Waterpolo met een pacemaker

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Dagelijks leven: Waterpolo met een pacemaker
Door Petra op Vrijdag, 13 Augustus 2010 - 16:38:

Ik heb sinds kort een pacemaker en heb altijd waterpolo gespeeld, als keeper. Redelijk hoog niveau. Voordeel van keepen is dat ik minder fysiek contact heb met de tegenstander, nadeel zijn de schoten die op de PM kunnen komen.
Heeft iemand ervaring met een of andere vorm van sport die hier op lijkt? Is dat eigenlijk wel mogelijk? Is er iets van een bescherm-kapje voor over de PM?

Door Lieke op Vrijdag, 13 Augustus 2010 - 18:05:

Ik heb een ICD en bij mij is het afgeraden een contact sport te doen. Maar ik heb daarentegen wel een beschermkap laten maken bij een orthopedische schoen-/ instrumentmaker, dit gebruik ik bij het snowboarden en wanneer ik een partijtje voetbal speel of iets dergelijk.

Door Petra op Vrijdag, 13 Augustus 2010 - 19:50:

Hoi Lieke, Ik had begrepen dat contact sport afgeraden wordt, maar mij is niet duidelijk wat het (grootste) risico is. Een orthopedisch instrumentmaker een bescherm-ding laten maken is wel een heel goed idee!! Ik ga kijken of ik er hier in de buurt één kan vinden die het een uitdaging vindt iets te maken wat in/onder een badpak kan!

Door Lieke op Vrijdag, 13 Augustus 2010 - 20:02:

Ik geloof dat contactsport wordt afgeraden omdat een harde klap
op je pacemaker hem kan beschadigen. Het is geloof ik ook niet
goed voor de draden e.d, bij mij zijn de draden erg oppervlakkig
aanwezig. Ik heb hem laten maken in Apeldoorn, het was niet echt
naast de deur maar ik had wat rond gebeld en zij waren de enige
die het aandurfde. Het is niet een standaard iets. Bij mij heeft de
verzekering het vergoed door een briefje van mijn arts.
Hoe lang geleden is de pacemaker geïmplanteerd?

Door Petra op Zondag, 15 Augustus 2010 - 11:28:

Zo'n half jaar heb ik de pacemaker nu. Ik heb besloten het er eerst nog maar eens met een arts of pacemakertechnicus over te hebben. Mijn pacemaker en bedrading liggen ook aan de oppervlakte en hij paced 100%, dus moest ik er maar geen risico's mee nemen. (Dit ook op aandringen van mijn omgeving!!)
Toch lijkt het mij een serieuze optie om er een beschermkap voor te laten maken door een orthopedisch instrumentmaker. Ik ga verder op onderzoek uit en laat nog van me horen!

Door Petra op Woensdag, 25 Augustus 2010 - 17:04:

Hoi. Een update...
Een pacemaker technicus heeft me een foto laten zien van een voetballer met een beschermkap.
Ik ben opzoek gegaan naar een orthopedisch instrumentmaker. De eerste die ik belde zei ervaring te hebben met het maken van beschermkappen voor de pacemaker. Wel gaf hij aan dat het moeilijk is hem vergoed te krijgen. Ik ga nu maar een afspraak maken met de arts voor een verwijzing (zoals jij, Lieke, ook gedaan hebt).
Ook heb ik de KNZB toestemming gevraagd voor het spelen met een beschermkap. Ik heb nog geen reactie.
Er is, kortom, het een en ander in gang gezet.

Door Lieke op Woensdag, 25 Augustus 2010 - 21:38:

Dat is goed nieuws, ik hoop dat het lukt dan kan je weer gewoon
spelen.

Door Petra op Donderdag, 26 Augustus 2010 - 15:03:

Weet jij wat er in dat briefje van de arts wel en niet stond??
Prijsindicatie voor het laten maken van een beschermkap (waarmee ik ook het water in kan) is op dit moment ruim 1200 euro!!!

Door Lieke op Donderdag, 26 Augustus 2010 - 16:13:

Oke 1200 euro??????? Die van mij was ongeveer 350 euro, maar hij
zal niet in het water kunnen, maar ik denk dat dat niet zo heel
moeilijk is, alleen een ander stofje gebruiken.
Eigenlijk stond er in het briefje niet heel veel, alleen een
beschermkap voor een ICD. meer niet, op zo'n recept blaadje.

Door Petra op Zaterdag, 28 Augustus 2010 - 10:25:

Ja 1200. Maar dan was het er 1 van 'hiteck-blabla materiaal, licht en dan ook nog comfortabel in het water'. Ik durfde niet te vragen wat het met minder hiteck-blabla zou kosten. Ben ik nog wel van plan.
Inmiddels schrijft de cardioloog een brief en ga ik die samen met een offerte insturen naar de verzekering. Als de verzekering het afwijst schijnt er ook nog een mogelijkheid te zijn via het WMO. Eerst de zorgverzekering afwachten....

Door manon op Maandag, 06 September 2010 - 21:45:

beste allemaal, ik heb vandaag JUMP ( kinderhartstichting) gemaild voor mijn zoon van 11 jaar. Hij speelt nu 1,5 jaar onbeschermd voetbal met zijn pacemaker, maar de tegenstanders gaan nu fysieker worden, dus vraag hen om hulp iets te bedenken! Ik verbaas me erover dat er nog niets is!! Stoppen met voetbal? geen optie voor een 11 jarige topscoorder, hoor! Dan wordt hij ongelukkig, en zal hij zijn pacemaker niet meer accepteren.
Ik wil iets doen!!

Door mariette/moderator op Dinsdag, 07 September 2010 - 09:50:

@ manon: ier bestaat wel iets hoor:

website: www.paceguard.com

ook dingen als een chearleading vest en natuurlijk de body protection die men draagt tijdens paardrijden (zeker voor kinderen) zijn misschien een idee. maar dat beschermt de hele borst en is niet echt nodig

zelf iets maken IN een goed shirt is natuurlijk de beste en makkelijkste optie. je zou dan kunnen overwegen om de paceguard uit de VS te laten komen en zelf een shirt te maken in plaats van aan te schaffen.

Door Petra op Dinsdag, 07 September 2010 - 11:10:

Hoi mariette. Fijn om te horen dat er al over nagedacht is!!!
Ook bij mij in het ziekenhuis weten ze van niks.
Misschien dat dit voor mij ook een wat goedkopere oplossing op kan leveren dan via de instrumentmaker!!

Door mariette/moderator op Dinsdag, 07 September 2010 - 12:54:

@ petra: het geheim van dit soort beschermdingen zit in het materiaal. als het maar schokken en trillingen goed kan opvangen. ik denk dat zulke dingen - die dus al uitgedacht zijn - een betere oplossing zullen bieden dan iets dat een instrumentmaker kan bedenken en vervolgens kan maken. hoop dat het ook iets voor jou is!

Door maon op Dinsdag, 07 September 2010 - 19:55:

YESSSS YES YES !!! Nooit op google gezocht naar;
guard, wel protection etc...
Geweldig, ik ga er zeker een bestellen!! ik heb hem direct een mail verzonden om nog even maat etc goed na te vragen. Petra; goed toch?? Ga je het aanschaffen? Marriette; fijn hoor!
ik ga dit wel terugkoppelen aan JUMP, de kindercardioloog, maar ook de kinderafdeling.
Dat niemand dat gewoon weet! Vooral voor mijn zoon is dit natuurlijk veel "cooler" THANKS!!

Door manon op Dinsdag, 07 September 2010 - 22:23:

Manon hier nog een keer. Ik heb wel een probleem met bestellen via internet. Marriette; weet jij wie dit eerder heeft besteld? Ook de mail komt niet aan, ik heb ook mijn provider gebeld en wat aangepast, echter nu komt het nog terug!
Gos,straks zijn we te vroeg blij...

Door Petra op Dinsdag, 07 September 2010 - 22:41:

Ik ben een beetje beduusd. Ben zo druk bezig geweest. Zoveel rond gevraagd en niemand die hier ook maar iets van wist!!!!!
Ik heb ook een mail naar paceguard gestuurd om te vragen of ik hem in het water kan gebruiken. Als dat kan bestel ik er zeker een.
Ik ga dit trouwens ook van de daken schreeuwen (en in het ziekenhuis melden). We zullen niet de enige zijn die hier naar zochten, maar het niet hebben gevonden!!!

Door Petra op Dinsdag, 07 September 2010 - 22:44:

Manon ik krijg nu pas je berichtje binnen. Het bestaat dus we zullen er op z'n minst 2 naar nederland krijgen!!!

Door Petra op Woensdag, 08 September 2010 - 09:17:

Mariette, De orthopedisch instrumentmaker zou een beschermding gaan maken naar voorbeeld van waar michael Jansen (profvoetballer) mee voetbalt. Dit beveelt het STIN aan voor ICD dragers. Hier is ook uitgebreid over nagedacht! Zie www.sidned.nl/generator.php?id=21&letter=C

Door mariette/moderator op Woensdag, 08 September 2010 - 10:21:

@ manon: is het al gelukt met de mail?

@ petra: ziet er uit als schuimrubber. zelfde materiaal als een brace lees ik,. dat geeft alleen steun maar is geen schokabsorber! nee, ik denk dat nederland weer klein is, en niet om zich heen kijkt naar wat er allemaal al is!

hoop dat jullie er iets mee kunnen, mocht contact niet lukken, dan hoor ik het wel.

Door Petra op Woensdag, 08 September 2010 - 13:12:

@nariette:

Het hele bedrijf lijkt niet meer te bestaan. Ik krijg net als manon alle mailtjes terug. Een aantal pagina's van de website bestaan ook niet meer. Weet jij of er een europese dealer is? En of er mensen in nederland zijn die de paceguard succesvol hebben besteld.

Weet jij naast de paceguard nog andere bedrijven die zo iets maken? Ik hoor héél graag naar wat er verder te vinden is, ook buiten Nederland!!

De orthopedisch instrumentmaker had het over een lichte kunststof kap, die heel sterk is (schokabsorberend!) Met daarin voor het draagcomfort een soort rubber. Van het STIN begrijp ik dat het is om de ICD te beschermen en in overleg met een cardioloog ontworpen. Ik mag hopen dat ze voor 1250 euro niet alleen wat schuimrubber aan een elastisch hesje vast maken!

Ik vraag me af waarom jij er zo negatief over bent?

Door mariette/moderator op Woensdag, 08 September 2010 - 17:00:

@ petra: nee nee ik ben helemaal niet negatief. het is alleen vaak zo dat nederland wat klein is, en dingen zelf weer gaat bedenken enzo. en als ik lees dat het materiaal is van braces.... en dan zo duur? vandaar dat ik mijn twijfels een beetje had/heb. zal er eens achteraan gaan, achter dat andere ding

Door Petra op Woensdag, 08 September 2010 - 18:38:

Ik heb contact met Kamer Orthopedie in Amsterdam. Ze hebben me toegezegd een foto op te sturen van wat ze voor een hockey dame gemaakt hebben. Hij was erg benieuwd naar de paceguard(-site).
Persoonlijk denk ik dat een combinatie van beide ideaal zou zijn. Het rubbere randje van de paceguard met de pasvorm van een op maat gemaakt 'hesje'.

Door mariette/moderator op Donderdag, 09 September 2010 - 10:06:

Ik ben nog bezig met die Paceguard maar heb wel al andere dingen gevonden die door mensen geadviseerd zijn:

www.amazon.com/Markwort-Youth-Heart-Gard-Protective-Shirt/dp/B002RL92C2

dus de Markwort Heart Gard (gek genoeg heet het geen guard). Dat kan je zelf uit het shirt halen en in andere kleding zetten of zodanig in een hoes maken dat je het onder kleding kunt dragen.

Een andere - hele goede tip denk ik - was van Evo Shield.

www.allsportsarmour.com/SOCCER_SHIN_GUARDS_p/A400.htm

Zij adviseren de shin beschermer om in kleding te maken. Dit is iets dat je helemaal naar het eigen lichaam kunt vormen. Het komt zacht aan, en wordt daarna gevormd. Misschien de moeite waard om even contact op te nemen met dit bedrijf en advies te vragen. Wie weet is dit ook een oplossing.

www.allsportsarmour.com/aboutus.asp

Door petra op Zaterdag, 18 September 2010 - 12:36:

Hoi mariette, Het is inmiddels gelukt om de paceguard te bestellen, via een prive mailadres van iemand van het bedrijf.
Ook heeft de instrumentmaker inmiddels contact gehad met de paceguard-mensen, oa over de verkoop in nederland.

Door mariette/moderator op Zondag, 19 September 2010 - 09:07:

@ petra: ah wat goed dat je ermee door bent gegaan. ben erg benieuwd. laat je horen? misschien iets om aandacht aan te besteden op de website met een link o.i.d. heb jij dat mail adres van dat bedrijf? kan je mij dat toesturen? (links in menu staat het adres)

Door petra op Woensdag, 29 September 2010 - 18:23:

@Lieke, ik ben door jouw verhaal toch maar eens gaan bellen met Apeldoorn. Daar ben ik inmiddels langs geweest (bij Proreva) en daar gaan ze hem maken! Heel fijn dat ze daar ook echt rekening houden met waar ik hem voor ga gebruiken. Ik heb er veel vertrouwen in! Het ziet ernaar uit dat het minder dan 500 euro gaat kosten. Ze gaan nu beter bij houden hoe lang ze erover doen om zo'n kap te maken en aan de hand daarvan kan de prijs van een volgende nog bijgesteld worden. (Dus wat ik betaal is geen enkele garantie voor wat jullie ervoor moeten gaan betalen!)
Ik hou jullie op de hoogte.
De paceguard heb ik nog niet binnen, maar ik laat weten of (ik denk dat) het iets is.

Door petra op Woensdag, 01 December 2010 - 19:46:

Nou alles is in huis en uitgebreid getest. De paceguard is erg hard en zit bij mij precies op mijn sleutelbeen. Dit omdat mijn pacemaker en de leads vlak onder mijn sleutelbeen zitten. Dit draagt erg oncomfortabel! Ik had op advies van de mensen van paceguard een XL t-shirt erbij besteld, maar de M is de goede maat. Dus let op; US-maten!!
De speciaal voor mij gemaakte beschermkap is een heel ding. Hij draagt redelijk comfortabel, maar geeft wel beperkingen, zo is bv rugcrawl zwemmen onmogelijk.
Voor het keepen bij waterpolo, waarvoor hij gemaakt is, is hij, na een tweede correctie ronde, heel geschikt. Ik kies in het gebruik voor het op maat gemaakte ding. Wel wat opvallender, maar ook een stuk comfortabeler!

Door Lieke op Woensdag, 01 December 2010 - 22:07:

Wel fijn dat je nu wat hebt dat je pacemaker beschermd en ook nog
comfortabel zit, in ieder geval genoeg om te sporten. Veel plezier
ermee.

Door Raymon op Vrijdag, 03 December 2010 - 15:46:

Hallo,
Ik ben zelf orthopedisch instrumentmaker en heb pas een beschermer voor een pacemaker gemaakt. Dat is naar mijn mening goed gelukt, maar daar kan de eigenaar jullie meer over vertellen denk ik.. Ik vroeg me toch af in hoeverre er behoefte aan is. En of het misschien een idee is om daar meer bekendheid aan te geven zodat een pacemaker minder beperkingen met zich meebrengt. Toen de pacemaker-beschermer werd maatgenomen was er al veel van te voren uitgezocht door de mensen zelf en kreeg ik een paar voorbeelden erbij. Daar heb ik eigenlijk een combinatie van gemaakt. De pacemaker die ik gemaakt heb bestaat uit een neoprene hesje waar een maatwerk beschermkap in is verwerkt. Die is gemaakt dmv een gipsafdruk. De beschermkap heeft op de meest kwetsbare plaats een siliconen-pad aan de binnenkant en is in zijn geheel aan de binnenkant nog bekleed met een dempend schuim. De kap zelf is gemaakt van koolstof. De kap is dan zo klein mogelijk gehouden zodat er zoveel mogelijk bewegingsvrijheid overblijft. Het idee achter deze beschermer is: koolstof, omdat het licht en sterk is. Siliconen-pad, heel goed absorberend en voorkomt puntbelasting op kwetsbare punten. schuim, voor extra demping bij krachten op de kap. Neoprene: word ook gebruikt bij duikpakken/wetsuits, dus neemt niet veel (transpiratie)vocht op en is makkelijk te reinigen en is ook zo droog. Het is ook in alle richtingen rekbaar, dus is comfortabel en belemmerd het ademen niet.
Dus mochten er meer mensen geintresseerd zijn of vragen hebben kunnen jullie mij altijd een mailtje sturen. Ook heb ik dan evt nog foto's.
vr. gr. Raymon Wijman
Orthopedisch adviseur
Livit Leiden

Door mariette/moderator op Zaterdag, 04 December 2010 - 07:38:

@ raymon: wat leuk dat je hier reageert. misschien kunnen we er een artikel over schrijven voor de site met jouw foto's erbij. ik ga je een mailtje sturen!

Door Colin op Dinsdag, 07 December 2010 - 22:15:

@petra heeft het lang geduurd tot je de paceguard in
huis had?

Door petra op Zaterdag, 11 December 2010 - 11:55:

Hoi colin, bij mij duurde het een week of twee.
Het grootste gedoe was de communicatie met de mensen van paceguard.
Het beste lukt dat op paceguard@gmail.com. Succes

Door petra op Zaterdag, 11 December 2010 - 12:01:

Colin, Houdt er wel rekening mee dat je nog een stevige invoer-tax moet betalen bij bezorging. Ik weet het niet precies maar zo'n 50 à 60 euro is het zeker!

Door petra op Zaterdag, 11 December 2010 - 12:04:

Als je wilt kun je de mijne wel overnemen!?!


Voeg Bericht Toe


Naam:  
E-mail: