Hartslagmeter in fitmessapparaat

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Dagelijks leven: Hartslagmeter in fitmessapparaat
Door Fedde op Dinsdag, 10 November 2009 - 20:10:

Aangezien door de operatie en het vele maanden op mijn luie reet zitten mij conditie om te janken is ga ik sinds kort naar de sportschool om onder begeleiding van een fysiotherapeute wat conditie op te bouwen. Ik maak daar veel gebruik van fitnessaparaten (denk aan crosstrainers, fietsapparaten, loopbanden, enzovoorts) waar een ingebouwde hartslagmeter in zit. Het is dan de bedoeling dat ik mijn handen op de metaalkleurige (aluminium) vlakken leg en dan meet dat apparaat mijn hartslag. Echter, ik heb geen idee of dat wel kan/mag als je een pacemaker hebt. Tot nu toe heb ik het dan ook niet gedaan. Als de afgelezen waardes niet kloppen vind ik dat geen ramp, ik vind het wel erg als mijn pacemaker beïnvloed wordt.

Door anny op Woensdag, 11 November 2009 - 12:39:

Hoi Fedde

Ik ga ook 2x pw naar de fysio dit i.v.m met een ongeluk . Ook ik ga op een apparaat dat de hartslag meet. Of het kwaad kan weet ik niet. Maar je krijgt met een pm geen exacte waarde. Daar de pm een eigen hartritme heeft. Daar waar deze op is afgesteld.
Het zou volgens de therapeut geen kwaad kunnen .
Veel succes

Door mariette/moderator op Woensdag, 11 November 2009 - 19:15:

Hallo Fedde

Nee hoor, dat kan geen kwaad, je kunt rustig jouw handen op die vlakken leggen. Als je gewoon eigen ritme hebt, en de pacer is als backup bedoeld, dan heb je er wel iets aan.

Een tip is misschien het laten verrichten van een sport keuring bij een SMA. Meestal wordt dit vergoed als je een aanvullende verzekering hebt. Je krijgt dan ook een inspanningstest met ECG en weet meteen in hoeverre je eigen ritme hebt etc. je kunt dan ook overleggen met de sportarts en dit meenemen naar de sportschool. Echt aan aanrader.

Door Fedde op Zaterdag, 14 November 2009 - 20:50:

Ik weet al dat ik een eigen ritme heb. In het ziekenhuis hebben ze m'n pacemaker even op 30 gezet en toen bleef m'n hart vrolijk met een ritme van 60 door kloppen.

Maar het nut van een sportkeuring zie ik niet zo zitten. Ik vind sport niet alleen niet leuk, ik HAAT het. De enige reden waarom ik sport is om mijn conditie weer op te bouwen zodat ik weer aan het werk kan.

Maar als ik het goed begrijp stoort die hartslagmeter niet op de pacemaker en kan ik gewoon m'n hartslag op die manier meten.

Door Lieke op Zondag, 15 November 2009 - 12:15:

Ja hoor, alleen de waarden kloppen niet altijd

Door mariette/moderator op Zondag, 15 November 2009 - 17:44:

@ lieke: Onzin. Als je een goed fitness apparaat hebt en een eigen ritme dan maakt het niets uit dat je een pacemaker hebt. Noch bij de losse meters, noch bij de ingebouwde. Ik ben het met je eens dat ze niet altijd nauwkeurig zijn, maar dat heeft niets met de pacemaker te maken

@ fedde: of je sport nou wel of niet leuk vindt, het is misschien wel goed te weten waar je staat qua conditie, juist omdat je een doel hebt. je kunt dan ook overleggen op welke manier je het snelste en beste weer fit kunt worden. bij de keuring krijg je ontzettend veel informatie over conditie en fitheid.

Door Lieke op Zondag, 15 November 2009 - 20:44:

@mariette:
Wat een felle reactie! Nergens voornodig hoor en voor een moderator niet helemaal netjes, maar dat is mijn mening. Ik bedoelde alleen dat de meetwaarden niet altijd even nauwkeurig zijn. Voor de pacemaker maakt het allemaal niets uit. Uit ervaring weet ik dat dit soort meters (maar ook de duurderen van bijv. Polar) soms wat moeite hebben met een goed registratie wanneer het hartritme wat afwijkt van een normaal sinusritme.

Door Fedde op Maandag, 16 November 2009 - 10:14:

Ik ben niet pacemaker afhankelijk omdat als het ding uit staat mijn hart door klopt met een ritme van 60. Maar mijn pacemaker staat afgesteld op 75. Ik vermoed zelf dat het apparaat dan wel in de war zou kunnen raken eventueel. maar dat ga ik zometeen meemaken.

Een sporttest ga ik niet doen. Ik wist vantevoren ook niet hoe mijn conditie exact was dus dan moet er gegokt worden wat mijn doel zou zijn. Een beter test is gewoon weer te gaan werken want dat is mijn doel. Niet van de ene op de andere dag 40 uur per week maar rustig opbouwen. Dus geen sporttesterij.

Overigens ben ik zelf ook moderator (geweest) op andere fora. En op geen van die fora is het moderators verboden fel te zijn.

Door mariette/moderator op Maandag, 16 November 2009 - 10:16:

@ lieke: ik vind 'onzin' nou niet echt een felle reactie eerlijk gezegd.

@ fedde; succes bij sporten. laat je nog eens horen hoe het gegaan is?

Door theo op Maandag, 16 November 2009 - 15:26:

Ook ik had een Polar hartslaghorloge die heel nauwkeurig was.
Totdat ik een pacemaker kreeg, toen gaf deze plotsklaps "onmogelijke" en sterke wisselende uitslagen door.
Reactie van mijn pm-technicus: "die dingen werken niet meer, als je een pm hebt, tellen dubbel of worden be-invloed door de slagen v/d pm.

Ik fitness nu regelmatig op mijn cross-trainer thuis. Met 2 meet-mogelijkheden voor hartslag.
Mijn handen leggen op de metalen handvatten, of: met een sensorkabeltje-met-knijpertje aan mijn oorlel te bevestigen. Beide geven geen eensluidende hartslag door, wat toch wel zou moeten.

Door Lieke op Woensdag, 18 November 2009 - 14:30:

@ mariette: Een bericht direct beginnen met 'onzin', vind ik persoonlijk niet echt vriendelijk overkomen. Mijn bedoelingen zijn goed en voor zover ik weet, kraam ik geen onzin uit. Jou reactie komt op mij over alsof jij de wijsheid in pacht hebt.
Anyway, naar mijn idee had jij jezelf richt mij op dit forum iets tactischer kunnen verwoorden

Door yentl op Donderdag, 19 November 2009 - 01:55:

Ik vind wel dat een hometrainer met die metalen plaatjes in de handvaten, en met een magnetisch vliegwiel kwaad kan.
Misschien niet bij iedereen dat zeg ik erbij.
Maar ik heb mijn hometrainer weg moeten doen, omdat als ik ernaast stond en het stuur met die plaatjes vastpakte mijn hartslag al opliep naar 180. Dan zat ik er nog niet eens op.
Familieleden getest, prima, nergens last van.
Als ik het weer eens probeerde, hup hart op hol.
Dus bij mij kan het jammergenoeg niet.
Ik moet zo'n ouderwetse hebben met een band.
Dus dat het onzin is, daar ben ik het uit ervaring niet mee eens.

Liefs Jeanette

Door theo op Vrijdag, 20 November 2009 - 21:02:

Hallo Jeanette,

Vraagje: sloeg je hart op hol, of raakte de hartslagmeter over z'n toeren?

De eerste keer, dacht ook ik dat het mijn hart was. (ik had net mij pm gekregen en moest overal nog aan wennen) Al snel bleek dat mijn hart normaal "tikte" en de hartslagmeter de tel kwijt was.

Overigens is crosstrainer iets anders als een hometrainer. Op de eerste "loop" je en op de tweede " zit" je, maar verder hetzelfde.

Ik fitness er 3 tot 4 keer per week op en geen enkel probleem.

Door yentl op Zondag, 22 November 2009 - 02:30:

Hallo Theo,

Een nachtelijk berichtje hahaha.
Nee bij mij sloeg mijn hart op hol, en an zat ik er nog niet eens op moet je nagaan. Zoals ik vertelde hoefde ik alleen maar die stalen plaatjes op het tuur vast te houden en dan ging mijn hartslag naar zo'n 180.
Als ik wegging normaliseerde dat wel weer.
Maar ik denk dat niet iedereen daar last vanh hoeft te hebben hoor.
Ik ben vrij magnetisch geloof ik, ik kan de lepels en messen aan mijn gezicht hangen heel raar.
Ik had ook een nieuwe matras besteld bv, dezelfde die ik had. Maar.....het verenpakket was vernieuwd en ik kreeg elektrische schokken.
Het is nagemeten door de fabriek en inderdaad was er een magnetisch veld ron de matras en dat heb ik gemerkt.
Maar nogmaals hoeft niet iedereen zo gevoelig te reageren.
Als jij het kan oen, gewoon lekker aan je conitie werken.

Liefs Yentl

Door yentl op Zondag, 22 November 2009 - 02:31:

mijn D hapert:-((((( Sorry.

Liefs Yentl

Door theo op Donderdag, 26 November 2009 - 18:01:

Beste Jeanette,
Ik heb toch nog een vraag, sorry dat ik gewoon nog even doorzeur maar; als bekend is dat jouw hometrainer wèl goed registreerde bij jouw familieleden, en niet bij jouzelf, hoe kon je dan zo snel jouw juiste hartslag aflezen ?
Of had je nog een 2e hartslagmeter bij de hand, en was die dan wèl goed?

Wel gemakkelijk zo'n "magnetisch" gezicht, dan benodig je ook geen gaatjes voor oorbellen en eventuele piercings. Je plakt ze er zo aan. Overigens als mijn lijf natbezweet is, plakt er ook alles aan.(maar valt er daarna ook even snel weer af)

Veel succes verder en..
groeten,
Theo

Door mariette/moderator op Maandag, 30 November 2009 - 13:11:

@ theo: In principe zijn zowel oorknijpers als de handvatten op de apparaten niet heel nauwkeurig. Ik bedoel in het algemeen, dit heeft dus niets te maken met al dan niet de aanwezigheid van een pacemaker. Ik heb diverse fitness apparatuur met zowel knijpers (fiets) als handvatten (fiets en loopband) en de loopband doet het niet eens goed en ook de borstband die erbij hoort is niet nauwkeurig genoeg. Daarvoor zal je bij voorkeur een Polar of een ander device moeten gebruiken.

Ik wéét dat Polar uit voorzorg zegt dat met een pacemaker het niet meer nauwkeurig is. Als je gewoon onderliggend ritme hebt, zal de hartslag gewoon worden afgelezen en zelfs met een spike zal er een normale hartslag worden geregistreerd.
Polar stelt dit, omdat je normaal een hartslag meter draagt om ritme te zien en te trainen, en vaak wordt gedacht dat een pacemaker een star statisch iets is met een vaste hartslag waarbij het aflezen en trainen natuurlijk vrij zinloos zou zijn.

Ik trainde met een Polar meter zonder problemen en heb sinds heel kort een andere die ook zeer nauwkeurig lijkt te zijn.

Door Fedde op Maandag, 30 November 2009 - 19:26:

Ik heb hier al een poosje niet meer gekeken, sorry daarvoor.

Door jullie tips durf ik nu gewoon de meetplaatjes van de fitnesstoestellen beet te pakken. Dat geeft meestal een goede hartslag, soms bijna een verdubbeling. Die verdubbeling komt dan door een verkeerde meting. Dat weet ik omdat ik mijn hart ook kan voelen kloppen. Dat vind ik niet erg of eng en ik kan mooi controleren of dat fitnessapparaat het wel doet.

Mijn conditie neemt steeds meer toe. Ondanks dat mijn pacemaker mijn hartritme niet laat toenemen. Dat gebeurt alleen op natuurlijke wijze en dan komt mijn hartslag niet eens boven de 100 uit, ook al ligt mijn tong op de grond van vermoeidheid. Ik ben nieuwschierig hoe het gaat als mijn pacemaker reageert op mijn inspanningen. Ik hoop dat mijn conditie dan in 1 keer nog verder toe neemt.

Door Fedde op Dinsdag, 15 December 2009 - 17:03:

Inmiddels is mijn pacemaker beter/verder ingesteld. Hij reageert nu op lichaamsbeweging en dan gaat het ritme omhoog. Mijn conditie is daardoor wel wat verbeterd, maar niet enorm veel. Dat is niet zo erg, mijn conditie is toch al beroerd en ik zal nooit een supersporter worden (tenzij ik het laatste levende wezen op deze aardbol ben, maar daar ga ik niet zo van uit).

Dat instellen was trouwens wel grappig: ik voelde een aantal keer mijn hart enorm hard slaan, alsof het een grote, oude 1-cilinder dieselmotor was ofzo.

Door yentl op Woensdag, 16 December 2009 - 01:23:

Hallo Theo,

Sorry voor dit late antwoord. Ik zit zelf even ( 14 maand) in een dip rond mijn hart/pacemaker.

Ik kon mijn hartslag aflezen op de fiets zelf op het hartslagmetertje en dan stond ik er naast, heel vreemd.
Zodra ik die metalen deeltjes vasthield schoot mijn hart ook ineens omhoog naar zo'n 180, liep ik bij de fiets weg dan normaliseerde het zich weer.
Ik ben blij dat de meesten geen last hebben en hoe het kan weet ik ook niet.
Ik kan alleen maar vertellen wat mijn ervaring is geweest met zo'n hometrainer.
En al verteld iedereen dat het kan, en dat zal vaak ook wel.
Er zijn dus ook gevallen zoals ik dat het niet kan.
Een rare gewaarwording naast de fiets staan het stuur vasthouden en je hartslag sjeest naar boven.

Ja, hahaha stom gezicht, het blijft echt kleven de lepels etc. Ik ben net Uri Geller hahaha.
Ik weet niet hoe dat kan.

Liefs yentl

Door Sherida op Zondag, 10 Januari 2010 - 21:18:

Hallo Yentl,
Staat bij jouw pacemaker een max frequentie van 180 ingesteld? Dan zouden die metalen plaatjes wel een voor een impedantiemeting kunnen zijn. DAT zou namelijk wel interactie met de pacemaker kunnen geven. Net als die weegschalen die menen je vetpercentage weer te geven door met 2 voeten op de metalen plaatjes te gaan staan.
Bij een impedantiemeting wordt de weerstand (impedantie) van het lichaam gemeten waaruit vet-, water- en spierprecentage berekend kan worden. Dit behoor je te meten tussen de rechterhand en -voet. Hierbij wordt een klein stroompje door het lichaam gestuurd. Dit ZOU invloed op pacemakers/ICD's kunnen hebben, daarom wordt zo'n meting NIET gedaan. Als die plaatjes op het stuur inderdaad voor impedantiemeting zijn, dan kan je verhaal heel goed kloppen. Moet er wel bij zeggen dat ik het nooit in praktijk gezien heb.
Groet
Sherida

Door yentl op Woensdag, 13 Januari 2010 - 18:37:

Hallo Sherida,

Ik weet het niet meid, mij is nooit wat uitgelegd, en als ik wat vraag moet ik maar een cursus volgen maar ik heb er echt last van, alles slaat op hol en ik hoef er alleen maar naast te staan hahha. Wel lastig.
Ik kan geloof ik als enigste ook niet tegen draadloos internetten, soms ben ik ergens en ik weet het dan niet, maar ik merk het aan mijn hart. Die gaat raar en zwaar kloppen, dreunen zeg maar.
Ik ben toch een apart geval geloof ik.
Ik heb je trouwens geantwoord bij de topic VVI of DDD.
Wil je daar nog even kijken aub?

Liefs yentl

Door yentl op Donderdag, 14 Januari 2010 - 02:02:

Hallo Sherida,

Dit bedoel je??
Dit is wat er op het strookje staat:-)

Atriale Max. Freq. 140 ppm

dat is ook steeds mijn probleem, iedereen zegt dat het moet kunnen, en ik geloof ze ook.
Maar als ik vol frisse moed op zo'n fiets ga zitten, stijgt de hartslag enorm, en dan hou ik dus alleen het stuur maar vast, of als ik ernaast sta gebeurt dat ook.
Ik heb het steeds weer uitgeprobeerd, maar elke keer hetzelfde liedje.

Liefs Yentl


Voeg Bericht Toe


Naam:  
E-mail: