Roeien en pacemaker

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Dagelijks leven: Roeien en pacemaker
Door Maaike op Donderdag, 25 November 2010 - 14:18:

Hallo,

ik heb altijd intensief geroeid.
Drie weken geleden heb ik een pacemaker gekregen vanwege bradycardie; mijn ondergrens wordt nu standaard op veertig gehouden en dat bevalt goed.
Tijdens de eerste pacemakercontrole kreeg ik van de pacemakertechniker te horen dat roeien uit den boze is: het is een te grote belasting voor de draden. Dit wist ik niet van te voren.
In januari wil ik het al-dan-niet roeien met mijn cardioloog bespreken.

Ik vroeg me af of er pacemakerdragers zijn die desondanks roeien, en wat voor gevolgen dat heeft op de draden. Is het echt zo'n groot risico? Hopelijk kunnen jullie mijn vragen beantwoorden!

Groeten,
Maaike

Door mariette/moderator op Donderdag, 25 November 2010 - 16:22:

Hallo Maaike

Dat hangt er een beetje van af of er op voorhand rekening mee is gehouden. Normaal ligt er wel een lus van de draden ook, en is er dus voldoende ruimte. Er hoeft niet perse spanning op te staan bij de roeibeweging. Wat voel je zelf? Voel je draden lopen en voel je iets als je roeibewegingen maakt? Je hebt gelukkig nog even want ik denk dat er nu niet getraind wordt, maar vervelend is het wel voor je, die onzekerheid. Ik heb een tijdje een roeimachine gehad, maar vond het een onprettige beweging, ik had zelf geen last met de draad o.i.d. Het lijkt me niet echt een probleem maar ik zou het inderdaad even bespreken met de cardioloog. Hoop dat er meer mensen zijn die roeien en je kunnen helpen

Door mariette/moderator op Woensdag, 24 Oktober 2012 - 18:18:

Toevallig lees ik dit berichtje in de sport thread
en heb er een aparte thread van gemaakt. Vandaag was
ik namelijk zelf bij de cardioloog en helaas werd
roeien mij toch afgeraden door de voortdurende
beweging bij de leads.

Ik ben benieuwd naar ervaringen van anderen

Door Gerard op Dinsdag, 30 Oktober 2012 - 08:31:

Dag Mariette
Vanaf mijn 35ste gaan sporten, maratons gelopen, op mn 52ste een pm gekregen(sick sinus syndroom),op een lager niveau doorgesport,op mn 71ste gaan fietsen (lopen pijnlijk vanwege een versleten heup)en in de winter of als het regent sport ik dan op een roeiapparaat.Nu ga ik mij een beetje bezorgd maken.Waar kan ik dat literatuurstukje vinden over roeien en leads?

Door Geertje op Donderdag, 01 November 2012 - 11:07:

Hoi Mariette,
Ik was gisteren bij de cardioloog en toen heb ik het ook nog even nagevraagd. Ik vind een roeiapparaat namelijk wel een fijn work-out-ding. In mijn geval was dat geen enkel probleem. Hij gaf wel aan dat afhankelijk van de beweging die je maakt (juiste techniek) en waar de pacemaker is geplaatst het soms onverstandig is om te roeien omdat er dan inderdaad teveel beweging bij de leads is. Lijkt er dus op dat het verstandig is dat iemand die graag roeit, dit zelf even met zijn eigen cardioloog afstemt.

Door mariette/moderator op Donderdag, 01 November 2012 - 11:38:

@ gerard: ik kon er niets over vinden qua literatuur
, daarom heb ik het nagevraagd. Ik was er namelijk
zelf niet zeker van, omdat ik zelf wilde gaan
roeien. het leek me aan de ene kant namelijk onzin,
maar aan de andere kant komt er wel een bepaald
repeterende kracht op de lead

@ geertje: het gaat geloof ik niet om de beweging
maar om de repeterende druk. Hoe vaak roei jij per
week?

Door Geertje op Maandag, 05 November 2012 - 08:58:

Mariette,
Ik zal even toelichten hoe de cardioloog het mij verklaarde. Als je de juiste roeibeweging maakt, kan het geen kwaad, maar als je geen juiste techniek gebruikt, bijvoorbeeld ver vooruit reiken met je armen kan er repeterende druk op de leads ontstaan. Dus ja, het uiteindelijke probleem is de repeterende druk, maar als je roeit in de goede houding, ontstaat dat probleem niet. Ik roei maar af en toe, op een roeiapparaat, maar ik was getriggerd door de discussie hier, daarom heb ik het nog even nagevraagd. Hoop dat het zo iets duidelijker is.

Door Theo op Woensdag, 07 November 2012 - 16:23:

Als gevolg van botbreuken in schouder en bovenarm, meer dan 6 maand therapie gedaan,2keer per week,(met veel repeterende bewegingen)bedoeld om arm en schouder zoveel mogelijk op te rekken, om optimale functies terug te winnen.
Is allemaal prima verlopen.

Pacemaker had ik toen al 2 jaar. Ik herinnerde me dat bij implementatie v/d PM de chirurg mij verzocht mijn arm zoveel mogelijk (over mijn hoofd naar achteren) uit te strekken, alvorens hij de maat van de leads bepaalde.

Door Rinske op Woensdag, 23 Januari 2013 - 23:15:

Mijn cardioloog was juist zeer opgetogen toen ik vroeg of ik met mijn pacemaker mocht gaan roeien. Ze vond ook dat ik nodig weer aan sport moest gaan doen wegens overgewicht.

Ik denk dat het af hangt van hoe goed je techniek is. Toen ik net begon merkte ik dat het soms wat vreemd voelde. Nu ik meer trainingen gehad heb, merk ik daar niks meer van.


Voeg Bericht Toe


Naam:  
E-mail: