Vraag aan pacemaker technicus

Pacemakerdragers: vraag en antwoord forum: Pacemaker vragen algemeen: Vraag aan pacemaker technicus
Door Hanny op Dinsdag, 20 December 2005 - 17:20:

Sinds 3 weken heb ik een DDD pacemaker vanwege de diagnose van een geleidingsstoornis (hooggradig AV block). De eerste controle bij de pacemaker technicus wees uit dat 1 elektrode (hartkamer) 0,7% zijn werk had gedaan en de andere elektrode 0% (sinusknoop, hartboezem functioneert goed). De tweede controle waren deze percentages resp. 0,2% en 0%. Mijn vraag is wat betekenen deze percentages nu precies? Ik meen dat 0,2% betekent dat de pacemaker 2 x op de 1000 hartslagen gestimuleerd heeft. Klopt dit?

Groet,
Hanny

Door moderator mariette op Dinsdag, 20 December 2005 - 20:44:

Meestal kan de technicus het volgende schema zien:

AS-VS
AS-VP
AP-VS
AP-VP

AS sensen in atrium
AP pacen in atrium
VS sensen in ventrikel
VP pacen in ventrikel

AS-VS betekent dus geen pacing, alleen sensen, 'meekijken' zeg maar.

In principe betekent het niet veel. Immers: als je de ondergrens van de pacemaker op 80 bpm zou zetten, krijg je automatisch meer pacing.

Maar 0.2% betekent inderdaad dus wat je zegt.

Door Hanny op Donderdag, 22 December 2005 - 14:07:

Ik begrijp het nog niet helemaal. Wil 2 op de 1000 zeggen dat ongeveer elk kwartier de pacemaker elektrode in het ventrikel een elek. stimulans afgeeft? Ik heb een hooggradig AV block; komt het bij mij dan zo vaak voor dat er een geleidingsstoornis optreedt? De pm staat ingesteld op 45 - 165.

Door moderator op Donderdag, 22 December 2005 - 18:21:

de ondergrens staat dus op 45, hetgeen kan betekenen dat de pacemaker vaker 'vuurt' dan bij een ondergrens van bijvoorbeeld 60. wanneer maar 0.2% wordt gepaced, is dat onzettend weinig.

Door Hanny op Donderdag, 22 December 2005 - 20:30:

zover ik weet geeft mijn pacemaker alleen een stimulans als mijn hartslag onder de 45 komt. Ik meen ook dat 0,2% erg weinig is. Maar dan begrijp ik 2 op de 1000 weer niet.

Door wolly op Dinsdag, 07 Maart 2006 - 10:43:

Ik heb een vraag over de instellingen.
Er is op deze plaats al een tijdje niet geschreven, maar hopelijk wordt het wel gelezen.
Mijn PM (Guidant insigna) heeft een ondergrens van 60, nu lees ik dat bij veel meer mensen. Het betekent dus ook dat-ie redelijk veel meedoet, de cardioloog zei 50%.
Bij mij is er sprake van Sick Sinus Syndroom en een hooggradig AV block.
Is de instelling standaard 60, of is daarvoor een duidelijke reden?

Door Petra op Dinsdag, 07 Maart 2006 - 21:08:

Hoi wolly,

Ik ben geen technicus, maar volgens mij is die bij bijna iedereen 60 slagen gegarandeerd.
Bij mij tenminste wel en de meeste dragers die ik ken hebben dat ook.ik heb een AAIR+ hiervoor had ik een dddr en daar was ook de onderwaarde 60

Door Rolf op Woensdag, 08 Maart 2006 - 20:30:

Hoi wolly,

Een ondergrens van 60 PPM is meestal de standaardinstelling van de pacemaker. De meeste mensen hebben in rust een hartslag rond de 70 PPM. Bij jongere patienten zetten we de ondergrens ook wel eens op 50 PPM, en bij oudere mensen wel eens op 70-80 PPM. Ook kan bij de meeste pacemakers een nacht-ondergrens worden ingesteld die lager is. Bij een sick sinus syndroom zal het percentage pacing (in het atrium)vaak hoger liggen. Door medicatie zal het atriale ritme worden onderdrukt, hetgeen resulteert in een hoger percentage pacing. Bij mensen met een sick sinus syndroom die regelmatig ritmestoornissen hebben (brady-tachy syndroom) wordt vaak een overdrive functie gebruikt waarbij de pacemaker zoveel mogelijk het atrium stimuleert, op deze manier kan het ontstaan van ritmestoornissen onderdrukt worden.
Groeten,
Rolf

Door Wolly op Zondag, 11 Juni 2006 - 17:13:

Hallo Rolf en andere lezers,

Onlangs weer voor controle geweest, en een (uitgebreid) strookje meegekregen.
In een poging om deze strookjes te leren begrijpen een vraag: Wat is er gezien als er staat Pacemaker Wenkebach teller 141? Ik heb wel over een Wenkebach block gelezen, maar weet niet precies wat hier bedoeld wordt.

Met vriendelijke groet,
Wolly

Door Rolf op Dinsdag, 13 Juni 2006 - 14:47:

Hoi Wolly,

Ieder hart heeft een bepaald Wenckebachpunt, dit is het punt waar de AV knoop het ritme van het atrium niet meer kan volgen. Het resultaat is dat de av tijd steeds iets langer wordt, en resulteert in af en toe een overslag. Dit is een soort natuurlijke beveiliging die voorkomt dat het hartritme van het ventrikel te hoog wordt. Bij mensen met een Wenckebachblock (2e graads AV block) is het wenckebachpunt dusdanig laag dat dit effect ook bij normaal ritme optreedt.

De pacemaker zelf kan ook Pseudo Wenckebach gedrag vertonen. Namelijk als het atriale ritme boven de maximale volgfrequentie (trackingrate) komt. Hierbij zal de av tijd ook telkens toenemen totdat er een slag wegvalt. Dit Wenckebach gedrag gaat door tot een bepaald ritme, komt het ritme hierboven dan gaaT DE PACEMAKER 2:1 lopen. Als de teller op 141 staat dan is dus 141 maal het atriale ritme boven de maximale volgfrequentie geweest. In sommige gevallen kan dit betekenen dat het verstandig is om de maximum volgfrequentie iets hoger te programmeren (hangt ook af van het rate histogram), of juist het ritme te beperken.
Heb je een Insignia Ultra? Staat de automatische capture functie aan?
Groeten,

Rolf

Door wolly op Zondag, 18 Juni 2006 - 15:20:

Rolf, dank je wel voor je duidelijke antwoord.
Ik heb een Insignia 1 plus.
Zit daar wel automatische capture op?
Ik kan het op het strookje niet vinden, of noemen ze het anders bij Guidant?
Vriendelijke groet, Wolly.

Door Rolf op Zondag, 18 Juni 2006 - 23:52:

Hoi Wolly,

Alleen de Guidant Insignia Ultra heeft alleen automatische capture. Voor de rest is deze pacemaker bijna identiek.
Groeten,
Rolf

Door anita op Vrijdag, 23 Juni 2006 - 12:26:

Hoi hoi Rolf hier ben ik weer ik had een vraagje..Ken jij zn apperaatje wat ze net onder de huid aanbrengen om de pm en jou hart te kunen volgen.Die dus met een afstandsbediening zelf te bedienen is om als je weer een black oud hebt gehad je daar dan op kan drukken en dat kleine apperraatje neemt het dan op.Ik zou eigenlijk een nieuwe ablatie krijgen,maar volgens deze prof heeft dat geen zin.Ik zou het net als nu weer terug krijgen.Ze hebben het al drie keer geprobeert en inderdaat het komt na een paar mnd weer terug.Hoe kan zoiets eigenlijk ,ik begreep eerst dat het na een ablatie weg zou blijven maar niet dus.Verder vind ik het ook raar dat mijn conditie steeds verder achter uit gaat.En zoals je weet draag ik alweer een half jaar een tens zou die toch storingen afgeven aan mijn rittme ..Hoop dat jij iets aan mijn kan vertellen wat een vragen weer he groetjes liefs Anita.

Door Mariette/moderator op Vrijdag, 23 Juni 2006 - 16:23:

Hallo Anita

Ja, je bedoelt waarschijnlijk de reveal.

Door anita op Vrijdag, 23 Juni 2006 - 20:46:

Ja inderdaad zo noemde hij het geloof ik.Er wordt dan een hele kleine sneede gemaakt en hij kan mnd blijven zitten(volgens de techneut) ..Maar ik vraag me af heeft zn ding wel zin...En ik zit met de tens ook nog kan niet zonder..

Door Toos op Zondag, 25 Juni 2006 - 14:56:

hallo rolf ,ik lees vaak de berichtjes die binnenkomen van p m dragers.maar ik zou zo graag eens de gewone gevoelens van p m dragers willen horen.er wordt erg veel in thechnische termen gesproken en dat is meestal abacadabra voor mij.ik zou graag willen weten,hebben weerswisselingen,gemoedstoestand,slaapstoornissen en weet ik al niet meer,invloed op de pacemaker?na een woordenwisselingmet iemand heb ik na een tijdje een naar gevoel van binnen alsof m<n hart van slag is .dit als voorbeeld .zijn er meer mensen die dat hebben?lieve rolf heb jij daar in het gewoon nederlands antwoord op?hartelijke groetjes van Toos

Door mariette/moderator op Zondag, 25 Juni 2006 - 15:12:

hallo toos

nee, dit soort dingen heeft geen invloed op de pacemaker en zijn functie. wel is het natuurlijk zo dat emoties een effect kunnen hebben op het lichaam en op deze functies. maar het stukje techniek zelf is 'dom' voor emoties

Door Toos op Zondag, 25 Juni 2006 - 15:45:

dank je wel voor je snelle reactie ,Mariette en nog een prettige Zondag Toos

Door Rolf op Maandag, 26 Juni 2006 - 14:10:

Hallo Toos,

Heb je het gevoel dat bij een gesprek het hartritme toeneemt? De standaard pacemaker reageert niet op emoties, behalve de oudere pacemakers van Vitatron, sommige modellen (Clarity,Diamond,Topaz) hebben een zgn. QT sensor. Deze reageert wel op emoties en schrikken enz. (alleen als deze sensor aan staat)

Vraagje: Staan de sensor van de pacemaker aan: Op de uitdraai staan dan VVIR of DDDR.

Zo ja, dan kan het zijn dat de aktieviteitssensor iets te gevoelig staat afgesteld. Deze sensor reageert op trillingen. Ziet de pacemaker meer trillingen dan weet de pacemaker dat er een inspanning wordt gedaan, en zal het ritme worden verhoogd. En als de sensor minder trillingen ziet dan wordt het ritme weer naar beneden gebracht. Om dit te controleren kan je eerst 5 minuten rusten, en daarna de hartslag meten, hierna een paar minuten praten, en direct hierna opnieuw de pols opnemen. Mocht het ritme nu een flink stuk hoger zijn, dan kan de sensor te gevoelig staan. Als dit zo is dan is dit eenvoudig aan te passen door de pacemakertechnicus.
Hopelijk is het iets duidelijker.
Groeten,
Rolf

In enkele gevallen staat deze gevoeligheid van de sensor iets te hoog, en kan de pacemaker ook reageren op praten en/of de bijbehorende bewegingen van de handen.

Door Wietske de Jong op Maandag, 26 Juni 2006 - 21:04:

Sinds dec.2000 heb ik met spoed een pacemaker gekregen.Namelijk een Medtronic DDDR Sympt.B3 ECG C7. De laatste tijd voel ik me duizelig,moe en transpireer zomaar. Ik ben al moe wanneer ik een trap op loop.Voorheen ging alles wel goed en had ik nergens problemen mee. Afgelopen januari ben ik nog voor controle geweest. Op de uitdraai kwamen er wel meer onregelmatigheden voor. Er zaten wel onregelmatige hartslagen tussen. De cardioloog heb ik alleen na het 1e halfjaar gesproken,daarna alleen de technicus. Misschien is het ook wel stress. Verder ben ik wel blij met mijn ( ik zeg altijd peace-maker ) Kan iemand mij uitleggen wat een blok-hart is ?.
Twee van mijn ooms zijn hieraan overleden toen ze 36 en 38 jaar oud waren. Mijn moeder is na mijn geboorte overleden. Volgens de cardiologen zou het erfelijk kunnen zijn, maar dat is al een tijd geleden. Ik ben nu 50 jaar.
vr.gr. Wietske

Door TOOS op Maandag, 26 Juni 2006 - 22:16:

hallo rolf zal ik je eens wat vertellen!ik heb mijn P M even gezien ,de assistent hield hem even voor mijn neus toen ik op de operatietafel lag ik heb nooit een uitdraai of beschrijving van mijn type P M gekregen.bij de volgende controle vraag ik er naar .nog niet zo lang geleden dacht ik dat er maar een type P M ,s waren hoe hij geplaatst is staat keurig op een tekening maar hoe het werkt ,de funkties ,daar weet ik niets van ik ken ook niemand in mijn omgeving die een P M hebben bij de volgende controle wil ik er alles,nou ja alles ,maar heel veel meer over weten je hoort nog van me .dank voor je reactie ,groetjes TOOS

Door Rolf op Woensdag, 28 Juni 2006 - 22:08:

Hallo Wietske,

De codes die je geeft houdt in dat je een total hartblock hebt met een breed complex. Dit wil zeggen dat de (elektrische) geleiding tussen de bovenkant (artium) en de onderkant (ventrikel) van het hart onderbroken is. Normaal gesproken ontstaat het hartritme in de sinusknoop, een gebiedje in het atrium. Als deze sinusknoop "vuurt" zal dit zorgen dat de bovenkant van het hart samenknijpt. De AV knoop ontvangt het signaal, en geeft na een korte vertraging het signaal door aan de bundel van His, deze zorgt er voor dat het signaal aankomt bij beide ventrikels. Hierna knijpen de ventrikels samen, en start alles weer opnieuw.

Bij een totaal block is er geen geleiding meer tussen het atrium en ventrikel. De samenknijpingen van de bovenkant van het hart worden niet meer doorgegeven naar de onderkant van het hart. In de onderkant van het hart wordt vaak het ritme overgenomen door een gebiedje onder in het hart (nodaal ritme). Dit ritme is echter veel lager dan het sinusritme. Dit leidt vaak tot klachten bij inspanning en mogelijk tot wegrakingen. Door een pacemaker te implanteren met 2 draden (DDD/DDDR) kan dit block omzeild worden. Hierna werken de bovenkant en de onderkant weer goed samen.

De klachten die je momenteel hebt zou te maken kunnen hebben met ritmestoornissen (mogelijk boezemfibrilleren?). Dit is natuurlijk niet zomaar te zeggen, meten is weten. Medtronic DDDR pacemakers hebben een hoop diagnostiek aan boord (welk type medtronic?), via het zogenaamde ritme histogram is te zien hoe de hartslag is geweest. De pacemakertechnicus kan hierover uitleg geven.

Een hoop informatie, maar wel nuttig. Voor Nederlandstalige info staat ook geilustreerde informatie op de volgende sites:
http://www.guidant.nl/Patient/Living/pace_index.aspx
http://www.vitatron.nl/patients/

Groeten,
Rolf

Door Wietske de Jong op Donderdag, 29 Juni 2006 - 19:55:

Beste Rolf,
Bedankt voor je duidelijke uitleg. Het type-no van de pacemaker is KDR701. Destijds is me wel uitgelegd hoe de pacemaker werkt,maar dat men het op een nachtstand kon instellen,daar kwam ik later achter nadat ik had geklaagd omdat ik smorgens al moe was wanneer ik naar mijn werk fietste. Nu gaat het beter. Volgens mijn huisarts was mijn bloeddruk goed, dacht dat ik wat overwerkt was. Heb nu 2 weken vrij, wanneer ik het niet vertrouw maak ik een afspraak bij de cardioloog. De sites die je hebt genoemd zijn erg zinvol. Ik zal ze ook doorgeven aan een collegaatje op mijn werk. Ze vroeg mij verleden week hoe lang ik de pacemaker had. Nu blijkt ze zelf ook hartproblemen te hebben, te lage hartslag en moet in de toekomst ook een pace-maker. De cardioloog vond haar echter te jong. Soms wordt het haar zwart voor de ogen enz.
Ze is nu wel angstig. Wanneer ze vragen heeft kan ze dan informatie inwinnen bij jou ?. Bedankt voor je hulp.
vr.gr. Wietske

Door mariette/moderator op Donderdag, 29 Juni 2006 - 21:04:

hallo wietske

ik reageer op de informatie over jouw kennis. een te lage hartslag hoeft niet altijd een reden te zijn voor een pacemaker. bovendien.... wat is laag? en wanneer treedt dit op? in principe ben je niet snel 'te jong' voor een pacemaker, maar is vooral de reden van belang.

Door wolly op Zaterdag, 01 Juli 2006 - 15:11:

Hoi Rolf,

Enkele weken geleden ben ik (extra bezoek ingelast) naar de technicus geweest. 'k Was snel buiten adem, en dat heeft hij op een of andere manier wel verholpen.
Wat nu nog best lastig is; een behoorlijk aantal keren per dag heb ik het zelfde gevoel als wanneer bij de technicus, als hij die testen doet, onaangenaam is dat, het duurt gelukkig niet zo lang. Kan dat komen door de sensor? Het gebeurt bv ook bij het rijden in een auto over een wat vervelende verkeersdrempel. Maar soms ook op niet te verklaren momenten. Ik wil eigenlijk niet weer tussentijds daarheen, maar het voelt wel vervelend, moet soms echt even stil blijven staan om weer op orde te komen.

Vriendelijke groet,
Wolly.

Door Rolf op Zaterdag, 01 Juli 2006 - 23:08:

Hoi Wolly,

In het begin haalde het ritme waarschijnlijk niet de maximum sensor rate bij inspanning, vandaar de kortademigheid. Waarschijnlijk heeft de technicus de sensor gevoeliger gezet, of is de response factor verhoogd, of de maximale sensorrate is verhoogd. Op deze manier gaat het ritme hoger bij inspanning, en zal een betere conditie het resultaat zijn. Maar het gebeurt (mij) ook wel eens dat de sensor iets te agressief is afgesteld. Bij een lichte inspanning, of bij detectie van trillingen (verkeersdrempel,tram,opstaan uit een stoel enz.) gaat het ritme dan te snel omhoog. Dit geeft het zelfde effect als de technicus een test uitvoert (100 PPM). Als mij het gebeurt dan nodig ik de betreffende pacemakerdrager uit voor een extra controle. In het programmeerapparaat zit een functie waarmee een inspanningstest kan worden gedaan. Hierbij doet de pacemakerdrager een inspanningstest, bij ons 5 min wandelen, 5 min traplopen, daarna terugwandelen. De pacemaker geeft hierna een grafisch overzicht hoe hoog de hartslag is geweest. Als de technicus een paramater wijzigt dan is dmv een andere lijn te zien hoe de sensor bij die instelling zou hebben gereageerd. Op deze manier is de sensor optimaal in te stellen. Bij deze nieuwe instelling kan hierna nog een keer het zelfde pacours worden gelopen, hiermee is voor alle zekerheid te testen hoe de sensor werkt. Mijn advies luidt dus; bij dit soort klachten is het aan te bevelen om de sensor opnieuw af te laten stellen.
Groeten,
Rolf

Door edwin op Woensdag, 05 Juli 2006 - 17:03:

Beste Rolf,

Mijn is Edwin en ben 41 jaar. Door mijn hartritme-stoornis (sinusknoop) heb ik sinds vorige week een AAI-R gekregen. Merknaam weet ik niet. Wat doet deze precies? Ik heb wel het nodige van de pacemakertechnicus in het ziekenhuis meegekregen, maar eerlijk gezegd weet ik niet veel meer (alles ging nogal snel). Ik was gewend twee keer per week te klimmen (als het goed is kan dit over een tijdje ook weer). Hij is ingesteld met een ondergrens van 50. Ik heb één draad meer was niet nodig. Is het waar dat de AAI-R een "sport" pacemaker is?

Door riekie op Donderdag, 06 Juli 2006 - 11:43:

Hallo Wolly/Rolf
Ik ben riekie ik ben ook p.m drager bij mij is ook de bundel van his geabeleerd.
Nu lees ik vol verbazing over jou klachten,en wolly ik herken deze klachten.
Ik zelf heb der heel veel last van,ik ervaar het soms of iemand mij om wil duwen en ik ben dan een moment/tel even helemaal weg.
Ik durfde de eigelijk niks van te zeggen omdat ik het aan niks kan koppelen!!
aan inspannig, vlug draaien ,of weet ik wat al niet!
Maar wolly wat jij zeg over de controle en het dremppelen dat gevoel komt heel dicht bij!
De laaste cotrole was alles goed.
Alleen geeft de p.m een advies mode switching kan worden verbeterd(125)??
En het A-frequentiehistogram toont atriale tachyaritmie onder max volgfrequentie??mogelijk als gevolg van2-1detectie van atriale tachty-events(335) ROLF weet jij hier raad mee.
Of kan dit de klachten veroorzaken??
Wolly ik vind het in deze fijn om te horen dat ik niet alleen ben met mijn klachten.
Ik moet je wel zeggen dat ik deze klachten niet heb vermeld aan de p.m tegneut.
Puur omdat ik zo iets had van nou heb je dit weer begrijpt je dat een beetje!!
Wolly groeten van riekie.
P.S ik denk wel dat hier weinig aan te doen is!!

Door Wietske op Vrijdag, 07 Juli 2006 - 20:01:

Beste Rolf,

Vandaag een extra controle gehad bij de p.m. technicus omdat ik een paar dagen terug s'morgensvroeg van de trap was gegleden omdat het zwart voor mijn ogen werd. Gelukkig had ik me wel aan de leuning vastgehouden. Kon snel komen en volgens hem is de p.m. goed. Op de uitdraai waren er geen vreemde dingen. Daar ben ik dan weer gerust over. Mocht ik problemen houden dan moet ik naar de cardioloog. Misschien te snel van bed opgestaan. Volgens de p.m. gaan de batterijen nog 2 jaar mee. Ik heb wel een vraag over de vervanging van de p.m. Omdat mijn eigen hartslag haast niet aanwezig is volgens hem zou er eerst een externe pacemaker met 1 draad geplaatst worden, dit via de lies. Of men legt alles al gereed en vervangt de p.m. zo snel mogelijk. Dit gaat onder plaatselijke verdoving. Volgens de p.m. technicus beslist de cardioloog of men het onder plaatselijke verdoving of algehele narcose uitvoert. Weet je wat hier de procedure voor is ?. Is het via de lies net als de hartcatheterisatie ?. Ik kan me nog herinneren dat ik bij de 1e p.m. klaarwakker was ondanks het slaapmiddel en toch pijn voelde. Dit konden ze toen aan me merken. Daarna ging het beter. Ik word al naar van het idee dat men de p.m. gaat vervangen en ik even zonder moet. Hopelijk kun je me meer vertellen. Ik ben anders niet zo bang aangelegd.

vriendelijke groeten,
Wietske de Jong

Door Rolf op Zondag, 09 Juli 2006 - 10:38:

Beste Edwin,

Een AAIR pacemaker heeft een draad aan de bovenkant van het hart. Het hart zorgt zelf voor de voortgeleiding (via de AV knoop) naar de onderkant (ventrikels) van het hart. Een AAIR pacemaker wordt geimplanteerd wanneer de bovenkant van het hart (atrium) uitvalt, of dat het ritme niet (genoeg) omhoog gaat bij inspanning, in combinatie met een goede geleiding. Met iedere pacemaker kan gesport worden. Het is wel zeer belangrijk om de eerste 6 weken na de implantatie de arm aan de kant van de pacemaker rust te gunnen. Het draadje moet namelijk ingroeien in de hartwand. Om te zorgen dat de draad niet losschiet of dat de meetwaarden ongustiger worden is het verstandig om vooral niet zwaar tillen, veel kracht mee zetten en niet boven het hoofd strekken. Het is dus verstandig om de eerste tijd niet te klimmen. Op termijn is het wel weer mogelijk.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Zondag, 09 Juli 2006 - 10:58:

Hallo Riekie,
Volgens de pacemaker heb je 335 atriale tachy's gehad, waarbij de pacemaker heeft gedetecteerd dat er mogelijk een boezemflutter is geweest. Hierbij bestaat een kans dat de boezemflutter niet goed wordt gedetecteerd doordat de pacemaker te lang blind (blanking) is. Er bestaat dan de kans dat de pacemaker 2:1 gaat volgen, hetgeen kan resulteren in een snelle hartslag, bijvoorbeeld een flutter van 250 ppm wordt in dat geval door de pacemaker gezien als een hartslag van 125 ppm. De oplossing is eenvoudig: Door de pacamaker korter blind te maken ziet de pacemaker de flutter wel, en zal de pacemaker niet het hoge ritme doorgeven. (blanking van 150 naar 125 ms).
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Zondag, 09 Juli 2006 - 11:08:

Beste Wietske,
Als je de problemen houdt, is het verstandig om te kijken of het optreedt kort nadat je gelegen/gezeten hebt, of dat het zomaar ontstaat. Als het zomaar ontstaat kan een holterkastje soms bijdragen aan de oplossing. Als de pacemaker wordt vervangen dan is het prettig als er eigen ritme is. Meestal testen wij het eigen ritme door de pacemaker tijdelijk laag te programmeren op 40 ppm. Soms komt na een minuut toch nog eigen ritme. Als iemand geen onderliggend eigen ritme heeft dan leggen we kort voor de pacemakerwisseling een tijdelijke draad via de lies. Door middel van een externe pacemaker wordt dan het ritme overgenomen.
Groeten,
Rolf

Door Afibber op Zondag, 09 Juli 2006 - 14:48:

Jeetje Rolf, het is echt een heel technisch vernuftig gebeuren, die PM´s en de afstelling daarvan, als ik jouw verhalen zo lees. Je wilt zeker niet zeggen waar je PM-technicus bent? Ik ken er maar eentje, en dat is ene Rob uit het LUMC, waar ikz elf overigens geen patient meer ben. Vroeger wel, bij Manger Cats.

Door Rolf op Zondag, 09 Juli 2006 - 15:19:

Hallo Afibber,
Ik ben zelf technicus in het Lucas Andreas ziekenhuis Amsterdam. Ik kan Rob uit Leiden ook, hij werkt nu bij Guidant.
Groeten,
Rolf

Door Afibber op Zondag, 09 Juli 2006 - 15:56:

Ik was vroeger patient in het Lucas, eerst bij dr. Elisabeth Schwantje, later bij Irene Hellemans, voordat ze directeur werd bij de Hartstichting. Ik ben toen naar Leiden gegaan, waar ik inmiddels studeerde en kwam bij Manger Cats (later ook directeur Hartstichting. In Leiden hadden ze midden jaren 90 nog geen uitgebreide ritmesectie, alleen Schalij. Toen MC daar wegging, ben ik naar Jessurun in Nieuwegein gegaan (die zit nu in de VU. Na zijn vertrek daar ben ik doorgeschoven naar Eric Wever. Daar zit ik nu nog.

Door Afibber op Zondag, 09 Juli 2006 - 15:58:

Ik heb trouwens in Nieuwegin nog geen contact gehad met een PM technicus, daar een PM nog niet aan de orde is. Ik heb geen flauw idee wie daar een goede is.

Door Rolf op Zondag, 09 Juli 2006 - 23:22:

In het VU zit een goede cardioloog die zeer veel ervaring heeft met het plaatsen op alternatieve plaatsen. Het is dr. C.C. de Cock. Het VU plaatst veel Biotronik pacemakers, hier heb ik weinig ervaring mee.
Groeten,
Rolf

Door riekie op Donderdag, 13 Juli 2006 - 17:42:

Hallo Rolf
Nou de p.m zit weer erg hoog en gaat weer onder oksel zitten.
Het doet vervelend pijn mijn arm kan ik beperkt gebruiken.
Wat moet ik hier nou mee??
Ik heb ook erg veel last van mijn ritme.
Het gevoel van omvallen heel erg raar?
Ik ben ook erg duizelig.
Ik weet het ook allemaal niet meer het valt mij erg tegen dat de p.m weer aan de wandel is.
Groeten van riekie

Door anita op Vrijdag, 14 Juli 2006 - 19:02:

Hoi Riekie je zult zo langzaamerhand er ook wel de baaaaalen van hebben he,nou anders ik wel ze zouden nog een ablatie proberen ,maar ze doen het niet het heeft geen zin.Zeggen ze helaas ik kom niet van het ritme af,en mijn pacemaker ja die wandelt er vlink op los en ook daar doen ze niets aan,ze hebben hem naar de linkerkant geplaatst maar ook dat heeft niet mogen helpen.Daar ik al uitval heb in mijn rechter arm wil de arts er zo lang mogelijk mee wachten dus ik zit nu met twee kanten te knugelen ...Soms he zou ik is willen dat ze zelf is een pm moesten hebben die zo rot zit als de onze bababa ..Ik wens jou beterschap liefs Anita

Door Petra op Vrijdag, 14 Juli 2006 - 23:08:

Hoi Rieke,
Ik schrik eigenlijk toch wel erg van je bericht dat de pm. weer aan de wandel is. Ik had gehoopt voor je dat het eindelijk goed zou zijn. Wat nu:, Terug, maar wat dan.
Ik ken die ene naar de andere teleurstelling. Wat voor opties kunt je nog op een rij zetten.
Is de PM. ook echt vanonder de spier gekomen?!

Het is allemaal wel erg vlug naar de operatie fout gegaan nu.
Houd me op de hoogte
Sterkte en veel liefs
Petraxxx

Door riekie op Zaterdag, 15 Juli 2006 - 14:49:

Hallo Petra
Nou ik schrok ook toen ik mijn p.m onder mijn sleutelbeen voeldeen onder mijn oksel.het doet ook pijn!!!
Maar wat nu !ik zou het niet weten,het is gewoon pech hebben denk ik.
En de artsen hebben de ook een hard hoofd in (denk ik) of zij hem weer opnieuw vast moeten zetten.
En als ik eerlijk ben zit ik hier ook niet op te wachten.
Zolang de draad niks mee gebeurt zal ik het wel moeten accepteren.
Je kunt ook niet eindeloos blijven opereren,het is al zo vaak gebeurt.
Nou dinsdag a.s moet ik op wond controle,ik heb wel al gemeld dat p.m weer wandeld.
Ik zal wel zien en horen wat zij voor opties hebben.
Ik laat zeker wat horen,bedankt voor je reactie.
groeten Riekie

Door petra op Zondag, 16 Juli 2006 - 14:10:

Hoi Rieke,

Jij hebt precies hetzelfde wat ik heb gehad. Ik heb er ook voor getekend hem nu te laten zitten zolang de draad geen breukgevaar loopt. Ik heb nu vier operaties gehad dat ze deze terug vast zetten en steeds gaat hij weer aan de wandel.
Ik heb zelf het idee dat mijn lichaam de PM. afstoot. Of het zo is weet ik niet het is volgens mij de enige oplossing. Mischien kun je die vraag eens voorleggen. Ik krijg hier geen duidelijk antwoord op. Het moet toch ergens aan liggen.
Nou succes meid en toi toi. Houd me op de hoogte

Door riekie op Woensdag, 19 Juli 2006 - 11:13:

Hallo Petra
Nou ik heb hier nog niet voor getekend petra!
Ik heb wel een vorm van angst,van wat doet de p.m nou!!
Maar goed ik ben wel op controle geweest,ik ben net zo wijs als dat ik van tevoren was.
De p.m wandel hij lag op het moment van de foto,helemaal tegen de borst kant aan.
Ik vind dit best een eng idee,Maar de artsen willen het nog even aan kijken een maandje of twee.
Om nu in te gaan grijpen vinden zij zelf nog te vroeg,En wat zij dan willen dat weten zij zelf ook nog niet!
Het is allemaal nog al moeilijk.
Maar petrs ik heb ook gevraagt over het afstoten van de p.m maar volgen de arts kan dat alleen als je een onsteking heb aan de aan de operatie wond???
Maar goed ik wacht het nog even af heb ook geen andere keus!
over het ritme doet hij ook erg vaag.hij zeg de p.m doet het zelf veranderebn als het niet goed is?
Al met al niet veel wijzer.
Groeten riekie p.s als het niet zo warm is vertel ik wel uit gebreider over alles Daaag.
Heb het nu erg slecht met deze warmte!!!!

Door anita op Donderdag, 20 Juli 2006 - 15:10:

Hoi hoi Rieki en Petra ook bij mijn doen ze helemaal niets meer ,aan de pm alleen als de draad nu ook mee gaat doen.Ja maar dan zullen we wel moeten zegt hij heel droog..Ben nu 12 keer opnieuw geweest en zelf onder de spieren komt hij gewoon uit gewandeld ...Deze arts spreekt ook over je hebt gewoon steeds pech,maar ik vind dat niet meer leuk hoor gewoon pech ,het is echt een rot gevoel om hem in je oksel of tegen je sleutel been aan te voelen ,of krampen in je oksel omdat je pm daar rechtop gaat staan.Maar ook bij mijn durven ze niets meer te doen hij zegt het heeft al bijna twee keer je leven gekost en nog een keer zn mazzeltje dat je het ontspringt daar wagen ze het nu niet meer op.Ook met het ritme schiet ik niets op de hadden me ook door gestuurt naar een neuroloog omdat ik weer blackouds heb.En die stuurde mijn na onderzoek weer terug naar mn cardioloog dat het toch van het ritme kwam..dus schiet ik niets op ,De rechter kant speelt steeds meer op ,en ondanks de tens en morvine is de pijn vaak gewoon niet te doen.En ja het klinkt stom om over jezelf te zeggen,maar ik ben beslist geen piepert.Want op een keer na zijn alle operaties onder de spier plaatselijk geweest ,wat ik nu dus nooit meer zou doen hoor echt niet ,we liggen toch niet op het slachtveld.Mijn nieuwe cardioloog had mijn verslag (BOEKWERK).GELEZEN EN SCHROK ER ZELFS VAN HOE DOKTOR bOS HET HAD GEDAAN.Dus voor dat hoef ik me niet meer bezorgt te maken hij zegt ik zal jou nooit zo laten valen als hij gedaan heeft../Maar aan de pm kan hij ook niets doen ,hij spreekt over zoveel procent van de mensheid heeft die pech en dat zijn er maar weinig...Nou lieverts dat was het weer ik ga gauw naar onder het is hier te heet.Liefs en Serkte allemaal groetjes Anita.

Door Anny op Vrijdag, 21 Juli 2006 - 09:52:

Hoi Rieki

Wat heb jij toch een pech met je pm.
Je zou haast zeggen komt er nooit een einde aan .
Ik weet wat het een pijn kan doen als de pm steeds tegen of onder je sleutelbeen gaat.
Ik kon de pm dan wel iets omlaag duwen dan zat hij beter.Maar het bleef wel hinderlijk.Bij mij zit hij gelukkig nog vast al kantelt hij wel als ik op mijn zij lig. Soms zit de pm gewoon dwars als ik er dan tegen druk schiet de pm weer goed
Riek ik wens je veel succes

Groetjes Anny

Door wolly op Zondag, 23 Juli 2006 - 22:02:

Beste Rolf en andere lezers,

Om te beginnen Riekie, en anderen met veel pech, veel sterkte toegewenst, en dan ook nog es met dit weer!
Ik heb eigenlijk een heel ander soort vraag.
We hebben (bijna) allemaal zo'n pasje.
Toen ik in het ziekenhuis lag kreeg ik een info-boekje met daarin ook de mogelijkheid om ipv een pasje, een halsketting of armband te dragen, met gegevens, in ons geval over pace-maker en aanleiding daarvoor (van het Witte kruis). 'k Heb info aangevraagd, maar heb nog geen besluit genomen, heeft iemand van jullie zoiets? Als je het als armband hebt, vind ik het nogal opzichtig, ik hoef het er ook weer niet altijd met iedereen over te hebben
Hoe serieus is het dat je dat pasje bij je moet hebben, hebben jullie dat altijd? Het pasje zit in mijn portemonnee, als mij iets overkomt kijken ze toch niet direkt in je portemonnee?

Ik hoop wat reacties te krijgen,
Vriendelijke groet,
Wolly.

Door riekie op Zondag, 23 Juli 2006 - 23:28:

Hallo Wolly
Nog bedankt voor je belangstelling,
Je vraag over de sos ketting of armband ,Ik zelf vind dat een pasje voldoende moet zijn!!
Je heb je medicijnen paspoort in een mapje bij(ik dan)en daar zit ook de p.m pas bij.
Nou in mijn geval zit dat allemaal in mijn tas ,en daar kijken zij vast wel in als dat nodig mocht zijn??
Ik vind dat die sos kettings zo duur zijn zij jagen je meteen weer zo op kosten.
Ik zelf heb wel een ketting maar ik vind het een onding en ik vergeet hem nog al veel!
Ik zou hem nu niet meer kopen,de pas plus mapje met de medicijnenkaart voldoet goed>
Wolly de Groetjes van Riekie

Door Wietske op Zondag, 13 Augustus 2006 - 20:51:

Beste Rolf,
Hier is weer een vraag van Wietske. Zit sinds een aantal maanden op fitness. De laatste tijd maak ik vaak gebruik van de loopband. Vanmiddag zat mijn hartslag rond de 120. na een tijdje gaf ie aan harslag hoog 160 en even later ging ie weer terug naar de 120. Verder voelde ik me wel goed niet raar of zo. Ik heb wel een total hartblock. Moet ik dan ook ergens rekening meehouden ?.Meestal blijft het meestal op de 120 of iets hoger. Of kan ik gewoon op dezelfde manier doorgaan. Of gaat het tempo dan te snel omhoog. Of staat de p.m. ingesteld op 160. Voel me eerder gezegd beter wanneer ik sport of zwem dan wanneer ik s-morgens vroeg opsta. Voel me nog steeds licht in het hoofd en misselijk. Vooral -smorgens. Heb over een aantal dagen een gesprek met de cardioloog. Volgens mijn plaatsvervangende dokter ligt het niet aan mijn p.m. Voor mijn eigen zekerheid wil ik het toch graag. Maar weer afwachten.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door Rolf op Dinsdag, 15 Augustus 2006 - 23:08:

Hoi Wietske,
Het kan best zijn dat de pacemaker is ingesteld op een upperrate van 160 ppm, maar het kan ook zijn dat het horloge niet alleen de hartslag meet maar ook de pacemakerpuls. Het is goed om op de volgende controle een uitdraai te vragen van de instellingen. Als er geen klachten zijn lijkt het me geen probleem, het maximale ritme mag ongeveer 200 minus de leeftijd zijn. Het lichte gevoel in het hoofd kan soms komen van een (te) lage instelling van de basisrate. 's nachts is natuurlijk het ritme een stuk lager. In sommige gevallen heb ik succes geboekt door deze ondergrens te verhogen van bijvoorbeeld 50 ppm naar 60-70 ppm.
Groeten,
Rolf

Door Afibber op Donderdag, 17 Augustus 2006 - 21:08:

Rolf, welcome back, was je op vakantie? Je hebt ergens voor mij een uitgebreid bericht gepost maar ik kan het niet meer vinden. Het ging om de VVI pacemaker en de plek waar hij al dan niet geimplanteerd zou moeten worden.

Kun jij dat nog vinden?

Door Rolf op Vrijdag, 18 Augustus 2006 - 23:18:

Hoi Afibber,
Ik ben inderdaad 3 week op vakantie geweest. In een van de vorige discussies vertelde je dat je regelmatig ook atriale flutters hebt, die naar verloop van tijd resulteren in boezemfibrilleren. Er zijn meerdere goede pacemakers op de markt die dit Kunnen onderdrukken zoals de st. Jude medical Victory DR, De Vitatron T70 DR. Maar omdat je ook atriumflutters hebt, denk ik dat de Medtronic Enrhythm de beste optie is. Deze pacemaker heeft niet aleen preventie therapieen, maar ook flutter terminatie therapieen. Dit is momenteel de enige pacemaker die ook door middel van atriale burst en ramp pacing de flutters kan termineren. Het is een DDDR pacemaker. Mocht het fibrilleren ooit chronisch worden dan is deze altijd nog op VVIR te programmeren. Minstens zo belangrijk als het type pacemaker is de positie van de draden. Wij plaatsen de atriale geleider vaak in het atriale septum, hierdoor worden beide atria gelijkmatiger geactiveerd. In combinatie met een overdrive functie kan vaak succesvol de ritmestoornis worden onderdrukt (OASES study). Ook de ventrikel draad leggen wij vaak in het uitstroomgebied van de rechter kamer, of in het septum. Dit geeft vooral smallere complexen (=krachtiger hartslag) ten opzichte van de standaardlocatie in het apex van de rechter kamer (Proust study). Deze posities worden meestal gebruikt door de cardiologen met veel ervaring.
Groeten,
Rolf

Door Afibber op Zaterdag, 19 Augustus 2006 - 00:05:

Bedankt Rolf, ik heb geen atriale flutters, maar een av-nodale reentry tachycardy. Mijn afib wordt altijd hierdoor getriggerd, voor 100%. Dus gaat Wever binnenkort weer proberen te ableren. Op dit moment slik ik cordarone, om de boel stil te houden voor de ablatie, want met flecainide bleef ik niet in SR. We zullen zien.

Groeten,
Afibber

Door Petra op Zondag, 20 Augustus 2006 - 12:45:

Hoi Afibber, nu in het nederlands. Ik begrijp er geen sikkepit van. (Hi, hi)

Door Afibber op Dinsdag, 22 Augustus 2006 - 00:45:

Hoi Petra, wat ik aan Rolf beschrijf zijn diverse soorten ritmestoornissen in d ebeozem en/of bij de AV-knoop. Ableren is, zeg maar, wegbranden met een catheter.

Door Petra op Dinsdag, 22 Augustus 2006 - 20:46:

Oké, op die manier kan ik er iets van volgen. Je blijft leren zie je wel.

Bedankt voor je uitleg.

Petra

Door Anny op Donderdag, 24 Augustus 2006 - 10:20:

Hoi Rolf

Even een vraag
Gisteren hebben ze bij mij de pm doorgemeten .Dit na klachten .Nu bleek tot mijn verbazing dat ze maar 24 uur terug kunnen lezen
Klopt dat ? Wel hebben ze mij gezegd als ik weer ritmestoornissen kreeg dat ik binnen 24 uur moest komen . Daar ik het regelmatig voel . Dan loopt mijn bloeddruk ook terug naar 90 bovendruk en 40 onderdruk . Op zo momenten soms een uur voel ik me behoorlijk miserabel
\Groetjes Anny

Door anita op Vrijdag, 25 Augustus 2006 - 19:41:

Hoi hoi Rolf hier ben ik weer ik had een vraagje..Ken jij zn apperaatje wat ze net onder de huid aanbrengen om de pm en jou hart te kunen volgen.Die dus met een afstandsbediening zelf te bedienen is om als je weer een black oud hebt gehad je daar dan op kan drukken en dat kleine apperraatje neemt het dan op.Ik zou eigenlijk een nieuwe ablatie krijgen,maar volgens deze prof heeft dat geen zin.Ik zou het net als nu weer terug krijgen.Ze hebben het al drie keer geprobeert en inderdaat het komt na een paar mnd weer terug.Hoe kan zoiets eigenlijk ,ik begreep eerst dat het na een ablatie weg zou blijven maar niet dus.Verder vind ik het ook raar dat mijn conditie steeds verder achter uit gaat.En zoals je weet draag ik alweer een half jaar een tens zou die toch storingen afgeven aan mijn rittme ..Hoop dat jij iets aan mijn kan vertellen wat een vragen weer he groetjes liefs Anita.
Ik kreeg vandaag telefoon dat ik maandag moet komen voor dat aperraatje te laten plaatsen..Hoop dat ze er nu wat wijzer van worden..

Door Rolf op Maandag, 28 Augustus 2006 - 23:30:

Hoi Anny,

De meeste pacemakers hebben een 24 uurs holter, hierbij wordt het gemiddelde ritme van de afgelopen 24 uur weergegeven. Als er een ritmestoornis is dan zal de uitslag op de 24 uurs holter hoger zijn. Er zijn ook nog andere iddelen die het aantal ritmestoornissen kunnen weergeven, zoals de tellers en het ritme histogram. De mogelijkheden zijn sterk afhankelijk van het merk en type. Als de ritmestoornissen regelmatig voorkomen dan kan ook nog worden gekozen om een holterkastje om te doen om te kijken hoe het gaat. Een 24H holter kan dan het ritme van slag tot slag opnemen. Het is ook een mogelijk om de pols te voelen om te kijken of het ritme onregelmatig is, zoals bij boezemfibrilleren vaak het geval is.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Maandag, 28 Augustus 2006 - 23:47:

Hoi Anita,
Er bestaat inderdaad een apparaatje dat ze onder de huid plaatsen om het ritme op te nemen nadat iemand bijvoorbeeld onwel is geraakt. Dit is de Reveal van Medtronic. Door middel van een afstandsbediening kan een comando aan de Reveal worden gegeven om een stukje hartslag op te slagen in het geheugen. Door middel van het pacemaker programmeerapparaat is de reveal uit te lezen. Het is erg vervelend wanneer een ritmestoornis steeds terugkeert. In het hart zit dan een gebiedje (substraat) wat gevoelig is voor ritmestoornissen. Helaas is het zo dat ritmestoornissen vaak progressief zijn, eerst komt het eens in de paar weken, daarna om de paar dagen enz. Is er wel eens een echo gemaakt? Hierbij kan de cardioloog de pompkracht van het hart meten.
De TENS vind ik zelf niet zo'n handig apparaat om te gebruiken naast de pacemaker. De TENS kan de pijn dan wel verzachten, maar kan ook voor heel vervelende reacties zorgen bij pacemaker afhankelijke mensen. De pacemakerpulsjes kunnen worden gezien als hartslagen, de pacemaker kan hierdoor worden gefopt en geeft in het ergste geval geen therapie. Met een TENS moet dus heeel goed worden opgepast.
Groeten,
Rolf

Door Anny op Dinsdag, 29 Augustus 2006 - 17:50:

Hoi Rolf

Bedankt voor je informatie

Groetjes Anny

Door anita op Donderdag, 31 Augustus 2006 - 10:46:

Hoi Rolf bedankt weer voor jou informatie ,de revael zit erin en blijft als het goed is een jaartje zitten.Ook heb ik het nog over de tens gehad en ze zeggen naar de doormeting dat mijn pm er niets mee doet hoop dat ze gelijk hebben..lieve groetjes Anita..

Door Anoniem op Vrijdag, 01 September 2006 - 19:57:

Beste Rolf,

Mijn cardioloog spreekt over een pacemaker tachycardie. Kun jij hier meer over vertellen?

Bij voorbaat dank.

Door Anoniem op Zaterdag, 02 September 2006 - 20:51:

Een (niet technisch) vraagje. Ik hou me veel bezig met taal en een kennis van me beweerde dat een pacemaker ook wel eens 'n ATHLETIEKHAAS wordt genoemd...? Kan iemand me dat bevestigen?
Een pm-patiënt (al meer dan 25 jaar...)

Door Rolf op Zondag, 03 September 2006 - 20:53:

Hoi Anita,
Ze kunnen bij de pacemakercontrole niets zien op de grafieken. Maar op het moment dat de TENS gebruikt wordt dan kan de pacemaker worden gefopt door de pulsjes van de TENS. De pacemaker kan deze pulsjes aanzien als hartslagen, en hierop inhiberen (niet pacen als er eigen ritme is). Bij patienten die geen onderliggend hartritme hebben (AV ablatie) kan dit leiden tot een tijdelijke hartstilstand, tot het moment dat de tens weer wordt uitgezet. Hierdoor wordt gebruik van een TENS normaliter afgeraden bij pacemakerpatienten. Wees hier heel voorzichtig mee. Bij twijfel kan je het eventueel vragen op de site van de pacemakerfabrikant (www.vitatron.nl)
Weer een hoop info, maar wel nuttig.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Zondag, 03 September 2006 - 21:22:

Hoi Anoniem,
Een pacemakertachycardie, ook wel pacemaker mediated tachycardie genoemd heeft te maken met het sensen (zien) van signalen op momenten dat we het liever niet zien. De pacemaker kan deze signalen oppikken en zo op een veel hoger ritme het hart gaan stimuleren. Een PMT is te vergelijken met een hond die achter zijn eigen staart aan rent. Om een PMT te krijgen moeten er wel een aantal voorwaarden zijn, er moet een teruggeleiding zijn van het ventrikel naar het atrium. Als er een niet AV synchrone hartslag optreedt dan kan een PMT worden gestart. De moderne pacemaker heeft functies om het ontstaan van PMT's te voorkomen, en te beeindigen.
Groeten,
Rolf

Door ATHLETIEKHAAS op Zondag, 03 September 2006 - 21:26:

Hoi Anoniem,
De term ATHLETIEKHAAS is mij niet bekend, ik heb wel 20 (studie)boeken gelezen, maar nooit deze naam tegengekomen.
De pacemaker wordt wel een gangmaker of schritmacher genoemd.
Groeten,
Rolf

Door anita op Maandag, 04 September 2006 - 13:36:

Rolf hoi de pacemakertheneut is er bij gekomen en heeft eerst met de tens gekeken en daarna zonder.Maar ik ben blij dat jij dit nu weer zegt want nu kijk ik toch wel meer uit hoor,maar zonder de tens is er alleen die morvine en dat veel nemen vind ik ook geen opsie want je bent op den duur niet meer jezelf.Vrijdag heb ik weer een black oud gehad ,en dankzij de reveal zagen ze nu dat de storing in de kamers zit ,terwijl ik achter de pc zat krijg ik die black oud .En volgens de cardioloog die toen dienst had was mijn ritme in de kamers op dat moment 140 a 150 slagen per minuut..Ik zei hun dat ik vroeger in de boezum wel 22o slagen heb gehad voor de ablatie ,volgens hun is het in de kamers te veel.Weet jij het verschil tussen de kamers en boezum en waarom is de kamers slimmer.....Ze gaan nu overleggen om me toch weer op te nemen om te kijken waar de storing begint,want een ablatie wil ik niet meer heb er al 4 gehad en het helpt niet dus waarom dan die elende op zoeken...Hoop dat jij weet wat het verschil is en mijn dat uit wil leggen ..liefs en dikke knuffel weer voor jou ,ik wil me ook bij jou bedanken dat je er altijd bent ..Bedankt voor jou steun liefs Anita..

Door HAAS op Dinsdag, 05 September 2006 - 00:34:

Hoi atHletiekhaas,

Sorry, ik had atletiekhaas verkeerd gespeld. Toch even in Google gaan kijken en nog het volgende gevonden:
"Nieuwsselectie: MEDIA / De Engelsen onderscheiden het haasje om te eten, de ATLETIEKHAAS (pacemaker) en de haas om op te jagen. In totaal twaalf regels. Wat een bange haas ben jij! ...
www.nrc.nl/W2/Nieuws/1997/10/03/Med/03.html - 12k - "
Nog andere voorbeelden. Bedankt!

Door Bernadette op Donderdag, 07 September 2006 - 09:20:

Hoi allemaal,

als ik 'nachts lig te doezelen/slapen, en mij dan omdraai voel ik soms mijn hartslag omhoog schieten. Volgens de cardioloog kan dit niet. Maar wie heeft dit ook, en wat kun je er aan doen.
Verder blijf ik heel erg licht in mijn hoofd op het moment dat ik mijn hoofd naar boven of beneden beweeg. Had ik voor mijn pacemaker, wel een beetje maar niet zo erg. Wie herkent dit?

Groetjes, Bernadette

Door anita op Donderdag, 07 September 2006 - 13:41:

Rolf hoi ik heb tegen mijn prof gezecht wat jij vind van de tens ,en hij heeft iemand van de pm fabriek laten komen en die blijft ook bij hoog en laag vol houden dat de pm het wel ziet maar niets mee doet..Ik hoop dat ze gelijk hebben..Want nu vind ik het wel een beetje eng worden..En ook heb ik een gesprek gehad de revael kan er al weer uit ze weten nu waardoor de blackoud komen,maar hihi das niet leuk ze kunnen er niets tegen doen nou zeg wat een grap was dat.Nu zei ik nou dat is lekker dan ben ik nog meer beperkt want wat kan ik daar tegen doen niets dus..Ik heb nu samen met mijn man overlegd we leggen ons erbij neer want ik wil geen ondezoeken of oprraties meer doen,waarom zou ik als het toch steeds op niets uitloopt plus dat ik zelf heel goed merk dat ik er alleen slechter van wordt ,,Dat ga ik mijn prof ook nog zelf vertellen dat ik het voor gezien hou.Ik ben toch meer als alleen een hart ..En ik wil mezelf niet nog verder verliezen..Wel blijf ik netjes op controle gaan hoor ik ben niet levens moe maar wel operratie moe..En naar het pijnteam ga ik ook gewoon zowie zo om is te kijken of hun niets anders hebben dan die tens of morvina maar verder hou ik er echt mee op..Liefs Anita die wel jou raar bij tijd en wijlen in roepen wil teminste als jij dat goed vind .liefs Anita

Door wolly op Maandag, 11 September 2006 - 17:29:

Hoi Rolf,

In deze rubriek, op zaterdag 1 juli, heb je mijn vraag beantwoord over de mogelijk niet geheel goed afgestelde sensor.
Nu las ik pas iets van je over een PMT (3 september), is dat het zelfde? Of is het verschillend, omdat de oorzaak van wat ik voel vaak van buiten af komt,( bepaalde bewegingen of voorover buigen, of een hobbelig parcours lopen) en een PMT van binnenuit?

Vriendelijke groet,
Wolly.

Door Rolf op Dinsdag, 12 September 2006 - 13:49:

Hoi Wolly,

Een PMT heeft niets te maken met een niet optimaal afgestelde sensor. Een PMT kan alleen optreden bij mensen die een teruggeleiding hebben van het ventrikel naar het atrium. Hierbij kan in bepaalde omstandigheden zoals een extra slag (PVC) de pacemaker te veel zien, en zo op een stuk hoger ritme gaan stimuleren.
Uit jouw verhaal lijkt het er op dat de sensor treshold te laag staat afgesteld. De sensor is dan te gevoelig voor niet inspannings gerelateerde trillingen. Door deze waarde hoger te zetten wordt de sensor ongevoeliger voor deze trillingen. Deze waarde moet ook weer niet te hoog worden afgesteld want anders stijgt het ritme niet meer bij inspanning. De PM technicus kan dit zo veranderen (en voor de netheid even testen door een korte wandeltest van een paar minuten).
Groeten,
Rolf

Door Anoniem op Dinsdag, 10 Oktober 2006 - 16:09:

Sinds 5 weken heb ik een pacemaker. Eerste paar dagen na de implantatie voelde ik me echt goed, voelde me een heel ander mens geworden. Ik was er echt super blij mee want ik heb al vier jaar last van een veel te snelle hartslag in de rechterboezem, waarvoor ik 2x een efo/ ablatie bij de sinusknoop heb gehad waardoor na de 2e ablatie mijn hartritme de traag werd waarvoor ik nu dus een AAIR Pacemaker van het merk Guidant Insignia Ultra SR en 1 Lead in de rechterboezem heb van het merk St. Jude Medical Tendril SDX. De problemen zijn begonnen na een paar dagen, ik kreeg ineens pijn op de borst en op mijn rug tussen mijn schouderbladen. Wat was er nu na onderzoek aan de hand mijn schroef van de pacemakerdraad was door de hartwand heengegaan, en hierdoor was er dus vocht en een klein beetje bloed in mijn hartzakje terrecht gekomen, waardoor de draadfunctie slecht was geworden. We hebben dit twee weken aangekeken en de draadfunctie is nu weer normaal dus weer een probleem opgelost. Maar in die twee weken kreeg ik weer een ander probleem als ik op mijn rug lag kreeg ik ineens een hele hoge hartslag tot wel 140 slagen per minuut, waardoor ik snachts niet meer kon slapen en als ik maar lichte inspanning ging doen had ik hetzelfde ook een hartslag van 140 slagen per minuut. Weer terug naar het ziekenhuis, maar de pacemakertechnicus kreeg de pacemaker ook niet meer goed ingesteld, waardoor hij toen de sensors het weekend heeft uitgezet. Dat weekend had ik telkens een hartslag van 60 slagen per minuut. Na het weekend heeft hij de sensors weer ingesteld en aangezet maar ik blijf het probleem houden dat mijn hartslag met kleine inspanning ( zoals opstaan, aankleden, huishoudelijk werk, traplopen, wandelen enz.) te snel te hoog wordt tot 140 slagen per minuut, waardoor ik erg moe wordt en een beetje licht in mijn hoofd en kortademig. Ik word er best een beetje moedeloos van want ik ben 26 en dacht echt de eerste dagen toen de pacemaker gezet was dit is het helemaal, ik kan weer aan de toekomst gaan denken maar zo werkt het nu nog niet. Ik begin zelf te denken dat het te maken heeft met die schroef die door de hartwand heen zit want toen is het allemaal begonnen. Zou dat kunnen? Of zou het ook te maken kunnen hebben met de sensors, ik heb volgens mij twee sensors, een ademhalingssensor en een bewegingssensor? Of soms door beide dat de sensor niet goed kan meekijken doordat de schroef door de hartwand zit? Graag zou ik van jullie reacties ontvangen, misschien heeft iemand dit ook meegemaakt of komt het bekend voor!

Door Bernadette op Woensdag, 11 Oktober 2006 - 08:21:

Hoi anoniem,

ik heb het zelfde probleem gehad. Bij het uitlaten van de hond, leek het net of ik aan het joggen was. Mijn sensor hebben ze daarom veranderd. Eerst stond hij op automatisch, nu op high. Dit heeft iets te maken met de gevoeligheid. Je hartslag schiet dan niet meer zo snel op. Het heeft echt geholpen.
Zo heel af en toe kan mijn hartslag nog wel omhoog schieten, zonder goede reden. Bijvoorbeeld als ik in bed mij een keer omdraai.

Groetjes, Bernadette

Door eric op Woensdag, 11 Oktober 2006 - 12:24:

Hallo anoniem,

De laatste jaren wordt de atriale draad vaak d.m.v. een 'schroefje' vastgezet in de scheidingswand (septum) tussen de twee boezems om ook de linkerboezem directer te stimuleren en te sensen.
De activiteits sensoren die kunstmatig de hartslag moeten versnellen geven nogal eens aanleiding tot problemen en behoeven veel aandacht en kennis van de technicus. Zelf heb ik een poosje met een geactiveerde sensor gelopen en had eveneens problemen. Bij de minste inspanning liep de hartfrequentie op naar 120, het ingestelde maximum
De sensor staat nu af. In dit geval waren er betere oplossingen.
Het hebben van een pacemaker vergt gewenning. Blijkbaar raakt het hart geïrriteerd door de draden en de kunstmatige stroomschokjes en reageert daarop met ritmestoringen.

Door anita op Woensdag, 11 Oktober 2006 - 16:19:

Hoi Rolf daar was ik weer even met een vraagje.Vandaag was ik ter controle bij het pijnteam en tot mijn verbazing zegt hij dood leuk.Anita als de pm op deze manier aan het wandelen blijft krijg je aan de linker kant net zo veel problemen als aan jou rechter kant.Want hij wandeld te veel en zorgt daar dan dat de zenuwen daar ook erg geiriteerd worden,zoals je weet heb ik die tens nu al bijna een jaar ,en ik slik nog steeds tramadol en diclofinac .Mijn ritme is ook nog steeds van sla,en vaak heb ik als ik gewoon zit nu een ritme van 140 tot 180 slagen..Snap er niets meer van en de revael hebben ze er maandag al weer uit gehaald .En wat bleek hij was in die bijna drie mnd al meer als 3centimeter verschoven..Nu zei ik gelijk dit gebeurt dus schijnbaar bij alles wat ze inplanteren.....De arts van het pijnteam wil eigenlijk aan de cardioloog gaan vragen of ze de pm niet in de buik willen zetten.Ik zei al gelijk vanmiddag dat ze dat toch niet doen,want ik had ze dat al vaker gevraagt...Weet jij waarom ze dat eigenlijk niet zo aan willen..Ook toen ik de revael eruit moets laten halen las ik in mijn dosier dat er gewoon klakkeloos over was geschreven wat mijn oude cadioloog DR,Bos ooit schreef dat ik het zelf deed de pm laten wandelen deze nieuwe arts heeft dat stuk gewoon overschreven .Nou je snapt wel toen ik dat las ik echt voor het eerst moest janken zo over de rooie was ik.Wat moet ik verdomme sorry voor mijn uitspraak ...Toch doen dat ze mijn willen geloven.Ik wordt hier echt niet goed van,terwijl wij in het eerste gesprek hij mijn duidelijk te kennen had gegeven dat hij mijn geloofde..Daar hij zich niet kon voorstellen dat als de pm diep onder je spieren zat jij het zelf los niet kon maken..Dus ik blij mijn man blij dat wij eindelijk gelooft werden.En nu verdorie staat het in mijn nieuwe dosier weer ...Wat moet ik toch doen om hun te kunnen overtuigen dat het niet mijn fout is.........Zelfs de cadioloog schrok van het fijt dat de revael zo snel zich had verplaatst en hij zei ga maar is goed praten met jou eigen cardioloog ..Maar het zit mijn toch echt nu wel zo hoog.Ik voel me heel erg onzeker en weer in de steek gelaten,en ik zal het zeker niet na laten om hier wat mee te doen.Ik bedoel hier heb ik toch niet om gevraagt maar het is mijn en vele andere gewoon overkomen..Maar nee zeggen de cardiologen wij doe het zelf ..Sorry Rolf dat het weer z`n verhaal is geworden maar ik moest het kwijt ik voel me zo verloren...liefs groetjes Anita.

Door Anny op Woensdag, 11 Oktober 2006 - 21:04:

Hoi Anita

Je schrijft eigenlijk aan Rolf .
Maar ik lees je ongelooflijk verhaal. Ik kan bijna voelen hoe jij je nu voelt. Je wordt niet geloofd. Ze zeggen het niet met woorden . Maar ze laten je duidelijk voelen dat doe je allemaal zelf. Op zo een moment wordt het je even zwart wit vootr je ogen. Je doet zo je best om weer gezond te zijn om weer mens te zijn .
De heren dokteren hebben heus niet altijd gelijk . Ook ik heb al vaker gezegd en gevraagd . LUISTER EENS WAT IK VERTEL EN VOEL.
Maar daar wordt aan voorbij gegaan . Alleen wat het boekje voorschrijft dat kan gebeuren . Ook mijn pm zit weer eens los . Gelukkig niet zo erg als bij jou maar als ik mijn arm omhoog doe schiet de pm onder mijn sleutelbeen . Als ik dan op mijn sleutelbeen duw schiet de pm wel weer op zijn plaats. s'Nachts met slapen bij het omdraaien hou ik al automatisch mijn hand tegen de pm dat hij niet verder kan kantelen . Maar als je dat verteld dan hoor je daar moet je dan maar mee leren leven .Anita wij hebben allemaal al zoveel mee gemaakt met ons hart en de pm wij komen niet met een verhaaltje van pijn of dit of dat . Want we weten ook allemaal dat we verder moeten met ons leven .Ik hoop dat er voor jou snel een oplossing komt Anita ik wens je veel sterkte

Groetjes Anny

Door Rolf op Woensdag, 11 Oktober 2006 - 22:07:

Hoi Anita,
Het is setvig balen dat de pacemaker en zelfs de reveal steeds verschuiven/wandelen. Van de reveal kan ik me het wel iets voorstellen dat hij zit namelijk subcutaan (onder de huid) geplaatst. Als het goed is heeft de implanteur hem destijds met een hechting aan de spier vastgelegd. De pacemaker is onder de spier vastgezet (als het goed is), de leads zijn als het goed is ook vastgezet met een hechting. In principe zou de pacemaker goed vast moeten zitten. Het is niet prettig om te horen dat de cardioloog de problemen wijt aan het manipuleren van de pacemaker. En helemaal niet dat dit klakkeloos wordt overgeschreven in een nieuwe kliniek. Ik vind het bovendien merkwaardig dat bij iemand met een pacemaker ook nog eens een reveal wordt geimplanteerd. De meeste pacemakers hebben veel diagnostiek aan boord, en kunnen vaak uitgebreide informatie geven m.b.t. ritmestoornissen. Hou je haaks.
Groeten,
Rolf

Door Anoniem op Woensdag, 11 Oktober 2006 - 22:25:

Hoi Eric,

Dank je wel voor je reactie. Dus bij jou hebben ze de aktiviteitssensor uitgezet. Gaat je hartslag dan wel normaal sneller kloppen naar mate je inspant. Want voordat ik een pacemaker kreeg had ik las van een hartslag van onder de 40 slagen per minuut en ging mijn hartslag niet genoeg omhoog naar mate ik inspande. Ik dacht juist dat die aktiviteitssensor bedoelt was om je hartslag omhoog te laten gaan als je inspant, want mijn pacemaker hebben ze zo afgesteld dat mijn hartslag niet onder de 60 kan komen. Dus jij denkt niet dat het te maken heeft met dat die schroef door mijn hartwand is heengegaan, want ze hebben die schroef in het littekenweefsel van mijn vorige ablatie gezet?

Groetjes

Door anita op Donderdag, 12 Oktober 2006 - 13:16:

Dankjewel Rolf en Anny ja mijn pm ligt diep onder mijn spieren of beter gezecht lag..Volgens deze prof kon mijn pm niet alles uit lezen wat er gebeurd waardoor ik die blackoud kreeg..Vandaar die reveal..Maar na de tweede keer hebben ze hem niet eens uit gelezen daar snap ik ook niets van.Weetje ik wordt zo moedeloos van dit alles .Dat ik voor mezelf heb besloten om hun vlink op de nummer te zetten hoe een pijn en vedriet ze me hier mee doen.En daarna zeg ik gelijk dat ik me niet laat behandelen nergens meer voor .Ik ben het zat steeds door hun als leugennaar neer gezet te worden,als ik zeg lees maar is op deze site dan krijg je geen antwoordt .Ik ben zolangzamerhand in staat om hun een pm in het lijf te stoppen,en hoop dat hij dan net als bij mijn NOOIT vast komt te zitten.Pas dan zullen ze mijn geloven.Nu mag ik eigenlijk allebij mijn armen niet gebruiken alleen strak tegen mijn lijf dat is toch geen leven...Ik wil niet zeuren hoor maar zit gewoon effe stuk..Maar dank zy jullie weet ik weer van hallo ik ben niet de enige pech vogel..Bedankt liefs Anita

Door Riekie op Donderdag, 12 Oktober 2006 - 19:14:

Hallo Anita
Nou zeg wat hebben zij jouw weer geflikt!!!
Dit is toch niet normaal meer.
Maar ja als de artsen het niet weten gaan zij rare verhalen vertellen.
En volgens mij geloven zij het zelfs ook nog!
Maar anita ik heb zelf ook een wandelende p.m,Maar als er ook maar een arts zou zeggen dat ik het zelf zou doen. Nou dan word ik wel zo woest!(nou dat wil hij niet mee maken)En dat meen ik.
Ik werd al kwaad toen het hier werd gedacht!!!
Ik kan der uberhaupt niks bij voorstellen mensen die met de p.m spelen????
Maar anita als wij geen vuist maken dan word het leven dubbel zo zwaar!
Ik denk dat jij ook een klacht moet neer leggen bij het ziekenhuis en de cardioloog.
Ik zelf heb dat namelijk ook gedaan toen een cardioloog mij ook iets raars had geflikt.
Wij hebben het uit gesproken en het is uiteindelijk allemaal goed gekomen.
Anita ik hoop dat wij jou weer uit dit dal kunnen praten en dat jij blijft geloven in je zelf.
Wij (ik zeker wel) blijven dat zeker wel doen.
Kop op !! en hou vol .
Anita groeten en een knuffel van riekie

Door Anoniem op Donderdag, 12 Oktober 2006 - 20:52:

Dag Anita,
Volgens mij heeft die professor prutswerk geleverd, en probeert hij jouw de schuld hiervan te geven. Als je je onheus behandeld voelt dan kan je kontakt opnemen met de klachtenfunctionaris van het ziekenhuis. Houdoe, Eddy

Door eric op Donderdag, 12 Oktober 2006 - 21:18:

Hallo anoniem,
De activity sensor (rate sensor) is een voorziening die in de pacemaker zit. Hij reageert op beweging en op de hartaktiviteit (qrs-complex, dit is een deel van het elektrocardiogram) Dit kan per fabrikant verschillen. Aan de uiteinden van de draden zitten ook sensoren, die 'kijken' of er eigen hartaktiviteit is. De rate sensor is bij jou nodig omdat je geen goed eigen sinusritme hebt. Bij lichamelijke inspanning zorgt de rate sensor er inderdaad voor dat de hartslag versnelt. Om de een of andere reden werkt dit blijkbaar bij jou niet goed. De pacemaker technicus moet dit kunnen oplossen. Rolf, de technicus die zo vriendelijk is veel hier gestelde vragen te beantwoorden heeft een tijdje geleden al eens besproken hoe hij hierbij te werk gaat.
In mijn geval werd de rate sensor alleen gebruikt om tijdens een periode van atrium fibrilleren de hartslag te regelen. De pacemaker schakelt dan de boezem signalen tijdelijk uit. Mijn pacemaker biedt hiervoor ook andere mogelijkheden.
Bij jou zijn er geen goede boezem signalen, maar is de elektrische geleiding goed, vandaar de AAIR instelling. Bij mij zijn de boezem signalen goed, maar is de elektrische geleiding verbroken, vandaar een DDD instelling. Het beste en succes!

Door anita op Vrijdag, 13 Oktober 2006 - 13:04:

Dankjullie wel voor jullie lieve brichtje.Ja ik voel me nog steeds erg boos en oooo zo kwaad .En als ik op 23 okt voor controle moet zal ik mijn zegje echt wel doen ,,,en hoe,Zelf schrijf ik gedichten zo raak ik het gevoel kwijt en ik heb er in mijn leven genoeg gemaakt hoor.En de laatste drie neem ik mee voor mijn prof dan kan hij is lezen wat hij met mijn gevoelens doet.Of het hem wat kan schelen ik zal het niet weten,maar ik ben het dan wel kwijt.En of ik mezelf nog laat behandelen ik denk het niet als ik heel eerlijk ben.Heb ik het echt gehad...LIefs Anita.

Door Hanny op Donderdag, 26 Oktober 2006 - 15:27:

Rolf, wat is het verschil tussen mode switch 'On' of mode switch 'Auto'?
Deze functie staat bij mij op "On", maar ik vraag me af waarom nu de rate drop response niet meer aangezet kan worden?
Vanwege klachten door het plots terugvallen in hartritme is bij mij nu hiervoor de rate response functie ingesteld en staat de lowerrate op 70.
Ik heb een Medtronic DDDR type E2DR31.

Door tattyteddy op Zaterdag, 28 Oktober 2006 - 16:11:

dag rolf..

ik ben een poos geleden op deze site terecht gekomen zoals iedereen bijna door mijn pacemaker.
daaromtrent heb ik niet zozeer een probleem.
maar ik ben een paar maand eens op controle geweest in aalst in de kliniek.
alles is tip top in orde hoef me geen zorgen te maken.
maar plotseling begon ze over mijn piercing(navel) en mij tatoo.
ik heb als klein kind een gaatje in mij linkerhartkamer zogroot als een 5 frank stuk...dit hebben ze gedicht op mijn 5jaar.na een paar jaar duikt er hartritmestoorissen op en daarvoor die pm.
die dokterres vertelde me dat het onveranwoord dat ik die tatto heb om dat mensen met een gaatje in hun hart ook al is dat hersteld meer kans heben op vasculaire aandoeningen.
dus dat wil zeggen geen tattoo meer geen piercing en geen onodige operatie's.
wat is uw menig daarvan heeft ze gelijk??
of niet?
weet iemand daar meer over.
nu heb ik ook regelmatig dat mijn hart overslaat in het ziekenhuis vinden ze dat normaal...alhoewel ik me daar soms heel moe en vervelend kan door voelen.weet iemand daar ook raad mee?....

alvast bedankt...

Door eric op Zondag, 29 Oktober 2006 - 16:10:

Er van uitgaande dat je door bekwame en vakkundige mensen wordt behandeld, die zich tot doel hebben gesteld ook jouw gezondheid en welzijn te bevorderen moet je aannemen dat werkelijk alles tip top in orde is zoals zij zeggen.
Het hart wordt sterk beïnvloed door emoties -daar zijn zelfs allerlei gezegdes over- en raakt soms geïriteerd door de draden en de wisselende elektrische schokjes die de pacemaker afgeeft.
Dat 'overslaan' van het hart komt veel voor en wordt minder en verdwijnt vaak vanzelf als je goed kunt ontspannen en vrede hebt met je situatie. Soms helpen homeopatische geneesmiddelen die zonder recept bij de apotheek zijn te krijgen.
Voor alle duidelijkheid, ik ben geen pacemaker technicus.

Door mariette/moderator op Zondag, 29 Oktober 2006 - 17:57:

hallo tatty teddy

over de overslagen zou ik me niet teveel zorgen maken.

wat betreft de piercings en tattoo's zullen de meningen wel uiteen lopen. omdat je niet in een bloedvat bezig bent, is de kans dat bacterien naar het hart versleept worden klein.

wat betreft onnodige operaties weet ik niet wat jouw vraag is. een operatie die onnodig is, dient altijd vermeden te worden. heb je een operatie nodig, dan dient steeds te worden afgewogen of jij antibiotica nodig hebt, ter voorkoming van problemen.

Door tattyteddy op Zondag, 29 Oktober 2006 - 21:30:

hallo ik heb jullie antwoorden goed gelezen..
even over die onodige operatie's..mijn pacemaker zit aan de linker kant onder mijn sleutelbeen.
ze hebben mijn spier van mijn borst afgedaan en nu heb ik een heel zwak borst hij is nog goed in vorm ...alle voor zo goed al maar ik begin het verschil goed te merken dat ie enorm verlapt en alle middeltjes om te versterken helpt niet...zelf niet de oude methode de handen tegen elkaar drukken krijg ik geen beweging in mijn borst.
ik ben nu 21 jaar en ik vind het persoonlijk niet leuk om een verschil te hebben op mijn borsten.want het blijft er niet bij het verergert enkel maar.dus vroeg ik voor een borstoptrekking of zo maar dat vinden ze onodig tis een schoonheidsfoutje zegt ze.
(maar wel door toe doen van de artsen) en ik voel me daar niet goed bij.

nu de laatste dagen heb ik beetje last van vermoeidheid ik sta op en ben nog steeds heel erg moe ...mijn pm steekt heel af en toe maar denk dat dat door het weerverandering is.
heeft iemand daar nog last van?....vele lieve groetjes.... en bedankt voor de antwoorden.

Door Rolf op Maandag, 30 Oktober 2006 - 18:35:

Dag Hanny,
Als de mode switch functie aan staat dan zal bij een atriale ritmestoornis (boezemfibrilleren/atriumflutter) het snelle ritme niet door de pacemaker aan de onderkant van het hart worden doorgegeven. Als het atriale ritme een intelbaar aantal slagen boven de modeswitch rate komt wordt er omgeschakeld, totdat het ritme weer rustig is. Als de sudden ratedrop functie aan staat, dan kan inderdaad de modeswitching nie aan worden gezet. Dit heeft volgens mij te maken met de timing van de pacemaker. Er zitten diverse timers in de pacemaker, mogelijk dat het ratedrop algoritme conflicteert met de modeswitch functie. Op zich is dit best jammer, er zullen best mensen zijn die plotselinge ritmedalingen hebben en atriale ritmestoornissen.
Groeten,
Rolf

Door Hanny op Dinsdag, 31 Oktober 2006 - 09:02:

Dank voor je antwoord Rolf. Ik neem aan dat er dus geen verschil is tussen de instelling mode swith "on" of "auto".
Groetjes,
Hanny

Door Rolf op Dinsdag, 07 November 2006 - 20:10:

Hoi Hanny,
Er is een klein verschil tussen auto en on. Bij de meeste pacemakers wordt er van mode omgeschakeld waneer het atriale ritme een aantal slagen boven een instelbare hartfrequentie komt. Dit systeem werkt relatief traag, als er een atriale ritmestoornis start, dan zal het ventrikel ritme ook een aantal slagen snel volgen voordat van mode wordt veranderd.
Bij de Vitatron pacemakers kan de modeswitch op auto worden geprogrammeerd. Hierbij is er een "fysiologische band" van 15 slagen ppm om het ritme. Als de volgende atriale slag meer dan 15 ppm afwijkt dan de vorige dan schakelt de pacemaker "beat to beat" automatisch om. De pacemaker houdt het ritme daarna voortdurend in de gaten, en zal via een synchronisatiepuls het ritme proberen te herstellen. Het grote voordeel van dit systeem is dat bij het ontstaan van een atriale ritmestoornis de hartslag (ventrikel) gelijk blijft. Best wel technisch allemaal, maar een mooie uitvinding die automatische modeswitching.
Groeten,
Rolf

Door Hanny op Woensdag, 08 November 2006 - 09:36:

Thanx Rolf voor je duidelijke uitleg.

Door Petra op Vrijdag, 01 December 2006 - 11:54:

Hallo Rolf en andere lezers,

Ik heb sinds september een AAIR PM van het merk Guidant Insignia Ultra SR en 1 Lead in de rechterboezem van het merk St. Jude Medical Tendril SDX. De eerste weken hebben echt tegen gezeten omdat de schroef van de pacemakerdraad door de hartwand was heengegaan omdat hij in het litteken zit van mijn vorige ablaties dus mijn pacemakerdraad had geen of weinig functie meer. Maar goed dat heeft zich na enkele weken uit zichzelf weer hersteld. Nu zit ik met het volgende waar ik echt een beetje moedeloos van begin te worden. Na het afronden van een aantal onderzoeken ( inspanningstest en 24- uurs holter heeft de arts vastgesteld dat mijn eigen hartritme veels te snel omhoog schiet na kleine inspanningen ( zoals opstaan, wandelen, fietsen) maar de hartslag zakt ook weer heel snel als ik weer in rust ben. Het typische is dat mijn hartslag zo snel stijgt naar 130 maar dat is tevens mijn hoogste instelling op de pacemaker en mijn ondergrens staat op 65. Ik word hier erg snel moe van en kortademig bij de minste inspanning. Een aantal weken terug hebben ze een keer de 2 sensoren van de pacemker uitgezet, maar dan stijgt mijn eigen hartslag niet zo snel, dan komt hij zelfs niet meer boven de 100 met inspanning.Ik vraag me nu toch wel af hoe dit nu precies zit, mijn cardioloog zegt dat mijn eigen hartslag veels te snel omhoog schiet en dat het geen pacemakerritme is, maar als de sensoren uitstaan schiet mijn hartslag niet omhoog, RARA HOE KAN DIT???? Reageert mijn hart nu zo vreemd op die sensoren, dat mijn eigen hartslag omhoog schiet met inspanning, of werken die sensoren niet goed omdat ze bv in littekenweefsel zitten? Ik begin echt van alles te bedenken hoe dit nu kan komen! Ik snap er echt niks meer van en volgens mij de arts ook niet. Volgens de arts moet ik er nu maar even mee verder leven en over drie maand krijg ik weer een inspanningstest en een holter. Wordt er zo onder hand echt moedeloos van, zit al drie jaar met de ellende van ablaties tot aan de pacemaker nu, kan al drie jaar niet meer normaal leven eigenlijk. Graag zou ik van Rolf en andere lezers horen wat dit nu is en of dit vaker voorkomt en wat er aan te doen is of dat ik me er toch maar bij neer moet leggen en zo even verder moet leven!!!

Alvast vriendelijk bedankt!

Door marion op Vrijdag, 01 December 2006 - 13:03:

hallo petra,


jij hebt toch ook wel elke keer pech,
ik kan je niet helpen, heb deze problemen gelukkig zelf niet, dus kan je geen advies geven.
maar omdat jij nu al zolang sukkelt kun je geen 2nd opinion vragen, want volgens mij weet de cardioloog het ook niet, anders had hij wel iets anders voorgesteld, en 3 maand wachten is toch ook wel erg lang, het zal zich toch ook niet zomaar vanzelf oplossen?
ik wens je veel sterkte
groeten van marion

Door Bernadette op Vrijdag, 01 December 2006 - 16:14:

Hoi Petra,
hoe staat je sensor ingesteld. De mijne stond op automatisch. Ik had toen het zelfde probleem als jij had. Bij de hond uitlaten leek het of ik de marathon aan het lopen was. Zo snel schoot mijn hartslag omhoog. Nu staat hij afgesteld op high, en schiet mijn hartslag veel minder snel omhoog. High betekent niet dat het hoger is. Maar dat het geleidelijker gaat dan bij automatisch of low. Hoop dat ze een oplossing voor je probleem vinden. Ik weet wat het is om een hartslag te hebben die bij minste inspanning omhoog schiet.
Groetjes, Bernadette

Door Eric op Vrijdag, 01 December 2006 - 16:23:

Hallo Petra,
Je hebt een AAIR pacemaker, d.w.z. hij paced in de boezem (het atrium), hij senced in het atrium, de pacemaker reageert niet op de eigen hartsignalen in het atrium (I) Het hartritme wordt bepaald door de rate sensor (R) bij deze instelling. Het lijkt erop dat deze rate sensor te gevoelig reageert, niet goed is ingesteld.
Is er nog een sinus werking na de ablatie? Uit je verhaal blijkt dat na het uitschakelen van de rate sensor het hart veel natuurlijker reageert.

Door Petra op Vrijdag, 01 December 2006 - 21:24:

Hoi Marion,

Dank je wel voor je reactie!

Groetjes,

Petra

Door Petra op Vrijdag, 01 December 2006 - 21:31:

Hoi Bernadette,

Dank je wel voor je reactie!
Volgens mij staat hij bij mij op automatisch ja.
Dus bij jou waren de problemen er mee op gelost toen ze hem hadden gezet op High.
De cardioloog zegt tegen mij dat het ritme niet door de pacemaker wordt veroorzaakt maar door mijn eigen harslag, maar ja vindt het toch een beetje vreemd als de twee sensors uitstaan dat ik dan het ritme hebt van de ondergrens van mijn pacemaker afstellingen ( 65 p.m.) en dat hij dan bijna niet stijgt met inspanning. Dus zou je toch bijna denken dat het toch van de sensoren afkomt en niet van mijn eigen ritme. Was jij ook zo gauw moe van deze snel stijgende hartslag?

Groetjes,
Petra

Door Petra op Vrijdag, 01 December 2006 - 21:43:

Hoi Eric,

Dank je wel voor je reactie!
Na de ablaties heb ik nog wel een sinusritme. Ik heb de pacemaker gekregen omdat mijn sinusritme in rust te laag werd en omdat het sinusritme met inspanning niet goed omhoog ging. Het gekke is dat als de sensoren uitstaan dat ik dan weer een ritme hebt wat niet goed oploopt en als ze aanstaan gaat het veels te snel in stijging. Maar de cardioloog zegt met die snelle stijging dat het mijn eigen ritme is wat stijgt en dus niet pacemaker ritme ( als ik het dan goed begrijpt paced hij niet), maar dat is toch vreemd want als de sensoren uitstaan heb ik geen snel stijgend ritme!

Groetjes,
Petra

Door Bernadette op Zaterdag, 02 December 2006 - 09:32:

Hoi Petra,
ik weet niet of ik extra moe was van mijn pacemaker toen hij verkeerd stond ingesteld. Heb sarcoidose en ben daar altijd heel moe van. Wel weet ik dat het nu allemaal veel rustiger gaat, nu hij op high staat. Ik voelde mij constant veranderde toen hij op auto stond en dat is nu over. Nu voel ik hem af en toe nog omhoog schieten als ik mij bijvoorbeeld draai in bed. Maar dat zal wel normaal zijn.
Groetjes, Bernadette

Door Eric op Zaterdag, 02 December 2006 - 14:29:

Hallo Petra,
Zover ik begrijp gaat het om de twee sensoren,een die 'kijkt' in het atrium of er eigen activiteit is van het hart (de sinus) en de andere, de rate sensor die er voor zorgt dat -als hij aanstaat- het hartritme oploopt als er fysieke inspanning is. Als beiden afstaan paced de pacemaker op de minimum waarde die is ingesteld, dus 65 bpm. Als de sinus onder deze omstandigheden niet goed werkt loopt de hartslag niet op. Het kan zijn dat de sinus soms wel even goed werkt, of misschien een te hoog hartritme veroorzaakt.
Als de rate sensor aanstaat en er is een fysieke inspanning, dan moet het hartritme oplopen.
Blijkbaar gaat dat te vlug en te veel. Mogelijk kan een andere instelling van de rate sensor dit verbeteren.
Groeten, Eric

Door Rolf op Maandag, 04 December 2006 - 23:06:

Hoi Petra,

Ik denk dat het goed is dat beide sensoren worden ingesteld. Er moet wel een goede afstelling worden gedaan. De Guidant Insignia ultra heeft een auto lifestile wizzard waarbij voor 90% van de mensen een juiste instelling kan worden bereikt. Echter in ongeveer 10% van alle mensen moeten een fijnafstelling hebben m.b.v. inspanningstesten.Er zijn een hoop parameters van de sensor instelbaaar, zoals de reactietijd, de maximale sensor hartslag, de slope (mate van verhoging bij inspanning)en de snelheid waarmee het ritme weer wordt afgebouwd na de inspanning. Eerst moet de sensor weten wat het rudtniveau is, dit vereist ongeveer 2 minuten stil liggen. Hierna reset ik vaak de holter functie, zodat precies te zien is hoe de sensor en hartslag reageert bij inspanning. Als inspanningstest doe ik zelf altijd een wandeling van 5 minuten door het ziekenhuis, gevolgd door 5 minuten traplopen, gevolgd door 5 minuten teruglopen naar de pacemakerkamer. Op de holteruitdraai is dan te zien hoe hoog het ritme is geweest, en is ook via een oranje lijn te zien wat de sensor wou doen. Bij gewoon wandelen moet de hartslag ongeveer 100 ppm slagen en bij het traplopen de maximaal ingestelde waarde (na enige tijd). Op deze manier is de sensor perfect af te stellen. Het kost wel wat meer tijd dan een gewone controle, maar het probleem wordt zo wel opgelost. Als de sensor uit staat dan gaat het eigen ritme niet snel genoeg, dit is des te meer een reden om de sensor(en) aan te zetten.
Best technische informatie, maar wel nuttig.
Groeten,
Rolf

Door Riekie op Vrijdag, 08 December 2006 - 11:47:

Hallo Rolf
Nou hier weer eens een vraagje van mij ,Ik heb zuurstof tekort volgens mijn laaste onderzoeken.
Nou wilde ik weten ,kan de p.m ook een verkeerde indruk geven.
Ik heb een scan gehad met contrast en onnatuulijk ritme versneller.Gaf wel de klachten die ik ook heb met inspannig benauwd en pijn op de borst,schouder,keel,arm,tot de vingers toe.
normaal stop ik en dan zakt de pijn wel weer.
Maar rolf nu wil de cardioloog gaan kijken met de katheter,En daar ben ik bang voor zou de nog iets met p.m instelling kunnen doen?? zodat de zuurstof opnamen verbeterd
Ik denk zelf namelijk dat het daar aan ligt ik boezemfibrilleer zo wat de hele dag.
En dan heb je ook pompkracht vermindering??
Rolf hopelijk heb jij nog wat advies!!
Groeten Riekie

Door Anny op Vrijdag, 08 December 2006 - 12:50:

Hoi Rieki

Heb jij ook al zuurstof te kort in je hart .
Bij mij was dat ook zo. Ik ben van daag weer een week uit het ziekenhuis ik heb 14 dagen doorgebracht . Ik heb veel op de IC gelegen .
Ik zal maar beginnen bij het begin. zo'n 4 weken geleden ging ik op controle pm en cardioloog . Bij het hart filmpje zagen ze zuurstof gebrek in het hart.
De week er na werd ik opgenomen 1 dag voor catherisatie. Daar kreeg ik al te horen dat de klachten gegrond waren.
Tijdens het afdrukken van de ader kwam de cardioloog al met het bericht a.s. vrijdag thalium onderzoek in Roermond. Nou dat ging ook al niet zo goed maar ja wat wil je ?
Die dinsdag daarna ging ik voor de uitslag en ik mocht nog niet meer naar huis. Ik zou met spoed gedotterd worden . Dus alles werd naar Eindhoven opgestuurd in afwachting van E'hoven .
Intussen werd ik verkouden en moest naar IC. Het werd me met de dag slechter vooral toen de bloeddruk ook nog een rol ging spelen . Deze viel steeds plotseling naar beneden , dan ging ik onderuit. Het enen moment had ik een onderdruk van ver boven de honderd terwijl ik een half uur daarna nog maar een bloeddruk had van 68 bovendruk en 40 onderdruk. Nou ik heb het geweten. In tussen konden ze in E,hoven niks doen er was een viris op de IC en operatiekamer,
Vorige week ben ik dan van Weert naar E'hoven met sirene en zwaailicht weggebracht.Intussen ben ik gedotterd en weer thuis er zat een stend dicht en lichte verstoppingen . Maar we zitten nog steeds met die bloeddruk en ze weten het ook niet meer , Dus je kunt je wel indenken dat ik flink aan het balen ben . Rieki ik hoop dat jij dit niet allemaal mee door moet maken
Veel sterkte Anny

Door Petra op Vrijdag, 08 December 2006 - 22:14:

Hoi Rolf,

Bedankt voor je reactie. Ik zal dit eens gaan overleggen met mijn pacemakertechnicus. Ik denk misschien wel dat dit de oplossing zal gaan bieden, want hij gaat nu te snel naar de maximale ingestelde waarde bij de minste inspanning. En zoals ik eerder heb gehoord, de sensor op High te zetten zou dat ook voor mij een oplossing kunnen zijn?
Kan dit trouwens nadelige gevolgen hebben voor mijn hart dat hij nu zeer snel omhoog schiet?

Groetjes,
Petra

Door Riekie op Maandag, 11 December 2006 - 11:38:

Hallo Anny
Nou ik heb zelf ook het nodigen mee gemaakt,Draad breuken, wonden die open springen,spoed ic bloeddruk daling,enz,enz,
Maar ondanks dit ga ik er altijd van uit dat de volgende ingreep wel goed verloopt!!
Maar goed anny volgens mijn cardioloog dat de bloeddruk daling ligt aan mijn wisselend hartritme?
Ook ik hoop dat het nu alllemaal mee valt en dat het ook nu weer aan het hartritme ligt!!
Anny ik mail het nog wel hoe het afloopt,en natuurlijk baal ik ook nu weer dat er een onderzoek moet ,Maar hopelijk is dit voorlopig het laaste??
Anny hopelijk ben jij de voorlopig ook klaar mee.
Sterkte en bedankt voor je verhaal het helpt als je lotgenoten je begrijpen!!!
Groeten Riekie

Door Rolf op Woensdag, 13 December 2006 - 23:16:

Hallo Riekie,
Het boezemfibrilleren is inderdaad een van de oorzaken dat je kortademig bent. Tijdens het boezemfibrilleren is er geen AV synchroniteit, hierdoor kan de output van het hart (in rust) soms wel 20-30 % afnemen. Dit resulteert vaak in kortademigheid. De Vitatron T70 pacemaker kan weergeven hoe laat de meeste ritmestoornissen optreden, hoe lang ze duren, en hoeveel PAC's (vroegvallend atriale slagen) er voor een ritmestoornis optreden. Aan de hand van deze grafieken kunnen diverse antitachy opties worden ingeschakeld. Wil de cardioloog een catheterisatie uitvoeren? Dit kan geen kwaad voor de pacemaker.
Groeten,
Rolf

Door Saskia op Donderdag, 14 December 2006 - 13:41:

hallo Rolf,
Ik wou even inhaken op je antwoord aan Riekie; Kan een longvevenablatie(Pappone) ook kwaad voor de leads van de pacemaker? Ik ben niet zo op de hoogte met deze medische terminologie, dus ik vraag het maar in "gewoon" nederlands; Ik bedoel, moet de catheter ook door aders/slagaders waar al een draad van de pm in zit? Kan dit geen kwaad?
Alvast bedankt voor het antwoord!
En prettige kerstdagen en vooral een gezond 2007 toegewenst! Ik hoop dat je al onze vragen ook in het volgende jaar wilt beantwoorden. Je bent een hele steun!
groetjes
Saskia

Door Riekie op Donderdag, 14 December 2006 - 20:32:

Hallo Rolf
Bedankt voor je antwoord ,Morgen krijg ik de catheterisaties om te kijken of de vaten nog wel goed zijn rond het hart!!!
De cadioloog zeg dat de meer dingen spelen?
Het boezemfibrilleren,verhoogde druk in de longslagader,En hij denk dat er nog meer aan de hand is!!!
Ik wacht het maar weer af overigs geeft de p.m heel veel ritmestooringen aan,
Rolf je hoord het nog wel groeten Riekie

Door marion op Donderdag, 14 December 2006 - 22:40:

hallo riekie,


alweer nieuwe onderzoeken voor je, je moet het toch elke keer maar weer ondergaan, ik wens je veel sterkte riekie, we lezen nog wel hoe het is gegaan, hou je goed en groetjes van mij

Door Riekie op Zaterdag, 16 December 2006 - 15:59:

Hallo rolf
Nou het onderzoek bracht gelukkig aan het licht dat mijn groten vaten om het hart goed waren!
Hij heeft ook nog gekeken in het hart ,maar die uitslag hoor ik van de cardioloog.
Nou rolf het hart was er niet helemaal mee eens dat zij daar bezig waren!
Ik heb nu flink last van mijn ritme ,maar hopelijk zakt het weer en fibrileerd ik wat bij (normaal)is.
Rolf ik vraag als ik nu op controle gaat of hij toch wat verlichting kan halen uit de p.m afstelling.
Verder sukkel ik maar gewoon door!
Fijne feestdagen en bedankt voor al je advies van het afgelopen jaar!!!!
Riekie

Door Rolf op Woensdag, 20 December 2006 - 23:07:

Hallo Riekie,

Gelukkig zijn de grote vaten om het hart goed, dat is gelukkig een meevaller. Als het fibrilleren niet chronisch is maar persisterend, kan de overdrive functie soms iets helpen. Fijne feestdagen.
Groeten,
Rolf

Door Dennis op Zaterdag, 23 December 2006 - 08:19:

Hoi Rolf,

Toevallig kwam ik op deze site terecht en ik heb met veel bewondering dit forum gelezen.
Fantastisch deze inzet van je voor de pacemakerdragers.

Groetjes van je oud klasgenoot en collega,

Dennis

Door Marty op Zaterdag, 06 Januari 2007 - 00:21:

Hallo Rolf,

Kun je mij vertellen hoe bloederig je werk als pacemaker technicus is?
Ik ben namelijk zelf erg gemotiveerd om te proberen dit vak te mogen uitoefenen.

Mvg,

Marty.

Door anita op Zaterdag, 06 Januari 2007 - 12:35:

Hoi Rolf en lotgenoten..
Als eerste wil ik jou Rolf heel erg bedanken dat jij weer een jaar voor ons klaar stond.Ik geloof niet dat jij weet hoeveel we aan jou hebben.Jij bent voor de meeste een hele grote steun.Bedankt nogmaals en ik hoop dat jij het dit jaar ook weer kan en wil doen...En ik wens jullie allemaal een heel gezond pm jaar voor 2007...Groetjes Anita.

Door wolly op Woensdag, 10 Januari 2007 - 18:30:

Hallo Rolf,

Zit er aan het hebben van een pmt ook risico's?
De info die ik op internet daarover vind is allemaal in het engels, en behoorlijk technisch. Je hebt wel es het verschijnsel uitgelegd, maar ik vraag me af is het helemaal risicoloos?

Vriendelijke groet,
Wolly.

Door Eric op Donderdag, 11 Januari 2007 - 16:00:

Hallo Wolly,
Evenals aan andere medische ingrepen zijn er aan het implanteren en dragen van een pacemaker risico's verbonden: tijdens het aanbrengen van de draad kan door de hartwand of het hartzakje worden geprikt, zweervorming, bloeduitstorting, vochtophoping, infectie, stimulatie van een zenuw of spier, pacemaker syndroom (omgekeerde electrische geleiding door het hart door onjuiste instelling pm), afstotings verschijnselen, vorming van bindweefsel, "wandelen" van de pacemaker, trombose in de ader waar de draad doorloopt, verstoring van de werking van de pacemaker door anti-diefstal poortjes e.d. Dit om er een aantal te noemen.
Relatief treden deze verschijnselen weinig op en de meeste zijn goed te voorkomen en zonodig te behandelen.
Een pacemaker is de beste levens redder die er is!
Groeten, Eric

Door wolly op Donderdag, 11 Januari 2007 - 16:13:

Hallo Eric,

Hartelijk dank voor je antwoord.
Ja, met je laatste woorden ben ik het zeker eens!
Maar mijn vraag was eigenlijk of er risico's zijn verbonden aan het hebben van een pmt (pacemaker mediated tachycardie)

Vriendelijke groet
Wolly

Door Rolf op Donderdag, 11 Januari 2007 - 20:53:

Hoi Dennis,

Alles goed daar in het hoge noorden?
Regelmatig beantwoord ik pacemakertechnische vragen op dit forum. Ik ben zelf eigenlijk ook toevallig op dit forum terecht gekomen. Als ik het antwoord op de vragen weet, dan reageer ik hier op.
Vriendelijke groeten,
Rolf

Door Rolf op Donderdag, 11 Januari 2007 - 22:12:

Hallo Marty,
Het valt gelukkig heel erg mee met de bloederigheid. De meeste pacemakerimplantaties zijn juist erg schoon. Ik ben reeds 12,5 jaar werkzaam, en vind het nog steeds een leuke baan. We hebben een goed team met gedreven mensen. Ik kan je het vak aanbevelen.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Donderdag, 11 Januari 2007 - 22:25:

Hallo Wolly,
Het is in principe niet riskant om een PMT (pacemakertachycardie) te hebben. Maar het is natuurlijk wel hinderlijk om een onnodig hoog ritme te hebben, kloppingen bij de hals/buik enz. Zeker voor mensen met angina pectoris (pijn op de borst, vooral bij hogere hartritmes) kan een PMT vervelend zijn.Vandaar dat in de moderne pacemakers een functie zit die een PMT kan stoppen. Om het ontstaan van een PMT te voorkomen moet goed naar de instelling en meetwaarden van de pacemaker worden gekeken. Bij een goede afstelling van de pacemaker kan er (bijna) geen PMT meer ontstaan.
Groeten,
Rolf

Door Gerrit op Vrijdag, 23 Februari 2007 - 20:20:

Eerst zal ik mij even voorstellen:

Mijn naam is Gerrit en ben 56jaar en sinds 30 januari jl heb ik een pacemaker van merk Medtronic ddd, en ik ben enorm opgeknapt en mijn klachten zijn op dit moment bijna geheel verdwenen(waar ik zeer blij mee ben)
Nu was ik voor controle v/d pacemaker en vertelde men mij dat de led in de boezemkamer bijna voor 100% werkte. In ruststand staat de pacemaker op 70 ingesteld, was eerst 60 maar dat bleek voor mij te laag te zijn. Nu is mijn vraag hoe lang gaat de pacemaker nu mee voordat deze vervangen moet worden?

Bijvoorbaat mijn dank voor uw antwoord.

Gerrit

Door Eric op Vrijdag, 23 Februari 2007 - 21:30:

Hallo Gerrit,

De levensduur van een pacemaker hangt van veel factoren af, onder andere hoe vaak hij een stroomstootje moet afgeven.Zou je veel lichamelijk inspannende dingen doen, b.v. hardlopen of hard fietsen waardoor de hartfrequentie sterk oploopt dan loopt de levensduur terug. Gemiddelde uitersten zijn minimaal vijf jaar en maximaal zo'n tien jaar bij het huidige gebruik. Grote uitzonderingen voorbehouden.
Het beste,Eric

Door Wolly op Vrijdag, 23 Februari 2007 - 22:42:

Hallo Rolf,

Omdat de cardioloog nog niet echt tevreden was (ik ook niet) over de situatie nu, na ruim 1 jaar pm, krijg ik binnkort een 24 uurs ECG, om te zien wat de oorzaak is van te veel voorkomende hoge ritmes. Nu vraag ik me af, elders op dit forum heb ik wel gelezen dat de pm ook de laatste 24 uur voor een consult opslaat. Is een 24 uurs ECG onderzoek dan uitgebreider, nauwkeuriger?

Vriendelijke groet,
Wolly

Door Gerrit op Zaterdag, 24 Februari 2007 - 14:40:

Hallo Eric,

Bedankt voor je antwoord ik heb echter toch nog een vraag:
Als de led in de boezemkamer voor bijna 100% per 24 uur van de dag werkt krijgt deze dan iedere keer een stroomstootje om een hartslag te krijgen? of begrijp ik iets niet.

Bijvoorbaat dank voor uw antwoord.

Door Eric op Zaterdag, 24 Februari 2007 - 17:27:

Hallo Gerrit,

Ja, als de boezem 100% wordt gestimuleerd dan krijgt hij voor elke hartslag een stroomstootje.
De pacemaker 'kijkt' of de kamer daarna op natuurlijke wijze reageert. Dat is het geval als de natuurlijke geleiding van het hart in tact is. Is dit niet het geval dan krijgt ook de kamer een stroomstootje.
De draad/draden die van de pacemaker naar het hart loopt/lopen noemt men 'leads' (stroomgeleiders)
Met de opgave van de verwachte levensduur van de pacemakerbatterij wordt -bijna altijd- rekening gehouden met 100% stimulatie van boezem en kamer.
Groeten, Eric

Door Gerrit op Zaterdag, 24 Februari 2007 - 18:13:

Hallo Eric,

Hartelijk dank voor de uitleg het is mij nu volkomen duidelijk.

Groeten, Gerrit

Door Rolf op Zondag, 25 Februari 2007 - 23:13:

Hallo Wolly,

De meeste pacemakers hebben een 24 uurs holter functie. Deze functie geeft het gemiddelde ritme weer over een paar minuten. Dit is een handige functie voor het kijken naar de relatie tussen de opbouw van de hartslag en de inspanning. Een holteronderzoek is ook een 24 uurs opname , maar dan wel beat to beat. Iedere hartslag is terug te vinden. Dit is dus een stuk nauwkeuriger. De meeste holters hebben een patient event knop, gebruik deze op het moment waneer er klachten zijn. De holteranalist kan zo nog beter de holter analyseren.
Groeten,
Rolf

Door Bram Bonnewel op Donderdag, 22 Maart 2007 - 15:12:

Hallo Rolf,
Vanmorgen zat ik achter mijn PC en in één keer kreeg ik enorme ritmestoornissen.
even stoppen met slaan, dan weer 3 of 4 slagen achter elkaar, dit ongeveer 1 minuut achter elkaar.
Na deze minuut ging de hartslag "kaboem" naar 120 slagen per minuut.
Ik ben toen gelijk op bed gaan liggen en na 15 minuten ging de hartslag langzaam terug naar 70 slagen per minuut.
Dit is nu de tweede keer in 3 maanden dat dit voorkomt.
Ik heb een totaal AV block en ben PM afhankelijk.
Eigen ritme is onder de 20 slagen per minuut.
Mijn PM is een MEDtronic Advanta.
Moet ik contact opnemen met mijn cardioloog?

Door Anny op Donderdag, 22 Maart 2007 - 15:24:

Hoi Bram

Dit bericht is voor Rolf
Maar ik heb ook van deze klachten hinder
Het advies wat ik kreeg van de pm techniekes was
Bel dan naar de afdeling van de pm
Ze moeten dan de pm binnen 24 uur doormeten Dan zouden ze kunnen zien wat er aan de hand was Alleen ik heb steeds de pech dat er dan niemand bereikbaar is
Hopenlijk heb je hier iets aan
Succes verder

Groetjes Anny

Door Rolf op Donderdag, 22 Maart 2007 - 20:59:

Hallo Bram,

Waarschijnlijk heb je last gehad van boezem fibrilleren. De bovenkant (atriums) van het hart gaat op dat moment heel snel en onregelmatig, de onderkant (ventrikels) doen vaak ook snel en onregelmatig mee (als de AV geleiding goed is). Het resultaat is een snelle en onregelmatige hartslag, en vaak symptomen van zweten. Als je deze symptomen vaker hebt, dan is een controle aan te bevelen. Mogelijk heeft de pacemakertechnicus volgende week even tijd om de pacemaker uit te lezen. De Adapta pacemaker kan een hoop dingen opslaan in het geheugen, zoals:
-hoe vaak en hoe lang treden ritme stoornissen op. Als deze episoden lang duren dan moet anti stolling worden voorgeschreven.
-Hoe snel is het ritme van het ventrikel bij boezemfibrilleren (evt betablockers voorschrijven)
-opgeslagen EGM's; tijdens een ritme stoornis kan de pacemaker een stukje hartslag opslaan in het geheugen.

Al deze diagnostiek is erg handig bij het voorschrijven van medicijnen en het juist afstellen van de pacemaker.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Donderdag, 22 Maart 2007 - 21:07:

Dag Anny,

Als je klachten hebt, dan moet je wel binnen een bepaalde tijd geholpen worden. Als de pacemakertechnicus niet bereikbaar is dan is het een optie om het algemene nummer van het ziekenhuis te bellen, en dan naar de pacemakertechnicus te vragen. Wij pacemakertechnici hebben altijd een sein om bereikbaar te zijn.
Groeten,
Rolf

Door Bram Bonnewel op Vrijdag, 23 Maart 2007 - 14:05:

Rolf,
Bedankt voor de uitleg.
Ik slik al antistolling omdat ik ook een kunst aortaklep heb van SJM model "Regent"
Mijn INR streefwaarde is 2,5-3,5 (huidige INR is 3,1 volgens mijn Coaguchek)
Ook slik ik 10mg Emcor

Groeten Bram

Door Petra op Vrijdag, 13 April 2007 - 15:41:

Hoi Rolf,

Op 4 december heb jij een reactie op mijn berichtje gegeven. Je hebt toen aan gegeven dat je dacht dat de beste oplossing was om beiden sensoren in te stellen. Ik heb dit toen met mijn pacemakertechnicus besproken. Ze hebben toen eerst een holter opname gemaakt met de sensors aan op automatisch en een aantal weken later met de maximale sensorrate van 90, zodat ze eerst inzicht konden krijgen of het mijn eigen hartslag was die omhoog ging maar er is uitgekomen dat het geen eigen hartslag is maar van de pacemaker want mijn hartslag kwam toen niet meer boven de 90 uit ook niet met inspanning. Er is toen iemand van guidant bijgekomen omdat ze het een heel vreemd verhaal vinden. Ze hebben toen de pacemaker afgesteld op 50 en gingen dan kijken in hoeverre die zelf oploopt en dan werd er 22 uur opgenomen en dan konden ze daarna zien aan de hand van een dachtboekje wat ik bij moest houden hoe ze de sensoren af moesten stellen. Ze hebben toen een heel mooi schema'tje gemaakt dat mijn hartslag met inspanning met de sensoren afgesteld op ongeveer 125 zou komen en ging ik zware inspanning doen dan kon hij tot de 140. Ik dacht dit is echt goed voor elkaar, ik dacht van het probleem af te zijn na 9 mnd, want het is vanaf het begin af aan al problemen. Maar wat bleek nou ik ging weer naar huis en wat was er weer aan de hand, gelijk een hartslag van 140 met opstaan, wandelen, fietsen overal mee eigenlijk als ik me maar een beetje bewoog. Zelfs snacht op de linkerzij hand ik een hartslag van 140 en niet eventjes maar dat bleef. Volgende dag weer terug en toen hebben ze de impedantie van de draad gemeten met bv rechtop zitten, linkerarm omhoog, naar links hangen en wat blijkt nu dat de impedantie dan heel erg schommeld ( wat ik gezien had was dat geloof ik van 300 naar 410). De pacemakertechnicus zei tegen mij dat de ademhalingssensor moest worden uitgezet want dat dat niet goed ging met de draad en dat ik daardoor die hoge hartslagen van de maximale sensorrate krijg. Dus nu heb ik momenteel alleen de bewegingssensor. Maar wat is daar nu het gekke mee, de pacemakertechnicus had de ademhalingssensor uitgezet en toen nog een opname gemaakt van 73 minuten en toen steeg mijn hartslag gelukkig nog naar de 120 met wandelen en traplopen , maar nadat hij een aantal uur uit stond heb ik momenteel geen hartslag meer boven de 95 met inspanning waardoor ik me na inspanning erg moe voel. Maar telkens als ze die sensoren uitzetten werkt dat pas na een aantal uren, maar zetten ze hem aan dan werkt het gelijk. Ik wordt momenteel erg moe omdat mijn hartslag met inspanning niet boven de 95 komt, is dit normaal? En wat denk jij wat hier aan de hand is?

Alvast bedankt!

Groetjes,
Petra

Door Anoniem op Zondag, 29 April 2007 - 23:17:

Recentelijk is bij mij( man 61 jr. en fanatiek sporter) de diagnose gesteld van : symptomatische atriumflutter met hooggradig AV-block, welke bij inspanning overgaat in atriumfibrilleren. Ook in rust is er atriumflutter. Conversie wordt bereikt met sotalol. Kan iemand mij vertellen wat de gangbare behandelmethode is? en kan ik op termijn weer sporten? of kan ik dat vergeten? Het AV-block treedt op bij inspanning en bij een hartslag van ca. 138 slagen/m
Met dank

Door Eric op Maandag, 30 April 2007 - 17:37:

Anoniem,
Als er werkelijk een hooggradig AV-block optreedt dan is er maar één goede oplossing en dat is de implantatie van een pacemaker.
Misschien stopt het atriumfibrilleren/flutter dan ook. Verder kunnen de moderne pacemakers de gevolgen van atriumfibrilleren/flutter goed opvangen.
Sporten met een pacemaker kan -als het hart verder goed is- prima.
Wat een gangbare methode is weet ik niet.
De cardioloog moet weten wat in uw geval gedaan moet worden.
Groeten,
Eric

Door anita op Woensdag, 13 Juni 2007 - 09:35:

Hallo Rolf het is alweer een tijdje geleden dat ik hier op de site was.Maar nu denken ze eindelijk te weten,wat er scheelt gisteren was ik voor controle van mijn pm en eindelijk stonden die storingen er nu op waar ik die black-ouds van krijg.Nu moet ik dinsdag terug om een beeper te halen.En als ik dan weer een black-oud heb kan ik hun gelijk bellen.Nu maar hopen dat ze er nu is snel achter komen wat er gebeurt.Want steeds een stukje van je vrijheid in leveren vind ik niet prettig.De pm techneut denkt dat de storing uit de kamers komt daar slaat het hart zonder rede gewoon 180 slagen per min.En daarna een soort van flutters.Het liefst had ik gelijk geweten wat ze er aan kunnen doen.Want ik vraag me toch af wat er nu weer boven mijn hoofd hangt.Zoals je weet zijn wij ook in dec verhuist naar een apartement niet alleen voor de pijn in mijn armen maar ook dat ik nu niet meer van de trap naar beneden kan vallen.Ok heb ik gelijk gevraagt dat als er een nieuwe pm in moet of hij dan in de buik mag.En volgens de pm techneut moet er ook een in met twee draden.Maar er is ook iets heel goeds gebeurt.Ik kwam hier op het winkelcentrum mijn oude pm techneut tegen en raad is wat hij mijn vertelde....Hij zegt dat het nu duidelijk is dat er mensen zijn die toch een soort afstoting hebben voor pacemakers zonder dat ze ziek zijn of het normaale patroon hebben.Bij deze mensen laat aan de binnenkant het wevsel waar ze hem mee vast zetten los.En dan word het zakje dun en kan de pm aan de wandel gaan.Hij glijd er als het waare tussen uit.Het was voor mijn en ik denk ook voor vele van ons hier op de site of er een stuk van steen van me af viel.Eindelijk geloven ze het dan,en weten ze nu dat het niet tussen de oren van al die mensen zit...Nu maar hopen dat alle cadiologen hier in geloven...Rolf het is toch weer een lang verhaal geworden,maar ik wilden jou dit en andere leden toch even vertellen.En weet jij misschien wat er aan een snel ritme in de kamers te doen is,en wat aan het flutteren...groetjes en bedankt alvast liefs Anita.

Door Riekie op Woensdag, 13 Juni 2007 - 11:07:

Hallo Anita
Nou wat een lang verhaal ,maar wel een bron van herkenning.
Ik zelf heb ook een p.m die wandeld,en ook uit de pocket is gevlogen!
Maar waarom dat gebeurden??het komt bijna nooit voor volgen de cardiologen en ik was de eerste in dat ziekenhuis die dat over kwam??
Nou ik geloof de geen bal van .
En nu ik dit leest denk ik yes eindelijk iemand die gewoon zeg.
Het gebeurd het lichaam doet dat gewoon en niks uitzondering.
Nou anita hopelijk helpen zij jou snel aan die flutter en de problemen in de kamers.
Ik weet dat die black-ouds behoorlijk angstig zijn ik heb daar zelf ook veel last van gehad.
bij mij hebben zij de bundel van his geabeleert hier voor en de flutter ook maar wel apart
geabeleerd.
Maar of dat bij jou ook moet??dat weet ik niet .
Maar wacht maar af wat de cardiologen zeggen SUCCES anita
Groeten Riekie

Door anita op Woensdag, 13 Juni 2007 - 11:47:

Hallo Riekie ik heb al vele ablaties gehad en ook was ik in Utrecht de eerste die een openhart operatie heeft ondergaan voor eerst de boezum ritme storing.Helaas was die operatie niet geslaagt voor de ritmestoring maar wel kwamen ze er zo achter dat ik nog meer storingen had plus een zieksinusknoop dus die is bij mijn ook verwijdert en ook de bundel van hus daar zat ook iets in wat er niet thuis hoorde.Dus daardoor werdt ik in een dag pm afhangkelijk.En zoals je nog wel weet ben ik al heeeeeel vaak geopereerd voor een wandelende pm of draad breuk of draad die net zo hard naar buiten groeide,maar net als jij ben ik reuze blij dat ze nu eindelijk toe geven dat bij sommige mensen de pm gewoon vanzelf aan de wandel gaat.En ja die black-ouds vind ik niet fijn,heb al twee keer een gat in mijn hoofd gevallen dus nee ik hoop dat ze gauw wat weten.En hoe gaat het nu met jou !!!.Bedankt voor je antwoordt liefs Anita.

Door Riekie op Woensdag, 13 Juni 2007 - 20:11:

Hallo Anita
Nou met mij gaat het nog steeds niet goed!
Maar ik heb samen met mijn cardioloog besloten dat de niks meer geabeleerd gaat worden.
Ik kom de steed slechter uit.ik mot accepteren dat mijn hart vortaan chronisch boezemfibrileert. En dat de flutter ook zijn eigen gang mag gaan.
De klachten die ik heb worden hierdoor veroorzaakt!
Maar ik ben blij dat ik een ieder geval een cardioloog heb die met mij mee denkt,en uiteraard de vinger aan de pols houd,als dat nodig mocht zijn.
Wij hebben een iedergeval besloten om voorlopig niks meer te abeleren.
Ook wat de medicijnen betreft proberen wij niks meer uit!
Ik heb er zoveel geprobeerd,het is gewoon hopeloos.
Ik moet wel eerlijk zijn het voelt wel goed zo een cardioloog.
Maar anita jou verhaal en jou problemen daar herken ik zoveel van .
hopelijk lossen zij het voor jou wel op bij mij is het te ingewikkeld!
En wat betreft het vallen nou anita ik heb wat af gestunt,maar ook heel veel geluk gehad!dat ik er nog ben.
Anita ben benieuwd of het allemaal wil gaan lukken ,laat een iedergeval wat van je horen.
Toi Toi Toi Riekie

Door wolly op Donderdag, 14 Juni 2007 - 14:21:

Hoi Rolf en andere lezers,

sinds ik de pm heb, ruim anderhalf jaar, blijf ik toch wat klachten houden van onrust. De ene keer lijkt het een flutter te zijn, dan lijkt het alsof ik simpelweg de pm voel, dat werd later weer niet zo waarschijnlijk geacht. Het voorstel van de cardioloog was nu om de draad in het atrium stil te leggen, om zo te kunnen vaststellen of de gevoelde onrust dan zich nog voordoet, dus uit het hart voortkomt, of dat misschien de pm 'veroorzaker' is. In dat laatste geval zouden de klachten weg moeten zijn bij uitschakeling atrium-draad.
Nu is vorige week dinsdag die draad uitgeschakeld. Ik had verwacht dat er 2 mogelijkheden waren, of het wordt beter, of de klachten blijven. Maar er bleek een 3e mogelijkheid te zijn; de klachten namen toe, de eerste dag was net wild west. Vooral bij vooroverstaand werk, in de tuin werken, of even snel iets oprapen, voelt het erg vervelend. Maar ik weet niet wat het precies is, Voelt soms als overslag, maar duurt iets langer, is iets heftiger.
Heeft iemand ervaring hiermee, of Rolf kan jij er iets over zeggen, wat het effect kan zijn van deze draad stilleggen? Ik kan me toch haast niet voorstellen dat de klachten toevallig op dast moment verergerden. Ik heb het ook gemeld bij de technicus, zij heeft toen met de cardioloog overlegd, en ik hab ook al een holter daarvoor gehad, dus ik heb over hun toewijding niets te klagen, ze willen me helpen om het goed te krijgen.
Ik ben benieuwd of iemand van jullie vergelijkbare ervaringen heeft.

Vriendelijke groet,
Wolly

Door Rolf op Vrijdag, 15 Juni 2007 - 12:28:

Hoi Wolly,

Waarschijnlijk heb je episoden van persisterend (aanhoudend) boezemfibrilleren/boezemflutter. Als dit chronisch wordt, dan is het verstandig om de atriale draad "uit te programmeren" door de pacemaker in een andere modus te zetten (Van DDDR naar VVIR). Echter als de ritmestoornissen nog niet chronisch zijn treedt ook normaal ritme op. Als de pacemaker op dat moment alleen via de onderste draad (ventrikel) stimuleert, dan wordt het ritme rommelig en er kan een kloppend gevoel ontstaan bij de hals. Een mogelijke optie is om de pacemaker in een nog andere modus te zetten; de tweekamer non tracking mode DDIR. Hierbij geeft de pacemaker het atriale ritme (en dus ook ritmestoornissen) niet door, maar houdt de pacemaker het atriale ritme wel op peil. In combinatie met een medicijn die het normale atriale ritme ook onderdrukt kan dit een uitkomst zijn.
Groeten,
Rolf

Door anita op Vrijdag, 15 Juni 2007 - 20:55:

Dankjewel lieve Rolf weer voor jou antwoord.
iK heb van de pm thechneut een briefje mee gekregen en dis staat erop.
ADR High rate ADR
Detection rate ADR
Patient -triggered ADR.
Daaarna allemaal tijden met datums .
En dan steeds ADR .
Detecition Rate dan datum .
WAt houd dat in dan weet jij dat zo.
Ik moest kijken naar die datums en kijken waneer ik op de dagen het zijn er 8 in 9 dagen tijd van die black ouds .Op dezelfde dagen waren als wat hij heeft uit gelezen.Bedankt alvast groetjes Anita.

Hoi Riekie zodra ik wat meer weet laat ik het je horen.En jij ook sterkte met alles.Liefs Anita.


--------------------------------------------------------------------------------

Door anita op Woensdag, 20 Juni 2007 - 09:48:

Hallo Rolf gisteren heb ik dus de cardiobeeper opgehaalt.En thuis moest ik hem gelijk activeren zodat ze bij de hartbewaking wisten wie ik was.Het strookje wat ik van de pm thechneut mee had gekregen met al die datums klopte met wat Ron mee gemaakt had sàvons dan.En die van overdag ook op een paar na die ik niet herkende ..Wat ik me nu afvraag .zijn die datums dan al die black ouds plus kunnen ze zien waar het om gaat.Daar de pm thechneut het steeds heeft over dat er nu in de kamers het foute ritme zit.En ook zegt hij dat bij vervanging van de pm ik er een met twee draden moet hebben..En hij vroeg zich af waarom dat nooit was gebeurt nou ik weet dat niet..En neemt deze pm ook al het foute ritme op ..Hoop nu wel dat ze eruit komen met de cardiobeeper.Lieve groetjes Anita.

Door Wietske op Woensdag, 27 Juni 2007 - 14:43:

Beste Rolf,
Wegens een totale AV-block heb ik een Medtronic DDDR p.m. type KDR 701. Heb het gevoel dat mijn hart wordt opgejaagd.Vooral wanneer ik wil slapen krijg ik een onrustig gevoel rond mijn hart.Voelt wat krampachtig aan. Ook overdag soms dat gevoel. De p.m. heb ik nu 7 jaar. Afgelopen januari was alles in orde. Zal morgen naar de huis-arts.Toch vragen of hij een afspraak voor me kan maken bij de cardioloog en de p.m.controleur ?. Misschien zegt hij wel weer dat het overgangsklachten zijn. Daar schuift hij het vaker op. Heb de cardioloog in al die jaren maar 3 keer gesproken. Toch maar doorzetten en vragen om een afspraak bij de cardioloog ?.

vriendelijke groeten,
Wietske de Jong

Door wolly op Woensdag, 27 Juni 2007 - 22:12:

Hallo Wietske,

Kun je niet regelrecht kontakt opnemen met je pacemakertechnicus? Moet dat via de huisarts?
Zegt de pm technicus niet tegen je dat als er iets is je altijd kan bellen?
'k Zou het toch es proberen. Als de technicus het nodig vind zal hij/zij de cardioloog wel inschakelen. Tenminste zo gaat dat bij mij altijd, ik weet niet of anderen daar andere ervaringen mee hebben.

Sterkte en Groet,
Wolly.

Door Herman op Donderdag, 28 Juni 2007 - 11:31:

Dag Wolly,
Bij mijn pacemakercontrole is dit(Belgie) bij mij de volgende procedure:
Ik ga eerst bij de pacemakertechnicus,deze analiseert de pacemakergegevens,en maakt een cardiogram. Indien nodig regelt hij de pacemaker bij. Hierna ga ik terug naar de wachtzaal,en wordt ik geroepen door de cardioloog die de gegevens bekijkt,indien nodig wordt ik terug gestuurd naar de pacemakertechnicus.
Dit is de standaardprocedure.
Groeten,
Herman;

Door Wietske op Donderdag, 28 Juni 2007 - 15:45:

Beste Wolly en Herman,

Vanmorgen bij de huisarts geweest. Zal morgen mijn bloed laten testen op cholesterol,schildklier enz. Cholesterol vanwege hartklachten in mijn familie.Heb vroeger wel medicijnen hiervoor gehad.Volgens hem maak ik te veel stress-hormoon aan. Ben wel een stress-kip,daartegen zwem ik 2 x per week en ga ik 2 x in de week naar fitness.Voel me dan wel goed. Alleen het inslapen wil niet,voel me gejaagd. Had het ook over beta-blokkers maar daar voel ik niet zo veel voor.Denk dat ik toch maar de p.m.controleur bel voor een afspraak. Volgens de dokter ligt het niet aan mijn p.m. Ik heb meestal niet dezelfde p.m.controleur en de cardioloog spreek ik niet.Misschien omdat ik hierom niet vraag. De laatste keer dat ik de cardioloog ook wou spreken,ging dat nogal moeilijk.Verder was de cardioloog wel vriendelijk en nam wel de tijd hiervoor.Dan is het bij jullie toch wel fijner geregeld. Ook werd me verteld dat de controle later om het half jaar zou worden. Ik heb de p.m. nu 7 jaar en het is nog steeds om het jaar. Misschien kom ik niet genoeg voor mezelf op. Ben bang dat ze me een zeur vinden. Laat nog wel horen hoe het verder gaat. Ben allang blij dat ik deze site heb ontdekt. De omeving denkt meestal dat je weer net zo bent als voor de p.m.

vriendelijke groeten,

Wietske

Door Wietske op Donderdag, 28 Juni 2007 - 16:05:

Beste Rolf,

Mijn huisarts had het over het geven van beta-blokkers.Weet echter niet precies wat dezen doen. Zorgen ze ervoor dat je hartslag rustiger wordt.Heb vroeger al zoveel agressief spul geslikt zoals Roaccutane en de Diane-pil en nog meer spul,dat ik blij ben even zonder te zijn. Weet jij misschien wat voor invloed dit heeft.? Anders neem ik die hartkloppingen wel op de koop toe.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door Rolf op Donderdag, 28 Juni 2007 - 23:38:

Beste Wietske,
Ik kom zojuist terug uit Portugal (Europace congres) vandaar dat ik een tijdje niet geantwoord heb. Je vertelt dat het hart opgejaagd is het kan diverse oorzaken hebben, mogelijk kan het een atriale ritmestoornis zijn, het ritme kan dan snel en onregelmatig zijn. Dit kan komen dat de av knoop toch af en toe de ritme stoornis doorgeeft of dat de pacemaker de mogelijk kleine signaaltjes niet goed ziet en ook doorgeeft aan het ventrikel. De huisarts denkt waarschijnlijk ook in deze richting; door betablockers te gebruiken wordt de eigen av geleiding van het hart trager, hetgeen de kloppingen vermindert. Ik denk dat het verstandig is om contact op te nemen met de pacemakertechnicus om een controle te plannen. De Kappa 701 onthoudt het ritme in een histogram, en kan bijhouden wanneer het ritme te snel was, hoe lang en hoe hoog. Deze info is weer van belang voor de cardioloog (medicatie)
Zonder een cardiogram kan ik natuurlijk geen nauwkeurige analyse doen, vandaar dat ik op basis van de klachten aan het bovenstaande denk. Het is dus verstandig om de pacemaker te laten controleren.
Groeten,
Rolf

Door anita op Vrijdag, 29 Juni 2007 - 12:37:

Hoi Rolf ik had de cardiobeeper een dag en lag de volgende ochtend al met een black oud.Heb daarna gelijk de hartbewaking gebeld en het ritme door gegeven.Het was een hele snelle hartslag.En ik moest gelijk komen ,en ben pas zins gisteren weer thuis heb dus 8 dagen aan de telemetrie gelegen.Ook daar heb ik drie keer een black oud gekregen.Eerst zeggen ze dat het uit de kamers komt .en een dag later nee uit de boezum.WAt niet kon kloppen ,want ik heb geen sinusknoop meer.Daarna spreekt de arts over een pm met twee draden.En even daarna ik kan niet veel voor u doen.En word naar huis gestuurt nadat de pm theneut mijn pm heel laag heeft gezet.Daar hij wel heel goed zag dat mijn pm omhoog loopt terwijl ik lig te slapen.Hij ging gewoon tot 150 of 180 slagen terwijl ik niets deed.IK kan het allemaal even niet meer volgen hoor.Nu hij zo laag staat voel ik mezelf echt niet lekker meer,ben steeds dood moe volgens het ziekenhuis hebben ze hem met opzet zo laag gezet .Dat je dan vanzelf minder gaat doen.Ik krijg pas in okt een gesprek met mijn prof ik ben raadeloos en krijg een sik van de cadiologen op deze manier.Ze zien wel van alls wat de pm thecneut zelf ook zegt,en hij raade hun ook aan om gelijk een te zetten met twee draden maar ze luisteren niet eens naar wat hij zegt.En ik neem aan dat hij wel weet wat hij uit leest.Nu hij zo langzaam staat krijg ik veel meer overslag..Weet jij raar..Liefs een hoopeloos geval voel ik mezelf..en het meest dat ik weer niet gelooft wordt of wat is dit.........

Door Rolf op Zaterdag, 30 Juni 2007 - 10:56:

Hallo Anita,
Vervelend allemaal. Ritmestoornissen en vermoeidheid na het herprogrammeren van de PM. Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten of die 180 ppm van de bovenkant of van de onderkant van het hart komt. Het meest gunstige is dat het van de bovenkant komt, dan kan met medicatie (betablockers) de av geleiding worden vertraagd. Heb je nu een pacemaker met 1 draad? (VVIR). Een pm met 2 draden kan alleen een optie zijn als er geen sprake is van CHRONISCH boezemfibrilleren. Als je zoveel problemen hebt, dan is het aan te bevelen om toch eerder aan de bel te trekken. Desnoods kan je een second opinion vragen bij een ander ziekenhuis.
Groeten,
Rolf

Door anita op Zaterdag, 30 Juni 2007 - 18:07:

Hoi Rolf nee nu heb ik er een met een draad .En ze hadden nog wel gezegt dat zodra deze leeg is ik er wel een krijg met twee draden.En dat ze nu niet veel durven doen vanwegen dat het vorig jaar bijna mijn leven koste.Daar ze bij mijn maar de draad op een plaats nog kunnen aan prikken omdat ik daar dan spontaan rittemestoringen krijg.En wel raar dat ze hem nu zo laag hebben gezet..En dan gelijk weer dubbel en dwars overslag en duizelig...Ik ga wel bellen volgende week.Ben blij dat ik me even bij jou uit kon leven .Voel me zo erg in de steek gelaten baba..Maar is dat normaal dan dat hij nu gelijk bijna bij elke slag zo overslaat.Nu ze hem zo laag hebben gezet.Rolf weer bedankt voor jou snelle antwoordt liefs Anita.

Door anita op Donderdag, 12 Juli 2007 - 11:27:

Hoi Rolf ik heb even een vraagje..Als de pm erg laag is afgesteld is het dan normaal dat als ik de woonkamer heb gestofzuigt en daarna ga dweilen ik helemaal op ben.En mijn hart dan echt vlink in mijn keel voel bonken..De pmthechneut zei wel dat ik nu hij zo laag staat ik het vanzelf rustiger aan ging doen.Maar ik dacht dat het een grapje was !!!En helaas pinda kaas die black ouds zijn er ook nog..Bedankt vast voor jou antwoord groetjes Anita.

Door Rolf op Donderdag, 12 Juli 2007 - 23:19:

Dag Anita,

Op basis van de vorige mailtjes denk ik dat je een VVIR pacemaker hebt. Waarschijnlijk heb je een goed eigen ritme vandaar dat er waarschijnlijk voor gekozen is om het eigen ritme (= krachtiger hartslag) de voorrang te geven. Maar als er af en toe kloppingen bij de hals zijn kan het ook zijn dat de pacemaker stimuleert en dat het ritme door het hart zelf van beneden naar boven wordt doorgeleid (Retrograde geleiding). Dit zou mogelijk weer een indicatie zijn om een pacemaker met 2 draden (DDD/DDDR) te implanteren, atrium en ventrikel knijpen dan synchroon samen. Het al dan niet makkelijk kunnen inbrengen van een atriale draad is natuurlijk afhankelijk of de aders goed toegankelijk zijn. Dit kan vooraf met een venogram worden bekeken als dit actueel zou zijn. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je je goed voelt met de huidige pm afstelling, want anders is het goed om toch contact op te nemen hierover.
Groeten,
Rolf

Door anita op Vrijdag, 13 Juli 2007 - 11:24:

Dankjewel lieve Rolf voor jou antwoord.En mijn eigen hart slag komt niet boven de 40 uit .Dat weet ik daar ze laatst uit getest hebben en het bleef schommelen tussen de 40 en de 30 dus niet erg hoog he..Ik ga ze toch weer bellen want deze hartkloping voel ik steeds als ik iets te veel doen.En ik wordt er dood moe van.Wel raar dat ze de nieuwe pm met twee draaden pas willen plaatsen als deze leeg is.En ja ze gingen dan met vloeistof kijken welke plaats ze het beste aan konden prikken,dat hebben ze ons nog wel verteld.
En dat dan over mijn eigen ritme.Wat ik ook raar vind in dit ziekenhuis doen ze maar een keer per jaar een pm controle..Groetjes liefs Anita.

Door anita op Zondag, 29 Juli 2007 - 21:03:

Hoi Rolf ik zou graag willen weten of dat normaal is dat ze maar eens per jaar de pm controle doen.Terwijl ze heel goed weten dat mijn pm door mijn oksel heen wandeld..Wel raar dat ze de nieuwe pm met twee draaden pas willen plaatsen als deze leeg is.En ja ze gingen dan met vloeistof kijken welke plaats ze het beste aan konden prikken,dat hebben ze ons nog wel verteld.
Daar ze geen risico wilden lopen dat het anders weer mis ging.Van gif heb ik toen ook gelijk de cardiobeeper terug gebracht. Want als ze toch alleen maar afwachten dan wil ik ook niet steeds moeten komen.Als ik een storing op neem.Liefs en groetjes Anita.

Door anita op Zondag, 29 Juli 2007 - 21:06:

Rolf weet jij ook hoe het komt dat als ik rustig in mijn bed lig dus echt bijna slaap ,ik steeds vaker een soort stoomstoot van binnen krijg.En die voel ik echt door heel mijn lijf..Ook daar heb ik nooit een antwoord op gekregen.Hoop dat jij het kan verklaren groetjes en sorry voor al weer die vragen maar het houd me wel bezig..Groetjes Anita.

Door Wietske op Dinsdag, 21 Augustus 2007 - 14:07:

Beste Rolf,
Vandaag een extra controle bij de p.m.controleur gehad.Vroeg of ik in mei of juni een ongeluk had gehad.Volgens hem zit er in 1 van de p.m.draden een breuk.Heeft wel 3 kwartier uitdraaien gemaakt.Heb in juni de huisarts bezocht omdat ik me niet goed voelde.Had het over beta-blokkers voorschrijven.Afspraak gemaakt voor de p.m.controleur.Vroeg of ik eerder kon komen,nee over 4 weken.Dokter moest eigenlijk afspraak maken.Volgens de dokter lag het niet aan mijn p.m. P.M.controleur kwaad,vertelde dat wanneer ik belde voor klachten,de volgende dag kon komen.Denk dan meestal dat ik me alles verbeeld.Gebeld met de cardioloog,die net klaar was met opereren.Wanneer ik duizelig wordt of weer pijn op mijn borst,meteen bellen voor een afspraak. Dan een foto maken,om te zien hoe de draden zitten.Heb over 4 weken een afspraak met de p.m.controleur.In zijn gesprek met de cardioloog hoorde ik wel dat de voltage door de draad een stuk hoger was.Hoef me geen zorgen te maken,maar doe dat nu dus wel.Krijg volgend jaar een nieuwe p.m. Heb wel regelmatig kramp op mijn borst.Heb wel laatst 2 weken zwaar de griep gehad.Omdat ik een totale AV-block heb ben ik nu ongerust.Hoop niet dat ik nu weer van alles voel,wat niets is. Had ik misschien toch beter meteen een foto hebben laten maken?. Of zou de p.m.het gewoon nog een jaar volhouden. Ik zag dat de p.m. controleur er toch niet gerust op was. Heb een Medtronic p.m.

vriendelijke groeten,
Wietske de Jong

Door wolly op Woensdag, 22 Augustus 2007 - 20:31:

Hallo Wietske,

Ik begrijp dat je uitkijkt naar een berichtje van Rolf, maar ik wil je toch even sterkte wensen.
Veel van de mensen van dit forum herkennen vast deze situatie van vragen en onzekerheid, en daardoor zorgen. Ook al wordt gezegd: Geen zorgen maken, het feit dat duidelijkheid ontbreekt, geeft je toch zorgen, al zouden ze je niet voor 4 weken naar huis sturen als dat niet verantwoord is.

Vriendelijke groet,
Wolly.

Door Rolf op Woensdag, 22 Augustus 2007 - 23:44:

Dag Anita,
Een maal per jaar een pm controle is in principe prima, mits de batterijstatus dit natuurlijk toelaat en er geen frequente klachten zijn. Meestal als een pacemaker ouder is dan 5-6 jaar gaan we weer over op halfjaarlijkse controles. In jouw geval zit de pacemaker erg los. De pacemaker kan de elektrische weerstand van de draden meten of zelfs in een grafiek opslaan (dagelijkse meting). Mede hierdoor hebben ze mogelijk toch voor een jaarlijkse controle gekozen. Echter bij klachten is het aan te bevelen om tijdig contact op te nemen met de pm technicus of de cardioloog.
Op de uitdraai van het pacemaker controle apparaat staat meestal hoe lang de pacemaker nog mee gaat.
Voor de schokken die je voelt heb ik niet echt een verklaring.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Donderdag, 23 Augustus 2007 - 00:49:

Beste Wietske,
Het is inderdaad vervelend te horen dat een van de pacemakerleads mogelijk defect is. De Medtronic pacemakers doen dagelijks een elektrode meting, het resultaat wordt in een grafiek gezet. Hierdoor heeft de pm technicus waarschijnlijk een verandering gezien die in mei/juni is opgetreden. Waarschijnlijk is de stimulatiedrempel ook veel hoger geworden. Het is zeer verstandig dat er een thoraxfoto wordt gemaakt. Hierop zijn de leads en de pm te controleren op afwijkingen. Zelf ben ik er voorstander van om bij verdenking van een draadbreuk direct een thoraxfoto te laten maken. De pacemakertechnicus heeft de pm anders afgesteld en heeft verteld dat er geen zorgen gemaakt hoeven worden. Als er acute problemen zijn dan hadden ze je niet naar huis laten gaan.
De aard van het probleem hangt af van welke draad verdacht is, en of het eventueel op te lossen is d.m.v de pacemaker anders te programmeren (modus,polariteit of output). Als je de zelfde klachten ervaart als voor de pacemakerimplantatie dan is het natuurlijk verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met het ziekenhuis.
Groeten,
Rolf

Door Wietske op Donderdag, 23 Augustus 2007 - 08:26:

Beste Rolf,
Bedankt voor je snelle bericht. Gistermorgen heb ik toch weer gebeld met de p.m.controleur voor een thoraxfoto.Volgend de cardioloog niet noodzakelijk.Voel me nu geruster na jouw bericht en de mededeling dat ik me tot nu toe niet ongerust hoef te maken.Bedoel je met de stimulatiedrempel dat mijn hartslag sneller ging?. Vooral s'nachts had ik het idee datde p.m. niet op de nachtstand ging. Ook overdag wel dat gevoel.Dacht dat het kwam omdat het op mijn werk druk was.De p.m.controleur wou eerst wel een foto laten maken. Durf haast ook niet om een uitdraai te vragen.Ik weet ook niet of dat wel gepast is en bang voor het antwoord daar snap je toch niets van. Over 4 weken moet ik terug komen.
Wanneer ik volgend jaar een nieuwe p.m. moet zullen ze dan uit voorzorg ook een nieuwe lead plaatsen ?.Nog bedankt voor al je antwoorden op mijn vragen. Ben zeer blij met deze site.

Vriendelijke groeten,
Wietske

Door Wietske op Donderdag, 23 Augustus 2007 - 08:52:

Beste Wolly,

Bedankt voor je bericht.Ik voel me nu geruster.Het is de onwetendheid die je ongerust maakt.En het probleem is dat ik niet genoeg voor mezelf opkom.Krijg een assertiviteitstraining wat me hopelijk helpt.Had nu een andere p.m.technicus,hardstikke geschikt maar vind het jammer dat er weinig wordt uitgelegd.Wordt over de telefoon alles besproken met de cardioloog maar niet in simpele taal met mij. Toch maar weer vragen op papier zetten. Heb je allang een p.m. Wolly ?.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door Wietske op Vrijdag, 24 Augustus 2007 - 14:34:

Beste Rolf,

Nog bedankt voor je bericht,voel me niet meer ongerust.Wat bedoel je met de stimulatie-drempel ? Heeft dat invloed op mijn hartslag,gaat ie dan sneller ?.Wanneer ik volgend jaar een nieuwe p.m.krijg vervangen ze dan ook de lead misschien uit voorzorg ?. En blijft de oude dan meest zitten. Kiezen ze meestal weer voor dezelfde p.m. of is er van Medtronic misschien weer een vernieuwde in omloop.In 7 jaar verandert er meestal wel weer iets. In ieder geval bedankt voor je geruststelling.Ben blij met je hulp.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door Rolf op Zaterdag, 25 Augustus 2007 - 00:42:

Beste Wietske,

Als het hartritme te traag is dan geeft de pacemaker pulsen. Het is natuurlijk belangrijk dat iedere puls resulteert in het samenknijpen van het hart. Tijdens de pm controle wordt bepaald wat de minimale spanning is waarbij het hart nog goed gestimuleerd wordt. Op deze manier kan de pacemaker zo worden afgesteld worden dat de pacemaker veilig en zo lang mogelijk zijn werk doet. Als een lead niet meer vertrouwd werkt dan wordt deze meestal zitten, er wordt dan een isolatie dopje op gehecht. Medtronic heeft momenteel de Adapta pacemaker serie, deze pacemakers kunnen een stuk meer dan de oude pacemakers van 7 jaar geleden. Het eigen ritme (indien aanwezig) wordt veel meer bevorderd, en door diverse functies gaat hij langer mee.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Zaterdag, 25 Augustus 2007 - 00:46:

NB:
De minimale spanning waarbij het hart nog effectief wordt gestimuleerd is de drempel. Als de drempel af wijkt dan kan de pacemaker worden bijgesteld om zo een goede balans te vinden tussen veiligheid en een zo lang mogelijke levensduur van de batterij.
Rolf

Door Loes op Zondag, 26 Augustus 2007 - 12:53:

Hai Rolf, ik zie dat je er weer bent. Zou je me asjeblieft willen helpen? Ik ben opnieuw opgenomen, omdat men de kamerdraad op een levensgevaarlijke plek hadden geplaatst en hij maakt steeds nieuwe wondjes. Ik las in mijn dossier dat er vocht in de draad zat. Hoe kan dat?? Maar het probleem met het tikken (ten gevolge van PVC's) is er nog steeds. Hij staat nu op lang AV delay op DDI mode. Ik las op internet ook een VDD, is dat dan niet beter? Ik heb zoveel PVC's, dat ze gisteren zagen op de uitdraai, dat acties in de kamer nagenoeg gelijk komen met acties uit de boezem. Alla, de lower rate van 80 weer naar 50 gezet. Helpt geen bal. Alleen tijdens koffie drinken 's ochtends nu geen tikken, omdat ik geen tachy krijg. Maar evengoed achter pc, tikt ie er op los. Tot dat ik wat anders ga doen en in een ander hartritme kom. Wat moet ik nou toch?
Ik wil hem eigenlijk op 60 lower rate laten stellen, want nu heb ik sinds hij op 50 staat, weer van die wegvalacties in bad. Ik heb geen bovengrens. Tachy functie staat nu uit geloof ik.

Ik heb een uitdraai, er staat op:
DDI, basisfrequentie 50 min -1
Geen max tracking rate
Geen max. sensorfrequentie
Paced AV-interval op 300 ms

Atriaal:
- pulsduur 0,40 ms
- Amplitude 3,5V
- Gevoeligheid: 0,25 mV
- PVARP: 220 ms

Ventriculair:
- Pulsduur: 0,40 ms
- Amplitude: 3,5 V
- Gevoeligheid: 2,0 mV
- Refractionaire periode: 250 ms

Zoeken AV-hysteresis interval : 32 cycli
AV toename: 30% (wat is dat????)

Bij leeftijd hebben ze 60 neergezet! ik ben dus 32.

Refractionaire periode:
- PVARP na PVC/PAC: 400 ms
- V blanking na A-stimulatie: 40 ms
- A-blanking na V-stimulatie: 120 ms
Verder zaken mbt PVARP (max.min) staan niet ingevuld.
Geen a tachyrespons
Respons op atriale flutter (heb ik die dan ook!!???): 230 min-1

Ritmeverfijning:
- Hysterese bereik: uit
- Rate smoothing omlaag: uit
Leads: bipolair
- Safety switch atriaal: uit
- Ventriculair: ook uit.

Magneetrespons: ASYNC

Kun je me helpen??? Zelfs een dame van Guidant (had zich niet ingelezen in mijn probleem, want ik stond niet op de afspraken lijst, fout van ziekenhuis) wist het niet goed. Alleen de lowerrate naar 50 gedaan. Maar nu heb ik een heel weeeig gevoel op mijn borst, voel me daar niet zo goed mee. Blijf kortademig, zweet erg snel.

Iedereen die enig idee heeft, wil je reageren? Woensdag worden mijn amandelen verwijderd, dan gaat men hem op een gefixeerd ritme zetten, ivm diathermie app. Daarna zou hij weer teruggezet worden naar oorspronkelijke instelling. Maar is er iets wat ik aan zou kunnen geven wat er veranderd kan worden???? Oja, op 80 werkte de pacemaker voor 75%.

Groeten Loes

Door Sylvia op Zondag, 26 Augustus 2007 - 19:59:

Hoi Rolf,

Mijn naam is Sylvia, ik ben 43 jaar oud en actief in de hondensport. Nu zal ik mijn Medtronic Kappa DDDR (7000?) two lead, dit jaar of begin komend jaar moeten laten vervangen, tot zover geen problemen, maar nu komt het. Ik heb naast mijn hartproblemen (had tachycardie maar na een niet goedgekeurde operatie in Utrecht waarbij de sinusknoop totaal weggehaald is helemaal geen hartslag meer) ook nog epileptische aanvallen waarbij ik geen adem haal. (de pacemaker zit ook onder twee borstspieren) Ik moet dus een pacemaker zoeken die zowél op ademhaling als op inspanning reageert. (want hij moet niet tijdens een epileptische aanval zeggen doe het zelf maar ;-)) Kun je hier een advies in geven, welk merk en welke pacemaker dus het beste in te stellen is op zowel ademhaling als inspanning?

Ik ben nu onder behandeling in Antwerpen en ik moet zeggen die verdienen een 10 plus wat mij betreft!

Door wolly op Zondag, 26 Augustus 2007 - 23:06:

Hoi Wietske,

Je vroeg hoe lang ik m'n pm heb. Dat is nu ruim anderhalf jaar. 't Gaat redelijk.
Ik vraag ook altijd een uitdraai, eerst wekte dat wat verbazing, maar nu niet meer. Met die uitdraai kan ik weer allerlei dingen op internet opzoeken, en daar leren we weer van. Al is het ook wel zo, als het goed gaat, heb ik niet zo snel de neiging van alles te willen weten, wel als het niet zo goed gaat. Iets meer kennis is wel handig in het gesprek met de technicus. En vragen op papier zetten is ook heel handig, beter dan wanneer je thuiskomt en dan pas weer weet wat je allemaal wilde vragen;-) De technicus neemt er de tijd voor, dat scheelt ook.

Nou, ik hoop dat je weer wat in rustiger vaarwater komt, en er weer meer vertrouwen in hebt, vriendelijke groet,
Wolly.

Door Rolf op Dinsdag, 28 Augustus 2007 - 18:41:

Dag Loes,

Hebben ze nu nu de kamerdraad gerepositioneerd? Het is natuurlijk belangrijk dat de ventrikeldraad op een stabiele plek ligt i.c.m. goede meetwaarden.
De pacemaker staat op DDI met een lang AV delay, dit wordt vaak zo geprogrammeerd als er heel veel eigen ritme is en een goede eigen AV geleiding , zodat de pacemaker nagenoeg niets hoeft te doen. Of als er persisterend een ritmestoornis is in het atrium. De DDI modus wordt ook wel non tracking modus genoemd omdat het signaal uit de boezem (P-top) niet door de pacemaker wordt doorgegeven naar de kamer. De VDD modus wordt alleen gebruikt als het boezemritme normaal is, en er een totaal AV block is.
Bij jou staat het AV delay op 300 ms (om de eigen av geleiding de kans te geven), en om de 32 (gestimuleerde) slagen kijkt de pm of hij eigen geleiding kan opwekken. Hij kan zelfs het AV delay met 30% verlengen.
Wat nu de juiste modus is, dat is moeilijk uit te leggen. D.m.v. de grafieken, diagnostiek en de metingen wordt de juiste instelling bepaalt.
Het al dan niet instellen van een sensor hangt bijvoorbeeld af van het rate histogram, hierop is te zien hoe het eigen hartritme verloopt.
Standaard staat een tweekamer pacemaker vaak op DDD of DDDR geprogrammeerd. Bij klachten zou ik toch adviseren om contact op te nemen met de cardioloog/technicus.

Tijdens diathermie wordt de pacemaker tijdelijk op DOO gezet. De PM is dan ongevoelig voor (stoor)signalen. Naderhand wordt de pacemaker weer teruggezet naar zijn oorspronkelijke instelling.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Dinsdag, 28 Augustus 2007 - 19:03:

Hoi Sylvia,
De Kappa DDDR heeft twee sensoren, de een reageert op trillingen en de andere op het ademminuutvolume (snelheid en diepte van de ademhaling). Deze beide waarden worden door een algoritme vertaald in een bepaalde hartslag. Medtronic maakt bij de huidige generatie pacemakers (de Adapta serie) geen gebruik meer van een ademminuutvolume sensor. De huidige Medtronic generatie maakt gebruik van een z.g.n. accellerometer, deze werkt zo nauwkeurig dat de ademminuutvolume sensor is weggelaten. Voor zover ik weet heeft Guidant (Boston) nog wel een pacemaker die ook een ademminuutvolume sensor gebruikt, dit is de Insignia ultra. Alle pacemakers houden het ritme op een bepaalde waarde, dus ook zonder de ademminuutvolume sensor overigens. Dus in principe zijn de meeste DDDR pacemakers te gebruiken. Wel is het handig als een pacemaker voldoende diagnostiek aan boord heeft m.b.t. mogelijke tachycardieen.
Groeten,
Rolf

Door Loes op Dinsdag, 28 Augustus 2007 - 20:15:

Hoi Rolf, dank je voor je reactie. Ik heb inmiddels opnieuw contact opgenomen met Guidant zelf, erg behulpzame en aardige mensen. Hij zegt ook het niet te kunnen geloven dat een pacemaker invalt tgv een PVC.
En....wat me nu minder lijkt nav jouw verhaal: morgen voor de amandel ok wordt de pacemaker niet veranderd....volgens een assistent in Nieuwegein is dit niet nodig zo heeft hij doorgegeven aan de pacemakertechnicus hier in Apeldoorn waar ik geopereerd word. Ik hoop het maar......

Aangezien ik dacht dat het weinig nut had als ik opnieuw belde naar Nieuwegein voor pacemakercontrole heb ik naar Guidant gebeld. In nIeuwegein hebben ze geen tijd/ruimte om 'mijn geval' te bestuderen. Je komt en er moet direct iets gedaan worden. Men weet het eigenlijk niet is mijn gevoel. Ik ben er nu drie keer geweest en er is wezenlijk niets veranderd aan mijn klachten. En aangezien ze niet voorbereid zijn, kunnen ze er in zo'n korte tijd weinig mee. Is er daarin iets wat je me kunt aanraden om te doen?
Kun je niet leven met die tikken werd me gevraagd. Nee, ik kan niet leven met die tikken. Wie wil er, soms in periodes bij elke uitademing, een soort elektrisch schokje van de tv krijgen........

Groeten van Loes en veel dank

Ps. Ik heb een AV block dat zag ik in mijn dossier staan, wist ik zelf ook niet. En de draad is niet gerepositioneerd, maar een nieuwe draad ingebracht. Ik las in het dossier dat er vocht in de draad zat ook....
Ik vraag morgen, voordat ik naar amandelok ga, mijn ecg's van de hartbewaking op (met de onjuiste spikes bij pvc) zou ik je die eventueel kunnen overleggen? Als dat teveel is, moet je het zeker zeggen.


PPS. Iet, ik mail je snel.

Door Rolf op Woensdag, 29 Augustus 2007 - 00:27:

Hoi Loes,
Om de klachten op te sporen moet eerst goed worden gekeken naar de diagnostiek van de pacemaker. De pacemaker verzamelt een hoop nuttige gegevens die handig zijn bij het "troubleshooten". Er zijn counters, die aantallen en percentages weergeven. Er zijn histogrammen waarop te zien is hoe het ritme is geweest. Er wordt EGM (intracardiale signalen) opgeslagen als het ritme te hoog of afwijkend is.
De ultieme manier om te weten te komen is het live aan te geven terwijl op het scherm het ECG + markers + atriaal en ventrikel EGM zichtbaar zijn. Op deze manier kan worden bekeken of er overeenkomst is tussen de schokken en het ECG.
Staat de pacing polariteit op bipolair? Unipolair kan bij 3,5 V soms schokjes geven.
Eventueel kan je vragen als de controle op een 3,5" floppydisk kan worden opgeslagen. Deze floppy kan op een Guidant programmeerapparaat worden bekeken.
Sterkte morgen.
Groeten,
Rolf

Door Loes op Vrijdag, 31 Augustus 2007 - 18:13:

Nou..........weer nieuws. Ik ben geholpen aan mijn amandelen (wat een rotoperatie zeg, wat een pijn aan keel en oren), kon nauwelijks praten, maar heb een uur bij de pacemaker'man' gezeten in Apeldoorn.
Erg aardig, hij heeft hem opnieuw DDDR ingesteld, met de mogelijkheid van modusswitch naar DDI begreep ik. Kan dat? Ook een sensor aangezet nav ademhaling in rust en in beweging.
Ik had 341 dubbele pvc's gehad. Helaas heeft mijn GUidant ultra geen soort ecg waardoor je kan zien wat de pm doet. Hij stelde de pm eigenlijk een beetje in, zoals ik als leek, ook dacht.
Ondergrens 60, bovengrens 150. GEvoeligheid niet meer in getallen maar op AUTO. (ik heb geen uitdraai dus moet het even uit mijn hoofd doen). Rolf, alles, ook de pacing polariteit, staat op bipolair. Hij heeft getest of er ook echt gepaced wordt als dat moet, dat gebeurt. Ik zag
atrium pacen/ventrikel sensen het meest 63 procent.
Ook het ventrikel was gepaced, maar voor maar 13% geloof ik. En nog een 1% en 3%.

Maar natuurlijk gebeurde er helemaal niks toen ik bij de beste man zat. Geen 1 pvc'tje. Noppes. Ook bukken leverde niks op. Met mijn nieuwe instelling de gang op gegaan en ik sta nog niet voor een andere balie om een afspraak te maken en tik tik tik. Ik had gelukkig niet verwacht dat het tikken weg was, anders was het een grote teleurstelling opnieuw. Ik voel me nu raar, weeiig op de borst (volgens mij heb ik dat telkens na een andere instelling, jullie dan?). Maar krijg veel meer tikjes, maar wel ietsie minder krachtig. Maar volgens mij niet alleen bij overslagen. WEl merk ik dat als hij nu extra tikt, dit hele snelle tikken zijn.

Pacemaker'man' weer gebeld direct 's middags: tikken is er weer. Is holter een idee? Hij ging het vragen aan cardioloog aldaar. Ze zagen dat ik pvc's had op vorige holter, was weinig bedreigend, maar wel lastig. Heb hem nogmaals, met fluisteren, uitgelegd dat het niet de klachten van de pvc's zijn (dat zijn bestaande klachten) maar de klacht is het gedrag van depacemaker op (waarschijnlijk) pvc's. wordt nu maandag of di gebeld, met afspraak voor aankomende week. Hopelijk is er dan ook een holter beschikbaar.

Hoe gaat het verder met jullie?
En rolf, heb jij verder nog een idee? Ik kan het gewoon live niet opwekken. Dan is holter de enige mogelijkheid toch? De instellingen zijn opgeslagen op floppy. Oja, het lange AV delay is behouden gebleven.

Door Loes op Vrijdag, 31 Augustus 2007 - 22:18:

Sinds ik vanavond in bad ben gegaan, heb ik opgemerkt wat al velen van jullie hebben: mijn pacemaker is verschoven....... :-( hij zat nog wel onder de spier. Verschoven van midden in de borst, driekwart hoog, naar helemaal hoog, sleutelbeen,naar schouder toe.........en dan die tikken......de moed zakt me even in de schoenen....

Door marion op Vrijdag, 31 Augustus 2007 - 23:00:

tjee loes, wat maak jij toch allemaal mee?!

ik weet nu even niets meer te zeggen, dus morgen maar melden bij de hap of spoedeisende hulp?
ik denk dat die ook niet veel voor je kunnen doen, het is dus niet anders dan wachten tot maandag en bellen met je cardioloog?
ik heb het zelf nooit meegemaakt dus kan je geen advies geven, ik denk niet op die kant slapen, en probeer rustig te blijven....
veel liefs, en sterkte van marion

Door Riekie op Vrijdag, 31 Augustus 2007 - 23:46:

Hallo Loes
Ja dat is balen.ik weet er alles van helaas.
Maar loes je kan de helemaal niks aan en mee doen.
Maar wel even laten controleren in het ziekenhuis,voor de draden en of dat hij niet gedraaid zit!
Ik weet wel loes dat het bij mijn harstikke zeer doet als de p.m weer gaat wandelen.
Maar loes de moed niet laten zakken kop op!!!!
Ik weet dat het makelijk is gezecht dan gedaan,maar je heb geen keus het is zo al zwaar genoeg .
En als je bij de pakken neer gaat zitten ,word het nog zwaarder!!
Loes ik hoop dat je de kracht vind om je hier weer door heen te slaan.
Sterke ik weet wat je voelt en ik leef met je mee.
Loes groetjes riekie.
p.s bij mij ligt hij zins twee weken helemaal naar beneden in de hoek van mijn borst .
Erg onprettig.

Door Noor op Zaterdag, 01 September 2007 - 11:28:

Hoi Loes en anderen,
Die ellende van jullie, die ik lees, heb ik gelukkig niet zo extreem (wacht wel op een second opinion, VU). Maar één zinnetje in jouw bericht, Loes, deed me even opveren. Ik heb na de controle bij de technicus ook een tijdlang het gevoel, dat het niet helemaal lekker zit, inderdaad een beetje wee gevoel. Ook wanneer er niets veranderd wordt. Ik dacht, dat zul je je wel verbeelden, maar nu lees ik het ook bij jou. Bij mij duurt het ca. 2 weken en daarna ben ik er blijkbaar weer aan "gewend" of zoiets. Zijn er nog meer mensen die dat hebben?
Groetjes, Noor

Door Loes op Zondag, 02 September 2007 - 19:34:

Nou.........dag allemaal!
Ik lijk wel een soap serie op zich, maar leuk is het niet. Gisterenochtend ben ik naar de huisartsenpost gegaan, omdat ik zo'n vreselijke oorpijn had, dat ik als een baby heen en weer wiegde in bed. Niet te houden. Alles op papier geschreven, want kon ook nog niet praten (later op de dag wordt dat minder pijnlijk). GEwone neusdruppels (ook al zit je neus niet dicht) zou de extreme druk (dat was het, was helemaal vaccuum getrokken, onderdruk dan eigenlijk denk ik) verminderen. Voelt als middenoorontsteking aan beide oren. Ik heb nog geen verschil gevoel sinds gisteren, maar brufen 400 en diclofenac helpen beter. Als je ze vaak inneemt dan. Voor wie ooit nog zijn amandelen er uit wil laten halen.

Had ook op het briefje geschreven dat ik dacht dat mijn pacemaker omhoog gewandeld was richting sleutelbeen (eigenlijk er precies onder tegen aan, doet trouwens geen pijn). Moest naar eerste harthulp. Ik ben daar bekend inmiddels dus ik daar heen. Ook maar weer verteld van de tikken. Huisartsenpost-doc had ook al geluisterd, maar ja, in tien seconden natuurlijk geen tik te horen. ECG gedraad op eerste harthulp, geen tik, zag er op staan: overweeg ischemie. (hartaanval volgens nieuwegein en da's onzin). Ik op bed, op stoel, eindelijk beginnen de tikken. STa naar buiten te kijken voor het raam, komt er een zuster de kamer binnengerend net als de doc en ik zag het op het scherm: ventrikeltachycardie tot 150. Het begint met een aantal tikken (die ik dus voel) na de tikkenreeks voel ik niks meer, maar gaat de tachycardie omhoog, als hij boven de 130 komt, word ik naar in mijn hoofd en buiten adem. Goed, eindelijk! Zij schrokken zich wild, hebben daar niet zo de mankracht voor in huis, piepten doc op vanuit thuis denk ik. Kwam in zijn zaterdagmiddag outfit, zeer aardig en keer op keer verbaast men zich erover in welke pacemakertaal je al spreekt. haha. Verbaas me daar zelf ook wel over soms, maar ben er erg blij mee. Wever himself is gebeld door deze arts en ik moest PER AMBULANCE naar Nieuwegein komen. Nou ja. Ik loop al sinds 9 juli zo rond. Maar ja, nu ze het gezien hebben ben jij hen verantwoordelijkheid. Weer de hele familie oppiepen (naar hoor, je voelt je schuldig na zoveel keer) en in de ambulance (ja, om half zeven!!!, de ambulance was besteld om drie uur, maar het was 'druk' ). Pff. Ik was al kapot op. MEt meerdere ecg uitdraaien (waarbij men ook op de monitor had ingesteld later dat ik een pacemaker heb)en lab naar Nieuwegein.

LD was verhoogd (kent iemand dat?? moet ik nog opzoeken) en kreatinine was 95 ook verhoogd (heeft dat niet te maken met je nieren?). Leuko's en CRP verhoogd, maar dat komt door amandelen.
Hb inmiddels omhoog van 6.4 naar 7.9 na maand ijzer slikken.

Kom ik aan in nieuwegein, heb mijn vriend een bericht gestuurd, waar ik dacht dat ik zat (op een brancard zie je te weinig ;-), werd ik weer in een kamertje gezet aan de monitor. Of ik het weer even wilde laten zien, even bewijzen. Amehoela. Ik kon niet meer. Inmiddels was ik tien uur op de eerste- en harthulp, ik was kapot op en mijn hart ook. Op de eerste harthulp kon ik het nog 'opwekken' door rond te lopen, naar de wc te gaan of kniebuigingen te doen als het moest, maar nu hielp echt niets meer. Het kwam dus ook niet meer. GEen informatie daar in NIeuwegein, niks. Artsass. lopen als 'kippen' (sorry) rond, het is hartstikke druk. Allemaal cardiale patienten.

Na anderhalf uur, het is inmiddels tien uur, komt er iemand, een dame, van Guidant (Was ons dus niet verteld, ik was echt bijna naar huis gegaan, ik was zo moe en zo boos) die met me aan de slag is gegaan. Heb direct aangegeven (eigenwijs of niet) dat het niet, zoals men in mijn woonplaats dacht, het de sensor van de pm was of de R van rate responsive. Want dat kan niet: hij heeft ingesteld gestaan op met en zonder sensor en met en zonder R. Ook een laag basisritme (50) en hoog (80) maakt geen verschil. Dat moet je wel echt heel duidelijk aangeven daar. Gelukkig nam ze dat aan. Ze ging testen en op de ventrikeldraad gaf ze pacing en daar kwam het: tik tik tik. Stop maar, je hebt het.

En weet je wat het is: iets niet gangbaars geloof ik:
Het komt wel door PVC's, maar kan niet puur door PVC's komen. Bij mij komt er naast PVC's (ik had vaak een run van PVC's bij die tikken, 34 ofzo) een retrograde P top. Een watte? Ja. Het zit zo heb ik begrepen: ik ben behandeld voor re-entry tachycardie van de AV knoop, een dubbele looping eigenlijk. Dus 1 cirkel hebben ze weggehaald middels ablatie. Maar nu doet mijn hart iets anders: van nature gaat de hartactie van boven naar beneden: via sinus, naar av knoop (soort doorgeefluik) naar kamers. Maar bji mij zorgt de PVC en daarop direct die retrograde p top ervoor dat er zelfs ook een hartsignaal van beneden naar boven gaat!

Echt vreemd. Zou met medicatie moeten. DDDR maakt het dus inderdaad erger, hij is weer op DDI gezet, lang av delay 300 ms en ondergrens 60 (op mijn wens, met 50 werd ik duizelig). Moest tambocor verdubbelen. Pas aangekomen bij ons huis lees ik het recept: 2 x daags een tambocor 50 mg. (was in overleg met wever gedaan). Ehhhhmmm, dat slik ik dus nu al. WEER de post gebeld in nieuwegein, de arts ass. maakte er dan maar drie van, volgens mij durfde hij vier niet aan.

Nou jongens (dames en heren), ik was blij dat ik thuis was. Maar toch heb ik het idee dat ik een beetje afgescheepd ben in nieuwegein. ER waren geen bedden meer, en er werd gezegd dat ik ook pech had dat het weekend was. Er was mij op de eerste harthulp in mijn woonplaats heel duidelijk aangegeven dat Wever in overleg wilde dat ik mijn tassen moest pakken en naar nieuwegein moest komen.

Alleen voor een pm instelling, die niets andersis dan diegene voor de afgelopen keer. HEt enige dat dus veranderd wordt is 1 pilletje tambocor. Ik denk niet dat dat het verschil zou maken, jullie? En iemand daarvoor helemaal naar Nieuwegein te laten komen, in een ambulance, vind ik nogal wat. Volgens mij washet allemaal niet zo afgesproken.

Hebben jullie enig weet van wat een normale dosis tambocor is? Gemiddeld? Ik heb nu al 100 mg per dag.

En Rolf: zijn betablokkers niet beter tegen pvc's en retrograde p toppen? En welke denk jij heeft de voorkeur?
En ik heb nog een vraag voor je: hier in mijn woonplaats vonden ze de door de pacemaker (door mijn pvc's) gepacte kamertachycardie gevaarlijk (ik kreeg ook van die neerwaartse hartslagen op het ecg zeg maar), de hoogste ging tot 191, maar die hebben ze toevallig niet naar Nieuwegein gedaan. In Nieuwegein (antonius) zegt men: ach kijk maar niet naar die monitor, allemaal storing en gemiddelden. Waarom sluit je me dan uberhaupt nog aan denk ik dan. Wat moet ik er nu van denken? Ventrikeltachy is toch gevaarlijk, of niet als het door de pacemaker gepacete tachy is??? Kun jij me daarmee helpen? En had ik dan voordat ik de pacemaker uberhaupt kreeg, ook tikken moeten voelen???? Want dat deed ik namelijk niet! Toen voelde het 'gewoon' als bonzen, sinds de pacemaker als tikken. Of klopt dat?

En heb jij nog een idee voor de instelling? AAI durfde men niet aan, ivm waarschijnlijk toch geen goede eigen geleiding.


Wat een verhaal he. Ik hoop dat het met jullie goed gaat. Rieke, hoe gaat het nu met de ligging van de pm?

Groeten van Loes

Door Loes op Zondag, 02 September 2007 - 19:38:

Zo zag mijn ecg eruit:

http://www.emedicine.com/med/topic2918.htm#section~pictures

Door Loes op Zondag, 02 September 2007 - 19:45:

nog 1 vraag: Rolf, ik lees, hoezeer bovenstaande oorzaak ook past bij mijn klachten, ook in amerikaanse studies niets over tikken, dat mensen die voelen bij een dergelijke aandoening. Zouden die tikken dan toch nog ook met de ventrikeldraad te maken hebben? of hoort het er wel bij?

Door mariette/moderator op Zondag, 02 September 2007 - 22:04:

Hoi Loes

Wat een ellende weer allemaal. Ik ben het deels wel een beetje eens met een uitspraak die blijkbaar in Nieuwegein gedaan is over het ECG. Een ECG met pacemakerritme is heel slecht te interpreteren, en dikwijls zijn er 'storingen' te zien die er opeens uitzien als een kamertachycardie. En dan schrikt iedereen zich rot, want dat zou natuurlijk niet goed zijn. Het geheugen van mijn eigen pacemaker laat ook dikwijls 'ventrikel tachycardie' zien. Maar wat het apparaat leest is natuurlijk niet zoals je het zelf echt kunt zien. Als je goed een ECG kunt interpreteren, dan zie je gemakkelijk wat pacemaker induced is en wat eigen ritme is. En inderdaad: als een eigen slag net komt als de pacemaker ook vuurt, dan kan je hele rare uitslagen krijgen. Ik zou me er niet al te druk over maken.

Rolf kan vast beter uitleggen hoe dat nou precies zit wanneer twee dingen gaan samenvallen.

Overigens komt een 'terugloop' zoals jij het beschrijft redelijk vaak voor. Het is inderdaad zoals jij beschrijft: er gaat opeens weer een 'spoor' van onder naar boven.

Over de Tambocor kan ik kort zijn. 100 mg is 'niks'. Die dosis is laag. Je moet toch nog eens overleggen of dit middel in jouw situatie nou echt het beste is. Veel middelen die gegeven worden (zo ook beta blokkers en tambocor) geven op zichzelf al weer reden tot ritmestoornissen. En dat is nou net niet de bedoeling.

Ik vraag me nog steeds af in hoeverre je nou eigenlijk geen last hebt van PVC's, en runs. Ik schreef al veel eerder in een bericht als antwoord op jouw holteruitslagen dat de meeste ritmes niet verholpen zullen worden met een pacemaker. Voeg daar nog wat medicatie tegen ritmestoornissen aan toe en je krijgt nog meer problemen.

Door Loes op Zondag, 02 September 2007 - 22:13:

Hoi Mariette, dank voor je reactie. Ik kan me herinneren dat voor de pacemakerimplantatie, voor al dit gedoe, dat ik Selokeen gebruikte, puur voor sinustachycardie. Volgens mij had ik toen geen bonzen als gevolg van pvc's.
Maar dat tikken: dat kan ik nergens vinden: is dit een elektrisch signaal t.g.v. het feit dat er nu een pacemaker zich voegt bij de pvc's? Voordat ik de pacemaker had had ik vanzelfsprekend geen elektrisch-achtige tikken. Of is dat dan toch een pacemakerdefect of een draadprobleem? Heb jij enig idee?
Over de medicatie ga ik zeker nog in overleg, maar......dat zal wel weer zijn tijd duren. Eind oktober is het pas mijn beurt.

Groeten Loes

Door marion op Zondag, 02 September 2007 - 22:29:

hoi loes,

ja wat kan ik zeggen het gaat mijn petje te boven wat er allemaal met je gebeurt, maar niet zo erg, als de cardiologen het maar weten...?
ik gebruik al heel lang tambocor 200, in een tablet, en mag er nog een innnemen van 100, bij een ritmestoornis, dus tambocor 100 is denk ik ook wel weinig, gebruik ook nog lanoxin en een halfje nebilet.
de cardoiloog gaf nog aan dat ik gerust een tablet van 100 er bij mag pakken, max. is voor mij 300 zegt ie.
maar nu even geen tambocor, want morgen ga ik naar gent voor een pulmonale venen ablatie.
succes loes en groetjes van marion

Door loes op Zondag, 02 September 2007 - 22:39:

heel veel succes Marion!!!!!!!!!!! ik duim voor je en denk aan je!!

Door Iet op Maandag, 03 September 2007 - 23:41:

Wat een toestanden moet jij meemaken Loes, je houdt het toch niet voor mogelijk.
Wat de tambocor betreft: Ik heb tambocor retard 150, dus één capsule per dag die het medicijn gefaseerd afgeeft. Daarbij nog 25 mg. atenolol.
Mijn ritmestoornissen zijn daarmee draaglijk.
Ik heb nu wel andere klachten door wat hartfalen en/of een lekkende tricuspidalisklep. Uitslag komt binnenkort bij een telefonisch consult met dr.Wever.
Hou je haaks hoor !
Iet.

Door Rolf op Dinsdag, 04 September 2007 - 23:42:

Dag Loes,
Vervelend allemaal, een wandelende pacemaker, VT,s en tikken. Ik heb mogelijk (gebaseerd op de bovenstaande artikelen) wel een idee wat het kan zijn:
Het is belangrijk om goed te kijken naar de opgeslagen arhythmieen; als het ritme van het atrium of ventrikel te hoog is dan wordt in het geheugen van de pacmaker de elektrogrammen (A+V) opgeslagen. Op deze manier is duidelijk te zien of er een tachycardie is geweest of een Pacmaker tachycardie (PMT). Eventueel kan de pacemaker zo worden geprogrammeerd dat hij EGM's opneemt wanneer er een magneet op de PM wordt gehouden.

Betreffend de link hierboven:
Normaal gesproken wordt het atriale signaal doorgeleid van het atrium naar het ventrikel (anterograde geleiding). Maar het komt regelmatig voor dat er ook teruggeleiding is van het ventrikel naar het atrium. Dit wordt retrograde geleiding genoemd. Als er bijvoorbeeld een PVC optreedt (premature ventrikel extrasystole) dan kan er een retrograde P-top zichtbaar zijn op het ECG. Dit wordt meestal gevoeld als een kloppend gevoel bij de hals of buik. Dit komt door de zogenaamde "cannon waves", het bloed komt tegen gesloten kleppen wat een drukgolf veroorzaakt. Dit is overigens niet gevaarlijk, maar wel lastig.

Als iemand retrograde geleiding heeft dan kan mogelijk een pacemaker tachycardie ontstaan na een PVC. De meeste moderne pacemakers hebben een functie die PMT's onderbreekt. Soms is het nodig om de timing van de pacemaker iets aan te passen (PVARP).
Vragen over medicijnen kan ik niet beantwoorden, de cardioloog heeft hier jaren voor gestudeerd en kan dit het beste vertellen. Voor zover ik weet kan de retrograde geleiding niet met medicatie beïnvloed worden. Door de timing aan te passen kan de PM echter prima met retrograde geleiding afrekenen.
Groeten,
Rolf

Door loes op Woensdag, 05 September 2007 - 11:32:

Hoi Rolf, dank voor je reactie. Ja ik denk zelf ook dat dit het is. Maar wat ik je wil vragen: welke pacemakeractie veroorzaakt dan die tik??? Ik voel de tik blijkbaar bij pvc die overgaat in retrograde geleiding en dan in PMT. Maar ik heb niet altijd een PMT er achteraan. Heb de ecg's inmiddels opgestuurd gekregen. En daar staan spikes net voor de hartslag, maar ook net na. Volgens mij klopt er niets van. Ik neem ze mee vrijdag, kan Guidant kijken.
Kan ik er eentje naar je opsturen?
Maar ik haal je aandacht af van mijn belangrijkste vraag: wat veroorzaakt nou die tik en wat kunnen ze daarin veranderen?

Groeten Marloes

Door Loes op Vrijdag, 07 September 2007 - 22:45:

Vandaag naar pm technicus van guidant geweest. Wilde opnieuw de DDI handhaven met lower rate van 50. Ik heb geweigerd, met 50 lig ik zowat op de grond. Word ik echt naar en duizelig van. Dus het bleef 60. Maar waar men al die tijd vanuit ging, is dat het door de pvc's komt. Die zou je minder hebben bij 50 dan bij 80. Behalve ik dus. Ik had ze op DDD(r) 50,60 en 80 en ik had ze ook op alledrie de standen op DDI. Alleen op DDDR had ik nog meer tikken dan op DDI.

Zucht. Wat baal ik van mezelf. Want wat is het vermoedelijk geweest en welke waarde wist ik gewoon uit mijn hoofd na tien keer kijken naar dat scherm? ......... de Volt . Gewoon het aantal volt. Het aantal volt dat door de kamerdraad gaat. Stond op 3,5 Volt. Heeft nog om signaal te verzenden 0.9 Volt. Is nu gezet op 1.9 Volt. En ik ben voorzichtig ermee te zeggen dat het weg is. Maar ik heb nog geen tik gehad hierna.... :-)))))) Mag ik voorzichtig blij zijn zou je zeggen????!!!!

Zo simpel. Echt doodsimpel en ook zo logisch. STroomsterkte op een apparaat. Duh. Ik kan er nog niet over uit. Wie had dat kunnen denken.
Ik heb ook geprobeerd men zoduidelijk te zijn over het feit dat het niet komt door de PVC op zich, want voor de pacemaker had ik geen last van tikken, al helemaal geen elektrische tikken zoals ik die voelde. Ik heb wel zeker het idee dat het heel lang duurde voordat ik men echt daarvan kon overtuigen. Een elektronische prikkel....

Neemt niet weg dat mijn kamertachycardie die begint met een PVC, overgaat in een retrograde p top een (door de pacemaker gepacede) ventriculaire tachy opwekt. En zoals vanzelfsprekend gaat niets makkelijk waar het ook moeilijk kan: het ziekenhuis is mijn ecg's kwijt waarop de tachy te zien is. Help. Het is niet waar. Ik ga maandag weer een rondje bellen door heinde en verre en laat ik eens even assertief zijn : ' men zorgt maar dat ze het boven tafel krijgen en dat het niet in de prullebak is beland'.

Maar op dit moment ben ik aan het typen zonder tikken. Heerlijk.

WElterusten voor allen.

Groeten Loes

Door mariette/moderator op Zaterdag, 08 September 2007 - 14:55:

@ Loes: fijn nieuws! Is het vandaag nog steeds weg? Wáár voelde je die tikken precies? Bij de pocket? Ergens anders?

Hoop dat je succesvol bent bij het zoeken naar de uitdraaien!

Door Loes op Zaterdag, 08 September 2007 - 17:23:

Hoi Mariette: fijn he. Ik heb nog steeds niks, noppes, nada. Tikken voelde ik precies op de plek van mijn hart. Bleek dus ook de kamerdraad naar het hart. Yeahhhhhhh.

Volt, volt volt, tuurlijk. Kan er nog niet bij.

Door mariette/moderator op Zaterdag, 08 September 2007 - 18:00:

@ Loes: Fijn dat het weg is. Ik voel zelf bijvoorbeeld 'tikken' op het middenrif. Dat komt door phrenicusprikkeling. Dat is prikkeling van een zenuw die over het hart naar het middenrif loopt (nou ja, zo ongeveer dan). Bij mij is 3 maal de draad verplaatst totdat het wel te doen was. De eerste keren was het zelfs aan de buitenkant te zien!

Door Loes op Zaterdag, 08 September 2007 - 20:20:

Ja, dat vroegen ze mij ook of het aan de buitenkant te zien was. Ik had heel goed door dat het niet de phrenicusprikkeling was, heb ik ook iedere keer wel uitgelegd. Maar wat naar voor je, gatsie zeg, en dan pas in drie keer raak. Iedere keer ok word je weer teruggeworpen op je 'eerste fase' compleet met bewegingsbeperking. Konden ze hem niet ver genoeg van de zenuw af plaatsen? En stel dat je daar nu minder volt door de draden laat gaan, zou dat helpen? Of is het puur de positie van de draad die te dichtbij de zenuw ligt? Wat naar voor je. Maar is het nu 'te houden' zei je? HEb je er dagelijks last van?


Groeten van tik-loze Loes

Door mariette/moderator op Zondag, 09 September 2007 - 11:34:

@ Loes: ah gelukkig dat het dat niet was bij je. Het was maar een ideetje. Die 3 keer plaatsen gebeurde in een tijdsbestek van enkele dagen maar. Uiteindelijk hebben we het zo gelaten zoals het nu is. Ik spreek alweer van 1997 :-) Wat lijkt dat allemaal alweer lang geleden. Ik let er niet zo op eerlijk gezegd. Het hoort erbij, ik weet wat het is en dat is het.

Ben blij dat voor jou het 'tikken' nu over is!

Door wolly op Vrijdag, 14 September 2007 - 14:37:

Hallo Rolf en andere lezers,

Onlangs naar de technicus geweest. Die neemt altijd best wel alle tijd, ook voor het stellen van vragen, maar veel vragen komen bij mij vaak pas later op.
Bv. Ik blijf wat klachten houden van onrust. Het lijkt bijna of het iets van een flutter is, maar het duurt kort. De pm geeft vaak geen bijzondereheden weer, alleen soms als het in de laatste 24 uur voor controle is.
Er is al geprobeerd VVI maar dat beviel niet, toen weer terug naar DDDR, de cardioloog stelt voor nog AAI(R) te proberen, maar ik heb indertijd een pm gekregen vanwege een AV block (hooggradig) en zieke sinusknoop. Dan kan je toch niet spreken van een goeie geleiding? En dat moet toch wel bij AAI?
Ik vraag me ook wel es af hoe dat nou zit met al die aanduidingen van AV block. Wat is dan precies Hooggradig t.o.v. een 3e graads, of een totaal block? De technicus zei dat het ging om de plaats waar het probleem zit, hoog in de boezem.
Ergens anders (op internet) lees ik weer andere verklaringen. 'k Hoop niet dat je dit een lastige en wat lange vraag vind.

vriendelijke groet,
Wolly

Door Rolf op Zondag, 16 September 2007 - 21:45:

Hoi Wolly,

Als je een 2e of derde graads AV block hebt, dan lijkt het me niet wenselijk om de pacemaker AAI te programmeren. Anders kunnen dezelfde problemen ontstaan toen nog geen pacemaker was ingebracht. Als je alleen een sick sinus syndroom hebt, en geen AV block dan is een AAIR een optie. Het is wel belangrijk dat de pacemaker de ritmestoornis goed detecteert i.v.m. het omschakelen van modus. Het is ook goed om een EGM opname te zien van de ritmestoornis, soms ziet een pacemaker wel eens stoorsignalen (Far Field) waardoor de pacemaker korte tijd "rommelig" doet.

1e graads AV block: eigen geleiding is groter dan 0,2 seconde.
2e graads AV block: de geleiding hapert intermitterend.
3e graads AV block: er is geen geleiding aanwezig tussen atrium en ventrikel. Vaak is er dan een traag escape ritme.

vriendelijke groet,
Rolf


Het is meestal aan te bevelen om de DDDR modus te gebruiken, in combinatie met een automatische omschakeling naar DDIR als er een ritmestoornis is in het atrium.

Door Wietske op Maandag, 17 September 2007 - 18:32:

Beste Rolf,
Vandaag ben ik weer voor de p.m.controle geweest.
Had nu een andere technicus. Weer allemaal uitdraaien gemaakt. Volgens hem heb ik de laatste tijd ongeveer 700 pvc's gehad. Betekent dit dat de onderkant van je hart voor zijn beurt samen knijpt en je daarom een extra slag krijgt?.Heeft de instelling van de leads anders ingesteld.De ene staat nu op 1,1 als ik het goed heb.Stond op dit moment te hoog ingesteld.Kunnen die pv's ook van de stress komen?.De afgelopen 4 weken had ik nog steeds een drukkend gevoel in mijn borststreek en soms ook kramp. Komt dat door die pvc's ?. Heeft dit dan ook invloed gehad op de stimulatie-drempel. Voel me verder wel goed alleen die kramp is vervelend.
Ik heb een Medtronic pacemaker i.v.m een totale
av-block.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door wolly op Maandag, 17 September 2007 - 18:36:

Hoi Rolf,

Dank voor je uitleg. E.e.a. maakt wat onzeker,
Daarom kom ik nog met een paar vragen;
1.Je legde uit hoe het zit met de term AV block, ik heb nog een aanvullende vraag; op internet las ik dat een totaal(of 3e graads?) block, waarbij zo af en toe nog een slag wordt doorgeleid, hooggradig wordt genoemd. De technicus echter legde mij uit dat de term hooggradig slaat op de 'plaats van het onheil' in de boezem. Dus hoog betekent dan letterlijk hoog.
2. De volgende vraag zit ik vooral mee. Op mijn pasje staat Sympt B2, ECG E3, Ethiol B1, Kan je daar nu uithalen dat er sprake is van een AV block? Wat betekent het wel?
Toen ik na onverwachte implantatie van de pm na een paar dagen weer naar huis mocht kreeg ik een brief mee naar de huisarts waarin stond AV block hooggradig. Ook toen ik in de ambulance naar het ziekenhuis ging, sprak men over een AV block, Wat ik daarover lees komt mij ook allemaal erg bekend voor. Later bij de eerste controle hoorde ik van de cardioloog over een geconstateerd sick sinus syndroom. Dus ik ga er vanuit dat van beide sprake is. Nu alles op een rij zettend, die codes op het pasje, en zo'n advies van AAIR, kom ik tot de vraag: Hoe zit het nou wel? En loop ik met een verkeerd pasje? Ik snap wel dat jij niet de diagnose kan stellen, maar hopelijk kan en wil je wel deze vragen beantwoorden.

In afwachting,
(en steeds weer erg blij met een antwoord)
Wolly.

Door mariette/moderator op Dinsdag, 18 September 2007 - 11:07:

@ Wietske: Veel mensen geven aan dat de PVC voelbaar is door een soort 'harde slag' die ze voelen. Soms vinden mensen het ook angstaanjagend, omdat ze het idee hebben dat het hart 'even stil stond' en dan weer verder gaat. PVCs kunnen zeker door stress, maar ook door dingen als chocolade en koffie veroorzaakt worden (om een voorbeeld te noemen)

Door Hanny op Dinsdag, 18 September 2007 - 21:16:

Hoi Wolly,

Op deze site onder het item 'informatie' staan de codes van het pasje verklaard.
Sympt B2 Syncope Dizzy spells
ECG E3 Sick Sinus Syndrome - SA arrest
Zover mij bekend noemt men het hooggradig AV-block ook wel voortgeschreden of advanced AV-block. Meestal wordt het voortgeschreden AV-block veroorzaakt door een zich snel verergerend type II. Het voortgeschreden block gaat meestal over in een totaal AV-block. Het hooggradig AV-block bevindt zich in het weefsel onder het niveau van de AV-knoop (infra-His-blok.

Groetjes,
Hanny

Door wolly op Dinsdag, 18 September 2007 - 22:08:

Hoi Hanny, Dank voor je reactie!
Ik moet zeggen ja, die verklaringen heb ik al gezien, maar er zijn nog vraagtekens, te meer omdat ik denk dat de codes niet overeenkomen met de gestelde diagnose. Maar de informatie die jij geeft voegt wel iets toe. Ik dacht tot nu toe dat ik de zaak (voor zover mogelijk) redelijk in beeld had, maar zoals je hebt kunnen lezen rijzen de twijfels.
De lezing dat hooggradig te maken heeft met hoog-in-de-boezem was nieuw en vreemd voor mij.
Maar wat ik ook al schreef, mijn pasje nog es goed bestuderend, brengt me bij de vraag of daarop wel de juiste info staat. Daar komt nog bij dat we binnenkort een verre reis gaan maken, 'k heb dan liever een goed pasje bij me.

Een vriendelijke groet,
Wolly

Door Rolf op Maandag, 24 September 2007 - 21:05:

Beste Wolly,

Het kan best zijn dat je naast een sick sinus syndroom (E3= SSS sinus arrest) en (soms) een totaal AV block hebt. Op het pasje past vaak maar 1 ECG code. Soms zijn er meerdere indicaties tegelijk. Om het zeker te weten is het goed om dit aan de behandelend cardioloog te vragen. In de status zitten meestal de ECG's van voor de PM implantatie. Mocht je wel (af en toe) last hebben van een AV block dan is het niet aan te raden om de pacemaker op AAI(R) te zetten. Het is wenselijker om de pacemaker dan op DDD(R) met een lange AV tijd in te stellen. Of nog beter een AV hysterese functie (indien aanwezig) er bij aan te zetten, hierbij gaat de pacemaker op zoek naar eigen AV geleiding. Als er eigen geleiding is dan wordt de AV tijd verlengd totdat er geen eigen geleiding is.
Groeten,
Rolf

Door Wietske op Dinsdag, 25 September 2007 - 19:45:

Beste Rolf,
Vanmiddag weer naar de p.m.controleur geweest.Afgelopen nacht om 1 uur wakker,klam van het zweet,misselijk en erg duizelig.Daarvoor geen problemen gehad.Tot drie uur zo gelegen,durfde het bed niet uit,bang om neer te vallen.Toch maar zittend de trap af.Op de bank gelegen,voelde me nog vervelender dan toen ik mijn p.m. voor het eerst kreeg.Toen ik niet meer zo draaierig was 112 gebeld. Stonden snel voor de deur. Hartslag bleek weer normaal te zijn,het was nu 5 uur s'morgens.Had het steenkoud. Ze vonden het verstandiger dat ik een afspraak maakte met de p.m.controleur. Gelukkig kon ik 'smiddags terecht.Jammer genoeg kon hij op de Medtronic niet uitlezen wat er de afgelopen 24 uur was gebeurt.Volgens hem had ik last van cirkeltachycardies. Volgens eerdere uitdraaien wel vaker gehad.Heeft de stimulatie drempel weer anders ingesteld.Daarnaast stond er iets automatisch wat nu dus handmatig is ingesteld. Had er mee te maken dat de p.m.niet te snel zou reageren op bepaalde slagen. Er zou nu meer tijd tussen zitten,zodat ik minder last zou hebben van tachycardies. Vandaag dus maar weer niet gewerkt. Hoop nu dat de instelling werkt.Vraag me wel af of je van die cirkeltachycardies zo duizelig wordt.Ik dacht juist van een langzame hartslag.

vriendelijke groeten.
Wietske

Door mariette/moderator op Woensdag, 26 September 2007 - 10:07:

@ Wietske: wat een nare ervaring heb je gehad! Eerst maar afwachten of het nu beter gaat met een nieuwe instelling, ik hoop het voor je! Van een snelle hartslag kan je zeer zeker duizelig en naar worden. Bij sommige ritmes kan/zal het hart zich onvoldoende vullen bijvoorbeeld.

Bij de andere thread vraag je of stress iets te maken kan hebben met een snelle hartslag. Ik weet natuurlijk niet wat er nu precies aan de hand was bij jou, maar stress heeft bijvoorbeeld wel een effect op een extrasystole. In theorie kan een extrasystole ook een andere ritmestoornis in gang zetten. Maar nogmaals: ik heb natuurlijk geen idee wat er bij jou precies aan de hand is en wat er gebeurd is.

Sterkte

Door Loes op Donderdag, 27 September 2007 - 22:58:

Dag Mariette, ik heb nav van jouw zin over de extrasystole, dat die een eventuele ritmestoornis in gang kan zetten een vraagje: zou ik jou (als je dit kunt) en/of Rolf mijn ecg uitdraai mogen mailen, waarvan het ene ziekenhuis zegt 'levensgevaarlijk' en het andere zegt ' niets aan de hand, pacemaker houdt monitor voor de gek'. Ik voelde me niet lekker op dat moment. Is het mogelijk om jullie die te sturen? Ik heb ze namelijk thuis. Ik ben er nog steeds niet gerust op........

Groeten van Loes

Door Wietske op Zaterdag, 29 September 2007 - 18:48:

Beste Rolf,

Naar aanleiding van mijn bericht van 25-09 heb ik nog een vraag.De p.m.technicus kon de medtronic p.m. niet 24 uur teruglezen i.v.m de tachycardies.Worden ze dan wel opgeslagen in een grafiek die je op de volgende controle over een half jaar weer hebt? Voel me nu wel onzeker,zwem wel weer maar durf niet te fitnessen.Vooral omdat het maandagnacht gebeurde,na het fitnessen.
Of kan ik dan beter een hartslagmeter gebruiken. Wil er ook niet te veel aan denken.De stimulatie-drempel is nu weer hoger ingesteld. Is het mogelijk dat je andere instellingen van de p.m. voelt ?.Vooral omdat het binnen weken 2 keer is verandert. Volgens de p.m. controleur zijn er nu p.m. waarbij je de afgelopen 24 uur wel kunt terugkijken. Heb je enig idee welke geschikt voor mij zou zijn.?

vriendelijke groeten,
Wietske

Door wolly op Dinsdag, 02 Oktober 2007 - 13:59:

Hoi Rolf,

De pm heb ik nu bijna 2 jaar, (zoals ook hierboven staat) voor sss en av block, hooggradig.
Maar wat ik steeds (bij periodes van een paar dagen, en dan weer een tijdje niet) heb is een gevoel van te weinig zuurstof en daardoor sneller moe. Weet echt niet hoe het anders uit te leggen.
Ik kan dat niet opgelost krijgen, heb zo'n magneetje die bij klachten op de guidant gelegd kan worden zodat dan een 'opname' wordt gemaakt. Maar dat gevoel wordt niet vastgelegd.
Ik kan het niet goed uitleggen, ben dus ook bang dat het niet opgelost gaat worden.
Het is dus geen ademnood, maar leidt toch tot een soort van 'benauwdheid'. De technicus heeft wel es gezegd dat de frequentie-spreiding niet helemaal goed is, maar als het daaraan ligt zou het toch elke dag aan de hand moeten zijn?
Heeft misschien iemand die dit leest dit ook (gehad) en is het opgelost? Ik zou het erg graag horen.

Vriendelijke groet,
Wolly.

Door wolly op Zaterdag, 17 November 2007 - 22:35:

Hallo Rolf,

Deze vraag had ik eerder gestuurd deze week, maar is verdwenen geloof ik tijdens het 'groot onderhoud' ;-), daarom ben ik zo vrij om die nogmaals te plaatsen.
Eerder (16 september, hierboven) gaf je mij antwoord en sprak toen over far field, daarover wil ik nog iets vragen.
- Gaat het daarbij om een stoornis van buiten, dus bv storende apparatuur?
- Of heeft het te maken met de instelling van de pm, en kan het dus ook op die manier ook worden verholpen?

In afwachting,
Wolly

Door Rolf op Zondag, 18 November 2007 - 00:05:

Hallo Wolly,

Far Field R Wave (FFRW) sensing is het zien van ongewenste signalen (R-toppen)uit het ventrikel via de atriale pacemakerlead. Dit zijn dus ongewenste signalen. Het liefste zien we dat een atriale draad alleen het near field signaal weergeeft. Zo komt het regelmatig voor dat de pacemaker last heeft van far field signalen, en hier op reageert. Meestal kan farfied sensing zorgen dat de pacemaker denkt dat er een ritme stoornis is, zodat deze gaat omschakelen naar een andere modus.
De grote van het far field is afhankelijk van de positie waar de atriale lead is geplaatst, en de grootte van de"antenne" (ring-tip afstand van de lead).
Als er sprake is van far field R wave sensing dan kan dit meestal prima worden opgelost door herprogrammering van de pacemaker.
- Als het atriale signaal (P-toppen) groot genoeg is dan kan de atriale gevoeligheid iets minder gevoelig worden geprogrammeerd.
- De atriale blanking (tijd dat de pacemaker geen atriale sensing heeft na een ventrikel pace) kan verlengd worden.

De trend is om de afstand tussen de tip en de ring van de lead korter te maken, zodat de "antenne" korter is.
Groeten,
Rolf

Door wolly op Zondag, 18 November 2007 - 14:54:

Hallo Rolf,

Dank voor je antwoord!
Mag ik er nog een vraagje aan toevoegen?
Is het verschijnsel "far field sensing" ook gemakkelijk te zien tijdens de pm controles? Want ik heb nl het gevoel dat ik maar niet duidelijk kan krijgen wat ik voel.

Vriendelijke groet,
Wolly.

Door Rolf op Zondag, 18 November 2007 - 16:44:

Hallo Wolly,
Far field sensing is (indien aanwezig) tijdens de controle goed te zien. Op het scherm is het EGM (electrogram) zichtbaar, en de ECG markers. Als het far field R signaal wordt gedetecteerd, dan is een atriale sense te zien ten tijde van de r-top.

Groeten,
Rolf

Door Wietske op Woensdag, 09 Januari 2008 - 16:31:

Beste Rolf,

Begin nov.'snachts steeds last van hartritmestoornissen.Volgens de p.m.controleur lag het niet aan de p.m. Uiteindelijk na contact met de huisarts en de cardioloog holterkastje gekregen voor 24 uur. 'snachts was het weer raak.
Lag beneden op de bank,kon haast niet lopen,zo duizelig en beroerd.Weer de dokter gebeld,moest de cardioloog maar bellen. Toch maar naar boven om te wassen.Kwam weer bij onderaan de trap.Snapte er niets van.Overal bloed.Toen 112 gebeld en naar beneden gestrompeld.In het ziekenhuis bleek er dus toch een breuk in de draad te zitten,wat ik al eerder had geopperd omdat ik me vaker vreemd voelde.Gelukkig had het holterkastje alles geregistreerd.Resultaat wel 10 hechtingen in mijn hoofd en bont en blauw.Gelukkig toch een beschermengel gehad.Volgens de p.m.controleur was het wel levensbedreigend geweest. Binnen een week een nieuwe Medtronic p.m. gekregen.
Type P1501DR.De implantatie viel me tegen. Duurde
toch 2 uur.Moest wel een draad eerst door mijn lies vanwege mijn AV_blok. P.m.terugplaatsen was nogal gevoelig.Maar even op de tanden bijten.Had eerst veel last van mijn hersenschudding en kneuzingen. Ben 4 weken thuis geweest en daarna halve dagen gewerkt.Werk nu weer full-time en ben weer aan het zwemmen. Ben nog wat onzeker omdat ik nu besef hoe afhankelijk ik ben van mijn p.m. Maandag op controle geweest.Alles was goed.Had wel boezemfibrilleren genoteerd.Bleek daar in het verleden veel last van hebben gehad met mijn oude p.m. Gebruik geen medicijnen,wat men wel vreemd vindt. Hoop er nu weer een aantal jaren tegen te kunnen.Rolf weet je ook wat meer over mijn nieuwe p.m.?. Zou wel meer dingen kunnen opslaan. Heb mijn vertrouwen wel wat verloren omdat ik steeds werd teruggestuurd dat er niets aan de hand was.Het was de stress,geen koffie drinken enz.
Wanneer ik klachten krijg mag ik meteen bellen.Hopelijk niet nodig.De huisarts moet dan een afspraak maken met de cardioloog rechtstreeks.
Lukt me anders niet,is dan een spoedafspraak.

vriendelijke groeten,
Wietske de Jong

Door wolly op Woensdag, 09 Januari 2008 - 18:20:

Hallo Wietske,

Wat vervelend voor je, en inderdaad, je had dit toch vaker gehad 's nachts, wat raar dat ze die breuk niet hebben opgemerkt!
En wat een geluk dat je het kastje op het juiste moment had, want veel van ons weten hoe dat soms precies niet het geval is!
Hopelijk kan Rolf je geruststellen, en ga je een zorgelozer toekomst tegemoet!

Vriendelijke groet,
Wolly

Door wolly op Woensdag, 09 Januari 2008 - 18:55:

O ja, Wietske wat ik je ook nog wil vragen, je had volgens de nieuwe pm boezemfibrilleren gehad, en ook 'op' je oude pm, maar heb je dat dan ook op die momenten zelf gemerkt?

Nogmaals een groet,
Wolly.

Door Wietske op Maandag, 14 Januari 2008 - 11:32:

Beste Wolly,
Van dat boezemfibrilleren merk ik meestal niet zo heel veel. Wanneer ik met de fiets ga en het waait nogal stevig voel ik me soms wat vreemd en moet ik het wat rustiger aan doen.Alleen s'nachts werd ik wel plotseling wakker en dan was mijn hartslag zeer onregelmatig.Vooral omdat ik dan mijn bed niet uitdurfde omdat ik zo duizelig en koud was. Heb wel gehad dat het tegen de morgen weer beter ging en toch maar weer naar mijn werk.Alhoewel mijn collega laatst zei wat zie je eruit.Verschrikkelijk bleek.Ze is ook met mij naar het MCL geweest omdat ze het niet vertrouwd vond dat ik alleeen ging vanwege het holterkastje. De volgende dag kreeg ze van mijn leidinggevende op de kop omdat ze me alleen had moeten brengen en later wanneer ik weer klaar was me weer had moeten ophalen.Dat hoorde ik achteraf toen ik in het ziekenhuis lag.Ze had gezegd al moet Wietske er morgen weer heen dan ga ik weer mee.Ik ben tenminste menselijk.Later zei ze tegen mijn collega's dat er 4 weken voor stonden voor een nieuwe p.m. Ze vroeg me ook hoelang ik de vorige keer thuis was gebleven.Nu dat weet ik niet meer,is 7 jaar geleden.Van zulke mensen word ik verschrikkelijk moe.Gun niemand hartritme-stoornissen,maar soms.
Verder ben ik nu weer aan het zwemmen en heb voor het eerst gefitnest. Dat is wel weer fijn.Verder ben ik van plan om me door niemand meer te laten opjagen. Hoe gaat het verder met je ?.

Door Annet op Dinsdag, 15 Januari 2008 - 01:35:

Hoi Wietske,
Vervelend dat je zulke reacties krijgt op je werk!
Laat je niet opjagen door je leidinggevende! Zij bepaald niet wanneer je weer aan het werk kan. Als je in de ziektewet zit krijg, krijg je vanzelf een oproep van je bedrijfsvereniging.Dat advies is bindend Als je je zelf weer fit genoeg vindt en je hebt deze schrik verwerkt, kun je dat toch met hem/haar overleggen en desnoods op therapeutische basis eens proberen te werken.Er staat volgens mij geen vaststaande tijd voor, dat je weer aan het werk kan.
Leuk om ook eens iets te lezen van iemand uit het noorden. Ik ga zelf naar het UMCG
Sterkte meid!
groetjes
Annet

Door Rolf op Dinsdag, 15 Januari 2008 - 23:03:

Hoi Wolly,
Wel even schrikken zeg zo'n draadbreuk, mede doordat je weinig/geen AV geleiding hebt (vandaar de tijdelijke PM via de lies). Je hebt wel een hele goede pacemaker gekregen. De Medtronic EnRhythm DR P1501DR is een DDDR pacemaker met uitgebreide anti tachy mogelijkheden. De Enrhythm is de enige pacemaker op de markt die door middel van bursts (snelle pacing, sneller dan de ritmestoornis) atriale ritmestoornissen zoals boezemtachy en boezemflutter kan beeindigen. Bovendien is er een hoop diagnostiek aan boord, zoals het cardiac compass. Als er ritmestonis episoden optreden dan slaat de Enrhythm ze op in het geheugen. Ook is te zien hoe succesvol bepaalde therapiën zijn in het bestrijden van ritmestoornissen. Ook wordt dageljks de weerstand gemeten van de leads, dit wordt ook grafisch weergegeven. Op deze manier zijn problemen met leads veel sneller op te sporen. Al deze veilige functies geven je hopelijk het vertrouwen terug, een draadbreuk komt sporadisch voor, de kans dat het opnieuw optreedt is minimaal.
Groeten,
Rolf

Door Annet op Woensdag, 16 Januari 2008 - 13:02:

Hallo Rolf,
Mag ik je iets vragen? Je schreef in het vorige stukje dat de Medtronic EnRythm DR P1501DR de enige pacemaker is die atriale ritmestoornissen kan beeindigen.
Ik heb 4 jaar geleden een Medronic AT501 DDDRP gekregen, er is gezegd dat die ook KAN helpen bij BF en flutter enz. Heeft u daar andere ervaringen mee? Ik heb ook bradycardy (SSS), misschien speelt dat ook mee.
(Misschien een stomme vraag en zijn het dezelfde pacemakers)
Alvast bedankt voor het antwoord!
groet
Annet

Door Wietske op Woensdag, 16 Januari 2008 - 18:01:

Beste Rolf,

Bedankt voor je bericht over de Medtronic DR P1501DR pacemaker.Vooral nu ik hoor dat hij veel aan ritmestoornissen kan doen.Krijg nu weer wat meer vertrouwen.Pak mijn oude leventje weer op,zwem weer en ga weer na fitness.Ik snap nu ook wel dat het met mijn vorige p.m. moeilijk was te controleren,vooral omdat ik s'nachts last had van ritme-stoornissen.De p.m.controleur had al eerder geopperd dat er misschien iets met de lead aan de hand was.Na overleg met de cardioloog was de stimulatiedrempel anders ingesteld.Daarna nog wel 3 keer geweest vanwege ritme-stoornissen.Niets te vinden. Drie weken na de implantatie mijn cardioloog gesproken.Was eerst van plan om te vragen om een andere cardioloog omdat ik hem haast nooit te spreken krijg.Ik snap dat ze het erg druk hebben.Hij verzekerde me dat hij alles wel doorleest wat in mijn dossier komt.Daar moet ik dan maar vertrouwen in hebben.Het holterkastje heeft hij wel snel geregeld.Daar was ik wel dankbaar voor. Rolf bedankt voor je uitleg.Voel me nu geruster.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door Wietske op Dinsdag, 22 Januari 2008 - 16:25:

Beste Annet,

Volgens mij hebben we dezelfde p.m.van Medtronic.
Hoe is het de afgelopen 4 jaar met je gegaan ?. Heeft ie ook ritmestoornissen tegen gehouden. Zelf werk ik nu weer fulltime. En dat gaat weer redelijk.Zwem weer en doe weer aan fitness. Heb je ook een totale AV-blok ?.Is dit je eerste pm of heb je er al anderen gehad ?. De vorige Medtronic heb ik 7 jaar gehad.Beviel me wel goed en was er aardig aan gewend. Hopelijk kunnen we er weer een aantal jaren tegen.Hebben ze in het UMCG wel tijd voor je of is het daar ook zo druk om een afspraak te maken. Ik ga 1 keer per jaar voor controle. Was alleen de laatste tijd 3 keer achterelkaar geweest vanwege de ritmestoornissen.
Hopelijk registreerd deze pm meer dan de vorige.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door Rolf op Dinsdag, 22 Januari 2008 - 22:54:

Hallo Annet,

De AT500 (type 7253 en de AT501) is de voorganger van de Enrhythm. Destijds was de AT500 de enige pacemaker die automatisch via bursts atriale tachycardieen en atriale flutters kan behandelen.
De AT500 is vanaf 2000 op de markt, wij hebben in november 1999 een van de eerste AT500's geïmplanteerd (type 7253) i.v.m. de AT500 studie. Toen de AT500 beschikbaar kwam werd het type AT500 AT501. Sinds enige tijd heeft de Enrhythm de AT500 afgelost. We hebben een aantal mensen die heel goede resultaten hebben met de AT500. De AT500 geeft ook het succespercentage weer van de ingestelde therapie. De Enrhythm heeft veel meer diagnostiek dan de AT500. Zo is er het cardiac compass, hiermee wordt een grafisch overzicht gegeven tussen diverse metingen, zoals het percentage ritme stoornissen, activiteit, nacht hartritme en de Optivol (vochtbalans in de thorax). Wel moet er voldoende tijd worden genomen om de opgeslagen ritmestoornissen te analyseren, en de therapie goed in te stellen.
Groeten,

Rolf

Door Wietske op Zaterdag, 23 Februari 2008 - 14:00:

Beste Rolf,

Heb in november een nieuwe pm Medtronic DR P1501DR gekregen. Heb toch het idee dat de instelling niet goed staat.Blijf kortademig wanneer ik s'morgens naar mijn werk fiets.Ook het traplopen is vervelend.Meestal moet ik na dat ik 2 trappen heb gelopen even wachten omdat ik buiten adem ben.Voorheen had ik daar niet zoveel last van.Eerst dacht ik dat ik tijd nodig had om te herstellen.Ook met zwemmen moet ik de eerste baantjes rustig aandoen.Het is nu 3 maanden geleden.Wil ook niet als een zeur overkomen.Anderen zeggen dat ik mijn conditie weer moet opbouwen.Wanneer er iets was mag ik mijn pm controleur wel bellen.Ben in begin januari bij hem geweest.Toch maar laten nazien of hij misschien iets kan aanpassen?.Werk nu vanaf januari weer volledig.Ging voorheen 's-avonds wel naar fitness,maar heb er nu de energie niet meer voor en dat zit me wel dwars.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door Rolf op Zaterdag, 23 Februari 2008 - 19:45:

Beste Wietske,

Het zou best kunnen dat de sensor nog niet helemaal goed is ingesteld, of zelfs uit staat. De rate response factor kan te laag zijn ingesteld. Ook kan het zijn dat de maximum sensor rate lager is ingesteld dan bij de vorige pacemaker. Het ritme wordt door de Enrhythm (P1501DR) bijgehouden in het hartritme histogram hierop is te zien hoe het ritme in het atrium is geweest, zowel het eigen rite als het door de pacemaker gestimuleerde ritme. Aan de hand van dit histogram kan de sensor worden aangepast. Ik denk dat het verstandig is om contact op te nemen met de pacemakertechnicus, hij kan dan de sensor optimaliseren met een korte inspanningstest. Je hebt een top pacemaker, die moet ook optimaal afgesteld staan om het beste er uit te halen.
Groeten,
Rolf

Is de medicatie na de pacemakerimplantatie ook gewijzigd?

Door Wietske op Zondag, 24 Februari 2008 - 13:37:

Beste Rolf,

Bedankt voor je bericht.Ik zal een afspraak maken met de pm technicus. Ik gebruik geen medicatie,ook niet tijdens mijn eerste pm.
In het MCL vonden ze dat ook vreemd,zelfs mijn cardioloog vroeg wat voor medicijnen ik gebruik.
Vond dat toch wel vreemd omdat ik toch zijn patiënt ben.Misschien toch niet genog last gehad van ritmestoornissen of ik merk er niet zoveel van.Behalve tijdens die draadbreuk de vorige keer.Heb toch het liefst zo weinig mogelijk medicijnen.Ik laat je verder nog wel weten hoe het gegaan is.Bedankt voor je uitleg.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door nienke op Dinsdag, 26 Februari 2008 - 18:08:

@ Rolf,
Beste Rolf,
Ik heb sinds dec 2007 een dddr pm ivm totaal block. Vandaag voor de zoveelste x naar het Antonius geweest vanwegen een hele irritante,dominant aanwezige tik/pulse onder en in mn linkerborst ( pm zit links)
Na allerlei testen, vragen etc kwam er uit dat een van mn leads verplaatst moet worden omdat die tegen een zenuw ligt. Mn pm staat nu voor deel weer uit en mn tikken zijn nu weg, voel nu alleen pulse in mn linkerborst als ik gepaced word. Hoop dat je mn verhaal nog kan volgen. Mijn vraag is nu....( spreek mn cardioloog pas 11 maart) Wat houdt dit verplaatsen in en is er echt geen andere oplossing?) Hoop dat je me meer duidelijkheid kan geven. Dank alvast.....Nienke


--------------------------------------------------------------------------------

Door Rolf op Woensdag, 27 Februari 2008 - 21:05:

Hoi Nienke,
Het tikken komt waarschijnlijk doordat een van de draden in de buurt ligt van de nervus frenicus. Dit is een zenuw baan in het middenrif die door de stimulatie puls van de pacemaker ook gestimuleerd kan worden. Soms zijn de frenicus stimulatie klachten op te heffen door op een lagere spanning (Voltage) te stimuleren. Dit kan alleen maar als de stimulatiedrempel van het hart een stuk lager is dan de frenicusstimulatiedrempel. Via tests wordt gekeken of het de atriale, rechts ventriculaire of links ventriculaire (CRT pacemaker) lead betreft. Door met de spanning en de pulsduur tests te doen is dit soms weg te krijgen. Ook het veranderen van de stimulatiepolariteit kan soms een gunstig effect geven (van uni naar bipolair). Mocht dit alles niet helpen, dan kan het verstandig zijn dat de betreffende draad wordt gerepositioneerd (Operatie dus). Maar het is natuurlijk goed om eerst te proberen de output van de betreffende lead zo laag mogelijk (wel op een veilige waarde) in te stellen.
Groeten,
Rolf

Door Nienke op Donderdag, 28 Februari 2008 - 10:42:

@ Hoi Rolf,

Dank voor je reactie. Volgens mij hebben ze dit al gedaan maar bleven de klachten. Vandaar dat ze het over operatie hadden. Als ze dit doen,gaan ze dan dezelfde lead verplaatsen of komt er een nieuwe bij? Nu er een van de leads uitstaat voel ik nog wel de pulsen ( als ik gepaced word) maar die harde klappen onder mn linkerborst zijn wel weg.

Door Herman op Donderdag, 28 Februari 2008 - 15:58:

Dag Rolf,
Ben op jaarlijkse pacemaker controle geweest,his ablatie pacemaker is Vitatron selection.Ik wil je de pacemaker analyse geven:
P top 6mV,RA 0.45V bij 0.4mSec. RV 0.65V bij 0.4mSec batterij impendantie<2K ohm.
Volgens de arts alles prima.Omdat ik bepaalde klachten had,nl kloppingen in liggende houding waarop de arts geen verklaring heeft.Hij noemt het een funtioneel getint klachtenpatroon,de patient is zeker niet gedecompenseerd. Nu is de laatste zin iets wat ik niet begrijp,ik heb het je ook nooit horen vernoemen bij iemand. Kan je zeggen wat hij daarmee bedoeld?
Dank bij voorbaat.
Herman

Door Rolf op Donderdag, 28 Februari 2008 - 21:11:

Hoi Nienke,
Omdat de draden nog maar kort geleden zijn geimplanteerd kan de betreffende lead waarschijnlijk los worden gehaald, en op een nieuwe plek worden gelegd. Als een positie is gevonden dan gaat de technicus de stimulatiewaarde(n), signaalgrootte en de elektrische weerstand van de lead meten. Ook wordt op een hogere spanning (meestal 10V) gestimuleerd om te kijken of er diafragma of frenicusstimulatie (ligt er aan welke lead het betreft)is.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Donderdag, 28 Februari 2008 - 21:47:

Dag Herman,
Inderdaad keurige meetwaarden. Als het kloppende gevoel ook op de policontrole op te wekken is, kan gekeken worden of het met de atrium of met de ventrikeldraad te maken heeft. Als bekend is bij welke lead het effect optreedt kan met de spanning, pulsbreedte en polariteit van de lead worden gevarieerd. Als er eigen AV geleiding is, dan is het verstandig om de AV tijd te verlengen in combinatie met AV hysterese. De laatste zin betekent dat de pompfunctie van het hart goed is.
Groeten,
Rolf

Door nienke op Donderdag, 28 Februari 2008 - 23:19:

@Rolf,

Beste Rolf,
Ten eerste wil ik even kwijt dat ik het super vind dat je de tijd voor ons neemt. Het is treurig,maar waar de cardiologen geen tijd en of zin in hebben dat compenseer jij aan alle kanten!
Dank wederom voor je uitleg. Oeps....als ik het goed begrijp moet die lead dan onder plaatselijke verdoving worden gedaan, zodat ze hem dan direct kunnen laten testen. Uhhh....dit laat ik niet doen hoor, haha Ik heb inmiddels al twee ok's achter de rug ( beide onder algehele narcose)eerste x voor plaatsing en dag erna omdat een van mn leads was los gegaan, en zou het echt niet een 3e x zonder laten doen. Nou dan ga ik maar tikkend,bonkend en pulsend het leven door, haha
Heb pas 3 mnd mn pm maar ben er nu al helemaal klaar mee. En dat te bedenken dat ik hem zelf nooit wou, 34 jr zonder problemen met av block heb geleefd. Cardiologen hebben het zeker goed bedoeld door te zeggen: Mw u weet niet wat u mist, u zult zich 200% beter voelen,etc. Hierdoor hem toch laten plaatsen maar helaas tot op heden voel ik geen enkel verschil met voor de pm en heb er eerder een heleboel vervelende kwalen bij. haha sorry Rolf ga in 1x helemaal los.
Nou goed 11 maart horen we meer.
Dank wederom en super dat je dit doet!!!

Door Herman op Vrijdag, 29 Februari 2008 - 08:19:

Dag Rolf,
Ze hebben getracht het kloppend gevoel op de policontrole op te wekken ,maar daar blef het natuurlijk weg.
Bedankt voo je zeer vlugge reaktie.
Herman

Door jolanda op Vrijdag, 14 Maart 2008 - 14:08:

Hallo Rolf,

Ook ik heb even een paar vraagjes.
Sinds een jaar heb ik een pacamaker( medtronic AAIR+, type P1501DR).
Ik heb deze pacemaker gekregen, omdat tijdens de tweede ablatie mijn sinusknoop is beschadigd!! ( Fijn is dat!)
De cardioloog had gehoopt dat deze pacemaker ook een goede invloed heeft op het ritme. Helaas valt dit tegen en moet ik gewoon medicijnen slikken! Ik blijf klachten houden! Helaas is dit tijdens het uitlezen van de pm niet altijd terug te vinden. Slaat deze pacemaker niet alle storingen op? Volgens de pmtechnicus moeten ze de pm dan gevoeliger instellen, maar dan schijnt de batterij veel sneller leeg te zijn.
Mijn pacemaker werkt ongeveer voor 87%. Hoelang duurt het dan voor ik weer aan de beurt ben voor nummer 2?

Verder heb ik nog een vraag. In mijn pacemakerloze tijdperk ging ik weleens naar een homeopaat die werkt met een vegatest. Is dit ook mogelijk met een pacemaker? Ik heb er al contact over gehad met Mariette. Zij wil evt. wel aan je uitleggen hoe de Vegatest precies werkt. Ik heb al verschillende homeopaten benaderd, maar de een zegt dat het wel kan en de ander zegt weer dat het absoluut niet kan. Daarom wil ik graag jou mening even weten!
Ben blij dat ik deze site heb gevonden! Fijn dat je hier met al je vragen terecht kan!!

Groeten,

Jolanda

Door Loes op Zaterdag, 15 Maart 2008 - 16:36:

Hoi Jolanda,

Hier hetzelfde verhaal. Ook tijdens ablatie sinusknoop beschadigd. En ook ik heb klachten en blijf maar medicatie slikken. En als laatste: ook bij mij geeft de pacmaker maar weinig stoornissen weer, terwijl die er wel zijn (gezien door holter). Vreemd en stom he. Ik heb zoiets dan maar gevoeliger afstellen. Je wilt toch weten wat er is gebeurd in je lichaam? Hopelijk weet Rolf een antwoord voor ons beiden. Welke medicijn slik jij? Ik tambocor en verapamil. Lanoxin deed niks bij mij.

Maandag word ik opgenomen in het ziekenhuis vanwege de ritmestoornissen en veel meer pvc's dan zonder pacemaker.

Groeten en veel succes,

Loes

Door jolanda op Maandag, 17 Maart 2008 - 11:25:

Hoi Loes,

Als ik dit typ, lig je waarschijnlijk al in het ziekenhuis. Wat gaan ze precies doen in het ziekenhuis?
Ik slik zelf tambocor en sotalol.
Ben pas weer heel beroerd geworden. Het zijn echt aanvallen. Ben naar de HAP geweest, maar voor je dan aan de beurt bent, is het al weer over! Moet mei weer naar de pmtechnicus. Ben benieuwd of de pm nu wat heeft geregistreerd!
Welk ziekenhuis ben jij geweest voor je ablatie?
Je hoort niet vaak dat de sinusknoop wordt beschadigd. Ze heben me van te voren hier ook niet voor gewaarschuwd. Vind ik erg slordig!

Veel sterkte toegewenst!

Jolanda

Door Rolf op Dinsdag, 18 Maart 2008 - 23:57:

Hoi Jolanda,

De Enrhythm pacemaker kan een hoop episoden opslaan in het geheugen. De opslag van EGM's is beperkt tot enige minuten. Er is ook een mogelijkheid om het EGM voor de ritmestoornis ook op te nemen, dit kost ongeveer 25% meer energie, en wordt meestal niet ingesteld. Wel geef de Enrhythm een overzicht van alle episoden waarbij geen EGM is opgeslagen. In sommige gevallen kan de reactive ATP toch redelijk succesvol zijn. Op het internet staan filmpjes over reactive ATP op de volgende site: www.medtronic.com/physician/brady/enrhythm/reactiv_ATP_video.htm
www.medtronic.com/physician/brady/enrhythm/index.html
Tijdens een Vegatest zou het mogelijk kunnen zijn dat de pacemaker de pulsjes ziet (van de elektrische acupunctuur), en dit aan ziet als een hartslag. Hierop inhibeert de pacemaker (geeft geen pulsjes). Dit kan leiden tot het tijdelijk overslagen van het hartritme, als er geen eigen ritme is. Om 100% zeker te weten of er (tijdelijke) storing optreedt is het aan te bevelen om contact op te nemen met Medtronic.
www.medtronic.nl
Groeten,
Rolf

Door mariette/moderator op Woensdag, 19 Maart 2008 - 11:41:

@ Rolf: met de Vega test worden geen electrische schokjes toegediend. Het is een diagnostisch apparaat en geen electro acupunctuur in de zin dat versterking op de meridianen wordt gegeven (althans in de diagnostische fase zoals Jolanda zou willen doen).

Er wordt alleen een potentiaal verschil gemeten om storingen in het lichaam op te sporen. Mi. kan dat geen kwaad voor de werking van de pacemaker.

Door Loes op Donderdag, 27 Maart 2008 - 21:41:

Hoi Jolanda, ik ben erg inmiddels weer uit (uit het ziekenhuis). De tambocor en isoptin zijn gestopt en heb nu selokeen. De tambocor deed meer kwaad dan goed. Bij mij is ook niet gezegd dat er teveel kan worden weggehaald en je daardoor kans hebt op een pacemaker. Hooguit dat een ablatie 'niet zou lukken.'
Ik ben in Nieuwegein 2x geableerd. Jij?
Ik heb een nieuw bericht gepost onder pacemaker algemeen: het heet pacemakerinstellingen. Daar kun je lezen wat ze nog meer gedaan hebben.
Heb je nog eerder een afspraak gekregen na je bezoek aan de HAP?

Groeten Loes

Door Jolanda op Maandag, 31 Maart 2008 - 11:46:

Hoi Loes,

Ik heb je hele verhaal gelezen!
Rot voor je dat het nog niet wil. Om moedeloos van te worden!
Ik ben ook in Nieuwe Gein geableerd. Maar ik als er weer bijzonderheden zijn ga ik naar Utrecht.
Ik ben inmiddels al bij de cardioloog geweest. Maar je kent het wel: Op dat moment zien ze niets, dus doen ze ook niets!
Moet begin mei naar de pacemakertechnicus. Ik hoop dan dat ze wat meer kunnen zien. Zo niet dan wil ik een Holteronderzoek!

Heel veel sterkte met alles!

Jolanda

Door jolanda op Donderdag, 24 April 2008 - 13:15:

Hallo Rolf,

Ik heb nu sinds een jaar een pacemaker.
Ik gebruik daarnaast tambocor en sotalol.
De laatste paar maanden ging het prima.
Maar nu krijg ik het bij de geringste inspanning benauwd.
Mijn bloed is onderzocht op hartfalen. De uitslagen waren goed. De huisarts denkt dat het astma is, maar ik heb er niet zo'n goed gevoel bij.
Mijn pacemaker staat ingesteld op 80. Als ik de trap oploop heb ik een hartslag van 97. Dus wat dat betreft werkt de pacemaker wel gewoon. Zou er wat anders aan de hand kunnen zijn? Heel af en toe voel ik wat overslagen, maar verder alleen benauwd. Moet op 7 mei naar pacemakertechnicus. Kan ik daar op wachten of moet ik eerder aan de bel trekkken?

Groeten,

Jolanda

Door Iet Keemink op Donderdag, 24 April 2008 - 17:17:

Hallo Jolanda,

Tambocor gaf bij mij ook dergelijke klachten.
En niet alleen dat : het veroorzaakte na verloop van tijd ook forse leverproblemen.
Na het stoppen van de tambocor zijn mijn klachten aanmerkelijk verminderd.
Mocht er geen bloedonderzoek naar je leverfuncties zijn gedaan, dan zou ik dat zeker na laten kijken.

Vr.groet,
Iet.

Door Henk op Donderdag, 24 April 2008 - 19:20:

Hallo Rolf,

Verleden week ben ik op vakantie geweest en vertrokken vanaf vliegveld Groningen , bij de douane gaf ik aan dat ik een PM had. en die gaf aan dat ik beter niet door het detectiepoortje kon lopen omdat dan de PM van slag kon raken.
Is het inderdaad zo gevaarlijk ?? ook bij het terugvliegen vanaf Tenerife hoefde ik niet door het poortje . Ik heb de PM sinds oktober 2004.En in 2006 ben ik gewoon door de poortjes heen gelopen zonder problemen.

Met vriendelijke groet

Henk

Door Jolanda op Vrijdag, 25 April 2008 - 11:35:

Hallo Iet,

Bedankt voor je reactie.
Ik gebruik de tambocor al 3 jaar. Kun je er dan ook nog klachten van krijgen?
Er is bij mij nog nooit bloedonderzoek naar de leverfuncties gedaan! Moet dat regelmatig gebeuren?
Groeten,

Jolanda

Door christian op Vrijdag, 25 April 2008 - 19:23:

Hallo,
Technisch vraagje :
Doe nog veel aan sport en heb regelmatig eens een kine-beurt nodig. Nu heeft hij veel apparatuur van electro-stimulatie voor de spieren. Is dit schadelijk voor de pm. Zou ik dit eens proberen en kijken wat er gebeurt.
Hoeveel cm moet ik van de pm of elektroden afblijven. Kan hij dan gaan "switchen" en zo ja moet ik dan terug naar ziekenhuis om te kijken als hij op "ON" staat. Ja heb veel vragen, maar dan ook nog redelijk vers.
Vast al bedankt voor de ongetwijfelde boeiende antwoorden.
De groeten
Christian

Door Rolf op Dinsdag, 29 April 2008 - 20:29:

Hallo Jolanda,

Je gebruikt tambocor en sotalol. Beide medicijnen zorgen er voor dat hartritmestoornissen worden onderdrukt. Echter de normale hartslag wordt ook onderdrukt, en zal bij inspanning het ritme niet of minder worden verhoogd. Vandaar dat bij gebruik van anti aritmica medicatie de sensor van de pacemaker vaak wordt ingesteld. (de DDDR modus). De sensor is in staat om het ritme bij inspanning op te voeren (mits de sensor goed is afgesteld).

Om te kijken of het nodig om de sensor in te stellen kan de pm technicus kijken naar de diagnostiek van de pacemaker:
- Als het percentage pacing in het atrium hoog is, of oploopt (in de DDD modus), kan het aan te bevelen zijn om de sensor in te schakelen.
- De meeste pacemakers hebben een hartritme histogram, hierop is te zien hoe de ritmeverdeling is. Als het histogram relatief vlak is (er worden dan geen snelle ritmes gehaald) dan is het vaak wenselijk om de sensor in te schakelen. Het kan ook zijn dat de sensor wel is ingeschakeld, maar dat de instelling niet optimaal is. Dit kan ook resulteren in te weinig "rate response".

Verder is het aan te bevelen om de eigen geleiding van het hart de voorrang te geven.
Bij mensen met pijn op de borst klachten is het verstandig om de sensor niet (te hoog) af te stellen.

Groeten,
Rolf

Door Rolf op Dinsdag, 29 April 2008 - 20:44:

Hallo Henk,

De poortjes op vliegvelden zenden een bepaald signaal uit. De pacemaker kan dit mogelijk zien als hartslag, en kan hierop inhiberen. Bij mensen zonder eigen hartritme kan dit resulteren in een overslag van het hart. Ook kan de pacemaker de storing zien, en overschakelen naar een andere pacingmodus (noice modus). Meestal zijn deze effecten van tijdelijke aard (tot de storingsbron weer weg is). In een zeldzaam geval kan er een bit omvallen in de pacemaker programmering, wat resulteert in een veilgheidsmodus. Dit kan met behulp van de pacemakerfirma worden gereset. Wij adviseren onze pm dragers om rustig door anti diefstal poortjes te lopen, maar er niet in te blijven staan. Op het vliegveld kan het beste het pm pasje worden getoond aan de douane beambte.
De nieuwere generatie pacemakers hebben wel een betere filtering tegen stoorsignalen.
Groeten,
Rolf

Door Rolf op Dinsdag, 29 April 2008 - 21:04:

Hallo Chrisiaan,

De pacemaker is meestal gevoelig afgesteld. De signalen van het hart variëren tussen de 0,2-6 mv voor het atrium, en 2-30 mv voor het ventrikel. Hierdoor staat de PM vaak op een atriale gevoeligheid van 0,5 mv en een ventrikel gevoeligheid van 2 mv. Een TENS (Transcutane neurostimulator) geeft pulsjes af met een spanning van enige tientallen volts. Dit is een factor 1000 groter dan de signalen van het hart. Het is aannemelijk dat deze pulsjes op enige aftand nog kunnen worden waargenomen door de pacemaker. De pacemaker kan deze pulsjes zien als hartslag, en hier op inhiberen of van modus veranderen. Over het algemeen is dit tijdelijk. Het is aan te raden dat er een ECG wordt aangesloten tijdens de behandeling. Bij PM afhankelijke patiënten kan soms een magneet op de pacemaker worden gelegd tijdens de neurostimulatie. De knie is wel een eind uit de buurt van de pacemaker, maar het blijft altijd oppassen. Mocht je duizelig worden tijdens de neurostimulatie dan moet direkt het apparaat uit worden gezet, of de kabels worden losgehaald.
Groeten,
Rolf

Door Wietske op Donderdag, 01 Mei 2008 - 18:57:

Beste Rolf,

Een maand geleden is mijn Medtronic pm anders ingesteld.Zoals je zei moest ik een inspanningtest doen.De pm is wat agressiever ingesteld,zo noemde hij dat. Heb nu geen last meer van kortademigheid en voel me uitstekend.De pm controleur vroeg wel waarom ik niet een afspraak had gekregen wanneer de ritme-cardioloog aanwezig was.Heb hier niet eerder van gehoord.Of is het iemand van Medtronic,omdat hij meer verstand zou hebben van mijn merk pm.Het is nu wel opgelost,maar is dit iemand gespecialiseerd in pm?.

vriendelijke groeten,
Wietske de Jong

Door Riekie op Maandag, 05 Mei 2008 - 12:04:

Hallo Rolf

Ik moet weer een Efo ondergaan,mijn cardioloog vermoed dat de bundel van his weer is aangegroeid?of lekt?
Rolf heb jij dat ooit meegemaakt!bij jullie op de poli.
Ik zelf heb mijn twijfels of dat wel kan ????
Ben benieuwd naar jou andwoord,ik heb mijn bundels van his veertienjaar geleden moeten laten abelleren.
ook is er al drie keer een flutter geabellerd maar die komt ook steed terug,gaat de arts nu ook weer proberen of hij hem weg krijt??
Heb daar een hard hooft in.
Groeten Riekie

Door Rolf op Donderdag, 08 Mei 2008 - 23:17:

Beste Wietske,

Het is prettig dat de sensor van de pacemaker nu goed is ingesteld. Ik kan persoonlijk de term ritme cardioloog niet. Het is wel zo dat iedere cardioloog (in het ziekenhuis) een extra aandachtsgebied heeft. In ons ziekenhuis zijn er bijvoorbeeld cardiologen die zich meer bezig houden met hartfalen, pacemakers en ICD's, echo of een combinatie. Als we een inspanningstest doen dan kan de cardioloog in zijn spreekkamer meekijken op een monitor. Bij calamiteiten is de cardioloog dan snel ter plaatse. Bij een gewone sensor optimalisatietest lopen we een bepaalde route met de patient en kijken we daarna naar de sensor grafiek. Groeten,
Rolf

Door Rolf op Donderdag, 08 Mei 2008 - 23:39:

Hallo Riekie,

Radiofrequente katheterablatie (RFCA) ofwel 'ablatie' is een techniek waarbij met behulp van een speciale katheter met opzet hartweefsel wordt beschadigd. Het hartweefsel wordt met behulp van plaatselijke warmte, opgewekt door radiofrequente golven. Het succespercentage ligt tussen de 90 en 100 procent. Toch kan in een enkel geval de doorgebrande bundel weer aangroeien.Meer info is te vinden op de volgende site:
www.hartstichting.nl/go/default.asp?mID=5546&rID=1908
Groeten,
Rolf

Door Herman op Vrijdag, 09 Mei 2008 - 09:53:

Dag Rolf,
Een vraag op je antwoord aan Riekie,het mogelijk terug aangroeien van de doorgebrande bundel,spreekt je nu van een klassieke ablatie,of is het mogelijk terug aangroeien ook van toepassing bij een his-ablatie. In dit laatste geval wat is het nut dan nog van een pacemaker,normaal is men dan toch niet meer pace-maker afhankelijk.
Het ritme wordt gestuurd door een pace maker bij een hisablatie,maar wanneer deze terug aangegroeid is,wordt het hart dan "gek",door de eigen sturing + deze van de pacemaker?
Hoe kan men vaststellen dat deze terug aangegroeid is.

Groeten,
Herman;

Door Riekie op Vrijdag, 09 Mei 2008 - 16:41:

Hallo Rolf
Fijn dat ik zo v;ug een reactie heb gehad van jou!
Maar mijn cardioloog vermoed dat de bundel van his gedelijk is aangegroeid ?
Ik zelf weet het niet ik heb constant boezemfibrilleren en last van een flutter die nogal hardnekkig is!
deze flutter is al driemaal geabeleerd ,maar hij komt telkens weer terug.
Wat nogal verwarring op roept bij mij enook steeds meer klachten.
je word er hartstikken gek van ,ik hou meer vocht vast ben vreslijk moe en word erg duizelig maar dat hoord er allemaal bij zeg mijn cardioloog.
Maar ik zie wel weer op tegen deze abelatie en Het na lopen of mijn sinus en av knoop ook het zelfde zijn gebleven wat functie betreft???
Maar over twee weken zal ik het weten ik vind het erg spannet en ben zelfs een beetje bang voor.
Raar is dat ik ben al zo vaak geabeleert.
Maar rolf nogmaals bedankt.
Riekie

Door Iet op Dinsdag, 20 Mei 2008 - 13:15:

Jolanda, zag nu pas je berichtje van 25 april 2008.
Het is natuurlijk niet zeker dat jouw klachten ook van de tambocor komen; ieder mens reageert anders op medicijnen.
Maar bij (o.a.) tambocorgebruik lijkt het me wel goed om zo nu en dan je leverfuncties te laten controleren.
Bij mij waren de afwijkingen zeer hoog; bepaalde waarden waren 1300 in plaats van de normale ca. 40. Het was toen ook héél lang geleden dat het onderzocht was, en - eigenlijk te gek voor woorden - toen ik me zo verschrikkelijk ziek voelde moest ik zélf vragen de lever eens te controleren.
Het is me na jaren dokteren wel duidelijk dat je bij álles zelf de vinger aan de pols moet houden.
Groet,
Iet.

Door Wietske op Vrijdag, 13 Juni 2008 - 09:52:

Beste Rolf,

Gisteren per ongeluk een tik gehad van zwakstroom.Een paar weken geleden is er zwakstroom geplaatst rondom mijn schutting om de
katten in de tuin gehouden. Denk er meestal wel om,maar toch de draad aangeraakt en kreeg toch een schok.Heeft dit ook ivloed op de p.m. of valt het wel mee.? De instellingen worden toch niet veranderd hoop ik ?.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door Rolf op Vrijdag, 13 Juni 2008 - 10:18:

Beste Wietske,
De instellingen kunnen niet veranderd worden door de schok. De stroomstoten de het schik apparaat afgeeft hebben een hoge spanning, maar een lage stroomsterkte. De pacemaker heeft een beveiliging tegen hoge spanningen (zenerdiode). Ik denk dus dat het meevalt.
Groeten,
Rolf

Door Anita. op Vrijdag, 04 Juli 2008 - 14:56:

Ha die Rolf ik wilde jou wat vragen.
Zoals je weet zit ik al jaren met mijn pm te klooien.Ik moest nu voor die black ouds opgenomen worden weer .WAnt de cardioloog vond het nu te vaak voor komen.En wat denk je je hebben een ego gemaakt en met kontrast vloeistof gekeken.Nu bleek dat mijn hart op de daagelijkse telematrie waar ik dus aan lag .Soms maar 30 slagen deed of in een keer naar 160 slagen per min.Ze hadden bij de ego en bij de cat kamer ondekt dat mijn draad weer bijna uit zijn pm was en dat de draad door dat mijn pm aan de wandel gaat de draad weer is had opgerolt ik mog dus gelijk niet meer naar huis.Heb drie weken hier gelegen voor ze wat konden doen .Donderdag dus naar Eindhoven en daar weer geopeerd ze hebben daar een nieuwe pm ingebracht en nu met twee draaden wat heb ik daar voor voordeel mee zou ik graag willen weten.Van binnen was het een puinhoop en ik had een groote bloeding hij vertelde dat ik erg veel geluk had gehad.Ja dat zou wel maar ik ben weer net zo bang voor het loslaten van mijn pm als eerst.En ik baal ervan dat ze nu nog soms de vraag moeten stelen van zit je er echt niet zelf aan.Dat doet me steeds z`n pijn dat ik van gif steeds moet janken en ze dan niet op hun nummer kan zetten.Wat me dus erg dwars zit.Waarom laten ze me nooit is voelen dat ik gewoon steeds pech heb dat die stomme pm uit zich zelf gaat wandelen.De enige die mijn op het woord gewlooft is mijn oude pm thechneut en mijn eigen cardioloog.Ik heb nu gelukkig wel een pm die ze zelf uit kunnen lezen en hoef dus niet meer naar die lui van de radbout die ik wel kan villen.Die waren ook in het ziekenhuis geweest nadat ze ondekt hadden dat ik een twist had en die vertelde nee de pm is echt niet kapot.In Eindhoven vertelde ze ons dat hij echt wel kapot was snap jij het nu nog nou ik niet meer.Zou het liefst zonder pm willen leven want steeds de schuld krijgen van iets wat je echt niet zelf hebt gedaan maakt mijn erg boos en verdrietig.Nu heb ik dus een Medtronic..
met twee draaden.
Lead een staat zo.
bipolair.
drempel 0.4
drempel 0.5
lead impedant.766
e.g.m 4.0
slew.2.0
current.
0.6
Bipolear.2.
drempel.0.3
drempel.0.5
lead impedant.679.
e.g.m.laed 2. 11.06
slew rate 3.08
current.0.5.
DE pm staat nu op inval 60 ..

Nu werkt hij dus in de hartkamers en in de ventricel..Maar wat ik niet snap waarom ze nu een met 2 draaden hebben gezet.Ik had een ablatie plus zieksinussindroom...Snap jij het nog..Ik voel me nu nog steeds niet echt het van jut.
Het mag ook 6 weken door die bloeding en omdat ze bang zijn voor de gevolgen van nu dat hij weer los komt mijn arm niet bewegen heb nu dus een mutela gekregen...Volgens hun kan je alleen maar bewijzen dat als hij afstoot dat je een ontseking hebt en heb je die niet nou jammer dan doe je het volgens hun zelf.Nou ik wordt daar echt niet goed van van mijn mogen ze z`n pm zelf in hun lijf krijgen en dan hoop ik dat het hun ook 10 keer overkomt net als bij mijn....En waarom hij dan pas na 4 jaar weer gek ging doen wist hij niet misschien dat hij 4 jaar nodig had om raar te doen ..Hoezo ik deed het toch zelf volgens hun waar blijft dan de logika dat hij naar 6 weken je arm niet te gebruiken ingroeit ...Hij zat dan schijnbaar al 4 jaar zo jajaja..Rolf ik hoop dat jij hier een antwoordt op kan geven..O ja in Eindhoven wilde ze eigenlijk een vitronic erin zetten die was nog beter maar die kan dit ziekenhuis niet uit lezen en deze wel.Weer een lang verhaal sorry alvast bedankt Rolf...

Door jo op Donderdag, 14 Augustus 2008 - 13:47:

hoi lezers,
Ik ben van eem vitatron p.m. overgestapt naar een metronic machine. Het is een biventriculair pm met icd werking.De sensor die het ritme bepaalt is een bewings-sensor. Dus bewegingen van het lichaam worden geteld en vertaald naar een ritme van de pm. Als ik veel inspanning heb gedaan en moe ben en dan niet meer beweeg gaat de pm in now-time op low-rate. Bij een natuurlijk sinusritme zal de hartslag na inspanning hoger blijven. Ik ervaar dit als zeer traag herstellen/lang moe blijven.

Door Wietske op Zaterdag, 25 Oktober 2008 - 08:42:

Beste Rolf,
Vanwege kortademigheid en omdat mijn conditie achteruit gaat heeft mijn p.m. controleur mijn medtronic p.m. gecontroleerd. Er waren geen bijzonderheden. Vond het wel noodzakelijk dat ik een afspraak kreeg bij mijn cardioloog.Inmiddels met hem gesproken en krijg binnenkort een echo en een fietstest.Daarnaast vertelde hij mij dat door het pacen je hartfuncties wel achteruit kunnen gaan. Dit had ik nog niet eerder van hem gehoord.Kun je me vertellen of dit vaker voorkomt en moet je dan aan de medicijnen of zoiets ?. Heb vooral problemen met traplopen,zwemmen en fietsen,baal er wel wat van.Hebben anderen hier ook ervaring mee ?

vriendelijke groeten,
Wietske

Door mariette/moderator/arts op Donderdag, 30 Oktober 2008 - 19:25:

Hallo Wietske

Het is gebleken dat sommige mensen bij veel stimulatie inderdaad problemen kunnen krijgen met de hartspier. De echo en fietstest zal uitsluitsel kunnen geven. Hoe lang heb je de pacemaker al?

Door Eric, op Donderdag, 30 Oktober 2008 - 21:12:

Hallo Wietske,

Een achteruit lopende conditie en kortademigheid kunnen veel oorzaken hebben. Alleen het hart hoeft niet altijd de oorzaak te zijn.
In tegenstelling tot de natuurlijke situatie waar de kamers over een breed gebied worden gestimuleerd, wordt door een pacemakerdraad het hart maar op een klein plekje in de rechter kamer geprikkeld. De samentrekking van de hartspier is daardoor minder effectief en er is enige vertraging doordat de linkerkamer iets later volgt. Bij een aantal pacemakerdragers kan de hartfunctie na verloop van meestal vele jaren verminderen. Een driedraads pacemaker kan dan weer verbetering brengen.

Eric

Door Wietske op Vrijdag, 31 Oktober 2008 - 18:08:

Beste Mariette en Eric,

Bedankt voor jullie antwoord.Ik heb nu 8 jaar een p.m.Heb verleden jaar oktober een nieuwe p.m.en lead gekregen i.v.m. een draadbreuk.Het is een Medtronic,wel de modernste die er is,werd me verteld.Heb een totale AV-block.Zal de fietstest eerst maar eens afwachten.Zal wel berichten hoe het is afgelopen.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door Yentl op Zaterdag, 29 November 2008 - 17:14:

Hallo Rolf en Mariette,
Zou ik hier alstjeblieft antwoord op mogen, ik hebbij letters verklaard gekeken en nu denk ik dat de pm niets doet, ik ben bezorgd, ook gezien de vreselijke moeheid.
Ik heb 4 weken geleden een Sorin Biomedica sn 26H02461 geeimplanteerd gekregen, links infraclaviculair subcutaan (?? wat mag dat zijn)
Instellingen: VVI 30 bpm, normale sensing, no-output pacing.
Bij doormeten op de afdeling: drempel 0,5 V bij 1 ms, R-top amplitude 14,0 mV (op pacemakerkamer 14,9 mV). Amplitude RA lead post impantatie 2,8 mV.

Als ik bij letters verklaard kijk zie ik dat VVI, dat de I staat voor geen pacing.....
En ik heb 2 leads, ik zie niets staan over de andere.
Mijn vorige 2 pm waren Intermedics Cosmos II, DDD.
Is VVI ook een DDD????? wat betekend dit allemaal.
Zoals ik het lees, doet hij dat wel wat?
Ik hoop echt op een antwoord, ben onzeker, vooral omdat ik me zo rot voel.

Liefs Yentl

Door Yentl op Zaterdag, 29 November 2008 - 20:28:

Dit heb ik gevonden. Ik had/heb? een Wenkenbachblock en nu een Mobitzblock.
Ik las dat dit een voorbode kon zijn van een totaalblock.
Ik vraag me af of een VVI voldoende is met dit block?

AV geleiding
Uit ECGpedia.org - de ECG cursus
Ga naar: navigatie, zoeken
Auteur J.S.S.G. de Jong
Co-Auteur
Moderator I.A.C. van der Bilt
Supervisor
Lees meer over auteurschap op ECGpedia

Gradaties van AV blok van geleidingsvertraging tot totaal blokBij een AV blok is er een vertraging of blok in de AV-knoop, waardoor de PQ tijd toeneemt (1e graads AV blok), er sporadisch geen QRS volgt op een P-top (2e graads AV blok), of zelfs geen verband meer bestaat tussen de QRS-complexen en de P-toppen (3e graads AV blok).

Inhoud [verbergen]
1 1e graads AV blok
2 2e graads AV blok
2.1 type I (Wenckenbach)
2.2 type II (Mobitz)
2.3 Hooggradig AV blok
3 3e graads AV blok
4 Referenties


[bewerken] 1e graads AV blok

1e graads AV blok. De PQ tijd is verlengd, iedere p-top wordt gevolgd door een QRS complexBij een eerste graads AV blok is er alleen PQ verlenging (PQ >0.20 sec). Iedere p-top wordt gevolgd door een QRS-complex. 1e graads AV blok komt voor bij 16% van de >90-jarigen [1] en is meestal het gevolg van degeneratie / veroudering van het geleidingssysteem.


[bewerken] 2e graads AV blok
Bij een 2e graads AV blok zijn er p-toppen die niet gevolgd worden door een QRS complex. Tweede graads AV blokken worden onderverdeeld in 3 typen:

[bewerken] type I (Wenckenbach)

Tweede graads AV blok type I (Wenckebach)
Tweede graads AV blok type I (Wenckebach)
Tweede graads AV blok type I (Wenckebach)Bij een 2e graads AV blok type 1 verlengt het PQ-interval bij iedere slag, totdat er een QRS complex uitvalt. Kenmerken van dit Wenkebach blok:

Er is sprake van groepsvorming (bijvoorbeeld 5:4 blok, of 4:3 blok)
De PQ tijd neemt toe bij iedere volgende slag
De PQ tijd die volgt op een uitgevallen slag is het kortst
Bij een typisch Wenkebach wordt het RR interval wordt korter met iedere volgende slag. Bij een (vaker voorkomend) atypische Wenkebach hoeft dit niet het geval te zijn.[2]
Bij inspanning neemt het blok af (bijvoorbeeld van een 4:3 blok naar een 6:5 blok)
De oorzaak van een type 1 blok bevindt zich in de AV-knoop.


[bewerken] type II (Mobitz)

2e graads AV-blok type II (Mobitz)Bij een 2e graads AV blok type II is er onregelmatige uitval van het QRS-complex zonder verlenging van het PQ-interval. Omdat de uitval onregelmatig is, is er geen sprake van groepsvorming, zoals bij een type I blok. Dit is ook de overgang van minder ernstig (1e graads en Wenkebach) naar ernstiger. Een type II blok is dan ook een indicatie voor een pacemaker. De oorzaak van een type 2 blok bevindt zich distaal (=onder) de AV-knoop, dus in de HIS bindel of in de bundeltakken en purkinje-vezels.

Een belangrijke diffentiaaldiagnose van een 2e graads AV blok type II is een boezemextrasystole met compensatoire pauze. Dit laatste komt véél vaker voor en is niet ernstig.


[bewerken] Hooggradig AV blok
Er wordt van een hooggradig AV blok gesproken als er minimaal 2 p-toppen niet gevolgd worden door een QRS complex. Hiervan is dus sprake bij een ritme met een 3:1 geleiding of hoger. [2]

[bewerken] 3e graads AV blok

3e graads AV blok. Er is AV-dissociatie: geen relatie tussen de p-toppen en de (nodale) QRS complexen.
Kortdurend totaal AV blok (door adenosine). Er zijn wel p-toppen, maar die worden niet gevolgd door QRS complexen.
Bij een 3e graads AV blok is er sprake van een totaal blok: er is helemaal geen AV geleiding meer. Daardoor is er ook geen verband tussen de P-toppen en de QRS complexen: er is sprake van AV-dissociatie. Het ventriculaire ritme is:

Nodaal. De frequentie is 40-50/min en de QRS complexen kunnen smal zijn.
Ventriculair. De frequentie is 30-45/min. De QRS complexen zijn zeer breed omdat het signaal van myocardcel tot cel aan elkaar doorgegeven wordt en niet via het geleidingssysteem.
Afwezig. Er is sprake van een asystolie, hetgeen niet met het leven verenigbaar is.

Bij een derde graads blok kan de kamerfrequentie zo traag zijn, dat de bloeddoorstroming van de hersenen afneemt. Bewustzijnsverlies is dan vaak het gevolg. Syncope of presyncope als gevolg van een 3e graads AV blok wordt een Adams Stokes (of Stokes-Adams) aanval (vaak verkeerd gespeld als Adam Stokes) genoemd.


[bewerken] Referenties

Door Eric op Zaterdag, 29 November 2008 - 21:01:

Hallo Yentl,

Infraclaviculair betekent onder het sleutelbeen en subcutaan onder de huid. Niks bijzonders dus.

De eerste letter van VVI betekent dat de pacemaker alleen in de ventrikel (kamer) kan pacen.
De tweede V geeft aan dat hij in de ventrikel (kamer) kan sensen, dus kijken wat doet de kamer.
De derde letter (I) geeft de reactie van de pacemaker aan op die waarneming. Als hij niets 'sensed' in de kamer, dan geeft hij een elektrisch schokje aan de kamer; 'paced' dus. 'Sensed' hij wel een eigen activiteit in de kamer, dan doet de pacemaker niets.(Pacing inhibited)
De pacemaker paced dus alleen als het nodig is.

Een VVI is een eenvoudiger pacemaker dan de DDD, die kan pacen in de kamer én in de boezem. Hij kan sensen in de kamer én in de boezem. Als hij geen eigen activiteit ziet in de kamer en/of de boezem kan hij zowel de kamer als de boezem pacen. Sensed hij wel eigen activiteit dan geeft hij geen pulse af. (I)

De pacing drempel geeft aan hoeveel elektrische energie er nodig is om het hart te pacen. Een 0,5 volt en een pulse duur van 1 msec is weinig en duidt meestal op goede contacten van de leads. (draden) De actuele waarde waarmee gepaced wordt stelt men op minimaal drie keer het drempel voltage, b.v. 1,5 of 2 Volt. Maar dit kan best iets anders anders zijn ingesteld.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt.

Het beste,

Eric

Door Yentl op Zondag, 30 November 2008 - 01:16:

Dank je Eric voor je snelle reactie.

Dit is wat er op de brief van het ziekenhuis staat.

Bij doormeten op de afdeling: drempel 0,5 V bij 1 ms, R-top amplitude 14,0 mV (op pacemakerkamer 14,9 mV). Amplitude RA lead post impantatie 2,8 mV.

Maar wat ik nu echt niet begrijp is waarom ik een VVI heb, de vorige was een DDD p.m.
Dat terwijl ik eerst een Wenkenbachblock had en ze nu spreken van een Mobitzblock.
En dat wenkenbachblock was in de 2e graad als ik het goed zeg. Nu heb ik gelezen dat een Mobitzblock ernstiger is.
Dus ik snap de overgang DDD naar VVI niet.
Plus de ondergrens van 30, en de korte pacing als ik jou tenminste goed begrijp.
Hopelijk kan je me dat uitleggen.
Ben je ook p.m. technicus? Je hebt er zoveel verstand van.

Liefs Yentl

Door Yentl op Zondag, 30 November 2008 - 01:18:

Eric? Nog 1 ding, waar blijft in het hele verhaal de tweede lead? Zou die uitgezet zijn?

Nogmaals dank

Liefs Yentl

Door Eric op Zondag, 30 November 2008 - 19:38:

Hallo Yentl,
Nee, ik ben geen pacemaker technicus, maar een belangstellende leek of ervaringsdeskundige met een mooi woord.
De R-top slaat op het cardiogram, de amplitude is de spanning in Volt. Met de amplitude RA na implantatie bedoelt men, denk ik, de gemeten gevoeligheid op de atriale draad. 2.8 mV is dan een heel mooie waarde. De atriale signalen zijn dan door de pacemaker goed te ontvangen.
Een DDD pacemaker is in te stellen op heel veel verschillende modes dus ook op VVI. Of je een DDD pacemaker hebt weet ik niet. Ik begrijp ook niet waarom men voor een VVI heeft gekozen. VDD zou misschien kunnen. Een lower rate van 30, als dat bedoeld wordt, is heel laag. Meestal is 50 het minimum. Wat er met de tweede -de atriale- draad is gedaan weet ik natuurlijk niet.

Volgens de vastgestelde drempel is voor de pacing in jouw geval weinig energie nodig, dus een laag voltage en/of korte pulsduur om het hart te stimuleren.

Ik zou zeggen maak een afspraak met de technicus en cardioloog en laat ze uitleggen waarom voor deze pacemaker of instelling is gekozen.

Met niet alle gegevens ter beschikking kan geen eenduidig antwoord worden gegeven.

Het beste en succes!

Eric

Door Yentl op Zondag, 30 November 2008 - 19:57:

Hallo Eric,

Ik vind het allemaal heel knap van je:-) Ik heb al 15 jaar een p.m en dit is mijn 3e en ondanks al mijn vragen heb ik nooit een echt antwoord gekregen. Nu heb ik pas dit forum ontdekt en ik lees mijn ogen uit, zodat ik nog meer vragen krijg ehn me verbaas over hoeveel jullie weten.
Inderdaad ga ik vragen deze week aan mijn pacemakertechnicus over hoe en wat van de instelling. Ook omdat ik me er niet goed bij voel.
Totaal geen energie en af en toe een gevoel alsof er een block aankomt wat dan net niet doorzet, zo voelt het.
Die 2e lead noemde ik omdat ik uit je antwoord opmaakte dat VV alleen in de kamer sensed en paced!
Hopelijk zijn ze eerlijk tegen me en verzwijgen ze niets, ze hebben me gezegdd at ze de oude instelling van de vorige p.m. over hebben genomen, maar zo voelt het niet voor mij. En wat ik zeker weet was dat dat een DDD was.
Wat die ondergrens betreft kan dat wel de reden zijn dat ik me soms vast moet grijpen omdat ik me niet lekker voel worden.
Zou het kunnen omdat het een ander merk pm is, dat die anders reageert? Elk merk auto rijdt ook anders toch? of denk ik nu te simpel, of te moeilijk?
Ik heb het wel vaker gevraagd waarom die ondergrens zo laag staat, maar dat was beter en het waarom kom ik niet achter:-(

Liefs Yentl.

Door Yentl op Zondag, 30 November 2008 - 21:48:

Eric?? Hoe heten de leads? De Atrium lead heet atriale draad.. en de boezem lead hoe heet die?
Omdat ik weet dat ik ook een lead in de boezem heb.
Dus ik ben bang dat die is uitgeschakeld gezien de VVI instelling.
Je hebt het over de atriale draad dat die goed door de pm wordt ontvangen, en even verder zeg je dat je niet weet wat er met de atriale lead is gedaan.
Ik ga er vanuit dat ik het verkeerd begrijp nu.
Ohhhh moeilijk allemaal te begrijpen.
Ik wil nl graag enigzins beslagen ten ijs komen op de pacemakerkamer, anders sla ik dicht omdat het mijn verstand te boven gaat. Snap je wat ik bedoel? het is zo wie zo raar, gezien het Mobitzblock, daar heb je een DDD voor nodig.
Net precies nog, even koffie zetten, zweten en een rare hartslag, Luchtbel gevoel, niet normaal dat je je alleen goed voelt als je zit of ligt, ook helemaal niet goed voor je conditie.

Alvast bedankt voor al je moeite, ik stel het erg op prijs.
Hé las Rolf dit nu ook maar, die kon mischien nog wat aanvullen. Maar jij weet er ook veel van

Liefs Yentl

Door Eric op Maandag, 01 December 2008 - 13:50:

Hallo Yentl,

Nog even antwoord op je vragen:
Atrium is de latijnse benaming voor boezem. De atriale draad (lead is de engelse benaming voor deze draad) gaat dus naar de boezem. Ventrikel is kamer, dus de ventriculaire draad (lead) gaat naar de kamer. Met RA wordt meestal rechter atrium bedoeld.
Wat ik eerder schreef over de atriale draad is naar aanleiding van de gegevens in de brief van het ziekenhuis zoals je in je eerdere bericht aangeeft. Natuurlijk moet de atriale draad dan wel aangesloten zijn.
Vraag aan de technicus of dat zo is. Het een (VVI instelling) klopt niet met het ander.
Verder zijn er veel namen in gebruik voor eerste, tweede en derde graad hartblok. Ze gaan allemaal over geleidingsstoornissen. Geprobeerd wordt om alles te rubriceren en in een hokje te plaatsen. De natuur laat zich niet dwingen en er zijn mengvormen. Hoe je andoening heet of genoemd wordt is minder belangrijk. Belangrijk is dat je klachten worden verholpen en dat je een goed werkende en goed ingestelde pacemaker krijgt.
Dat moet kunnen.

Succes daarmee!

Eric

Door Yentl op Maandag, 01 December 2008 - 17:35:

Hallo Eric,

Alweer bedankt voor al jou moeite en geduld, ik heb morgenvroeg om 9 uur een afspraak met mijn pm-technicus. Dan zal ik toch even bespreken hoe hij afgesteld staat en of dat anders kan, want zo is het echt niet fijn.
Mag ik je nog wat vragen? Wat bedoel je met dat het een niet klopt ( VVI ) met het ander?
Sorry als ik erg dom overkom, ik vind het nogal ingewikkeld allemaal.

Liefs Yentl

Door Yentl op Maandag, 01 December 2008 - 17:36:

Ik weer:-) Ik bedoel dan kan ik dat zeggen morgen als het een niet met het ander klopt, maar nu snap ik niet wat er niet klopt...
'T is wat:-(

Liefs Yentl

Door Eric op Maandag, 01 December 2008 - 21:54:

Hallo Yentl,

Het klopt niet, past niet bij elkaar, het meten en vermelden van alle gegevens over de atriale draad terwijl een VVI pacemaker wordt toegepast.
Deze draad wordt niet gebruikt bij een VVI instelling.
De atriale draad is o.a. nodig bij een VDD of DDD pacemaker.
Het lijkt me verstandig om je klachten te melden en te vragen waarom nu voor een VVI pacemaker is gekozen, terwijl je daarvoor een DDD pacemaker had, die -dacht ik- wel goed functioneerde?
De atriale draad komt bij de uitleg ter sprake.

Succes!

Eric

Door Yentl op Maandag, 01 December 2008 - 22:48:

Oohhh op nu snap ik het Erik, dan hoop ik niet dat het is wat ik vermoed, dat ze die atriale draad uit hebben geschakeld.
Ik heb inderdaad héél goed gefunctioneerd met de DDD p.m.
Ik ben blij dat ik nu weet hoe het een en ander in elkaar zit, want als ik daar morgen ben en je weet nhiet hoe of wat, ja dat kunnen ze je alles wijsmaken, puur omdat het je niets zegt. En in het ziekenhuis zeggen ze zo wie zo niet zo veel.
Al met al word je dan helemaal niks wijzer, zodat je weer onzeker en vol vragen thuiskomt.
Echt Eric, ik ben je echt dankbaar voor al je uitleg. Ik zal meteen over de lower rate van 30 vragen.
Ik zal het je morgen laten weten over het hoe of wat.

Liefs Yentl

Door Yentl op Dinsdag, 02 December 2008 - 11:23:

Hallo Eric,

Nou moe, ik ben wel wat te weten gekomen, maar wat hebben ze weing tijd. Ik had graag wat meer willen vragen.
Maar...ik heb een DDD pacemaker en hij stond inderdaad op VVI. De atriale draad was inderdaad uitgezet. Puur om batterijen te sparen en omdat ze er erg voor zijn het hart zoveel mogelijk zelf te laten doen.
De vorige pacemaker was dus ook een DDD, en zonder dat ik hhet wist heeft deze ook 8 jaar lang op VVI gestaan. Weer voor de batterijen. de vorige is 8 jaar meegegaan en op DDD was hij maar 4 jaar meegegaan volgens de pm technicus.
Ik heb gezegd dat ik heb gehoord en gelezen dat een VVI instelling op den duur slechter is voor het hart doordat het op den duur hartfalen en zelfs boezemfibrillatie ( atriaal toch? ) voor kan komen.
Dit was hij helemaal met me eens, en hij heeft hem meteen op DDD gezet. Gek, dat ik dat hniet wist, en als ik niet voorgelicht was door jullie was ik er ook niet achter gekomen. Zijn idee was dat die tweede draad gewoon aangesloten was voor de toekomst, mocht het nodig zijn.
of ik nu een Mobitzblock 1 of 2 heb, ben ik niet achter en de lower rate van 30 vond hij heel normaal dat hadden veel meer mensen.
Dus toch nog wat onzekerheden:-( Meer kon ik ook niet zeggen of vragen want hij zei dat hij verder moest. Jammer dat je niet even wat meer tijd krijgt. En de instellingen weet ik niet verder. Daar baal ik wel van. Ik weet ook niet hoe ik daar aan kan komen.
Ik snap het ook niet, de cardioloog zei altijd dat de sinusknoop af en toe weigert en die zit boven in het atrium, en dat zetten ze juist die draad uit. Dus het is me nog niet helemaal duidelijk.
Ik ben benieuwd wat ik hiervan ga merken en of ik wat kan gaan merken dat de atriale draad weer aan staat.
Nu de 30e december moet ik weerkomen voor doormeten en cardioloog.
Ik heb hhet nodig het te snappen, dat geeft me veel meer rust.

Liefs Yentl

Door Eric, op Dinsdag, 02 December 2008 - 17:54:

Hallo Yentl,

Goed dat je nu weet hoe de vork aan de steel zit. Er is nu een kloppend verhaal.
Zoals vaak, blijkt geld hier een rol te spelen. Ze willen je zo lang mogelijk met de pacemaker laten doen. Het hart niet onnodig kunstmatig stimuleren is natuurlijk wel goed. De technicus zal niet op eigen initiatief bezuinigen, lijkt me, maar wordt geïnstrueerd door zijn bazen.
Vreemd wel dat de eerste keer dan geen VVI pacemaker is geïmplanteerd, want die zijn een stuk goedkoper dan een DDD met atriale draad erbij.
Als de cardioloog denkt dat er een sinus probleem is dan had hij niet akkoord moeten gaan met een VVI instelling. Daarbij worden geen sinus signalen gebruikt.
Een lower rate van 30 wordt waarschijnlijk ingesteld met de gedachte het hart zoveel mogelijk zelf te laten doen. Je kunt ook overdrijven. 30 - 40 slagen per minuut is vaak de escape frequentie bij een geleidingsstoornis. Ik denk dat je het wel zult voelen als dit optreedt.
Ik hoop dat al je klachten verholpen zullen worden met de DDD instelling. Dat moet kunnen!

Succes de 30e!

Eric

Door Yentl op Dinsdag, 02 December 2008 - 18:45:

Hallo Eric,

Ja daar ben ik wel blij mee, alleen vind ik het heel triest dat ze je gewoon bewust niets zeggen. Moet je nagaan dat ik in de veronderstelling verkeer dat ik 15 jaar een pm heb die ook DDD ingesteld staat. Ook op het pasje staat DDD, maar geen instelling tot mijn verbazing, lekker als jein het buitenland zou zijn!!!
En dat het weer om geld draait, ja, nooit aan gedacht eigenlijk, jammer. Vooral omdat de cardioloog me altijd heeft verteld dat de sinusknoop af en toe weigert. Maar ook dat ik een Wenckenbachblock heb en nu Mobitzblock. En dat dat is aangeboren.
Die lower rate van 30 daar ben ik het ook niet mee eens, kan jij me vertellen wat ik ongeveer zal gaan voelen als dit optreed, dan zal ik dat zeker herkennen en ook melden. Dit zit me dus echt niet lekker.
En je komt geen steek verder, puur omdat ze geen tijd hebben. Maar ik ben het voertuig en ik moet toch af en toe naar de garage met de pm, of ik ben de tv en hun hebben de afstandsbediening,
hebben we dan geen recht op te weten hoe of wat en binnen de perken mee te beslissen.
Ik neem aan dat de afstelling zoals hierboven beschreven zo gebleven is. En de atriale draad???? .... geen idee.
Maar dank zij jou, is het veranderd, als jij niet op het idee gekomen was dat er iets niet klopte dan had hij nog VVI gestaan.

Liefs Yentl

Door Yentl op Dinsdag, 02 December 2008 - 18:48:

Eric? Ik vergeet je te vragen wat er gebeurt bij een escape frequentie, letterlijk betekend het ontsnappen, maar wat gebeurd er dan in het hart, wat gebeurt er, en wat voel je?
dankjewel alweer:-)))

Liefs Jeanette

Door mark op Dinsdag, 02 December 2008 - 21:23:

Hoi Rolf en Eric,

Ik heb last van een te hoge hartslag 180 - 200 /min bj weinig inspanning (sinus tachy's). Is het mogelijk de klachten met een pm te verminderen? Medicijnen werken tot nu toe niet voldoende.

Dank je wel voor het beantwoorden!

Mark

Door Yentl op Dinsdag, 02 December 2008 - 23:49:

Hoi Mark,

Ik heet geen Rolf en ook geen Eric:-)
Maar ik weet wel dat ook een te snelle of te hoge hartslag met een pacemaker te verhelpen is.
Welke klachten heb je zoal van deze te hoge hartslag.

Liefs Yentl

Door Eric op Woensdag, 03 December 2008 - 10:42:

Hallo Yentl,

In het kort, als de AV knoop om de een of andere reden geen signaal meer ontvangt van de sinusknoop gaat hij zelf signalen afgeven om het hart toch te laten kloppen. De frequentie waarmee de AV knoop dan stimuleert is laag, zo rond 30-40 slagen per minuut. Dit wordt escape ritme genoemd. Door het lage ritme en de slechtere vulling van de kamer kun je dan niet veel meer doen.

Eric

Door Eric op Woensdag, 03 December 2008 - 11:04:

Hallo Mark,

Anti-tachy pacemakers bestaan nog niet zo lang, ruim 10-15 jaar. Ze zijn voornamelijk bedoeld voor mensen die last krijgen van flutter en boezem fibrilleren en om andere redenen al een pacemaker nodig hebben.
De werking berust in grote trekken op het geforceerd verhogen van de hartslag of het toedienen van een 'burst' stroomschokjes tijdens een episode van ritmestoornissen.
Jammer genoeg vinden relatief maar weinig mensen baat bij deze methode.
Deze pacemakers kennen ook de mode-switch. Als er ritmestoornissen optreden schakelt de pacemaker over naar een andere 'mode' en negeert dan de boezem signalen. De kamer wordt dan op een eerder geprogrammeerde wijze 'gepaced' totdat de ritmestoornis is afgelopen.
In jouw geval gaat het ritme onder invloed van inspanning teveel omhoog. Iets anders dus.
Of deze of een minder geavanceerde pacemaker daartegen zou helpen weet ik niet. Eerlijk gezegd denk ik dat je er meer last dan gemak van zou hebben. Jammer genoeg kun je het niet even proberen.
Second opinion vragen bij gespecialiseerde cardioloog kan ook natuurlijk.

Succes!

Door Yentl op Donderdag, 04 December 2008 - 00:48:

Hallo Eric,

Nou dan ben ik iig wel blij dat de atriale lead weer geactiveerd is. Alleen die lage 30 zit me hoog, hahaha leuke woordspeling.
Ik moet er wel even aan wennen, mijn hart klopt krachtiger, niet dat dat prettiger is en ik voel klopjes onder mijn borst. Maar misschien is dat even wennen, dat zou best kunnen.
Maar ja atriale lead of niet, met 30 begin je niet veel, ook niet met zo'n lead. Maar kan het zo zijhn, dat het hart maar een fractie van een paar seconden 30 is en dat de pm danh ingrijpt. Ik heb ooit zoiets gehoord, maar kan het ook gedroomd hebben hoor.
Heb jij trouwens je instelling op je pasje staan?
Bij mij staat DDD en het merk pm. verder niets. dat hij VVI stond staat er ook niet.
Lijkt me niet ongevaarlijk mocht je in het buitenland zijn bv.
De 17e krijg ik een holter waarvan de 30e de uitslag.

Liefs Yentl

Door Eric, op Donderdag, 04 December 2008 - 15:22:

Hallo Yentl,

Een mogelijke oorzaak van het kloppen dat je voelt kàn zijn dat het voltage waarmee 'gepaced' wordt wat hoog staat.
30 slagen per minuut is het minimum dat de pacemaker in jouw geval toestaat. De meeste tijd zal dat veel hoger zijn omdat je sinusknoop de frequentie bepaalt.
Op het kaartje staat het type en merk pacemaker dat is toegepast, niet de instelling.
Dat is niet gevaarlijk denk ik.

Eric

Door Mark op Donderdag, 04 December 2008 - 19:49:

Hoi Yentl,

Leuk dat je reageert!
Ik weet niet zo goed of een pm kan helpen bij sinus-tachy's. Vandaar mijn vraag. Het antwoord van Eric geeft me weinig hoop.

Mijn klachten zijn: erg moe van de hoge frequenties, af en toe pijn op borst, benauwd (zuurstof gehalte loopt terug).

Ik hoop dat ze toch een oplossing vinden.

Ik wens jou veel succes met de holter: spannend!

Mark

Door Mark op Donderdag, 04 December 2008 - 19:58:

Hallo Eric,

Dank je wel voor het antwoord. Ik heb last van tachy's veroorzaakt door de sinusknoop (dus geen boezemfibrilleren).

Kunnen de burst stoomschokjes waar je het over hebt ook niet de sinusknoop onder controle krijgen?. Betablokkers en medicijnen voor sinusknoop werken niet.

Zelfs bij traplopen heb ik een hartslag van 180-190 /min...


Mark

Door Eric, op Donderdag, 04 December 2008 - 22:17:

Hallo Mark,

Nee, ik denk niet dat dit (bursts door een pacemaker) de oplossing is.
Een second opinion van een andere cardioloog die gespecialiseerd is in ritmestoornissen lijkt voor het moment het beste.
Het UMCM (Maastricht) is goed in de behandeling van ritmestoornissen.

Succes!

Eric

Door Yentl op Donderdag, 04 December 2008 - 23:23:

Hoi Mark,

Ik heb wel gehoord dat er mensen zijn wiens hartslag "gedempt" word door een pm bij een te hoge hartslag.
Mij lijkt het niet onmogelijk, ik raad je echt aan om een cardioloog te zoeken die gespecialiseerd is in dit soort klachten.
Een pm kan stimuleren maar ook remmen.
Ik heb eeb tante die ook een pm heeft voor of tegen een te hoge hartslag.
Hoe is het met je bloeddruk Mark?
Vooral als je pijn op de borst hebt zou ik zeker een goede cardioloog consulteren.

Liefs Yentl

Door Yentl op Donderdag, 04 December 2008 - 23:48:

Hoi Mark,

Ik heb nog even voor je op het internet gekeken, maar idd worden pm het meest gebruikt voor een lage hartslag. Wel kan een ICD gebruikt worden om de hartslag te dempen.
Je kan het beste denk ik een afspraak maken met een Ritmecardioloog.

Liefs Yentl

Door Yentl op Donderdag, 04 December 2008 - 23:52:

Hallo Eric,

Instellingen: VVI 30 bpm, normale sensing, no-output pacing.
Bij doormeten op de afdeling: drempel 0,5 V bij 1 ms, R-top amplitude 14,0 mV (op pacemakerkamer 14,9 mV). Amplitude RA lead post impantatie 2,8 mV.

Dit zijn de voltages, gezien op de brief uit het ziekenhuis, VVi moet nu DDD zijn.
Ik heb nu eehn rustig hart, ik voel hem niet kloppen,echt een rare sensatie, dat is wennen, ik heb zo'n 60 slagen per minuut.
Wat ik steeds vergeet is je te vragen wat no-outputpacing is. is dat die atriale lead of wat anders. Ik ben dank zei jou nu echt veel te weten gekomen en heb dat ook kunnen zeggen in het ziekenhuis. Dus er waren veel dingen die mij niet verteld waren. Door jou uitleg kon ik dat zeggen en ..... ik ben er heel blij mee.
Ik ben nog wel heel erg moe. Normaal denk je????

Liefs van een dankbare Yentl

Door Eric op Zaterdag, 06 December 2008 - 12:28:

Hallo Yentl,

Heel fijn dat het beter gaat!
Pacemaker fabrikanten gebruiken vaak eigen afkortingen en benamingen voor bepaalde functies of eigenschappen die hun producten hebben. Ik weet ook niet wat met no-output pacing in dit geval wordt bedoeld. Vraag het de technicus, die weet het vast.
Gewoon een poosje ontspannen en niet aan pacemakers denken helpt vast wel tegen de vermoeidheid.

Eric.

Door Yentl op Zondag, 07 December 2008 - 16:41:

Hoi Eric,

Ja daar ben ik ook heel blij mee.
En je merkt dan ook dat je er niet zoveel meer mee bezig bent. En dat is ook beter, er is meer in het leven dan je pacemaker.
Waarom ik dat no-output pacing persé wil weten, is omdat ze me toch met een lege pm hebben laten lopen en dat ze 1 lead hadden uitgeschakeld zonder dat ik het wist.
Dan denk je als ik output weglaat, staat er no pacing, snap je een beetje hoe ik denk nu?
Vandaar zou ik dat graag willen weten.
Maar verder is het goed, weer "even" conditie opbouwen, want als ik de ramenh lap bv, bonkt mijn hart behoorlijk hol en hard. Dus ik neem aan dat dat conditie is.
Maar dat no-output pacing grrrrr.

Liefs Yentl

Door Wietske op Zondag, 21 December 2008 - 17:22:

Beste Rolf,

Afgelopen donderdag voor een echo en een fietstest geweest bij de cardioloog.Heb mijn 2e Medtronic p.m. Omdat ik constant buiten adem ben met fietsen en trap lopen leek het hem verstandig om de fietstest te doen.Voelde af en toe wel wat overslagen vooral aan het eind van de fietstest.Bij het bespreken van de cardiogram vertelde hij me dat de p.m. af en toe de kluts totaal kwijt was,en ik ook.Hij heeft het me uitgelegd en er waren vanaf het begin van de fietstest tot aan het eind constant boezem-fibrilleren.Ik kon de volgende morgen bij de p.m.controleur terecht en deze moest hem terug bellen vanwege de instelling.Hij wou er eerst niets aan doen omdat het alleen bij de fietstest voorkwam.Na het gesprek met de cardioloog heeft hij de censor agressiever ingesteld.Volgens hem staat hij nu op het hoogst.Volgens de cardioloog gaat mijn hartslag omhoog naar 150 en dan naar 90.Dan krijg ik boezemfibrilleren.Ik voel het wel en denk dat ik daarom zo moe wordt.Volgens hem was mijn conditie slecht.Volgens de p.m. controleur zou ik boezemfibrileren houden en moet ik er maar mee leven.Over 4 weken moet ik weer terugkomen bij de cardioloog.Heeft iemand idee of er nog andere oplossingen zijn?.Zijn er misschien medicijnen die het tegengaan ?.Ik slik namelijk niets en zou dat graag willen houden.Maar na 2 trappen lopen al doodop zijn is ook niets. ALvast bedankt voor de reactie en allemaal prettige kerstdagen gewenst.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door petra op Zondag, 21 December 2008 - 20:52:

Hoi Wietske, Ik heb zelf ook Boezemfiblireren gehad ik draag een aair pacemaker. Na onderzoek bleek er een draad kappot te zijn. Ik moet wel zeggen dat ik continu boezemfiliratie had. Ook snachts. Ik heb sotalol gekregen dat is een bettablokker. De boezemfibliratie is er grotendeels mee weg maar nog niet helemaal opgelosd. Is het zo dat jou draden goed pacen?
gr. Petra

Door Wietske op Dinsdag, 23 December 2008 - 19:41:

Beste Petra,
Ik heb meteen aan de p.m.controleur gevraagd of de draden goed waren.Gelukkig geen draadbreuk.Weet nog wel hoe dat voelt vanwege verleden jaar november toen ik een black-out kreeg.Toen was ik 'snachts steeds zo beroerd en duizelig.Lag niet aan de p.m. werd me steeds verteld.Bleek dus wel een draadbreuk te zijn.Nu wordt ik wel wat serieuzer genomen.Voelde me toen niet begrepen en werd erg onzeker.Zelf nu dacht ik dat ik hem misschien voor niets zou lastig vallen.Ik vind het moeilijk te vertellen om een ander uit te leggen hoe het boezemfibrilleren voelt. Volgens mij is het niet alleen bij inspanning,maar voel ik het 'snachts ook wel.Hoe voel je je dan op zo'n moment?.Mijn leidinggevende vroeg hoe het gegaan was bij de cardioloog en vond het een vaag verhaal.Ik heb meestal moeite met haar om hierover te spreken.Ze denkt n.l. dat je met een p.m. weer okay bent.Vooral omdat ik de eerste 7 jaar helemaal geen problemen heb gehad en nu wat aansukkel.Ze denkt dat de p.m. alles regelt.Vroeg of ze contact met de bedrijfsarts voor me op moest nemen.Ze is bang dat ik me ziek ga melden,maar zo ben ik niet. Hopelijk gaat het met jou beter.Heb je niet een nieuwe p.m. draad gekregen ? Heb je ook een AV-block ?

vriendelijke groeten,
Wietske

Door anna op Zaterdag, 28 Februari 2009 - 21:14:

Even voorstelen mijn naam is Mieke 50jaar
Heb al drie pacemakers gehad
Voor geschiedenis bundel van his en kent verwijdert( ablatie )
Ik was 19 jaar toen het begon
Op mijn 30 ste een pacemaker
300 hart slag per minuut
10 jaar heer ze wisten wat ik had 32 pillen per dag
Plus een spuit isoptiene

Ze hebben vier jaar terug een pacemaker verwijdert
Op dat moment had ik er twee de een stond uit
maar was weer uit zij eigen aan ge gaan .
Hebben hem toe moeten verwijderen daar hij niet meer kon stop gezet worden met de computer
Misschien dat het iemand het zich herinnert heeft in de krat gestaan.
Enkele maanden er na voelde ik me niet goed het was juist of ze me soms het lig uit deden
Maar ik had toen al een afspraak gemaakt in Aalst
Voor de lead draad te laten verwijderen .
Ik dacht dan zeg ik het daar dan wel even.
Dat ik me soms niet goed voel.
Daar stelde ze vast dat er een stuk van af was gedaan daar door konden ze hem niet verwijderen
En het te gevaarlijk was om hem te verwijderen
Daar me thans in dat ander ziekenhuis gezegd was dat ze hem nog konden gebruiken.
Daar zagen ze toen ook wat de oorzaak was waar om ik me niet goed voelde
het dopje wat ze er op gezet hebben was los de draad stak ook tegen mij huid
De huid was daar ook rood .
Van daar dat ik hem er uit wilden.
Maar om een lang verhaal kort te maken

De vraag is
ik heb die lead draad nog zitten van die ander pacemaker en die geeft storing
nu geeft die weer storing het is juist of de pacemaker even uit gaat een seconde dat valt dan mee.
maar als hij het doet een paar keer achter elkaar heb ik schrik
Ik zeg dan ook nu ga ik dood.
Ben pas weer op spoed geweest moes de nacht daar blijven .
Loop er nu mee rond wat kan er nog aan gedaan worden
Heb een 6 tal maande geleden er ook last van gehad toe hebben ze de pacemaker minder gevoelig gezet.
hij gin uit als ik op mijn rechter zij lag
Was ik blij dat ze het zagen
je gaat nog aan je eigen twijfelen .
is er iemand die dat ook voor heeft gehad .
en wat kan er aan gedaan worden
je denk ze blijf er rustig bij en loop er mee rond
ik heb al zo veel mee gemak je houd het niet voor mogelijk
de eerste pacemaker had een lek en gin nog met kwik
liep leeg op een dag was die op
alles over kop naar het zieke huis.
Dan twee jaar rond gelopen met een pacemaker die niet was af gesteld vergeten
Te doen na ablatie van de bundel van kent
Waar ik elke vrijdag naar het ziekenhuis gin en maar klagen en zuren
Om dat ik niet meer op mijn bene kon staan .
En als ik wat warmers dronk of at ging ik bij na van mijn eigen
Zelfs voor ik na huis gin na de ablaie zij ik dokter ik ben slechter dan toe ik binnen kwam .
Waar op ze dan nog zijden als je daar mee dood gaat krijg jij van mij een Oscar
Wat heb ik aan die Oscar als ik daar lig dokter.

Om dat het niet meer gin wilde we een badkamer beneden maken

Wat is dat nu het was weg .
ik kon weer op mijn bene staan en rond lopen zonder dat naar gevoel
ik zij wat was er nu hij zij
ik heb kunne vast stellen dat mijn collega de pacemaker niet heef af gestel na de ablasie van de bundel van kent .
twee jaar en dan durven zeggen je krijg een Oscar ???
heb nu een ander dokter na die draad en dat voorval .
maar ze luisteren niet als je wat zeg .
zo gin ik op controle en ik zij dokter ik voel me niet goed als ik op mij rechter zij ligt
het kwam er op neer
dat het zij dat zijn mijn zaken niet
het was die draad die ze in Leuven hebben laten zitten die gaf storing.
ok maar ik ben nu bij uw in behandeling los het dan op
nee niets aan de rand ga maar na huis .
de week er na was het zo erg dat ik terug gin .
moes eerst met de pacemaker voor na zicht die man zij wat is er aan de hand .
ik vertel mijn verhaal .
zo zij hij heb je dat altijd als je op je rechter zij gaat liggen.
ja hoor doe maar eens
ja zij hij hij gaat in storing de tranen liepen me over de wangen eindelijk .
terug bij de dokter vraag hij van wanneer heb je dat ja wat???
De laatste keer heb ik uw dat gezegd
En zij wat hij toe me vertelde dat het zijn zaken niet waren
Hij durfde me niet aan te kijken .
En dan wacht ik altijd braaf tot ik toch moet gaan op controle
Om dat ik denkt dat ze me anderse en zeur vinden .
Altijd dat ongeloof je gaat aan uw eigen twijfelen
Gelukkig lees ik hier ook raar verhalen van mijn lot genootjes
Zo dat is een brief
Dacht een beetje uitleg
Met vriendelijke groeten

Door Anita op Vrijdag, 06 Maart 2009 - 14:08:

Hallo ik ben dus Woensdag weer op controle geweest bij mijn Cardioloog.Ook om de uitslag van de 48 uurs holter te krijgen.Gelukkig had ik ook in deze tijd een black oud en hij was totaal niet tevreden met de uitslag zowel van de pm uitdraai als de holter.Ik heb last 24 uur op de dag van Atrium flutters en niet te zuinig ook volgens hem.Ik slik al een hele tijd seloceen maar dat doet niet veel.Nu moest ik gelijk weer aan de bloed verdunners daar baal ik altijd van ,daar ik veel last heb van door schieters..Over 6 weken moet ik terug komen en als ik in die weken ook maar nog een keer een black oud heb gehad word het weer voor minstens 2 weken opname dat heeft hij ons nu alvast verteld want hij was echt niet tevreden over het geen zich nu af speelde..Tegen de opname zie ik nu al tegen op vorig jaar lag ik er ook al 2 keer 3 halfe week.En je mag niet van de afdeling af want zover krijkt de telematrie helaas niet..Ook mag ik hem nu als er zich weer iets geks voor doet zelf gelijk bellen.Dus ja dat houd dan toch in dat het echt niet goed gaat.Hij weet nog niet of die val parijen komen van een bloed propje of toch door de pm ,want het schijnt dat nu de draden alweer anders liggen..Ik snap het echt niet meer hoor nu zit hij aan de andere kant en ook daar gaat het dan nu waarschijnlijk voor de 4 keer fout .Terwijl ik niks eraan kan doen,plus ze de oude pm hebben laten zitten om dat die als opvang kon dienen .Ook heb ik gevraagt of het door die losse pm kon gebeuren dat de nieuwe weer verschuift omdat ik duidelijk voel dat als ik op die zij lig of mijn arm gebruik om een deur open te maken.Ik duidelijk een schok krijg en dat doet echt pijn.Hij zegt dat het pijn kan doen en dat het klopt wat ik vertel ,maar dat ze hem toch laten zitten nou ik snap er geen bal meer van.Eerst jaren aan de rechter kant geklooi nu ook aan de andere kant weer.Heeft een van jullie dit ook al weer is gehad.Ik baal ervan omdat het nooit stopt en er steeds meer bij komt .Groetjes Anita.

Door mieke op Vrijdag, 06 Maart 2009 - 16:26:

Dag anita
Dat is geen fijn nieuws
Maar kop op we slaan er ons wel door heen
Ik dacht dat de tweed pm op elkaar zaten
Maar heb je dan links en rechts er een .
Je heb er toch geen drie
Want dan kan ik me wat voorstelen wat je voelt
Twee is er een al te veel .
Ze hebben tegen mij ook toen gezegd dat ze die tweede gingen gebruiken ja watten
Is niet waar .
Wat we toch allen maal mee maken hoe kom je aan de pm bedoel ik .
Heb je albatie gehad
Gin je hartje te snel of te traag
Ik ben eens benieuwd hoe ze dat op lozen
Dat dat niet werk twee pm vind ik niet gek
Heb het zelf mee gemaakt er uit er mee
Een niet alle twee
Veel sterkte
En lieve groetjes Mieke

Door Anita op Vrijdag, 06 Maart 2009 - 17:37:

Hallo anoniem ik weet niet of die vap partijen van een bloedprop komen en hij weet dat ook niet.Maar omdat ik nu elke dag al mdn last heb van atrium flutters moest ik zo wie zo de bloed verdunners gaan sliken.Ik slik fenprocoumon sandoz.Dat is dus dezelde als jij slikt.En bij mijn komen ze maandag voor het eerst prikken ik hoop niet dat ik ze altijd moet blijven gebruiken.En zo wel dan wil ik het ook zelf gaan doen ..En ze denken nu dat ik een black oud krijg of door die propjes of door de pacemaker zelf.Ik moet over 6 weken al terug komen voor cardioverie.
Het is dus nog afwachten waar het vandaan komt maar omdat ik na z`n valpartij steeds een week last heb van een gevoel watte in mijn hoofd en dood moe blijf .Denken ze dus aan 2 dingen nu.Ik hoop toch dat ze er snel achter komen wat er nu loos is ,want ik ben al bezig vanaf 18 jaar terug.Heb zelfs een operatie moeten onder gaan voor snelle ritme storingen in Utrecht en daarna kreeg ik toch een pm heb een totaal blok op alle vronten.Ben de pm afhankelijk.Zoals ze dat zo mooi noemen .Dit is al mijn 5 pm steeds gaat er iets fout of hij komt uit mijn huid naar buiten of de draad is eruit nu alle 2 dus pas geleden.Weer opnieuw onder het mes tot 3 keer toe.En nu hebben ze de oude pm laten zitten in de linker kant er zitten er nu dus 2 .Waar ik ook niet blij mee ben maar euit halen doen ze niet omdat er teveel gekke dingen gebeuren in mijn lichaam.Hoop dat je het een beetje snapt .Ik had voor 18 jaar terug een ritme van 200 tot 300 slagen per min en dat de hele dag ook nadat ze me vol hadden gepropt met medicijnen het hielp niet toen kwamen ze met het iede om te opereren dat doen ze nu niet meer.Daarna een ablatie gehad en al vaak ook .En ook nog de weet niet hoeveel efos .Bedankt voor je antwoord.

Door Wietske op Zaterdag, 07 Maart 2009 - 17:54:

Hallo,
Afgelopen donderdag weer bij de cardioloog geweest voor een fietstest i.v.m. boezemfibrilleren.Gelukkig is dit door een andere instelling van de p.m. een maand geleden een stuk verbeterd.Nu moet ik over 2 weken aan mijn rechterpols worden geopereerd.Omdat mijn p.m.ook rechts zit,ik ben gelukkig linkshandig moet ik van de cardioloog contact opnemen met de plastisch chirurg.Volgens hem kan bepaalde apparatuur tijdens de operatie er voor zorgen dat de p.m.ontregeld wordt.Ik wordt hier wat huiverig voor omdat ik een totale AV-block heb.Volgens de cardioloog moet de p.m.controleur de p.m. voor de operatie anders instellen en na de operatie weer zoals voorheen.Mijn vraag is : Wat wordt er precies verandert en merk ik daar iets van?.Kan dinsdag n.l. de plastisch chirurg bellen.Heb nu eindelijk na een half jaar met klachten dat het nu eindelijk goed gaat en wil dit graag zo houden.Iemand een suggestie ?.
De cardioloog vertelde me dat het beleid verandert is en dat hij me in ieder geval elk jaar terug wil zien.Daar ben ik wel blij om.De afgelopen 8 jaar heb ik hem hooguit 3 keer gesproken.Wel 1 keer per jaar naar de p.m.controleur.Gelukkig wordt dat nu verandert.Heb met klachten rondgelopen waar men niet veel notitie van nam.Nu heb ik meer vertrouwen in hem,kon hem bellen wanneer er problemen waren.

vriendelijke groeten,
Wietske

Door anoniem op Zondag, 08 Maart 2009 - 13:04:

Beste wietske
Ik heb ook een totaal AV-block en buiten de pacemaker om heb ik ook andere operaties moeten ondergaan o.a een kijkoperatie en curretage van mijn baarmoeder.Omdat er een plaat onder je komt te liggen die de pacemaker ontregeld,werd er gezegd dat de pacemaker uitgezet moest worden.Ik vond dit ook heel er eng.Ik moest van mijn cardioloog tegen de chirurg zeggen dat ze het in overleg moesten doen met haar.In mijn situatie wilde ze pertinent niet dat ze aan de pacemaker gingen "rommelen"als dit niet nodig was.Puntje bij paaltje was dat ze niets aan de pacemaker hoefde te doen.Zeg dit tegen de chirurg dat hij dit in overleg moet doen met je cardioloog!Er zijn andere methodes die ze kunnen doen en dan hoef je je geen zorgen te maken.Veel sterkte.
m.v.g

Door Henk op Maandag, 13 April 2009 - 12:00:

Hallo Rolf.
Sinds 2004 heb ik een PM ,met de instelling van de PM heb ik nogal problemen gehad (zie wat voel je bij BF 05-06-2007 Henk ) Het ging een hele periode goed ,maar sinds 6 weken heb ik geregeld last van BF meestal in rust. Ik ben inmiddels bij de cardioloog en de PM specialist geweest, en moet nu een hogere dosis sotalol nemen. Ik kan niet echt vernemen dat het beter wordt.Zou ook nog mogelijk zijn om de PM wat hoger in te stellen hij staat nu als ondergrens op 65 sl/m (wat is eigenlijk de max ondergrens ? ).Zodat de ,,storing ,, minder ruimte heeft om er tussen door te piepen .

Met vriendelijke groet
Henk

Door Rolf op Maandag, 13 April 2009 - 23:24:

Hallo Henk,
Soms programmeer ik de ondergrens van een pacemaker wel iets hoger om zo het ontstaan van ritmestoornissen te onderdrukken. Vooral als uit de diagnostiek van de pacemaker blijkt dat het rime voor het ontstaan van de ritmestoornis laag was. Een bruikbare functie is de atriale overdrive die vaak in de moderne pacemakers aanwezig is. De pacemaker gaat dan steeds (tot een instelbare waarde)iets boven het eigen ritme stimuleren. Als het boezemfibrilleren continue aanwezig blijft, dan is een cardioversie een verstandige optie. Hier voor moet de bloeddikte (INR) hoger zijn dan 2,5. Als de klachten niet weggaan is het verstandig om contact op te nemen met de cardioloog en/of technicus.
Groeten,
Rolf

Door Anita op Dinsdag, 14 April 2009 - 14:34:

Hoi Rolf wat fijn om jou weer te lezen zeg..
Ik heb je hier echt heel erg gemist..
En ik denk meerdere met mijn.
Er was toch niks ernstig met jou hoop ik.
Maar ik ben blij dat je weer terug bent.
Want ik hecht nog steeds erg veel waarde aan jou antwoord..Met vriendelijke groetjes Anita.

Door Wietske op Dinsdag, 14 April 2009 - 16:04:

Dag Rolf,

Fijn om te lezen dat je er weer bent.
Je antwoorden op onze vragen worden erg gewaardeerd.
Was bang dat je ziek was.Fijn om je naam weer te zien.

vriendelijke groeten.
Wietske

Door Henk op Dinsdag, 14 April 2009 - 20:27:

Hallo Rolf.
Bedankt voor jou antwoord, Ik heb niet constant last van BF het treed voornamelijk s,avonds en s,nachts op , ook heel vaak korte perioden . Ik voel het gewoon aankomen en weer weggaan dus ik heb gewoon het idee als het hart/lichaam helemaal onbelast is dat het dan begint, ook in de week-enden als ik gewoon op de bank zit begint het soms .In mei moet ik weer naar de cardioloog en PM technicus toe ik hoop dat ze dan mij kunnen helpen.

Met vriendelijke groet
Henk

Door Riekie op Vrijdag, 17 April 2009 - 19:38:

Hallo rolf
Leuk dat je er weer bent!
wat het boezemfibrillerern betreft, mijn cardioloog heeft besloten om niet meer in te grijpen.
niet met medicijnen en ook geen cardioversie,s
meer.
De flutter rechts heeft hij weer geabeleerd ,maar die is weer terug helaas.
links durft hij nu nog niks aan te doen maar als het hartfalen door zet dan moet het wel.
Og hij gaat het proberen te abeleren maar dat gaf hij weinig kans wegens de littekens op het tussenschot.
En de anderen opties was een pacemaker met drie draden ik weet hoe het heet maar weet niet hoe ik het schrijven moet?(sorry)
Maar de volgende controle kijken zij weer met een echo.
En daarna hoor ik wel hoever het er voor staat.
Mijn p.m kan een ieder geval niks met mijn ritmestoornis beginnen.
De p.m tegneut ziet ook geen opties meer.
Maar rolf het is erg lastig en vermoeient om BF te hebben.
Ook krijg ik steeds meer klachten vocht vast houden kortademmig duizelig .
Ook heb ik slaapapneu die steeds erger word ik zelf denk dat het ook van invloed heeft op mijn BF .
Mijn neuroloog is het daar mee eens de cardioloog niet.
Maar rolf ik ben blij dat je er weer bent,je weet zoveel last weg te nemen met je andwoorden SUPER gewoon.
Groeten Riekie

Door mieke op Maandag, 20 April 2009 - 22:27:

dag
kan me eimand zeggen wat dit inhoud
merkwaardig fenomeen van intermittente
atriale ondersensing
dit word op gevangen door herprogammatie van atriale sensingparameters
groetjes mieke

Door Eric op Dinsdag, 21 April 2009 - 14:43:

Hallo Mieke,

Om goed te kunnen reageren op gezonde signalen van de sinusknoop heeft een pacemaker sensoren in de boezem (het atrium) nodig. Bij een gunstige positie van de sensor ontvangt de pacemaker een sterk signaal en kan de gevoeligheid laag worden ingesteld. Het voordeel hiervan is dat zwakke ongewenste signalen niet worden ontvangen en de pacemaker daar dus niet op reageert.
Is de positie van een sensor ongunstg dan wordt er geen of een zwak signaal doorgegeven aan de pacemaker. Om dit te verbeteren wordt de gevoelgheid verhoogd. Dit heeft als nadeel dat zwakke ongewenste signalen ook worden ontvangen en de goede werking van de pacemaker kunnen verstoren.
Met intermitterende atriale undersensing bedoelt men dus dat de pacemaker het sinus signaal maar af en toe goed ontvangt.
In het verleden zijn in enkele gevallen draden met 'floating sensors' gebruikt. Deze sensoren zaten niet vast aan de hartwand maar hingen min of meer aan de draad in de boezem (het atrium) en gaven niet steeds een sterk signaal door aan de pacemaker.
Met herprogrammering van de atriale sensingparameters bedoelt men dus waarschijnlijk dat de gevoeligheid wordt vergroot.
Je kunt navragen bij de technicus of nazoeken op de site van de pacemaker fabrikant of je misschien zo'n draad hebt.

Groeten,
Eric

Door mieke op Dinsdag, 21 April 2009 - 18:42:

Dag
Eric bedank voor uw snel berichtje
Ik heb hier wat ge gevens van catheters maar kunne ook gebruik zijn voor abulasie
Staat volgende catheters werden gebruik
7F,4-polig,6mm tip,termistor,stbr;2,5 dist(cw)r,v.fem niet gebruik
6f; 4 // 2-5-2, 4 mm tip,stbr,2,5 dist.(cw) l,v.fem sinus coronaris
7f,4 // 2mm,stuurbaar(cordis westster) rv aspex
7f,4-polig,termistor,4mm tip,stbr,2,5”dist.(cw) ablatie
eerst pacemaker ventriculaire
vervangen intermedics marathon sr 291-09
nu medotronic ddd kappa dr 913
Er is in het verleden een pm electrode blijven zitten die heb ik willen laten verwijderen in Aalst
Daar ze in leuven er een stuk van af gedaan hadden kon hij niet verwijdert worden .
Kan het zij dat die ook storing geeft .
Ik had twee pacmakers is een lang verhaal .
Heb er mee in de krant gestaan 4jaar geleden nu misschien dat uw zich er wat van herinnert.
De een stond uit en was zelf weer actief geworden .
Hij luisterde niet naar de computer ze konden hem niet uit zetten.
hij gin zij ganetje maar
dus werd hij verwijdert maar hoe .
van daar die draad nog .
met vriendelijke groeten Mieke

Door mieke op Dinsdag, 21 April 2009 - 18:58:

dag eric
ik heb hier nog wat gevonden
arial lead; medtronic
ventricular lead; medtronic
groetjes mieke

Door Eric op Dinsdag, 21 April 2009 - 22:09:

Hallo Mieke,
Je geeft aan dat zowel de atriale- (boezem) als de ventriculaire (kamer) draad van Medtronic is.
Medtronic is de producent. Kijk eens op het 'pacemaker identification' kaartje of daar een Medtronic 5032 op staat. Dan heb/had je een gecombineerde atriale/ventriculaire draad met genoemde floating sensors die undersensing in de boezem kunnen vertonen.
De genoemde katheters zijn m.i. niet voor de pacemaker.

Groeten,
Eric

Door mieke op Dinsdag, 21 April 2009 - 22:31:

dag
pacemaker model kappa kDR931
atrial lead: medtronic 5568
ventrtular lead ;medtronic 5023m
lead(s)
MODEL DDD-R-0
MFG.MEDTRONIC TIJPE KDR931
GROETJES MIEKE

Door Eric op Donderdag, 23 April 2009 - 16:15:

Hallo Mieke,

Je hebt dus niet de pacemakerdraad met dubbele functie.
Met wat zoeken kun je op de Medtronic site (for physicians) veel informatie over de pacemaker en de draden vinden.

Groeten,
Eric

Door mieke op Donderdag, 23 April 2009 - 17:16:

dag eric
is het goed dat ik die draad niet heb


of moed ik nu de draad met dubbel functie wel hebben was dat beter .
groetjes mieke

Door Eric op Vrijdag, 24 April 2009 - 13:46:

Hallo Mieke,

Ja, het is goed dat je die draad NIET hebt.
Je pacemaker technicus kan verder de informatie geven die op jouw persoonlijke omstandigheden betrekking heeft.

Groeten,
Eric

Door Riekie op Donderdag, 30 April 2009 - 23:31:

Hallo Eric
Vraagje ik heb vandaag stroom gekregen van schrikdraad .
Ik werd even onwel en heb de hele dag een onregelmatigen hartslag gehouden.
ik heb normaal ook erg veel last van boezemfibrilleren ,maar dir is anders.
Kan dit veel kwaad voor de instelling van de pm.
Ik zelf heb geen onderliggend eigen hartritme.
Moet ik de mijn p.m tegneut bellen??
Groeten Riekie

Door Eric op Vrijdag, 01 Mei 2009 - 21:35:

Hallo Riekie,

Voor de duidelijkheid, ik ben geen professionele pacemakertechnicus.

Omdat je geen eigen hartritme hebt en naar ik aanneem afhankelijk bent van een rate sensor zou ik voor alle zekerheid de pacemakertechnicus er naar laten kijken.

Zelf heb ik weleens een schok gehad van het normale lichtnet, 220 volt dus. Dit heeft voor de pacemaker geen enkel nadelig gevolg gehad.

Als ik jou was zou ik toch het zekere voor het onzekere nemen en de technicus bellen. Wellicht heeft hij hier ervaring mee.

Groeten, Eric

Door wolly op Zaterdag, 02 Mei 2009 - 08:16:

Hoi Riekie,

Ik las je bericht, zelf heb ik hierover indertijd een keer een vraag gesteld en Rolf heeft daarop geantwoord, als je aanklikt hiernaast "Zoek naar woord" en dan "Schrikdraad" intypen, krijg je dat draadje.

Vriendelijke groet,
Wolly.

Door riekie op Zondag, 03 Mei 2009 - 15:43:

Hallo Wolly en Eric
Nou eric ik dacht echt dat jij een tegneut was je weet er zoveel van.
Wolly ik heb het op woord opgezocht.
Er word mijn het een en ander duidelijk.
Maar ik heb nu nog steeds een vervelend gevoel,dus bel ik morgen maar even.
Het is net of mijn borst brand ik weet het niet zo goed uit te leggen het doet gewoon nog zeer.
En mijn ritme gaat voordurend aan de loop.
Maar bedanktvoor jullie reacties .
Je hoor het nog wel.
Da Riekie

Door Eric op Zondag, 03 Mei 2009 - 21:26:

Hallo Riekie,

Lijkt me verstandig om te bellen. Ik hoop dat je problemen snel worden verholpen.
Het beste,

Eric

Door Riekie op Woensdag, 06 Mei 2009 - 15:32:

Hallo Eric en Wolly
Nou ik ben op controle geweest en alles is goed.
Alleen de drempel is wat veranderd en datv willen zij in de gaten houden .
Ik moet nu over twee maanden toch op controle en dan kijken zij het er even opnieuwd naar.
Ook hebben zij de sensor van de linker boezem even aangezet gewoon als extra controle,kost bijn niks meer baterij dus maar even doen.
ook mijn cardioloog zeg de p.m is bijna altijd bechermt de electrode is een ander verhaal .
maar deze waren nog het zelfde.
Maar wel van de schrikdraad afblijven zij mijn cardioloog .
Een cardioversie doe ik zelf wel (Hij had daar best wel lol in om dat te zeggen)En ik kan de humor er ook wel van inzien.
Nou bedankt dat jullie wilde reageren is toch fijn zo een achterband!en luisterend oor.
Groeten Riekie

Door Eric op Woensdag, 06 Mei 2009 - 21:42:

Fijn Riekie dat er geen schade aan de pacemaker blijkt te zijn ontstaan. Goed ook dat alles over een paar maanden nog even wordt nagezien.
Het beste!

Eric

Door judith op Zondag, 10 Mei 2009 - 12:11:

hoi hoi ik heb een half jaar lang een pacemaker gehad daarna een icdpacemaker (3-draads) alles was goed bij de 1e controle (1 mei) maar waar ik veel last van blijf houden is een slechte hartpompfunktie waardoor ik als ik wandel al snel verzuurde benen krijg (zwarte vermoeide benen) die zou moeten verbeteren met de icd maar ik merk totaal geen verbetering. Heeft iemand hier ervaring mee?