthouden.

Door Charmaine op Woensdag, 24 Maart 2010 - 08:52:

Ik draag, ivm epileptische aanvallen een hersenpace-maker de z.g nervus vagus stimulator. Dit is een sterke magneet die dmv kleine stroomstootjes de hersen zenuw stimuleert met de bedoeling epileptische aanvallen te voorkomen.
Nu is het zo dat, sinds ik in de buurt ben komen wonen van zendmasten ik niet tot nauwelijks in slaap kan komen en een nacht doorslapen is er niet meer bij. Slaap ik elders, dan gaat het slapen veel beter tot goed!
De pacemaker staat, ivm andere aspecten op standby. Mijn vraag is, kan het mogelijk toch verband houden met die zendmasten waardoor de hersenzenuw snachts toch geprikkeld wordt wat mij uit de slaap houdt?

Door Silver5 op Donderdag, 23 September 2010 - 16:38:

Hoi Fedde (en ook charmaine)

Ik heb een pacemaker én een NVS (hersenpacemaker die charmaine bedoeld) en ik denk dat je deze vraag bij je arts moet voorleggen maar over huishoudelijke apparatuur heb ik me nooit bang hoeven maken en we hebben een magnetron, inductiekookplaat (werkt ook met magneten) enz... Eén ding let wel op je mp3 speler, als er aan je koptelefoontje van die kleine (vaak sterke) magneetjes zitten liggen die op je borst als je muziek luistert, en dát is de enige keer dat ik merkte dat mijn pacemaker reageerde. Toen ik eenmaal wist wat het was, heb ik ze eraf gehaald en daarna geen last meer gehad. Maar blijf gewoon jezelf, ik heb er eigenlijk geeneens erg in dat deze stimulators in mijn lijf zitten.

Groetjes Silver

Door van Ham op Woensdag, 07 September 2011 - 17:17:

Beste Fedde en andere geinteresseerde.
Je vraag is alweer van wat jaren geleden maar ben je nu 2011 al verder met de vraag of je weer laswerk mag verrichten.
Ik zelf heb vanaf 18-07-2011 een pacemaker en zit behoorlijk met de vraag of ik weer mag lassen.
Ik heb al zitten kijken naar DC lasapperatuur want misschien mag je wel met gelijkspanning/stroom lassen. Ik bem benieuwd.

Daan

Door John op Dinsdag, 27 September 2011 - 18:53:

Hallo Fedde en van Ham en andere "gedupeerde"...

Ik ben ook lasser van beroep en ben ook zeer
benieuwd naar de bevindingen.
Ikzelf heb van juli 2011 een pacemaker (DDD) van
Medtronic.
Nu heeft mijn werkgever voor mij een cardioman
besteld(750,=)
Maar ik wil wel weten of er iets meer bekend is
over het lassen met een pacemaker.
Via Medtronic (fabrikant pavemaker) en TNO komen
we niets verder.
Hopelijk weet iemand meer???

John

Door Jan op Zondag, 02 Oktober 2011 - 21:41:

Beste John, Fedde en anderen.. :-)
Ik heb sinds 4 jaar een pacemaker (biotronics) en ben er heel blij mee. Ik ben technicus en las regelmatig (TIG) en heb nooit problemen ondervonden. Ik ben ook vaak in de buurt van sterke magneetvelden en ook daar nooit problemen mee ondervonden...(magneetvelden zijn meestal geen probleem tenzij dichtbij een MRI apparaat)
Ik heb toendertijd mijn pacemaker technicus uitgenodigd op mijn werk en terwijl ik "aan het werk was" laten kijken of het enig invloed had...misschien een ideetje? het heeft mij gerustgesteld...

groet!
Jan

Door Daan op Zaterdag, 19 November 2011 - 15:52:

Beste Fedde,John,Jan en andere. Ik, Daan (zie mijn eerdere bericht) heb ook een cardioman aangeschaft en weet inmiddels dat elektrischlassen weldegelijk electromagnetische velden uitstraalt. Ik heb een zwager van mijn met de Cardioman laten lassen maar dan geeft deze een behoorlijk signaal af. Ik ben wel met een paar jongens van (www.malienkolders.nl)in contact gekomen en heb van hun een heel vest gekregen om daar mee te experimenteren. Ik heb met de Cardioman al kunnen meten dat dit werkt, de straling wordt tegen gehouden. Ik hoop hiermee de lassers (met pacemakers)onder ons een goede tip aan de hand gedaan te hebben.
Met groeten Daan

Door Leen op Woensdag, 28 Maart 2012 - 16:49:

Wie heeft er positive en of negative ervaringen met TIG, MAG , em MIG lassen, in combinatie met pacemacker Model "PEPLAY DR" van de fabrikant Sorin group
De kabeltjes van de pacemaker naar het hart zijn van van het merk Selox JT 53 en Setrox S 60 beide van de fabrikant Biotronik

Door Hendrik op Donderdag, 29 Maart 2012 - 10:46:

Hallo beste mensen.
Ik begrijp jullie ongerustheid m.b.t. de mogelijk storende invloeden op jullie pacemakersysteem.
Als ex-pacemakertechnicus (gedurende 15 jaar) kan ik jullie hopelijk wat geruststellen met het volgende:

De pacemaker gaat nooit stuk door een uitwendig magnetisch en/of elektromagnetisch veld.
De moderne pacemakersystemen maken gebruik van bipolaire elektroden, hierdoor wordt een pacemakersysteem nagenoeg ongevoelig voor externe (storings)invloeden.
Mocht echter een pacemakersysteem toch beïnvloedt worden door een buitengewoon sterk extern magnetisch en/of elektromagnetisch veld, dan zal de pacemaker terugschakelen naar een veiligheid modus.
Nu even een extreem, maar hopelijk relativerend voorbeeld:
Indien de drager van een pacemaker zelf de veroorzaker is van een dermate sterke storende invloed waardoor de functie zijn/haar pacemakersysteem wordt beïnvloed, dan zal die persoon dat toch merken en ophouden met die activiteit. Daarna is alle weer oké.

Nogmaals ter relativering van alle ongerustheid:
Wanneer u merkt, dat bij een bepaalde activiteit uw pacemakersysteem anders functioneert, dan houdt u gewoon op met die activiteit.
Uw pacemakersysteem gaat niet kapot door externe magnetische en/of elektromagnetische veld. Zodra u merkt dat uw pacemakersysteem beïnvloedt wordt door een storingsbron, dan verwijderd u zich gewoon van die storingsbron.
Laat u zich geen angst aanpraten. U hebt juist een pacemakersysteem ontvangen om zo normaal mogelijk te kunnen leven. Doe dat dan ook. En daar hoort geen angst bij.
U moet doen wat u graag wilt doen. En merkt u tijdens uw activiteiten aan uw lichaam dat er iets vreemds aan de hand is met uw pacemakersysteem, dan is het de tijd om er bij stil te staan dat u een pacemakersysteem heeft. Neem dan de juiste maatregel, namelijk: Ophouden met die activiteit. Verder niets. Leef!

P.S.:
Hoe goed bedoeld de ontwikkeling van de "Cardioman" ook is mag zijn, het draagt niet bij aan een onbezorgd leven met een pacemakersysteem. U merkt het vanzelf wanneer uw pacemakersysteem wordt beïnvloed, daar heeft u geen "Cardioman" voor nodig.
En nogmaals: Uw pacekersysteem gaat niet kapot evan een extern storingsveld.

Door mariette/moderator op Donderdag, 29 Maart 2012 - 11:09:

@ Hendrik: dank voor de bijdrage! Ik kan het alleen maar onderschrijven wat je zegt. Het enige punt waarbij oplettendheid is geboden is in de buurt van sterke electromagnetische velden zoals een MRI.

Door Hendrik op Donderdag, 29 Maart 2012 - 16:32:

@Mariette: Ook hierbij geldt, dat men veel te angstig is.
Allereerst is de kans dat een persoon met een pacemakersysteem bij een werkend MRI-systeem komt, erg klein. Het ziekenhuispersoneel weet zeer goed, dat het hebben van een pacemakersysteem een contra-indicatie is voor een MRI-onderzoek. Tenzij men een pacemakersysteem heeft die speciaal ontwikkeld is om een MRI-scan mee te kunnen ondergaan (Medtronic Advisa MRI¬).
En daarnaast: Zolang men niet in de MRI ligt is er weinig aan de hand. Een MRI-systeem is redelijk goed afgeschermd. De elektromagnetische energie van een MRI-systeem is naar binnen (patiënt) gericht, en niet naar buiten. Het strooiveld (signaallek), dat wat buiten het onderzoeksdeel patiënt komt, is niet zo krachtig, dat een pacemakersysteem daardoor niet meer zou kunnen functioneren.
Vroeger, ten tijde van de unipolaire pacemakersystemen, was er inderdaad een relatief grotere gevoeligheid voor bepaalde storende elektromagnetische velden. Maar nu in het bipolaire tijdperk, is de gevoeligheid voor externe signaalinvloeden dermate afgenomen, dat men eigenlijk een zorgeloos leven zou kunnen voeren met een pacemakersysteem.

P.S.:
Ik ben vandaag voor het eerst op deze website, en het valt mij op, dat er zoveel ongerustheid is. Ongerustheid ontstaat door onwetendheid.
En daar hebben we gelijk het punt van de patiëntvoorlichting. Een kliniek die pacemakersystemen implanteert, behoort voldoende mondelinge en schriftelijke voorlichting te geven. Kennelijk schiet dit er bij in. Bedenkelijk!

Door KF13 op Donderdag, 29 Maart 2012 - 16:47:

Geldt dit ook allemaal voor een ICD???

Door Hendrik op Donderdag, 29 Maart 2012 - 17:14:

@KF13
In principe: JA!
Want ook de implanteerbare defibrillatorsysteem maakt gebruik van een lead met een bipolaire leadopbouw voor het registreren van de hartactiviteit.

Eigenlijk veschilt een ICD in dat opzicht niets van een Pacemaker.

Door Baki op Zaterdag, 16 Juni 2012 - 16:49:

Beste Hendrik,

Mijn vader heeft onlangs een ICD gekregen. Vroeger heeft hij een lasapparaat gebruikt, niet zo vaak, voor zijn hobby. Nu hij een ICD heeft weten wij niet of hij zijn lasapparaat (70-80 apmere) weer mag gebruiken. De artsen zijn niet eenduidig, in principe mag hij het lasapparaat niet gebruiken. Mijn vader is bang en ongelukkig. Wij proberen zekerheid te krijgen en uit te zoeken of hij het lasapparaat wel of niet mag gebruiken, omdat dit zo veel betekent voor mijn vader.

Wat kan er gebeuren indien hij het lasapparaat gebruikt?

Alle informatie is welkom.

Hartelijke groeten, Baki

Door An op Vrijdag, 22 Juni 2012 - 11:58:

Het is mogelijk om een technicus van de firma het lasapparaat
te laten doormeten. Dit is de veiligste methode om zekerheid
te krijgen, over wel of niet lassen.

Door Rolf op Maandag, 25 Juni 2012 - 21:02:

Ik denk dat het verstandig is om met iemand van de firma dit te testen. De ICD tachy detectie kan dan tijdelijk op monitor only worden gezet. Daarna flink lassen (worst case scenario). DE ICD slaat alle storingen (indien aanwezig) op in het geheugen. (of Live zichtbaar op het scherm van het programmeer apparaat). Alleen als de ICD hierna geen storingen heeft gezien dan is het veilig. Na deze controle wordt natuurlijk de tachy detectie weer aan gezet.

Rolf

Door Fedde op Zondag, 08 Juli 2012 - 06:27:

Zo, dat is lang geleden ! Ik was al vergeten dat
ik hier gepost had.

Ik heb (uiteraard met pacemaker) weer gelast.
Heerlijk ! Dat heb ik zelfs een jaar lang gedaan
omdat ik m'n oude baan weer opgepakt heb
(inmiddels ben ik weer werkloos, maar dat
terzijde). Dit alles zonder noemenswaardige
problemen. Het enige probleem is dat de pacemaker
soms tegen een rib aan drukt als ik buk.

@Hendrik: je zegt dat de pacemaker niet beschadigd
kan raken, maar kan het programma ook niet
beinvloed worden ? Dus dat de minimale hartslag
onbedoeld ingesteld wordt op 700 in plaats van 70
(ik verzin maar wat) ?

Ik heb overigens geen Cardioman o.i.d.
aangeschaft. Uit nieuwschierigheid zou ik wel een
apparaat willen hebben dat electromagnetische
straling meet, maar die dingen zijn achterlijk
duur.

Groeten van Fedde

Door Gast op Vrijdag, 13 Juli 2012 - 21:24:

Hoi allemaal,
Ik lees deze berichjes ook na lange tijd weer
eens, en wat de pacemaker technicus zegt is
volledig waar Ik noem mijn pacemaker een "peace
maker" want het red wel je leven. Inmiddels heb ik
mijn tweede pacemaker (medtronic enrythm) en deze
kan ook door de MRI Ook heb ik zoals jullie kunnen
lezen een neurostimulator voor de hersenen (NVS)
en als ik mij niet vergis (maar misschien weet
iemand anders hier meer over) merk ik wel een
bepaald gevoel bij een inductiekookplaat dus ik
zorg dat ik er iets verder vanaf sta. Verder wil
ik iedereen meegeven "leef je leven het is soms al
moeilijk genoeg zonder alle bovengenoemde zorgen.
Pluk de dag!"

Silver5

Door Gast op Zaterdag, 14 Juli 2012 - 08:23:

Hallo allemaal,

Over MRI gesproken, bij vervanging krijg je dan misschien een pm die door een MRI scan kan, maar het probleem is toch ook vaak de draden? Die vervangen ze toch niet?

Vriendelijke groet,
Wolly

Door mariette/moderator op Zaterdag, 14 Juli 2012 - 09:28:

@ wolly: er zijn veel ontwikkelingen met betrekking tot het verwijderen van pacemakerdraden. Tegenwoordig zijn er 3 apparaten op de markt, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat over niet al te lange tijd wellicht een nieuw - beter - apparaat op de markt komt waarmee draden safe(r) verwijderd kunnen worden. Dat gaat dus allemaal wellicht gemakkelijker worden!

Door silver5 op Zaterdag, 14 Juli 2012 - 17:58:

Hoi Wollie,

Het klopt dat ze de draden (meestal) niet
vervangen.in mijn geval móesten ze één draad
vervangen omdat die los in mijn hart lag. Dit
wordt normaal alleen in Frankfurt of Ohio gedaan,
maar bij mij hadden ze geen keus en hebbeb ze het
in Gent gedaan. Overigens is het zo dat als je een
NIET magnetische pacemaker hebt de kans dat een
evt. magnetische draad zou reageren niet erg groot
is want het gaat de medici meestal om de pacemaker
zélf. Ik zal het nog eens voor je navragen want ik
heb dus ook nog één draad die wel magnetisch is en
zal toch nog verschillende MRI's moeten ondergaan
ivm. hersenchirurgie. Dan moet men rekening houden
met twéé stimulators één NVS en één hartpacemaker.
Dus je hoort nog van me ;-)
Groetjes Silver5

Door Marleen op Zondag, 15 Juli 2012 - 22:36:

@ Wollie, siver5
Ik heb bij vervanging ook een MRI bestendige pm
gekregen (Medtronic Enrythm), maar heb nog steeds
de oude draden.
Onlangs heb ik nog gevraagd aan de pm technicus of
ik daarmee door de MRI kon , maar het antwoord was
negatief.
In een andere topic staat dat er in Eindhoven wel
pm draden worden verwijderd
Maar wat Mariette noemde dat er nieuwe technieken
op de markt komen zijn zou wel een uitkomst zijn!
groet
Marleen

Door Henk S op Woensdag, 18 Juli 2012 - 20:42:

hallo lotgenoten,
ik heb gisteren een pacemaker gekregen van het merk Biotronik type Evia. Deze is evenals de twee draden
MRI proof. Ik had deze nodig omdat ik een hernia in boven en onderrug heb. Een eventuele hernia operatie wil ik zo lang mogelijk uitstellen maar als het er toch van moet komen, hoef ik geen angst te hebben dat de boel ontregeld raakt door een MRI scan. Zonder deze scan, is een specialist niet in staat een goede diagnose te stellen. Zonder een MRI proof PM, zou ik dus niet meer geholpen kunnen worden.Nu, eventueel wel. Mijn batterij gaat ook 10 jaar mee. Je moet wel vertrouwen hebben in degenen, die je dit adviseren en in mijn geval heb ik dat.. Maar wat moet je anders..

Door tineke op Donderdag, 19 Juli 2012 - 08:24:

sterkte henk zelf heb ik tia~s gehad en heb nu een pacemaker die niet in de mri mag af en toe vind ik het een enge gedachten dat ik niet meer in het apparaat mag
suc6 met de mri en hernia operatie
groetjes tineke

Door Fred op Zaterdag, 11 Augustus 2012 - 17:12:

Hallo Allemaal: ik jullie berichten gelezen.
Ik ben zin een paar maanden drager van ICD.
Kan iemand mij zeggen hoe ver je staan van,
een laskar. Heb pas een nieuwe baan,en ik sta
ongeveer 1 meter bij de laskar vandaan?
Soms minder.Ik heb merk St.jude medical
kan iemand vertellen of dit merk goed is.

Door mariette/moderator op Dinsdag, 14 Augustus 2012 - 17:37:

@ fred; het merk is prima. Lastig te zeggen hoe ver je afstand zou moeten houden. Wel belangrijk in jouw geval met de ICD. Overleg het probleem/jouw vraag met de technicus. Misschien kan er zelfs wel op het werk gemeten worden voor je, zodat je zekerheid krijgt.

Door Victorine op Maandag, 10 December 2012 - 10:03:

Over 2 weken wordt ik aan mijn ogen geopereerd met behulp van bipolair coaguleren. Ik heb een pacemaker die MRI proof is maar nog met (2) oude draden. Waar zou je de plaat moeten plaatsen om zo weinig mogelijk problemen te krijgen? De oogarts is huiverig om me te opereren maar dit zou toch moeten kunnen?
Victorine

Door gast op Woensdag, 12 December 2012 - 08:43:

Hallo Victorine
Misschien kun je deze vraag beter stellen bij het kopje'vraag hetde technicus", misschien krijg je dan antwoord
succes!

Door anoniem op Woensdag, 12 December 2012 - 14:35:

in het ziekenhuis waar ik werk als pacemaker technicus stellen wij geen pacemakers anders in als er oog operaties worden gedaan.
bipolaire diathermie in dat gebied geeft eigenlijk geen nadelige effecten op een pacemaker is mijn ervaring.
bipolaire diathermie geeft over het algemeen vrijwel geen problemen.

Door Rolf op Vrijdag, 14 December 2012 - 20:16:

@ Victorine;
Meestal wordt bij een oogoperatie (cataract/staar) geen electrochirurgie gebruikt. Er wordt een soort van ultrasoontrilling gebruikt, dit heeft geen effect op de pacemaker. Ook wij stellen de pacemaker niet anders in. Bij overige implantaties waarbij wel electrochirurgie wordt gebruikt, adviseren we het volgende:
-Bij voorkeur bipolaire coagulatie in plaats van monopolair.
-De plaatelektrode zo ver mogelijk weg plaatsen van de thorax (borstkas), en zo dicht mogelijk bij de operatieplek.
-Als er geen eigen ritme is dan plakken we een magneet op de pacemaker.

NB. Een MRI conditional pacemaker met normale leads geeft een niet MRI conditional pacingsysteem. Om volledig MRI conditional te zijn moeten er ook MRI proof leads aan de pacemaker gekoppeld zijn.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Vrijdag, 14 December 2012 - 20:44:

@ Fred,
St. Jude is een van de topmerken op gebied van pacemakers en ICD's. Het merk heeft een rijke historie; de eerste pacemaker, geïmplanteerd in oktober 1958 was van deze firma. Toen heette de firma nog Siemens(elema), later Pacesetter, en nu St. Jude Medical. Er worden kwaliteitsproducten gemaakt. Alleen de oudere ICD leads van het type Riata kunnen problemen geven, deze vallen in een advisory.

Bij het lassen kunnen de nodige vonken en elektromagnetische stoorsignalen ontstaan. De grootte van deze stoorpulsen hangt af van het vermogen van het lasapparaat en mogelijk ook het type lassen. Het is niet mogelijk om exact te zeggen hoeveel meter afstand veilig is. De beste optie om dit veilig te controleren is om met een programmeerapparaat op de werplek te kijken of er storing binnenkomt bij de ICD. Dit kan door de pacemakerfirma worden uitgevoerd, maar er kunnen wel kosten aan verbonden zijn. Overigens, als er stoorsignalen zijn dan kan de ICD dit ook opslaan in het geheugen.

Groeten,
Rolf

Door harrie op Dinsdag, 16 April 2013 - 18:28:

mijn mondhygieniste was bang dat haar electrisch spul de pacemaker op hol zou doen slaan, cardioloog zei meteen al dat dat niet zou gebeuren maar op het onderwerp "lassen" vond hij beter dat ik dat niet zou doen (ben vergeten te zeggen dat ik alleen maar hobbylasser ben electroden en Mig/argon.
je lat je inderdaad angst injagen als de "experts" het afraden terwijl ik duidelijk merk dat het erop lijkt dat die het zelf niet eens zeker wetn of het kwaad kan? en omgevingsmensen zoals familie en bekenden gewoon zeggen van proberen zoals hier ook gebeurt

Door Wout op Dinsdag, 21 Mei 2013 - 19:21:

Ik heb sinds vorig jaar juni een CRT-D van het merk St Jude
volgens schrijven van de fabrikant hoeft er geen beperking te
zijn bij het lassen onder de 400A bij normaal gebruik als de
pacemaker geprogrammeerd is met bipolaire sensing .
Bij hogere vermogens bv weerstands lassen kan het eventueel
wel problemen geven als je het merkt moet je er gewoon mee
stoppen.
Het is (volgens de cardiotechnicus ) ook nog zo dat er
onregelmatigheden gedurende een bepaalde tijd moeten
worden gemeten (6 seconden) dan begint het opladen van de
condensator 9 seconden daarna word er pas een schok
afgegeven.
Bij een constant magnetisch veld gaat de pacemaker in een
veilige modus totdat je uit het veld bent.

Door marco op Woensdag, 07 Augustus 2013 - 15:52:

Heb reeds sinds 1999 al een ICD. Ik kan gewoon zeggen dat je alles kunt doen. Ik las heb draadloos gereedschap en werk vaak bij transformatoren van formaat.
Als ik te dicht in de buurt kom van een magnetisch veld dan begint de ICD te piepen en loop ik er gewoon van weg. Deze stopt dan vanzelf te piepen. Heb er lang over gedaan maar nu let ik er niet eens meer op of ik in een veld kom.
Hij gaat vanzelf in een veilige modus en als ik ervandaan loop gaat hij weer in de juiste modus waar die op is ingesteld.
Enige waar ik rekening mee houd is met sporten. Dit omdat de draden door mijn sleutelbeen lopen en kunnen beschadigen.
Hoop dat ik veel angst en vragen weg kan halen met mijn verhaal.

Door ROBERT op Donderdag, 09 Oktober 2014 - 16:04:

IK HEB SINDS 3 MAAND EEN PACEMAKER SORIN KORA 100 DR
NU DOOR MIJN WERK ALS ZELFSTANDIGE GARAGIST MOET IK AF EN TOE WAT LASWERK UITVOEREN MET EEN HALFAUTOMAAT LASTOESTEL MET MENGGAS
MIJN VRAAG IS OF DAT MAG OF NIET MAG MET DEZE TE LASSEN

Door Geertje op Donderdag, 16 Oktober 2014 - 14:02:

Hallo Robert,

Dat kun je het beste checken met de pacemaker
technicus, denk dat er op het forum te weinig
mensen zijn die dit kunnen beoordelen.

Door pienblij@gmail.com op Dinsdag, 29 September 2015 - 13:12:

Vraagje i hoeverre hebben geluidsgolven
uit en box of drumstel en Bas invloed?

Door Gerard op Woensdag, 25 Mei 2016 - 13:32:

Vraagje,Wat is de beste manier om de magneet op de
pacemaker te bevestigen,Heb het geprobeerd met een
eilandpleister .Maar raakt toch los.

Door mariette/moderator op Woensdag, 25 Mei 2016 - 18:19:

@ gerard: waarom wil je een magneet bevestigen?

Door John (94.214.81.130) op Vrijdag, 27 Oktober 2017 - 10:20:

Hallo ik ben aluminium lasser en heb nu al
2 keer mijn NVS moeten vervangen door dat
de baterij veel te snel leeg trok, bij het
door meten van de stimulator bleek dat er
lekstroom in de bedrading was
geconstateerd.
Nou is mijn vraag heeft het constand
lassen 40 uur per week er iets mee te
maken of heeft het er invloed op gehad?

Mvg john

Door Bert (86.84.50.166) op Woensdag, 17 Oktober 2018 - 15:47:

Ik heb een pacemaker gekregen kan ik dan nog aluminium
tig lassen


Voeg Bericht Toe


Naam:  
E-mail: